Примерна схема за захранване 8

• 57 483
  • 619
  •   1
Отговори
# 90

Ако има проблеми с глутена, те обикновено не се проявяват веднага – за разлика от типичната незабавна алергична (т.е. имунна) реакция на организма. Ако се развие непоносимост към глутена, признаците се забелязват между 6 и 24 м., най-често между първата и втората година.

Освен това, ако на детенцето не е даван глутен преди 3-4 месечна възраст, няма фамилна обремененост, било е на кърма и все още е кърмено към момента на въвеждане на глутен и след това, вероятността да има проблеми е много, много малка. Затова може, евентуално, като опция, да се въведе и със следобедната каша.

От друга страна, овесът и ечемикът са нови продукти, може да се предложат за 3-5 дни по-рано през деня, за да се проследи алергична реакция. След това да се предлагат привечер. Те не са силен алерген (няма общо с глутена).

Ако се въвежда глутен с 3-то хранене за деня (сутрин), може да се окаже, че детенцето не е готово и не иска да поема храната. Тогава може да се получи нередовно предлагане на глутен. С кашата следобед вече ще има установен хранителен навик, така че глутеновите храни ще се предлагат редовно и в добро количество – а това е важно.

Това е само хипотеза, просто едно наум, ако се въвежда глутен сутрин. Схемата е добре замислена, пък и детенцето може да е готово за малка зърнена закуска на 7 м.

# 91
  • Canada, ON
Косе Босе, отново благодаря за отговора! Също и за останалите ти мнения, които в момента ползвам като справочник Simple Smile. Много майки те четат, не само пишещите, така че благодаря и от тяхно име за отделеното време и енергия!

# 92
Момичета, аз да  попитам пак - необходимо ли е да въвеждам трети прием на твърда храна? На обяд давам зеленчуково пюре (отскоро редувам с пуешко)-около100-125гр, а следобед каша с плодово пюре(70-80гр), въпросът ми е дали да започна да предлагам нещо за втора закуска към 10 часа. Мислех си евентуално за сурови плодове newsm78. Ще съм благодарна да споделите Grinning!

Последна редакция: пт, 11 юли 2008, 09:59 от Lilcho

# 93
Здравейте на всички.
Имам някои въпроси и притеснения и реших да питам вас.
Значи от линийката виждате колко е голямо детето ми. Висок е 70 см и тежи 7 300 гр (роди се 50 см и 3080 гр.). Изключително кърмен до 6-ти месец, след това постепенно започнах да захранвам. В началото храненето му се струваше игра и истински се наяждаше само от гърдата, даже  плачеше, ако е много гладен, а му дам пюре. В момента изяжда на обяд и на вечеря по едно 125-130 гр. зеленчуково или месно (от вчера почнах месото) пюре или попара + едно 130 гр. плодово пюре (понякога и малко повече), разпределено на два пъти. Просто повече не може да погълне! А до преди седмица ядеше наполовина от това (само плодовото си ядеше с охота). Все още се кърмим, но ако се опитам да му дам повече манджа, апетитът за гърдата намалява. Иначе го кърмя и през нощта (дори да не е буден и да плаче, аз му давам гърдата и той по инерция си засуква Simple Smile  ). След всяко хранене също го слагам на гърдата.
Ето днес се опитах да въведа още едно "твърдо" хранене в 10 часа, но не му се отрази добре - стана нервен, не може да заспи (а му се иска), не иска да суче... дори не знам дали ще огладнее за обяд. И друг път съм опитвала и резултатът беше, че изпускаше обяда...  Confused
Пиша всичко това, защото основното ми притеснение е, че е слаб и качва по 200 гр. на месец само. В началото след като се роди качваше по 1 кг* на месец, а сега... Педито казва, че можел повече и трябвало да яде по 5 пъти по 200 мл  Rolling Eyes Това ми се вижда ужасно много! Все пак той и суче, а не искам да го отбивам.
Според вас да го карам ли да яде повече? Някое друго дете качвало ли е по 200 грама само на месец?

ПП Забравих да добавя, че синът ми е напълно здрав, жизнен, любознателен. Никога не е боледувал. Леко е разсеян понякога, но това е от любознателност, според мен Simple Smile

*Поправка и тук Simple Smile

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 08:28 от ani2

# 94
  • Canada, ON
ani2, не мисля че имаш поводи за притеснение. Ето ти графики със стандарти за теглото на Световната Здравна Организация. Можеш да видиш, че сте в нормите и нарастването на тегло вече не е като в първите месеци. До колкото мога да преценя от графиките, то долната граница на нарастване между 7-ми и 8-ми месец е около 250 гр. Вашите 200 грама нарастване може и да не са точно 200 - зависи кога е теглено детето - преди/след хранене, акане... Не мисля, че трябва да се хващаш за грамчетата, а да гледаш цялостната картина.

