Право на обезщетение от борсата?

• 290 264
  • 759
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте!
Наистина много се обърках.Вчера на 9.02.2010 ми изтече майчинството до навършване на 2 год. на детето. Няколко седмици звънях на   шефа ми да вземе решение , какво ще прави с мен и той реши точно вчера да ми каже , че не може да ме вземе отново на работа.Доколкото разбрах имам право на платен отпуск за 2-те години майчинство ,през което време ще ми приготви документите за съкращение.Има ли срок в който да подам молба за отпуската и той ли трябва да я плати , или държавата , защото е малко труден с плащанията ?По кой член е най-изгодно за мен  да ме съкрати?Много ми е болно , защото съм в голямо затруднение и не знам кой път да хвана.Предварително благодаря!

# 241
  • софия
Здравейте майчета, може ли да попитам след изтичане на неплатеният ми отпуск по майчинство ,който е 6 месеца може ли да се запиша в бюрото по труда( тъй като ще напусна фирмата по взаимно съгласие) и ще ми изплатят ли 4 месеца обезщетение ?Благодаря!

# 242
  • Пловдив
Здравейте майчета, може ли да попитам след изтичане на неплатеният ми отпуск по майчинство ,който е 6 месеца може ли да се запиша в бюрото по труда( тъй като ще напусна фирмата по взаимно съгласие) и ще ми изплатят ли 4 месеца обезщетение ?Благодаря!

да,ще взимаш 120 лв за  4 м

macipici ,платената отпуска я плаща работодателят. в заповедта за съкращаване трябва да я пише.също му трябва разрешение от инспекцията по труда
по принцип молба за отпуск се подава 10 раб дни по-рано.

# 243
  • софия
Благодаря ти  Elfita  bouquet          за отговора?

# 244
в какво работно време мога да се запиша в бюрото по труда?

# 245

Наистина много се обърках.Вчера на 9.02.2010 ми изтече майчинството до навършване на 2 год. на детето. Няколко седмици звънях на   шефа ми да вземе решение , какво ще прави с мен и той реши точно вчера да ми каже , че не може да ме вземе отново на работа.Доколкото разбрах имам право на платен отпуск за 2-те години майчинство ,през което време ще ми приготви документите за съкращение.Има ли срок в който да подам молба за отпуската и той ли трябва да я плати , или държавата , защото е малко труден с плащанията ?По кой член е най-изгодно за мен  да ме съкрати?Много ми е болно , защото съм в голямо затруднение и не знам кой път да хвана.Предварително благодаря!
В такъв случай , когато шефа ми  не ме е уведомил навреме за решението си , аз дефакто в момента се водя на работа , но не съм там , защото не ме иска.Има ли право да ми откаже отпуската ?Не е ли длъжен , така или иначе да я плати?

# 246
  • Пловдив
macipici ,платевия онпуск така или иначе трбва да ти го плати.нека да те съкрати,не се съгласявай по взаимно съгласие.в заповедта за съкращаване трябва да я пише-платената отпуска.също му трябва разрешение от инспекцията по труда

# 247
  • Бургас
А аз искам да попитам дали ще мога да се запиша в бюрото по труда,след като не са ми изплатени всички майчинства,аи няма да съм вече на тази работа.
Детет на 17 февруари прави 2 години,а последното изплатено майчинство беше изплатено декември месец,а всъщност беше за август.Сега за януари и февруари отново нямам нищо понеже фирмата била финансово затрудненоа,а и аз съм била в дискета заедно с другите работещи и не можела да се оправят и занеаат само моите документи в съответната институция.
Та имам ли право като не ми е изплатено още майчинство за няколко месеца да се запиша на борсата и да вземам обезщетение и какви документи ще трябва да приготвят от работата?

# 248
Имаш право, разбира се! Peace
Със заповед за освобождаване и трудова книжка ще се регистрираш в Бюрото по труда, а после със същите документи + удостоверение за банкова сметка ще идеш в НОИ. Това, че не ти е платено майчинството навреме, не е проблем да получаваш обезщетение. Има си ред, като няма данни в регистъра за осигурените лица, се праща писмо на работодателя и така...Ако пък не оправи нещата в срок се предприема проверка и пак всичко ще е ок.
Не се притеснявай, ще си получиш обезщетението за безработица! Peace

# 249
  • Бургас
Много благодаря за отговора.

# 250
Здравейте и от мен!
На 10.11.09г. съм съкратена от фирмата,до 10.12.09 имам един месец обещетение.Въпросът ми е след единият месец обещетение ли започва да тече 3-месечния срок за регистрация в бюрото по труда или от дата на съкращаване?Всъщност имам ли възможност все още да се запиша на борсата?Тъй като фирмата неможе да си оправи бумащините и още не са ми готови документите.
Благодаря предварително!

# 251
  • София
Срокът започва да тече, от момента на изтичане на обезщетението т.е., от момента, в който оставаш без реален доход - 10.12. До 9 март може да се регистрираш в БТ.

# 252
Благодаря!  bouquet
Срокът започва да тече, от момента на изтичане на обезщетението т.е., от момента, в който оставаш без реален доход - 10.12. До 9 март може да се регистрираш в БТ.

# 253
НЕ Е ВЯРНО!!!
Срока тече от датата на освобождаване без значение има ли някакво обезщетение или не.
В случая срока за регистрация е от 10.11.09г. до 10.02.2010г. или с други думи вече ще бъдеш санкционирана. Санкцията тече от 11.02.2010г. до денят на регистрация и самото обезщетение ще започне да тече от датата на регистрация, а не от датата на освобождаване.
За регистрация в Бюрото по труда срок няма! Срока е за регистрация в НОИ предвид получаване на обезщетение за безработица и този тримесечен срок се обуславя именно от там, а няма нищо общо с Бюрото по труда!

# 254
  • София
ivalinai, вероятно е да съм в грешка и да обърках момичето, но минах по този път съвсем скоро.  В никакъв случай не споря, просто при мен беше така: Рботих до края на септември м.г., Пред октомври отидох да се регистрирам в БТ /преди да се регистрира човек там, не може да отиде в НОИ за обезщетение/ и от там ми казаха, че мога да го направя, след изтичане на  срокът на обезщетението т.е. след 1 ноември.

Последна редакция: ср, 17 фев 2010, 06:41 от supi4ka

Общи условия

Активация на акаунт