Примерна схема за захранване 8

• 57 596
  • 619
  •   1
Отговори
# 120
desiniko зелена чушка няма на пюре.Въвежда се като я нарежеш,почистиш от семките и я вариш във вода или на пара около 15-20 минути и после я белиш,пасираш и добавяш към вече въведено пюре.
Спанак по същия начин-има замразен в големите супермаркети.Аз още не съм давала,но тук във форума съм чела,че майките купуват такъв и го приготвят.Не бих дала пюре със сметана. Peace

# 121
Аз искам да попитам мамите които дават кисело мляко. Аз го въведох преди около 2 седмици и въпросът ми е дали давате от готовите плодови млека на Данон  newsm78 Досега съм давала домашно кисело мляко, но е доста кисело и синът ми не го иска много

# 122
  • София
Косе Босе .. или който може да ми каже           конкретни пюрета за въвеждане ба спанак и зелена чушка. Видях такова със спанак на Хип но то е и със сметана и не го взех. Дали сметаната не е проблем, макар че на пюретио пише 4+?????//

За въвеждане на спанак съм взела пюре на Сънвал "спанак с картофи"-съдържа спанак, картофи, натур.оризово нишесте и вода.
За чушка не знам, но ще ми полезно ако някоя мама сподели, че е видяла и такова пюре.

Искам тук да попитам и аз някои нещица, ще съм благодарна на всички отговори, мнения и съвети...Предстои ни захранване. Решила съм да е тази седмица, след като дъщеря ми навърши 5 месеца. До сега сме само на кърма, давала съм и по малко вода. Решила съм да започна със зеленчуково пюре. Колебаех се м/у него и каша, но педиатърката определи дъщеря ми като пухкавелка (64/6470 на 4м. и 3 с. ) и препоръча да не давам каши за сега... Накупих сума ти пюрета-зеленчукови, плодови...но при прочитане на съдържанието, виждам, че някой от тях освен упоменатите в името плодове/зеленчуци съдържат добавки-ориз и производни-оризов грис, оризово нишесте, оризова скорбяла, царевично масло, лимонов сок... Искам да питам, тези неща трябва ли да се смятат за отделен продукт и трябва ли да съм въвела примерно ориз или царевица, за да предлагам пюрета съсдържащи съотв. оризови производни или царевично масло? Отбелязвам, че всички пюрета, които съм кпувала са с отбелязано "4 месеца" на тях. Марките са ХИП, Семепр, Сънвал, Бебевита...Само в пюретата на Гербер не срещам добавки... Коментирам само това, което съм гледала, де...определено не познавам целия асортимент на всички марки  Grinning

# 123
dama и при нас е така, но не е намаляла кърмата е ни мъчат зъбки.  Peace
А доколкото съм чела за запичането, е нормално за началото на захранването и съветите са били да продължава захранването.   bouquet

# 124
  • София
Arven,кисело мляко на Данон не бих и не ям дори аз! Sick,а на детето едва ли ще дам някога! Naughty
Взимай на друга фирма 2% масленост от по евтините млека и с малка годност Wink   

# 125
Димяни абе и аз съм доста скептично настроена спрямо техните млека, но май само те имат плодови, а Али не му харесва нещо киселото мляко.
Аз по принцип не бързам да му давам, но се чудех какво плодово мога да му давам. Давах му някакъв йогурт на Хип, но честно казано ми идва скъпичко да го давам всеки ден, а за съжаление моето дете освен банан друг суров плод не иска кой знае колко да яде  Laughing

# 126
Момичета, страхотни сте!
Послушах съветите ви, както и съветите, които не бяха точно за мен и съм много доволна от резултата засега. Намалих малко общото количество на пюретата за сметка на качеството. Опитвам се да ги правя по-концентрирани и по-хранителни, както и да спазвам съотношението:
плодово пюре = зеленчуково пюре = каша (преди пренебрегвах кашата, но като никой не ми беше казал за това съотношение...).
Резултатът - синът ми доби страхотен апетит, изяжда си всичко и даже суче повече и с охота!
Много ви благодаря!!!!! Другия месец ще споделя и дали това е дало резултат при наддаването Simple Smile

За плодовото мляко - ето едно предложение:

Взимаме цедено кисело мляко (може да се изцеди и домашно), добавяме банан и пасираме.
Пробвахме веднъж с ягоди, но като пуснаха сокче, млякото се разводни. Иначе не беше лошо.
 Peace

# 127
 HugИма  едно чудене и искам да ви питам:ако свинското месо е домашно и не е антибиотично,то по-рано ли ще се въведе?Знам,че ни е рано,въобще не съм се засилила да дам,но ми е чудно newsm78По принцип ли е алерген или заради боклуците ,с които хранят прасетата? Благодаря ви,че ви има  bouquet