За количествата храна - Косе Босе беше писала, че бебето от 6-12 м. трябва да яде мляко между 600 и 1000 мл или средно 750 мл. и че е препоръчително пюрето и кашата да бъдат общо между 15% и 30% от цялото количество храна за деня. Това е между 90 и 300 гр или средно между 112 и 225 гр.
Ако детенцето ти яде "на обяд и на вечеря по едно 125-130 гр. зеленчуково или месно пюре или попара + едно 130 гр. плодово пюре" това дори е много (380-400 гр). Нищо чудно, че не иска повече. Аз не съм спец, нека и други майки да се произнесат, но дали не е по-добре да понамалиш дори. Щото тези количества храна са за сметка на поетата кърма. А това дето педиатъра ти е казал 5 пъти по 200 мл, вероятно е имал предвид цялата храна (кърма, пюрета, каши,...).

Що се отнася до нощното кърмене - аз лично съм против него в случай, че количеството кърма е ОК и детето си спинка спокойно.

Lilcho, мисля че можеш да предложиш трети прием, а детенцето само ще си покаже дали иска или не. Аз лично мисля да предложа трети прием още 6-ти месец, но детето има последната дума Simple Smile А дали е необходимо, в смисъл задължително - не мисля.

# 95
Кафява мечка, много ти благодаря за подробния отговор! Наистина тези насоки са ми доста полезни. Аз точно това исках да питам педи-то - от кое по колко, но тя много общо ми отговори и аз се обърках.
Отново благодаря много!   bouquet Hug

# 96
ani2 ние миналия месец бяхме наддали 180 грама.Притесних се,защото дотогава си наддаваше добре,кърмим се 6 пъти само през деня-но тогава бяха големите жеги и тя не искаше да яде много,затова отидохме да се премерим след 10 дни пак -беше наддала 200 грама Grinning.Пюрета ядем доста малко-на обед 50-60мл месно или зеленчуково,следобед каша около 50мл смесена с плодово пюре-20-30мл.И все пак въпреки малкото твърда храна,която яде беше наддала добре.Според мен по-добре наблегни на кърменето като основна храна,а пюретата ги намали като количество,първо кърми,после предлагай пюре/каша колкото иска.На едно хранене детето изяжда средно между 150-200грама-толкова му събира стомахчето.Ти като даваш 130 грама пюре,то не остава място за мляко.А млякото е най-важното през първите години на детето.Твърдата храна е за опитване и запознаване с нови вкусове.Както е писала Косе Босе твърдата храна трябва да е между 15% и 30% от общото количество храна за деня.Останалото трябва да е мляко. Hug

# 97
ерота, благодаря ти! Трогвате ме, че така присърце взимате проблема ми  Hug
Затова малко ще понавляза още с обяснения. И така:
Първи и втори месец качваше по около 1 кг на месец, третия месец - 650 гр.
- 4-ти месец (само на кърма, на поискване) качи 160 гр. и 4 см.
- 5-ти месец (пак само на кърма, на поискване; започнах да го храня и нощем, без да се е събудил, в просъница, заради стойностите от предния месец), но предполагаме, че може да са сгрешили в тегленето (при изваждането на теглото на дрешките) качи 840 гр. и 4 см.
- 6-ти месец (само кърма, на поискване)  свали 80 гр., но порасна с 1 см.
- 7-ми месец (кърма + постепенно въвеждане, по супена лъжица първо веднъж, после два пъти на ден, оризова каша, а после и плодово пюре; за един месец стигнах до две супени лъжици два пъти дневно) качи 200 гр., не отбелязаха растеж на височина, макар, че бодитата му омаляваха и хора, които не го бяха виждали дълго забелязваха, че е пораснал newsm78
- 8-ми месец (постепенно увеличаване на храненето до това, което съм написала по-горе) качил е 190 гр., но този път и 1 см.

При всички положения няма да въвеждам засега нови и повече хранения и ще наблегна на кърменето. Ще видим следващия месец какво ще ни кажат. Стига детето да е здраво и жизнено, вашата подкрепа ми е достатъчна, за да съм спокойна  Hug  Hug  Hug
Притесних се, защото, както вече писах, дори по-малки деца от Ники ядат като луди, едни големи порции (почти дажбата ми, когато съм на диета Simple Smile  ), а той не е особено ящен. Дава го доста замечтан и блейка Simple Smile Ако види нещо интересно - отиде ядене (пък дори да е сукане), отиде спане...

