Ядрено-магнитен резонанс?

• 291 651
  • 277
  •   1
Отговори
# 210
До колкото ми е известно, контрастно вещество се слага, ако лекарят назначил изследването, е поискал това, но може и да не съм права.

# 211
Наскоро правих ЯМР на дъщеря ми в Пловдив - Simens Magnetrom 3t до колкото разбрах е най- новия в града. Намира се в лаб. Русев в Каспела. По здравна каса мина, продължи 15 мин / тазобедрени стави/ и беше доста по тих от другите които преди това сме правили. Пуснаха и музика в слушалките и тя почти не усети шумовете.

Последна редакция: нд, 24 ное 2013, 21:48 от veni-b

# 212
Привет на всички!

Прочетох много обстойно темата и понеже повечето публикации са от преди няколко години, реших да попитам и аз за съвет с малко по-актуална информация за качествен и модерен ЯМР:

Имам непрекъснати болки от половин година (възпалени са нервните окончания и болката удря в двата ми крака), при мен диагнозата е дискова херния и неврологът ме праща на ЯМР, за да се провери и назначи впоследствие подходящо лечение.
Дали някой е имал сходен проблем и къде бихте ми препоръчали да си го направя- с модерен апарат и добри специалисти, които могат да разчетат изследването?

И в добавка- препоръчват ми болница Доверие в Овча купел в София, както и Про Вита, пак в Овча купел, но във форума няма никакъв коментар за тях.... Има ли някой с впечатления, моля да ги сподели.

Моля горещо за препоръки, за да взема правилното решение. Благодаря ви предварително!
Лека и приятна февруарска вечер Simple Smile

# 213
Здравейте!

Най-вероятно от здравната каса ще ни дадат направление за ЯМР за проследяване туморното образувание на детето ми и се притеснявам направлението колко дни ще важи - 30 дни както направлението за преглед при специалист или за по-дълъг период впредвид факта че много се чака за ЯМР /така ми казаха миналата година, когато ни го назначиха по време на болничен престой/. Тогава чакахме само две седмици, но ми обясниха, че е станало толкова бързо защото една лекарка е ходатайствала и са сменили часа на някой друг. Важно ми да знам крайния срок на валидност на направлението и какво се случва, ако в момента в който трябва да се направи ЯМР детето е болно и се налага да се отложи часа /в градината от днес започна трети 21-дневен период на карантина за варицела, която не е карал и е възможно да се окаже болен когато дойде време за изследването/. Тогава ще загубя ли направлението поради изтичането на срока му на действие или има възможност поради обективността на обстоятелствата изследването да се отложи до оздравяването на детето. Вече го държах в къщи един месец, за да предотвратим заболяване от варицела и греп, но така както върви може и до края на учебната година все да са под карантина, а той е предучилищна група и дългите отсъствия не се отразяват добре и трябваше да го пусна на градина въпреки карантината.
ЯМР трябва да го направим на същото място, където беше първия, за да има максимална съпоставимост на резултатите - "Света Марина" - Варна.
Утре ще знам окончателно дали ще е по здравна каса или ще го плащаме. По принцип трябва да го следим на всеки 6м. и затова ми е много важно да не пропусна това направление, ако ми го разрешат.
Ако се наложи ще платим ЯМР, затова моля за информация и как се случват нещата във времето и в парично изражение когато се плаща.
Областта на изследване е от врата до гръдния кош вкл. и понеже детето има хронично главоболие искаме ако е възможно и не особено натоварващо за организма му да огледат и главичката. И скенерите и ЯМР ги правихме без упойка, защото синът ми има склонност към алергии и се притесняваха как ще му се отрази упойката. Но пък заради това не сложиха и контрастно вещество.

Последна редакция: чт, 20 фев 2014, 01:58 от Рори72

# 214
Направлението за ЯМР, важи един месец от датата на издаване.
Щом сте с хронично заболяване и трябва да се следи на шест месеца, изследването трябва да е по ЗК.
По принцип, тези изследвания са скъпи и всичко трябва да е в срок.

