Разделно хранене-рецепти/3/

  • 11 961
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Черен дроб с праз и бейби морковчета/esy/

Продукти:
200гр.черен дроб,
1 стрък праз лук,
100гр. бейби морковчета, сол, черен пипер

Приготвяне:
В тиган със сгорещена мазнина за кратко сотираме празът и морковчетата, подправяме и оставяме на страни в топла чиния.
В същата мазнина пържим черният дроб като предварително овалваме всяко парче в сол и черен пипер.Пържим за кратко в силно сгорещен тиган до порозовяване.Сервираме гарниран със сотираните зеленчуци.


Последна редакция: чт, 22 яну 2009, 12:21 от Ками

# 31
  • София
  • Мнения: 4 294
Патладжани на фурна

4 средно големи патладжана
3-4 домата
4 скилидки чесън
100 гр. кашкавал
черен хляб
босилек, магданоз, олио

Патладжаните се белят, режат се на ивици. Осоляват се, поставят се в съд с вода за 10-20 минути.
След това се подсушават, нареждат се в намазнена тава, пекат се във загрята фурна.
След като поомекнат, отгоре се нареждат тънки филийки черен хляб, доматите нарязани на резени.
Поръсва се с босилек, магданоз и накрая с настърган кашкавал и пресован чесън.
Накрая се слагат малки парчета масло и се допича във фурната още около 20-30 минути.

 

Само черния хляб мисля не спада към тази комбинация, ама той е малко  Wink

# 32
  • София
  • Мнения: 3 787
Кайма:


Пълнени патладжани

8 средно големи патладжана
500 гр.телешка кайма
1 връзка магданоз
1 връзка пресена лук
½ ч.л.смлян кимион
зехтин
2 скилидки чесън
4 домата
3 стръка мащерка
1 дафинов лист
няколко стръка пресен риган
сол,черен пипер

Приготвяне:
Пригответе доматена салца:задушете обелените и нарязани на кубчета домати заедно с мащерката и даф.лист в малко зехтин за 15 мин.Посолете и подправете с черен пипер.Оставете настрана.
Смесете каймата със счуканите скилидки чесън,нарязания на ситно лук и магданоз и кимиона.Посолете и подправете с черен пипер.
Измийте патладжаните,отрежете капачета и издълбайте.Напълнете с плънката,полейте с малко зехтин и печете /без капачетата/30 мин. на 200 градуса.
Добавете капачетата и продължете печенето още 10 мин.
На дъното на чиния за сервиране сипете 2-3 с.л. от доматената салца,върху нея сложете 2 патладжана,поръсете с пресен риган и сервирайте.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2008, 16:16 от Ками

# 33
  • София
  • Мнения: 3 787
Яйца:

Солен кейк с тиквички

8 средно големи тиквички
1 голям домат
1 скилидка чесън
8 яйца
4 с.л.зехтин
сол,черен пипер

Приготвяне:
Нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина 1 см.Обелете скилидката чесън,домата също.
Загрейте зехтина в тиган и сложете в него тиквичките.Посолете,подправете с черен пипер,пържете 3 мин. на силен огън,след това намалете котлона и продължите да пържите още 10 мин.
Включете фурната на 240 градуса.
Нарежете домата на малки кубчета и прибавете към тиквичките.Прибавете счуканата скилидка чесън и накрая разбитите яйца.Посолете,подправете с черен пипер,разбъркайте и отдръпнете от огъня.
Прехвърлете сместта в намазана с мазнина форма за кейк/до 2/3 от обема й/.Поставете формата в съд с топла вода,сложете във фурната и печете 25 мин. на водна баня.
След като кейкът изстине,освободете внимателно от формата и сервирайте.

# 34
  • София
  • Мнения: 3 787
Малко нови рецепти от Иван Звездев Laughing

Предястия:

Билкови рулца от тиквички

2 тиквички
1 скилидка чесън
7-8 листа босилек
3-4 стръка магданоз
3-4 стръка копър
1 к. ч. олио
3 с. л. зехтин
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. мащерка
брашно за паниране

1. Тиквичките се нарязват по дължина на тънки филии.
2. Овалват се в брашно и се пържат в нагорещено олио, след което се отцеждат от мазнината върху салфетки.
3. Магданозът, копърът, риганът, мащерката и чесънът се смесват в блендер и се пасират със зехтин
4. Всяка тиквичка се посолява, намазва се с ароматната смес и се навива на руло
5. Рулата се подреждат в тава и се пекат 10 минути във фурна на 200 градуса

# 35
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

Чеснови гъби

500 г гъби
3 скилидки чесън
2 с. л. краве масло
2 с. л. зехтин
сок от половин лимон
2 с. л. Магданоз

1. Гъбите се почистват и се поставят в тиган със сгорещени масло и зехтин. Пържат се на много силен огън 3-4 минути, след което се добавя чесънът.

