Програмата за детегледачките - 2

• 34 297
  • 374
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
Ето ме отново, вече прочела цялата тема!

Имам няколко въпроса, (само да уточня, че гледачката ми е пенсионерка):
1. Възможно ли е да подам документи за включване в програмата преди началото на 2009, така че да мога да сключа договора с дата, максимално близка до 01.01.? Имам предвид факта, че (по моите наблюдения) има доста голям интервал между подаването на документите и подписването на договора, особено в началото на годината, когато чакат средства от новия бюджет, одобрения разни и т.н.

2. Какво става с полагащия се платен отпуск, ако гледачката не ползва такъв до навършването на 3-годишна възраст на детето?

И един въпрос, който не касае програмата, но майките които се възползват от нея, биха ми отговорили най-добре: за периода, в който вие и гледачката сте в отпуск, доплащате ли нещо? Аз доплащам немалка за мен сума. За месеца, в който реално не ползвам услугите на гледачка би било добре да си спестя този разход, но от друга страна това за нея се явява заплата и не би трябвало да я губи през отпуска. Как процедирате вие?

# 151
Здравейте Simple Smile
Имам един въпрос кък мами които са вече в програмата,а детегредачките са баби на бебето.
Разбрах,че лична здравна книжка не се вади когато детегледачката е баба на бебето,но ме интересува удостоверението от психодиспансера дали трябва да се вади  или и то отпада при роднинска връзка.

# 152
Здравейте Simple Smile
Имам един въпрос кък мами които са вече в програмата,а детегредачките са баби на бебето.
Разбрах,че лична здравна книжка не се вади когато детегледачката е баба на бебето,но ме интересува удостоверението от психодиспансера дали трябва да се вади  или и то отпада при роднинска връзка.
Аз наех майка ми и ми искаха бележка от психото но като отидеш да си вземеш формуляра който се попълва най добре ги питай на място.На мен ми отпадна ваденето само на здравна книжка и свидетелството за съдимост.

# 153
  • София
Здравейте Simple Smile
Аз наех майка ми и ми искаха бележка от психото но като отидеш да си вземеш формуляра който се попълва най добре ги питай на място.На мен ми отпадна ваденето само на здравна книжка и свидетелството за съдимост.

Peace И на мен така ми казаха (аз ще наема свекърва ми). Бележка от психодиспансера се вадела задължително, независимо дали сте роднини или не.

# 154
tonia, благодаря за отговора.
Не знам какъв е неснижаемия остатък, но предполагам са тези 2 лева.

За мен това си е подигравка - 172,26 лева за да гледаш 5 дни в седмицата по 8 часа /в много случаи и повече/ дете. Ние доплатихме на майка ми 50лв. миналият месец, сега ще увеличим парите на 100, защото с 172 лв. не може да си покрие храната дори.

ПП: А защо минимална работна заплата се облага?
Ако ми позволиш, ще изкажа личното си мнение по повдигнатият от теб "финансов въпрос" Wink Определено парите не са много, но не е тайна, че всички ние, които не ползваме роднини и близки, а наемаме странични хора да се грижат за децата ни, по тази програма - доплащаме много!!! При всеки от нас е различно, но уверявам те, че "слагаме" отгоре в/у заплатата, минимум толкова, колкото дават по програмата!  ooooh! ...
За мен програмата е в помощ обаче, защото дава на детегледачката, това което ние като физически лица, неможем да предложим, а именно - договор, осигуровки и трудов стаж!

По въпроса на Ежка, ще споделя също от личен опит - ние си доплащаме и по време на отпуск, защото жената все пак се съобразява с нас, кога и дали да ползва отпуск! Знам, че е трудно финансово и на нас ни се е "опънал жартиера", но както се казва "Няма безплатен обяд!" Peace

# 155
Благодаря ви Simple Smile

# 156
искам да ви попитам, след подписване на договора, колко често социален работник, който отговаря за програмата, идва да проверява дали детегледачката  е на работното си място тоест домът в който се гледа детето? при нас още на вторият ден след подписването на договора ни посети отговорничката и малко ни стресна.

# 157
При нас идваха през седмица на проверки и обикновено или сутрин към 10 или точно в края на работното време/моята детегледачка е до 15,00/. Peace

# 158
При нас за 6 месеца са идвали 2 пъти, след като предварително са се обадили Peace

# 159
  • Русе
Здравейте.Искам да се включа в програмата след 2 годишна възраст на детето.Но..майка ми не е пенсионерка.Безработна е.Тогава?Могат ли да се "смесят" двете програми-гледане от 2 до 3 години,но от безработна,регистрирана на бюрото баба?

# 160
  • София
Здравейте.Искам да се включа в програмата след 2 годишна възраст на детето.Но..майка ми не е пенсионерка.Безработна е.Тогава?Могат ли да се "смесят" двете програми-гледане от 2 до 3 години,но от безработна,регистрирана на бюрото баба?

Ами идеята е програмата да се разшири с възможността да се наемат за детегледачи и пенсионери. Никъде не се казва, че ще могат да се наемат само пенсионери.

# 161
Аз пък си мисля ,че ако жената е безработна влиза само в програмата за деца до 2 г.
Ако е пенсионерка влиза в програмата до 3 г.
Но може и да греша.

# 162
В програмата може да участват безработни за гледане на деца до три години но се подписва нов договор след като дтето навърши две години.

# 163
  • София
Т.к. сте много а времето ми е ограничено за четене затова се извинявам ако при описанието на моят случай се повтарям с някой който вече е писал за това.
Въпроса ми е:вече напуснах работното си място след навършването на 2г. на сина ми мин. месец.Мисля да отида на трудовата борса за периода който те ми определят според стажа и осигуровките до сега т.к. няма кой да го гледа ,а и в ясла не го приеха.Мога ли да наема пенсионерка която да гледа детето ми до 3г. възр.,а аз да тръгна на работа?И това с дата от следващия месец или новоприетата програма е от новата 2009г.?И за пенсионерката-имали някакви изисквания?И един второтепеннен въпрос:трябва ли задърлжително да почна работа ако наема пенсионерка за отглеждането на детето?Благодаря.....

# 164
Т.к. сте много а времето ми е ограничено за четене затова се извинявам ако при описанието на моят случай се повтарям с някой който вече е писал за това.
Въпроса ми е:вече напуснах работното си място след навършването на 2г. на сина ми мин. месец.Мисля да отида на трудовата борса за периода който те ми определят според стажа и осигуровките до сега т.к. няма кой да го гледа ,а и в ясла не го приеха.Мога ли да наема пенсионерка която да гледа детето ми до 3г. възр.,а аз да тръгна на работа?И това с дата от следващия месец или новоприетата програма е от новата 2009г.?И за пенсионерката-имали някакви изисквания?И един второтепеннен въпрос:трябва ли задърлжително да почна работа ако наема пенсионерка за отглеждането на детето?Благодаря.....
Първо за да наемеш жена по тази програма трябва да си на работа и да имаш сключен договор.
Второ пенсионери ще могат да се наемат едва през 2009г. когато го приемат окончателно за сега пенсионери не може да се наемат.

Общи условия

Активация на акаунт