Работна тема за детските заведения - 2

• 75 638
  • 356
  •   1
Отговори
# 240
  • София
По принцип си има закони, наредби и градоустройствени правилници, където се разписва на колко жители трябва да има примерно ДГ, поликлиника, поща, паркове, ДП и т. н. Като почнахме да се ровим миналата година за София, се оказа, че много от общинските терени за целта вече са разпродадени и предназначението им вече е друго. В столицата има и друг проблем - реално не се знае колко хора пребивават тук, защото нямат нито постоянен, нито настоящ адрес в София. Не съм сигурна как е положението в това отношение във Варна. Изобщо работата е така изпусната, че... Това съвсем не означава, че нищо не трябва да се предприема, т. е. че трябва да се примиряваме със ситуацията.  Peace

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 08:46 от Спящата красавица

# 241
# 242

Винаги съм смятала този човек за интелигентен, но явно много съм сбъркала.

# 243
Извинявам се,някой може ли да ми каже има ли такава наредба,закон или каквото е там за изписване на децата от ясли на три годишна възраст и приемането им в градина чак от септември? Знам,че се говореше за това,но сега не мога да открия .Има ли нормативен акт или е пак по желание на директорите?

# 244
  • София
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА Н … ЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ

Чл. 2. (1) Детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст.

(2) По изключение при наличие на медицински показания може да се разреши оставането на деца в детски ясли до шест месеца след навършване на тригодишна възраст.

# 245
Значи го има това.А за детските градини има ли такава наредба,че се приемат деца чак от септември? Защото тук е така. В много малко градини приемат от юни,но да приемат дете февруари или март,защото е изписано от ясла и е навършило 3 години май не се случва.

# 246
Значи го има това.А за детските градини има ли такава наредба,че се приемат деца чак от септември? Защото тук е така. В много малко градини приемат от юни,но да приемат дете февруари или март,защото е изписано от ясла и е навършило 3 години май не се случва.

Няма такава наредба. Принципно в ДГ могат да приемат по всяко време ако детето има съответните години, но когато в ДГ има недостиг на места, директорите са зависими от броя на изписваните деца за училище. Децата в предучилищната имат право, но рядко се възползват от него, да посещават ДГ до деня преди тръгване в първи клас. Голяма част от тези деца се изписват още в началото на лятото, което обяснява възможността на директорите инцидентно да записват деца юни месец. През февруари или март могат да приемат детето само ако по принцип имат свободен капацитет, който не зависи от изписването на предучилищните групи.

Дано си ме разбрала - няма наредба, но зависи от капацитета на съответната ДГ.

# 247
  • София
Незнам дали тук трябва да отправя въпроса си. Моля ако някой знае да ми отговори или да ме насочите към подходящата тема.
Предстои синът ми да тръгне на ясла от септември. Той е на 1г6м и аз съм още по майчинство. Аз ще се върна на работа, но октомври. Какво трябва да направя в този случай? Ще получавам ли някакво майчинство? Какви документи трябва да подам и къде? При моя работодател или директно в НОИ?
Благодаря предварително.

# 248
  • Sofia
Нямаш право на повече майчинство от деня на тръгване на детето на ясла. Прекратяваш си майчинството с една молба до работодателя. Ако не искаш да се връщаш веднага на работа може да си пуснеш отпуск (по време на майчинство тече и нормален годишен отпуск и обикновенно се натрупва доста). По време на отпуск ще получаваш нормално обезщетение за платен год. отпуск (според заплатата). След като почнеш да работиш, освен на заплата имаш право и на половината майчинство (120 лв) до навършване на 2 год на детето.

# 249
  • София
Савина благодаря за изчерпателния отговор. Само не разбрах, ако се върна на работа и си пусна веднага платен годишен отпуск и в същото време детето тръгне на ясла имам ли право на половината майчинство от 120лв. до навършването на 2г. на детето ми? Работодателят ще уведоми ли в НОИ за тези промени?

Последна редакция: пт, 28 авг 2009, 13:25 от anita7

# 250
  • Sofia
Да ще уведоми, но тази половинка от майчинството няма да я получаваш по време на отпуск или болничен. Само ако работиш реално.

# 251
  • нейде там, където ....
Аз получавах половинката на майчинството, докато бях в редовен отпуск, след връщането ми от отпуск за гледане на дете.  newsm78

# 252
  • Sofia
И аз имам подозрения, че нашата кака в личен състав си го тълкува както и скимне и не си е направила труда да провери сериозно. Защото няма никаква логика като си в отпуск да не го получаваш, нали плащаш осигуровки? Ама НОИ имат един тел дето или дава заето или никой не вдига, не мога да се свържа да питам.

# 253
Здравейте,
не съм убедена, че тук трябва да питам, ако въпросът ми не е за тук, ще съм благодарна, ако ме насочите за къде е.
Преди време беше приет някакъв закон, на родителите на децата, които не са приети в държавна ясла/градина, а посещават частна такава, да им бъдат изплащани 100 лв. на месец компенсация. Знаете ли важи ли още това, ако да - каква точно е процедурата?
Благодаря предварително!

# 254
  • София
Беше обсъждано, но не беше прието, т. е. беше гласувано под условие при бюджетен излишък, но в момента има бюджетен дефицит, така че ваучери от 100 лв. за неприетите деца няма.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт