Програмата за детегледачките - 2

• 34 273
  • 374
  •   1
Отговори
# 180
Да споделя и моя опит с оглед на това да спестя разкарването на някои от Вас,все още набавям документи за  Програмата.След като ходих 3 пъти до НОИ да подам молба за  удостоверение и накрая я подадох, след 5 дена ми се обадиха и ми казаха, че те не могат да ми издадат такава , работодателя ми трябвало да го направи защото детето ми родено 2007, но съм била в болничен от 2006г.
Така за всички на които са заварено положение и работодателя им превежда обезщетението т.е независимо, че са родили 2007, но са били в болничен от 2006 да изискват удостоверението от ТЕХНИЯ РАБОТОДАТЕЛ .
След като ми бе издадено удостоверение отидох в Социалното, не сам  си и мислела, че всичко ще мине гладко, но да ме върнат за такава глупост Embarassed Изрично трябвало да пише" настоящ и постоянен адрес", а не просто адрес, и точно думите "лицето има право на парично  обезщетени  по чл.53 ал.1 или  чл.54 ал.1" /в зависимост по кои член си/от КСО и от коя дата не се допуска перифразиране на изречението нищо че смисъла е един и същи!!
Така все още нямам новото удостоверени и не съм ходила отново в СО но обещавам, че ако го приемат ще пусна съдържанието да не се лутате и Вие като мен.
За психото след като се обадих по телефона и изрично попитах служителката трябва ли да водя майка ми на която ще прехвърлям майчинството, за да и издадат бележка, ми беше казано, че  няма нужда.Естествено и там не минаха нещата гладко на следващия ден след като им обясних за каква бележка става ми заявиха че майка ми  лично трябвало да мине през лекарски кабинет и удостоверението струва 25 лв.!
Извинявай те  за дългия пост но съм бясна утре ще пробвам отново за психо бележка но ще искам тази от 7 лв., защото прочетох, че ставало и така. Обещавам да Ви информирам за всички трудности с цел да спестя времето ВИ.

# 181
Да споделя и моя опит с оглед на това да спестя разкарването на някои от Вас,все още набавям документи за  Програмата............................
За психото след като се обадих по телефона и изрично попитах служителката трябва ли да водя майка ми на която ще прехвърлям майчинството, за да и издадат бележка, ми беше казано, че  няма нужда.
За кое от двете набавяте документи? За програмата или за прехвърляне на майчинство, защото двете неща са различни  newsm78

# 182
Действам по програмата "В подкрепа на майчинството " и да сме точни няма да прехвърлям майчинството , а ще бъда работодател заедно с Бюрото по труда на майка ми, която е регистрирана там.

# 183
  • София
Здравейте,

Искам да питам нещо, което е във връзка с програмата, но не видях да е коментирано до сега. Синът ми го гледа майка ми по програмата, но от 01.10. тръгва на ясла. Последният път, когато ходих да нося форма 76 за месеца в ДСП - Красно село попитах какво трябва да направя, за да се прекрати договора от 01 октомври, тъй като детето тръгва на ясла. За мое голямо учудване ми казаха, че договорът не можело да се прекрати по взаимно съгласие, а трябвало да си пусна поне 2-3 дни отпуск за отглеждане на малко дете до 2 години, и на база на този отпуск да прекратят договора. Вярно ли е това? Аз все си мисля, че едно уведомително писмо, че детето тръгва на ясла би трябвало да е достатъчно.

# 184
green_dawn , за отпуска по майчинство не знам дали наистина трябва да си пускаш. Само че , за да прекратиш участие в програмата, подаваш молба с един месец предизвестие и искат бележка от ДГ , че детето е записано. Това ми искат на мен, макар че не виждам много логика, в смисъл, че може да не искам вече да имам детегледачка, и т.н. , ама карай.