# 128
Здравейте момичета  Hug
Темите са страхотни - толкова полезни и компетентни мнения и съвети намирам тук  Hug Остава ми още малко, за да доизчета всичко  Peace
Но ми редстои захранване - малчо другата седмица навършва 6 месеца - и имам някои въпроси.
Досега сме само на кърма и мисля първоначално само да опитва вкусове и след около 2 месеца да заместя цяло хранене.
Решила съм да започна:
1. Със зеленчукови пюрета:
картоф + кърма (7 дни), тиква + кърма (5дни), морков, тиквички, пащърнак, карфиол, броколи по 3 дни.
2. Плодови пюрета - ябълка, круша, банан, слива - по 3 дни.
3. Безглутенови каши - ориз (10 дни), елда (10 дни) (на 7 месеца и няколко дни)
4. Месни пюрета - пуешко (3-4 дни), пилешко (3 дни) (на 8 навършени месеца)
След това мисля да въведа глутен, но възникнаха следните въпроси и ще съм много благодарна на вашите мнения:
1. Докато въвеждам кашите мога ли едновременно да въвеждам и плодови пюрета или трябва да изчакам първите 3-4 дни от кашата и тогава да започна с плода?
2. Знам, че месните пюрета се въвеждат с 10-14 дни почивка между тях. Чудех се какво да давам през тази почивка - да давам зеленчукови и плодови пюрета или да изместя кашата и да я въведа между двете меса или след това?
3. Или може би кашата да е  изцяло след месата, за да мога след това да въведа глутена (на 9 месеца) - така ще има почивка 20 дни между месата и глутена? Или да започна с каша?
4. Докога да смесвам пюретата с кърма - само първите няколко дни докато свикне или...?
Съвсем се обърках и ще се радвам да споделите мнението си Hug Благодаря!

Последна редакция: вт, 15 юли 2008, 00:31 от DesiT

# 129
Косе Босе, а за моите тревоги?  Rolling Eyes  Embarassed Чудя се какво да правя нататък. newsm78

Каша и запек
Готовите оризови каши не предизвиква запек – тези мнения преобладават.
Домашната каша от кафяв ориз има регулиращ ефект - също удачен вариант след зеленчуците.
За да има по-регулиращ ефект, кашата (готова или домашна):
- Може да се смеси с въведената тиква.
- Може да се предлага по-течна.
- Може да се дава малко вода или повече кърма около времето на хранене.
- Не се прекалява с количеството, докато стомахчето свикне или се въведат плодове.

Плодове или каша след зеленчуците
И двата варианта са добро продължение на зеленчуковата серия.
И в двата случая има логика:
- Плодовете имат регулиращ ефект, но не винаги може да се разчита на този ефект в началото на захранването, стомахчето не ги познава като вид храна.
- Кашата е по-калорична и може да се въведе като второ хранене за деня, докато плодовете не се предлагат като самостоятелно хранене (въпреки че има обратните мнения).
- Каша може и сутрин, може и привечер, зависи от режима на самото детенце. За 6 м. е по-добре следобед, а сутрин да бъде само мляко. Още повече, че в конкретния случай кърмата намалява следобед.

Дохранване
Възможно е да е само временен спад в кърмата. Опитай да поемаш повече течности, топлото време се отразява не само върху желанието за сукане на дечицата, но и на майката.
За АМ не мога да помогна, никога не съм давала. 

# 130
DesiT според мен няма нужда да правиш пюретата с кърма,щом кърмиш веднага преди или след пюрето.Може да свикне така и да не ги яде чисти после,пък е  и голяма разправия това цедене.
1.към първите зеленчуци можеш да добавиш зелена чушка и сладък картоф.За карфиола бих поизчакала-доста подува коремчето.Аз все още не съм го въвела.
2.плодовите пюрета ги въведох в същия ред,само че по 5 дни.
3.кашите са ок.
4.за първото месо отдели повече дни-поне 7,пък после за останалите са достатъчни по 3-4 дни.
На останалите въпроси:
1.когато се дава нова група храни-зеленчуци,плодове,каша, е добре да се остави стомахчето да привикне към нея-например въведи плодовите за около 20 дни и после можеш да почнеш с кашата.
2.по време на почивката редуваш:един ден зеленчуково/като можеш да въвеждаш нови зеленчуци/ ,на другия ден-пуешко.
3.Не оставяй кашата за след месото.
4.отговорих отгоре.
Надявам се да съм ти била полезна. Hug

# 131
  • София
Моля за помощ по-опитните мами. Яна има проблем с пикочните пътища и е много важно да яде сурови пловоде. Допреди около 20 дни ядеше сравнително охотно ябълка и пиеше череши, сега въведох кайсии, нектариниу пъпеш, диня, банан. Проблемът е , че просто отказа да яде плодовете, хапва по малко некарина и банан /около20-30 мл / и това е. От кайсиите се потриса, отказва диня, пъпеш както на сок,у така и пасирани. Опитах да ги смеся с АМ, просто хапва още 2,3 лижици и толкова, след това плюе. Опитах и да ги разреждам с вода и да давам през шише- също не иска. Моля ви за помощ.

# 132
  • В центъра на моретата
desitka ако все още не си захранила и тепърва ти предстои, вземи еднокомпонентни пюрета - такива има на Гербер  - морков и броколи и Хипп, или приготвяш домашно по един продукт. Първо въведи един продукт, например картоф, давай го 6-7 дни като първо започваш с 1-2 лъжички и постепенно увеличаваш количеството и след това даваш друг зеленчук по същата схема, като можеш да го прибавиш към предния, който си дала. Ако дадеш пюре, което съдържа няколко съставки и детето ти направи алергична реакция, няма да знаеш от кой от всичките продукти е реагирало. Първите зеленчуци могат да са картоф, тиква, тиквичка, морком и по-нататък пъщърнак....

# 133
erota: страхотна си - много благодаря  Hug

# 134
  • София
Косе Босе невероятна си, благодаря ти много.  bouquet Hug
С този форум определено отглеждането на децата е много по-лесо. Peace Личен опит. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт