Програмата за детегледачките - 2

• 34 145
  • 374
  •   1
Отговори
# 60
  • София/Варна
Все още не може да се наемат пенсионери по тази програма - проекта е за догодина.
Единственият проблем, който имаме до момента е свързан с диспансеризацията на леля ми. Заради сърдечния и проблем се води на диспансер, но в града от който е. Затова не може да получи с приоритет направление за кардиолог в София, също така навсякъде и се налага да плаща потребителска такса, която диспансеризираните не плащат.

Аз се ползвам от тази програм от 10.04.2008г.  Процедурата започнахме на 24.03.2008. Забавянето се получи заради проблем в един от документите на леля ми, който беше отстранен в рамките на 1 седмица. Докато подавахме документите бях в платен годишен отпуск и никъде не са ми направили проблем за това. За периода, в който бях в отпуска до момента, в който бе назначена леля ми, ми изплатиха 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете до 2 годишна възраст.

Странно е, че до сега не са идвали на проверка, но пък леля ми е в ДСП поне веднъж месечно, заедно с дребния. Носят отчетната форма като го съчетават сутршната разходка.

Всичко обаче си е индивидуално - зависи в коя общи на си. Аз съм доволна от служителите в ДСП Красно село и от БТ Средец (или Сердика, вече не помня  Embarassed). Бяха много любезни, изчерпателни и информирани.

# 61
  • Sofia
А каква е тази отчетна форма и всеки месец ли трябва да се носи newsm78 опс и още един въпрос къде трябва да си занеса документите в Бюрото по труда или социалните аз съм в жк. Гоце Делчев и незнам към кой район съм  Hug

# 62
А каква е тази отчетна форма и всеки месец ли трябва да се носи newsm78 опс и още един въпрос къде трябва да си занеса документите в Бюрото по труда или социалните аз съм в жк. Гоце Делчев и незнам към кой район съм  Hug
Ще се намеся, с желание да съм от помощ Peace... Отчетната форма се носи всеки месец - до 3-то число, на базата на този така наречен "присъствен лист" се изплащат парите на детегледачката, за предходния месец! В него майката попълва дните и часовете на присъствието на детегледачката.
А твоите документи подаваш в Социалната служба към общината, детегледачката се регистрира в Бюрото по труда Wink
Ние сме към Социалните на ДБТ "Възраждане" - София-град и там са безкрайно любезни и отзивчиви. До този момент (за вече близо 4 месеца), са идвали на проверка само веднъж и то след като предварително се обадиха и ни информираха, че ще има посещение. 

Последна редакция: пн, 28 юли 2008, 17:52 от milly

# 63
  • Sofia
Вече ми се по изясниха нещата ако ми изникнат още въпроси ще пиша  Peace Благодаря на всички за помощта   Hug  bouquet

# 64
  • София/Варна

Отчетната форма се изготвя ежемесечно от майката за присъствията на бавачката. Формулярите се дават от Дирекция "Социално подпомагане", към която се числите. Социалният работник в нашата община е сговорчива дама, провери разбиране и каза, че формата може да я носи таткото или бавачката.

Ти носиш твоите документи си в ДСП, от там подават заявката ти към Бюрото по труда към което правиш искане за назначаване на детегледачка. Желаната детегледачка трябва да се регистрира там, това става по настоящ адрес. Не съм сигурна дали можеш да кандидатстваш за детегледачка в друга община извън София. Жената, която кандидатства за детегледачка заявява желанието си в БТ за това, че иска да участва в програмата "В подктепа на майчинството". При това представя документите изисквани от нея за кандидатсване по програмата.

Ж.к. Гоце Делчев се води към община Триадица, бюрото по труда, което обслужва общината е Средец и се намира на следния адрес: 1202 София, ул."Тимок" № 20. За дирекцията "Социално подпомагане" не мога да ти помогна.

Надявам се да съм била ясна.

# 65
Здравей,Клео на 24.06.2008 ми изтекоха 315дни веднага си пуснах платения отпуск и декларация за ползване на половината майчинство.Извадих си необходимата декларация от Нои и от работодателя но днес в община Сердика за гр.София служителката отказа да ми вземе документите защото съм била в отпуска и съм нямала право да кандидатствам за програмата.Държи да се върна на работа и чак тогава да и занеса документите,както и работодателя да ми издаде тогава нова бележка че тази не я хареса.Мога ли по някакъв начин да я накарам да ми приеме документите по рано.Аз от 01.08.2008 се връщам на работа но ми се иска утре работодателя да ми напише нова бележка и направо да и я занеса.За да може вече да задвижат набора от документи към бюрото по труда.И без това тази жена е неоткриваема в петък си загубих сума ти време да я чакам и не успях та днес отидох да дебна пред социалните още в 8.30ч.Като започна работа това ще бъде невъзможно а майка ми не може да тръгне с детето при положение че не познава града.Предварително ти благодаря за отговора.
Кажи й че си отправила запитване до Агенцията за социално подпомагане или до Министерство на труда и социалната политика и от там са ти отговорили, че съгласно т.8.1. "Майките/осиновителки, които желаят да се включат в програмата, подават писмени заявления в дирекциите “Социално подпомагане” по постоянен или настоящ адрес, когато е различен от постоянния. Към писменото заявление се прилага удостоверение за обстоятелството, че майката/осиновителката е с право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53, ал. 1 или по чл. 54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване." е необходимо да имаш право на отпуск, никъде не е казано че трябва да си на работа и да не ползваш друг вид отпуск

