Примерна схема за захранване 8

• 57 498
  • 619
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте! Hug Аз пък се зачудих .не е ли рано за праскови и кайсии newsm78Сигурно по-нагоре сте го говорили вече,извинете ме за въпроса Peace!Ние си кретаме на круша,ябълка и банан Tired.Инъче сме се захранили с авокадо,ама не щат да го чуят!А череши опитах да дам,но само ми повръщаха,същото и с динята/ как дадохте диня,аз пробвах с парченце,задавиха се и се отказах;ако я пасирам ще стане на вода/,а пъпеша като го помирисаха,не искаха и да опитат.Абе,то май като моите деца,други няма #Crazy

# 106
  • В центъра на моретата
Давам близо от месец пресни плодове: кайсии, праскови, нектарини отскоро, банани, ябълка и пъпеш. Бебка ги приема много добре, без наличие на реакции. Гледам да дава сезонни пресни плодове, за жалост изпуснахме черешите, защото като излязаха беше още малка.
Аз започнах малко по-рано, защото беше получила лек запек и с кайсийките се оправи. А да не говорим, че това е изключително полезен плод.
След 8 месец можеш спокойно да даваш пресни плодове в това число кайсии, праскови, нектарини, като им белиш коричката и ги пасираш.

# 107
откога мога да давам супички и по - точно как да ги предлагам, със сухар, с хляб
Вие какви готвите и как?

От 8-10 м. нататък може да се включи супа преди основното хранене. Не е задължителна част от менюто преди 1 год., но е полезна заради минералните соли и витамините. Около 8-10 м. детенцето вече има някакви хранителни навици и поема по-сериозни количества храна, така че супата има полезна допълваща роля, а не изместващ ефект спрямо основната храна.

Супа без добавки = преди хранене = до 40-60 мл
Супа със сухар = супа с хляб = основно ядене

Супата или бульонът има за цел да подготви храносмилането и да стимулира апетита. Ако е с добавка на хляб, няма да има тази роля. Може да се предложи като основно хранене – като се добави хляб, сухар, сирене, жълтък и др., за да бъде достатъчно калорична.

- Най-лесният начин е супа от общата храна. Отсипва се малко преди да се добавят подправките (вкл. сол) или застройката (зависи какво е въведено до момента).
- Вместо супа може да се предлагат няколко лъжици от бульона, в който са сварени зеленчуците или месото за пюрето. В този случай може да се добави 1 ч.л. масло, ако е въведено – така бульонът е по-калоричен и се осигурява част от дневния прием на мазнини. 

давам на малката праскови със кайсии пресни всеки ден около 200гр.
Да не бъркам нещо да не е много 200гр

Един полезен ориентир е не самото количество, а съотношението между основните типове храни.
В рамките на деня:
плодове = зеленчуци = зърнени

Не е нужно да се спазва съвсем стриктно тази пропорция. В някои схеми лек превес имат зърнените (тук се включват каши, сухари, бисквити, хляб и т.н.), но обикновено количеството зеленчуково или месно-зеленчуково пюре за деня е горе-долу колкото количеството плодове (тук се включват пюре, пресни плодове, сокове, плодове в каши и т.н.). Плодовете могат да се предлагат на един или два приема.

# 108

Сурови плодове

Може след 6 м.
- само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка - спорен плод; манго - евентуално)
- не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт

Най-добре след 8 м.
- всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
- суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
- плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
- суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
- в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)

Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:
- ябълка (сладка)
- круша (сладка, не много твърда)
- грозде (обелени зърна)
- банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
- авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето 'чистия' вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.

Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.

Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.

Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории.

# 109
  • София
Здравейте, моля за помощ.
От две, три седмици Яна отказва да яде пюрета- зеленчукови и местни, готвено от мен /супа, пиле с ориз и прочие/.Знам, че през лятото децата намаляват количеството храна, но тя , на пракика спря да яде всичко освен АМ и по малкопопора. Плодове приема само нектарини и банан, и то съвсем по малко- не повече от два пъти по 50 гр. Отказва диня, ябълка, кайсия. Опитвах моно плод, после смесени, после д вода в шишето като нектар- реакцията е една- извръщане на глава и плюене. Чудя се какво да правя.