2. Пържи се още няколко минути и се подправя с лимонов сок, магданоз и сол. Сервира се върху канапе от пържени филии.

# 36
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

Сирене с чушки и домати на фурна

250 г сирене
4-5 печени червени чушки
2 домата
10-15 маслини
2 с. л. зехтин
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
сол на вкус

1. Доматите и чушките се нарязват на парченца. Сиренето се нарязва на кубчета.

2. Зеленчуците се поставят в купа и се налива зехтинът. Подправя се с риган, чубрица, червен пипер, сол

3. Кубчетата сирене се нареждат плътно в намазана със зехтин йенска тава. Отгоре се разпределят зеленчуците. Поставят се маслини. Пече се 5-10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

# 37
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Гъбена супа с кафяв ориз

200 г печурки
50 г. зехтин
10 г сухи манатарки
1 морков
зелената част на 1 стрък праз
4-5 стръка магданоз
4-5 стръка копър
1 к. ч. кафяв ориз
1 ч. л. мащерка
1 ч. л. сол
2 дафинови листа

1. Манатарките се заливат с топла вода и се оставят да престоят 20 минути, за да набъбнат.
2. Печурките се нарязват на филийки, празът – наситно и се слагат в тенджера.
3. В тенджерата се наливат 2 л студена вода, посолява се, слага се дафиновият лист и се кипва.
4. Щом водата кипне, се сипва оризът. Добавят се манатарките заедно с водата, в която са киснали, като се внимава в супата да не се излее и утайката от водата.
5. Морковът се настъргва и се запържва за 1 минута в тенджера с предварително загретия зехтин.
 6. Запърженият морков се залива с 4-5 черпака от бульона, разбърква се и всичко се излива в супата. Супата се похлупва и къкри под капак 40-45 минути, докато оризът се свари.
7. Готовата супа се подправя с нарязаните наситно копър и магданоз, поръсва се с мащерка, разбърква се и се сваля от котлона.
8. При сервиране към всяка порция може да се поднесе парче лимон за овкусяване.

# 38
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Гъбена супа с джинджифил

250 г печурки
1 ч. ч. фиде
10 листа пресен джоджен
3 стръка пресен лук
1 корен джинджифил (50 г)
2-3 с. л. олио
2 с. л. соев сос
1/2 ч. л. Сол

1. Джодженът се поставя в студена вода, вари се 2 минути и се оставя да престои.
2. Гъбите се почистват и се нарязват наедро, лукът и джинджифилът – наситно. Слагат се в тенджера и се заливат със 700 мл студена вода. Поръсват се със сол и се варят 30-40 минути. След това се ароматизират със соевия сос.
3. Течността, в която е престоял джодженът, се прецежда и заедно с фидето и олиото се добавя към гъбите. Когато фидето е готово, се поръсва с наситнените пера пресен лук.

# 39
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Тетевенска гъбена чорба

200 г манатарки
2 глави лук
6–8 стерилизирани джанки
1 ч. ч. ориз
1 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. сол
2 сухи люти чушки

1. Манатарките се сваряват за 30 минути в подсолена вода.
2. Лукът се нарязва наситно, слага се при гъбите и се оставя да къкри още 10 минути.
3. Добавят се оризът и джанките, а накрая – подправките и целите люти чушки.

# 40
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Картофена чорба с печен лук

3 картофа (600-700 г)
1 морков
1 глава кромид лук
1 резен целина 
6 с. л. олио
2 с. л. оцет
3-4 скилидки чесън
1-2 стръка целина
1 ч. л. Мащерка

1. Чесънът се запича на сух тиган заедно с обелките за 10-15 минути
2. Лукът, целината и морковите се режат наситно и се сваряват заедно с 3 с. л. олио за 10 минути в подсолена вода. Прибавят се нарязаните на дребни кубчета картофи и се вари още 5 минути. Овкусява се с накълцаните листа целина, магданоз и останалите подправки, разбърква се и се оттегля от котлона.
3. Изпеченият чесън се обелва и се намачква или счуква в хаванче заедно с 1-2 с. л. олио и 2 с. л. оцет. Така приготвената кашичка може да се излее при готовата вече чорба или да се предложи в купичка за индивидуално овкусяване.