# 185
И аз да споделя препятствията относно програмата "В защита на майчинството", защото останах с впечатление, че тези които ще кандидатстваме за нея сме по-информирани, отколкото една институция като РУСО- Ямбол например. Разбира се докато стигна до нужния кабинет от където евентуално може да се издаде удостоверение за това, че имам право на обезщетение по чл.53 от КСО...Оказа се, че съм първи случай и колкото и да бяха любезни служителите, след убеждения от моя страна, че нужното удостоверение може да се издаде от тях като регионално НОИ според указанията на Социалната служба и че имат достъп до базата данни, те звъниха на юридическо лице и ми казаха, че не могат, защото се касае за ПРАВО. Имат получени някакви указания, но ...След като работодателя внася осигоровките в София от там да го търся- по пощата като удобен за мен вариант, все пак това са разходи. И искам да попитам вас, които сте се сблъскали или сте компетентни, до кого да адресирам молбата си и по кой начин да бъде изпратена? И невъзможно ли е на РУСО- Ямбол да направят необходимото?

# 186
Здравейте,момичета!!!

Може ли някой да ми обясни,(ама много точно,стъпка по стъпка) какво точно се прави ,за да наема детегледачка по програмата.Първо кои документи се вадят и след това къде се ходи да се подават!

Предварително благодаря!  bouquet  bouquet  bouquet

# 187
  • София
Дъщеря ми ще ме наеме в Програмата за защита на майчинството,внука е на 2г. и 3м.
 Искат 10 документа. В социални грижи Слатина са се държали адски зле с нея и са я препращали от вход във вход. Трябва да се представи и бележка от бюрото по труда ,но аз когато попитах ми казаха,че след одобрение изискват по служебен път.  Sad
От психодиспансера ми издадоха бележка ,че не се водя на отчет за 7 лв.,но....в  някои социални служби по райони изисквали от 25лв. с психиатричен преглед...,ако Слатина изискват такава то няма да ми върнат 7лв/е безработна съм от 1 година/.
 Изискват лична карта за справка ,а документите се подават от дъщеря ми и трудова книжка пак оригинал. След като се чака с месеци за одобрение ,аз без документи ли да стоя. Пълна обърквация. Shocked
 Бюрокрацията пак е безогледна... Нека някой,който е вече в програмата да каже безработната наета за детегледачка ,по какъв път е вървяла? Защо са тези програмии кого подкрепят?

# 188
Здравейте,момичета!!!

Може ли някой да ми обясни,(ама много точно,стъпка по стъпка) какво точно се прави ,за да наема детегледачка по програмата.Първо кои документи се вадят и след това къде се ходи да се подават!

Предварително благодаря!  bouquet  bouquet  bouquet
Първо се отива в социалните по адресна регистрация,от там ти дават една тяхна форма която трябва да попълниш и ти казват какви документи трябва да набавиш.Майката трябва да си извади документ от НОИ ако от там са и превеждали директно майчинството и детето е под 2г., и отделно документ от работата че има право да получава обезщетение по чл.53 ал.1 или по чл.54 ал.1.
Детегледачката трябва да се зарегистрира в бюрото по труда.За нея се вади медицинско за работа,Бележка от психото,Преснима се дипломата,трудовата книжка,картончето с регистрация от бюрото по труда и се попълва молба свободен текст за постъпване на работа.Ако не е роднина се вади свидетелство за съдимост и здравна книжка.С вече набавените документи се отива в социалните и те ти приемат документите.Изпращат ги по служебен път към бюрото по труда и след около 4-5 дни отивате двете в бюрото да подпишете взаимно споразумение за наемането на жената.После се ходи в социалните за да подпише детегледачката договор.Дано да съм била полезна и да не пропускам нещо.

# 189
Момичета, върхнах се от отпуск  Peace
Ще ви  помоля, ако имате някакви въпроси, които не са намерили отговор докато ме нямаше да ги зададете пак  Praynig

# 190
  • Бургас
Добре дошла, Клеопатра!  Hug
Надявам се да си си починала добре!

Това бяха моите въпроси:

1. Възможно ли е да подам документи за включване в програмата преди началото на 2009 (гледачката ми е пенсионерка), така че да мога да сключа договора с дата, максимално близка до 01.01.? Имам предвид факта, че (по моите наблюдения) има доста голям интервал между подаването на документите и подписването на договора, особено в началото на годината, когато чакат средства от новия бюджет, одобрения разни и т.н.

2. Какво става с полагащия се платен отпуск, ако гледачката не ползва такъв до навършването на 3-годишна възраст на детето?