# 110
Косе Босе, в едно от пюретата /Mildi/, които съм купила има соево олио, а пише, че е за 4-месечни. Дали мога да го дам? Малко съм се наплашила от соята, макар че с изненада открих соевото олио в списък за нискоалергенни храни, но там беше и фъстъченото олио и затова не можах да се убедя. Разчитам на теб. Hug

Mamagemelar, аз първо давах диня директно както е пасирана, от шише с накрайник, но после видях, че не всичко минава през дупчиците и реших да прецедя сока и да му давам по-гъстата част като пюре, с лъжичка. И по двата начина му хареса и нямаше проблеми.

# 111
  • София
Здравейте отново. Simple Smile
При нас захранването си върви сравнително добре но имаме проблем.
Първо...кърмата видимо  ми намалява и особено следобед, вечер детето става доста неспокойно, иска да цуцка, смуче всичко.Нощно време почна отново да се буди по 2-3 пъти да иска да цуцка. Това ме навежда на мисълта, че вероятно намалява кърмата, аз самата сякаш усещам вече колко малко цуцка бебо и не иска повече а явно е, че не е нахранен. Явно трябва да въвеждам добавка. Как става това по време на захранване??? До сега съм въвела картоф, тиква, морков и тиквичка от 2 дена. Мислех да въвеждам оризова каша. Rolling EyesНо...
Второ...детето явно се позапече и почна да се изхожда на два дена.Дали да въвеждам каша или мога да мина нататък с плодови пюрета? Ако е каша...кога да почна да я давам като на обяд яде пюре, сутрин?Ако е пюре плодово...какво да бъде и него кога да го давам?
Какво мляко ще ме посъветвате да избера при условие, че до сега е само на кърма, а в началото е захранен с НАН ХА и после малко ХИП ХА е ял докато се отрегулират нещата с кърмата?
Благодаря ви отново, че ви има и помагате на всички нас. Hug

# 112
Косе Босе, в едно от пюретата /Mildi/, които съм купила има соево олио, а пише, че е за 4-месечни. Дали мога да го дам? Малко съм се наплашила от соята, макар че с изненада открих соевото олио в списък за нискоалергенни храни, но там беше и фъстъченото олио и затова не можах да се убедя. Разчитам на теб.

Соевото олио не съдържа протеините на самата соя, които иначе предизвикват алергична реакция. Това е информацията, която се среща в повечето източници, посветени на детското хранене и на алергиите.

Ако соевото олио е с добро качество и в малко количество (както в бебешката храна), обикновено не се счита за алерген. Избягва се единствено при много чувствителни към соята хора.

Същото се отнася за фъстъченото и сусамовото олио – приема се, че съдържат пренебрежимо малко количество протеини. По принцип се счита, че нямат алергенен потенциал за разлика от другите производни, освен в единични случаи.

# 113
Косе Босе, а как е най-добре да бъде обработена ябълката-печена, варена??

# 114
Благодаря ти, Косе Босе. Добре, че си ти, защото по този въпрос и гугъл не можа да ми помогне!  bouquet

# 115
  • София
запис и от мен
аз като чели малко по-смело захранвам и да чукна на дървно засега нямаме проблеми.
Мениета ви са страшно полезни и интересни макар и да не се придържам изцяло към тях!

# 116
  • София
Косе Босе, а за моите тревоги?  Rolling Eyes  Embarassed Чудя се какво да правя нататък. newsm78

# 117
Косе Босе .. или който може да ми каже           конкретни пюрета за въвеждане ба спанак и зелена чушка. Видях такова със спанак на Хип но то е и със сметана и не го взех. Дали сметаната не е проблем, макар че на пюретио пише 4+?????//

# 118
desiniko, според прочетеното тук, спанак може от 8-ми месец, а за сметаната не съм срещала инфо. Предполагам, че детето още не е захранено с млечни продукти, а сметаната едва ли е подходяща за начало. Щом се произвеждат такива пюрета, сигурно не са "опасни", но аз не бих дала.

# 119
десинко, на сънвал има пюре със спанак, гледах да няма сметана, защото възнамерявам да въведа спанака преди млечните продукти. мисля това беше, но зависи какво си вкарала

Крехки градински зеленчуци – 190 гр., моркови 60%, вода, картофи 10 %, спанак 5%, пащърнак 3%, лук 1%;

виж тази тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=128088.msg2387023#msg2387023

пюре със зелена чушка никъде не намерих и с голям зор открих някой, който да ми даде от градината, за да я вкарам в употреба

Общи условия

Активация на акаунт