# 215
Привет на всички, понеже съм от провинцията ми е нужна информация къде в момента е най-добрия резонанс и съответно най-добрите специалисти. Искам да си направя ЯМР на глава, защото имам непрестанно главоболие и болки в ушите. Ще се радвам да ми пишете тук или на e-mail: nekito86@abv.bg

# 216
Препоръчвам да идете във ВМА и да се консултирате със доц. Андрей Иванов.
Възхитена съм от отношението и професионализма на доц. Иванов!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Той е изключителна личност!
Върна ми вярата и волята за живот!

# 217
Чувала съм че във ВМА бил много стар уреда, вярно ли е или имфото е старо. Благодаря много Simple Smile

# 218
  • София
Някой има ли впечатления от ЯМР в медицински център "Спектър" (парк-хотел Москва и ДКЦ 30 - ж.к. Обеля 2) - апаратура и специалисти?

# 219
Здравейте!

До 21.03.14г. важи направлението ни за ЯМР на туморно образувание на 6г. ми син. Преди около седмица започна да киха и кашля,а от снощи наблюдавам появата на пъпчици и измерих при ставането температура 38.1, смятам че е започнала варицела, да не говорим че в градината вече върви и скарлатина. В случай че до 21.03 пъпките завехнат, но имунитета на детето ще е сринат до нула знаете ли дали е безопасно да се прави ЯМР. Ако е рисково, а и ако още не е оздравял някой може ли да сподели опит как може да се направи изследването с направление след 30-дневния срок - официално ако има такъв начин или пък по договорка със специалиста по образна диагностика - каква. За да стигне информацията до всички изпаднали в подобна ситуация моля тук в темата да споделите възможните варианти, а на лични да ми пишете за коя болница става въпрос, за да не създадем проблем на добрите и отзивчиви лекари, които проявяват човешко разбиране и професионализъм.

# 220
Рори, най - добре се разбери със специалиста по образна диагностика, дали няма да намери вариант по - късно да направите изследването? Ако ЯМР се прави с анесетезия, задължително мнение от анестезиолога.
Няма как да ти отговоря на въпросите Confused
Успех ти пожелавам и бързо оздравяване Hug

# 221
при нас всичко премина кошмарно .детето ми повърна от упойката вътре в самия апарат.започна да се задушава , направо посиня . всички се разтичаха-беше ужасно . слава на Бога че се оправи . от тогава изпитвам ужас от упойки .

# 222
Виктори,

Ако ви се налага пак да правите ЯМР не слагайте упойка. Детето може да се справи.
Моето е хиперактивно /със склонност към алергии/, но правим образната диагностика без упойка.
Когато беше на 3г. и 9м. му назначиха скенер. Щяха да слагат упойка, но наблюдаващата сестра ме дръпна настрана и ми каза, че всяка упойка е вредна и ми предложи да направя всичко възможно да минем без упойка. Детето ми е с дефицити в общуването и спазването на правила и указания, но тогава го стимулирах с нещо което му изглеждаше много специално - да го возя на метро и той се справи. Два месеца по-късно правихме втори скенер пак без упойка, а преди година когато беше вече на 5г. правихме и ЯМР без упойка, а той продължи около 30 мин. Знам колко трудно му беше, но го бях мотивирала по подобен начин. Вярвам, че когато правим следващия ЯМР /отново без упойка/ също ще се справи при все, че не може и 5 секунди да застане кротко на стола. Учителката в първи клас не знам как ще го мотивира да си седи на чина, но вредата от упойките мотивира мен да му ги спестявам във всеки един възможен момент и дотук сме с три упойки по-малко. И много се гордея с него. Безкрайно съм благодарна и на тази сестра, че мислеше за доброто на моето дете.

Успех на всички, на които им предстои ЯМР. Нека резултатите са възможно най-добрите за вас.  Hug 

# 223
  • София
Прочетох доста внимателно мненията по темата...на мен ми предстои КТ на надбъбреци, не ЯМР, но все пак съм разтроена между Пирогов,ВМА и Иван Рилски. Клоня към Пирогов... Имате ли някакви впечатления и от КТ в тези лечебни заведения?

# 224
Здравейте! След трансфонтанелна ехография на детето ми което е на 3 месеца му е поставена диагноза перивентрикуларна левкомалация 4 степен. Все още  Ядрено-магнитен резонанс не му е правен. Възможно ли е след  Ядрено-магнитния резонанс диагнозата да е по добра, в смисъл трансфонтанелната ехография да не е отчела правилно състоянието му?

Общи условия

Активация на акаунт