Къде са написани стандартите за наддаване на месец на СЗО?* Тук намерих едни брошури от ССК, където малко се разминават стандартите (на едната минимумът е 50, а на другата 45 гр. на седмица), но по втория сме в норма!  Party

ПП Забравих и допълвам: пюретата в 7-ми месец приготвях с кърма, за да съм сигурна, че дори Ники да си запълни стомахчето, поне е влезнало някакво мляко.

Поправих си грешните мерки Simple Smile

*Отговорих си сама като прочетох по-внимателно отговора Simple Smile

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 08:40 от ani2

# 98
  • Бургас
ani2 има много деца, които качват по 200 грама на месец, че и по-малко и това не бива нито да те успокоява, нито пък да те притеснява. Децата са различни и не бива да се сравняват. А, що се отнася до мерките, които си споделила - разбирам притесненията ти. Преминала съм и през свалянето на грамове и през бутането на цица в устата през нощта дори, когато детето си спинка съвсем спокойно. Както вече са ти казали и аз съм на мнение, че е важно общото състояние на детето.  Количеството, което изяжда е добро ми се струва, а и на тази възраст, вече се движи много повече и не може да очакваш да качва по кило и половина, като новородено, това даже би било ненормално. /Аз да си кажа честно седнах и сметнах грамажите, както са описани и изкарвам детето с килограм по тежко, не че това има кой знае какво значение  newsm78/

Lilcho струва ми се рано за трето твърдо хранене, но пък плодовете са добър избор, тъй като те са лека и полезна храна. Аз бих избрала тях.

ted_ когато Петър беше на месеците на Младен обикновено за вечеря хапваше АМ/кисело мляко/ с бисквити и плод или някаква каша, в която също добавях плодове. По рядко съм давала супа със сухар + млечен десерт. А, най-лесно ми беше с готовите каши на Hame, Hipp,  Ганчев дето са в бурканчета.  За следобесна закуска давах каквото е останало от кухнята, но пък може да приготвяш мляко с ориз, грис, плодов мус, плодово кисело мляко или направо кисело мляко с плодове /сега ги има в изобилие/.

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 01:47 от Здравка Желязкова от село Стомана

# 99
Благодаря, Здравка! Ами разминаването е от това, че съм се поизхвърлила за качването през първите месеци.  Blush Ето сега сметнах точно:
- 1-ви месец - +1060гр. (+1220гр. след изписването, като първите 12 дни качи 700гр, в това съм сигурна)
- 2-ри месец - +1110гр.
- 3-ти месец - +650 гр. (тук вече не се хранихме през нощта, щото Ники си спинкаше доволно до сутринта)
Ма аз бая съм се изхвърлила   #Crazy Blush Blush Blush Ще ми простите, понеже всичко на ум смятам и обобщавам, а в сметките хич ме няма. Просто за първите месеци знаех, че качва добре и хич не се притеснявах да смятам точно по колко качва. Пък и мина доста от началото, забравила съм и сега като седнах с калкулатора и аз се изненадах  Crazy

# 100
Хиляди благодарности на Косе Босе  bouquet! А от кога могат да се въвеждат сурови (пасирани) плодове към 10.30 часа. Питам, защото не сме много фенове на купените пюрета, а и забелязах, че във всички има ориз?! Не е ли по-добре сама да ги приготвям (да ги варя на пара примерно) или мога вече да давам и по малко сурави. Забравих да кажа, че сме на шест месеца, сме въвели зеленчуците за обедно хранене+сукане след това и сега опитваме плодовете. Колко време след въвеждането на плодовете да предложа и каша след обяд?

# 101
Благодаря ти много Здравка Желязкова   bouquet Hug

# 102
здравейте отново  bouquet
аз искам да попитам откога мога да давам супички и по - точно как да ги предлагам, със сухар, с хляб newsm78
Вие какви готвите и как?
Ще съм благодарна да споделите опита си и разбира се на мненията на Ники и Косе-босе Flutter

# 103
  • София
Здравейте и аз имам въпросче давам на малката праскови със кайсии пресни всеки ден около 200гр.100 след обяд и 100 към 8 часа после преди лягане е на кърма заспива към 11 часа.Да не бъркам нещо да не е много 200гр ако гледам нея тя може да изяде още.вие колко гр давате дневно.Давам и го чисто без каша без кисело мляко.

# 104
  • В центъра на моретата
Абе как ги определяте тези грамажи? Аз също давам, но я карам на око и започнах да се притеснявам да не е много. Следобяд давам около 4 пасирани кайсии или 1 праскова и 2-3 кайсии.

Общи условия

Активация на акаунт