Към готовата чорба може да се добваи 1 лъжица заквасена сметана

# 41
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Карфиолена супа с манатарки

за супата:
200-250 г манатарки
1 глава карфиол (700 г)
1 глава кромид лук
30-40 г масло
1 1/2 с. л. брашно
1 кубче бульон
100 г заквасена сметана

за копърови кротони:
2 филии хляб
4-5 стръка копър
1/2 ч. л. гранулиран чесън
5-6 с. л. олио
2 щипки сол

1. Манатарките се почистват, като долната част на пънчето се остъргва с нож. Гъбите се нарязват на дребни парчета.
2. Карфиолът се накъсва на розички, кочанът се отстранява. Карфиолените розички се измиват и се варят на пара 20-25 минути.
3. Лукът се накълцва и за около минута се задушава в тенджера, в която предварително е загрято маслото. След това вътре се изсипват манатарките. Пържат се. Поръсва се с брашното, запържва се и се налива 1 1/2 литра гореща вода. Стрива се бульона. Супата ври 10-15 минути.
4. Свареният карфиол се пюрира, като се налива почти целият бульон. Пюрираната смес се изсипва в супата и се разбърква. Ври още 5-10 минути. Накрая се добавя сметаната.
5. Копърът се наситнява и се изсипва в йенска тава, добавят се гранулираният чесън, олиото, солта и нарязаните на кубчета филии хляб. Разбърква се. Пече се в предварително сгорещена до 200 градуса фурна около 10 минути, като от време на време се разбърква. Супата се сервира поръсена с кротони.

# 42
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Лимоново ризото

250 г ориз „Арборио”
250 г аспержи 
50 г краве масло
100 мл бяло вино
2 лимона
1 глава лук
2 с. л. Зехтин

1. Аспержите се почистват, отстраняват се основите на стеблата и се варят в кипнала подсолена вода.
2. Лукът се нарязва наситно и се запържва в разтопеното със зехтина масло.
3. След около минута се слага оризa и се разбърква.
4. Сипва се виното и когато се изпари, се прибавя 1 черпак бульон от аспержите. Вари се на тих огън, като постепенно се прибавя още от бульона, докато оризът стане леко твърд („алденте“).
5. Сварените аспержи се нарязват на малки парченца, като връхчетата се отделят за декорация.
6. Добавят се настърганата кора, сокът от лимоните и бульонът от аспержите.
7. Ястието се поднася, докато е още топло, украсено с връхчетата на аспержите.

# 43
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Броколи с праз на микровълнова фурна

400 г броколи
2 стръка праз
3 с. л. зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
3 печени чушки
3-4 стръка копър
1/2 ч. л. суха мащерка
100 г кашкавал

1. Празът се нарязва на парчета и се задушава в зехтин за 2 минути в микровълнова фурна на пълна мощност. Прибавят се броколите и зеленчуците се задушават още 4-5 минути
2. Бульонът се разтваря в 1 к. ч. вода, слагат се нарязаният копър и мащерката и се разбива с тел.
3. Броколите и празът се заливат с приготвената смес, добавят се нарязаните наситно чушки и предястието се задушава още 3-4 минути. След това се изважда, поръсва се с кашкавал и се запича за около минута във фурна.

# 44
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Зелен/жълт фасул манджа/Мимче/:
 
Зелен или жълт фасул(около половин кило), 1 морков, 1 зелена чушка, пъщърнак (малко), кромид лук,1-2 скилидки чесън,1 добре узрял домат и магданоз.
Морковът, чушката, пъщърнакът,кромидът се нарязват на ситно и се запържват/задушават леко със зехтин и вода. После се слага фасулът. Като се свари, маха се от огъня, слага се малко сол, доматът, чесън,ситно нарязан магданоз.
Разликата между зеления и жълтия фасул била, че зеления имал по-голямо съдържание на скорбяла от жълтия. Така ми каза моята диетоложка.

Общи условия

Активация на акаунт