# 66
Клео много благодаря за бързия отговор.Тя се заяде с мен защото и направих проблем че в петък я чаках 1.30ч и тя не пожела да слезе да ме приеме а за тази служба само тя приема документите.Служителките ми казаха че е там но не се знае кога ще ме приеме и ако искам да чакам,защото била на среща с шефа.А днес целия ни разговор отне не повече от 5мин. даже не погледна как съм попълнила документите за кандидатстване.Ще я гоня до дупка и ако трябва ще пусна оплакване срещу нея в АСП.

# 67
Имам въпросче:
От 08,09,08 малките тръгват на градина и трябва да освободя детегледачката. От 04,08,08 излизам отпуск и тя също ще си вземе платен отпуск. Ако сега обяви /за да спази едномесечното предизвестие/, че ще напусне програмата от септември, има ли вероятност да не й разрешат платен отпуск. А ако излезе платен отпуск и след няколко дни обяви, че ще напуска програмата, какво ще стане с отпуската й?
Мерси предварително
Hug

# 68
Имам въпросче:
От 08,09,08 малките тръгват на градина и трябва да освободя детегледачката. От 04,08,08 излизам отпуск и тя също ще си вземе платен отпуск. Ако сега обяви /за да спази едномесечното предизвестие/, че ще напусне програмата от септември, има ли вероятност да не й разрешат платен отпуск. А ако излезе платен отпуск и след няколко дни обяви, че ще напуска програмата, какво ще стане с отпуската й?
Мерси предварително
Hug
Нека по-добре да излезе първо отпуск и тогава да си даде предизвестие, мисля че няма да има проблем

# 69
Здравейте, от 01.06 тази год. сънът ми тръгна на ясла/имаме пробеми с адаптацията, а и здравословни/, а аз на работа-в момента той е на 1г. и 9 мес. и се интересувам мога ли да се възползвам от тази програма за детегледачките и какво е необходимо да подготвя като документи?Благодаря предварително  bouquet

# 70
Здравейте, от 01.06 тази год. сънът ми тръгна на ясла/имаме пробеми с адаптацията, а и здравословни/, а аз на работа-в момента той е на 1г. и 9 мес. и се интересувам мога ли да се възползвам от тази програма за детегледачките и какво е необходимо да подготвя като документи?Благодаря предварително  bouquet
Може да  Peace Документи се подават в Дирекция Социално подпомагане, ако имате предвид някоя определена жена я посочвате в заявлението, ако не от Бюро по труда трябва да ви предложат (надявам се че имате някой предвид). Документите ги бях писала преди 2 , 3 постинга  Peace от вас само удостоверение от НОИ се изисква.

Междудругото не знам дали сте наясно, че тъй като детето ви още е навършило можете да излезете пак в отпуск по майчинство, ако решите.

# 71
  • Sofia
Здравейте отново  Simple Smile този път искам да попитам за една приятелка тя е самотна майка полага ли й се нещо повече за третата година в смисъл като неплатен отпуск защото нали за двамата родители е по 6 месеца а тя е сама или нещо друго което би й помогнало  Hug

# 72
Здравейте отново  Simple Smile този път искам да попитам за една приятелка тя е самотна майка полага ли й се нещо повече за третата година в смисъл като неплатен отпуск защото нали за двамата родители е по 6 месеца а тя е сама или нещо друго което би й помогнало  Hug
Ето това намерих в Кодекса на труда:

"4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:

1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;

2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;

3. другият родител е починал.

(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.

(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.

(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително."

# 73
  • Sofia
Благодаря ти много Клео сега ще зарадвам приятелката си, че тя много се притесняваше  Hug   bouquet

# 74
Работя като учителка в горен курс. В случай, че реша да ползвам програмата "Подкрепа за майчинството", ще ми се наложи през всеки отделен ден от седмицата да определям различно работно време на детегледачката, предвид на това, че часовете са ми сложени в различно време на деня. Възможно ли е това? И още - ще ми се наложи да се подготвям в къщи, примерно пред компютъра, тъй като съм учителка по информатика и инф.технологии, което означава, че независимо, че ще съм си в къщи, ще имам нужда от детегледачката в другата стая. Възможно ли е това, ще имам ли пречки от ДСП при евентуални проверки? Освен това, възможно ли е да ползвам детегледачката през почивните дни, при положение, че не съм я ангажирала всеки ден по 8 часа? Все пак и аз съм човек и имам нужда от време за себе си, а за съжаление нямам баби. Ще имам и ваканции - зимна и пролетна. Тогава също ще съм в къщи с детето, а детегледачката, какво ще прави?

Общи условия

Активация на акаунт