# 191
Вчера си подадох документите в ДСП в гр.Русе. От там настояват раб.време на детегледачката да е 9-17 ч. и казват, че това го пише в нейния трудов договор.
1. Къде е отразено, че майката може да определя раб.време на детегледачката, за да го покажа на служителя в ДСП? Той настоява. newsm78
2. Имах въпрос отпреди - може ли раб.й време да е в събота, при положение, че съм ангажирана на работа тогава?
3. Ако реша да се откажа евентуално от тази жена, какъв е редът? Защото от ДСП ми казаха, че това са отпуснати целеви средства и не мога да се откажа до навършване на 2 год. възраст на детето. И в декларацията ме накараха да напиша срок до навършв. на 2 год. възраст, не можело по-рано да прекратя участието си в програмата.
4. Нормално ли е да задържат сключването на договора- казаха от ДСП, че нямало отпуснати средства  по програмата до 10 септември.
Благодаря предварително за отговорите. Simple Smile

# 192
  • София
Сутринта пак звънях до социални грижи в Слатина и относно документите на детегледачката ми казаха противоречиви неща....
 Моля за адрес на цялата програма от Министерството на социалните грижи,защото относно документите се водили по програмата.  #Crazy #Crazy #Crazy
Дъщеря ми ще ме наеме в Програмата за защита на майчинството,внука е на 2г. и 3м.
 Искат 10 документа. В социални грижи Слатина са се държали адски зле с нея и са я препращали от вход във вход. Трябва да се представи и бележка от бюрото по труда ,но аз когато попитах ми казаха,че след одобрение изискват по служебен път.  Sad
От психодиспансера ми издадоха бележка ,че не се водя на отчет за 7 лв.,но....в  някои социални служби по райони изисквали от 25лв. с психиатричен преглед...,ако Слатина изискват такава то няма да ми върнат 7лв/е безработна съм от 1 година/.
 Изискват лична карта за справка ,а документите се подават от дъщеря ми и трудова книжка пак оригинал. След като се чака с месеци за одобрение ,аз без документи ли да стоя. Пълна обърквация. Shocked
 Бюрокрацията пак е безогледна... Нека някой,който е вече в програмата да каже безработната наета за детегледачка ,по какъв път е вървяла? Защо са тези програмии кого подкрепят?

# 193
Вчера си подадох документите в ДСП в гр.Русе. От там настояват раб.време на детегледачката да е 9-17 ч. и казват, че това го пише в нейния трудов договор.
1. Къде е отразено, че майката може да определя раб.време на детегледачката, за да го покажа на служителя в ДСП? Той настоява. newsm78
2. Имах въпрос отпреди - може ли раб.й време да е в събота, при положение, че съм ангажирана на работа тогава?
3. Ако реша да се откажа евентуално от тази жена, какъв е редът? Защото от ДСП ми казаха, че това са отпуснати целеви средства и не мога да се откажа до навършване на 2 год. възраст на детето. И в декларацията ме накараха да напиша срок до навършв. на 2 год. възраст, не можело по-рано да прекратя участието си в програмата.
4. Нормално ли е да задържат сключването на договора- казаха от ДСП, че нямало отпуснати средства  по програмата до 10 септември.
Благодаря предварително за отговорите. Simple Smile
Ще отговоря на някой от въпросите и тук:
1.В самата програма пише, че работното време на детегледачката трябва да е 8 часа, никъде не пише от колко до колко. Само трябва да кажеш точно какво ще й е работното време, за да знаят кога да идват на проверки.
2. За това не съм сигурна, но по принцип трудовия договор е за 5 работни дни по 8часа.
3.Ами не би трябвало да има проблем да се откажеш, още повече че може да не се харесате, дето се вика. Моята детегледачка я освобождавам от 15септ., защото малките тръгват на градина. Подадох молба за прекратяване на участието ни в програмата 1 месец по-рано, като ми искат бележка от ДГ, че наистина са записани /което според мен е излишно, защото би трябвало да мога да се откажа по програмата и при други ситуации/.
4.Тук не мога да отговоря.
Успех!

# 194
  • София
Сутринта пак звънях до социални грижи в Слатина и относно документите на детегледачката ми казаха противоречиви неща....
 Моля за адрес на цялата програма от Министерството на социалните грижи,защото относно документите се водили по програмата.  #Crazy #Crazy #Crazy

Пълния текст на програмата можеш да прочетеш тук - http://www.snbm.org/index.php?p=14 или тук - http://www.mlsp.government.bg/bg/projects/index.htm

Общи условия

Активация на акаунт