Йордания - разкази, съвети

• 78 439
  • 338
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, извинявам се предварително, ако повтарям въпросите, но мога ли да получа малко информация, относно Йордания? Планираме екскурзия за двама през март 2019-та, която сами организираме. Храната като цяло скъпа ли е, тъй като сме избрали хотел, в който се покрива спането, без включени хранения? Екскурзиите от Акаба до забележителностите също бих искала да знам колко горе долу струват...и изобщо за предпочитане ли е организираната екскурзия или е възможно да стане чудесна такава и със самостоятелна организация? Благодаря предварително!

# 151
Привет,
нашата компания от пътешественици също ще пътува до Йордания за периода 13-16 януари 2019. Първо бяхме четири жени - сега включиме и един мъж за цвят. Интересува ме препоръчана компания за таксиметров превоз от летището до Акаба, от Акаба до Петра и обратно, както и до пустинята и обратно. Получихме добра оферта за четирима човека, но вече с миниван за петима цената скочи двойно, което леко ме притесни.
Има ли въобще вариант на място да се пазарим с таксита или не е добре да импровизираме?
Ще бъда много благодарна за съвети.
Лека!

# 152
inesita Предварително се разбере с компанията колко ще Ви струва. Комапнията  на летището е една градски таксита на Акаба цената до града е най-много 10 ако искат повече не им давайте.
Не знам защо Ви трябва кола с шофьор аз минах над 2000 километра с рента кар инциденти нямахме, но е завирахме къде ли не просто трябва да се спазва органичението на скоростта в населени места по магистралите може и по бързо да се кара, но се оглеждате за полиция.  За кола колкото по-ранно толкова по-добре, но не разчитай, че на място може да се пазарите твърде възможно е да Ви зарежат. За мен лично е безмилено да взема шофьор, но всеки си преценява сам за себе си аз лично съм шофирала и в други държави отново с рента кар и вече имам опит. Като цяло шофирането там в градове си е изпитание  те не ползват мигачи изобщо и се разхождат навсякъде по платното, доста по зле са от турците като водачи на МПС.

Valentina Todorova 615347
Храната зависи къде ще се храните като заведение и в кой град. В Акаба цените на хумус между 1 и 2 йордански динара фалавела и той толкова това е за порция от 6 топчета , хляб нявсякъде дават безплатно. В Аман цените са малко по-скъпи. Но всичко зависи къде ще седнете да ядете. Понеже си взехме вода от карфура 6 бутилкки 1,5 л. около 1,5 динара(имаше и по 1 динар по пазарите) огледах и цените месето е по-евтино от  Бг агнешко имаше по около 6 динара кило. Колбаси тип кучешка радост около 3-7 динара ,пуешко филе от 10 динара нагоре, кашкавал  като БГ около 6-7 динара за килограм. Има и промоции зависи какво търсиш. Портокали по 1 динар пресни местни, домати и краставици под 1 динар. Кюнефето навсякъде беше около 5-6 динара за килограм или 1 динар за порция, но разликата в вкусът огромна. Цената на 1 л бенцин е малко под 1 динар.
За екскурциите   цените хич не са приятни за Петра гледах, че са по 100 долара на човек - транспорт и гид и вход предполгам , само входа е 50 динара за Петра на човек за 1 ден, за 2 дни 55 динара. За мен пари за местни турове е абсолютно безмислено, скъпо, препускане като кон цял автобус хора ако искате по-добре от България тръгнете организирано с тур.агенция там няма как да Ви излезе по- евтино ако искате организирано посещение на местата.
Йордания е скъпа дестинация всички се интересуват колко ще може да спечели от вас.
Друго много важно  хотели или си взимате хотел на прилична оценка от 7,5 - 8 нагоре в букинга , цените варират според това колко по-ранно ще го запазите или спите в лоши услови с мръсни чаршафи, доста народ в самолета се оплака точно от това. Чистотата в хотелиете в Йордания не е приорите и хубавото струва скъпо!
Билетите са евтини, но си направете предварително сметка за нощувките, транспорта и ходовете по обектите Йордания не е само Петра. В Петра също така е голяма лудница да не останете разочаровани от многото хора.

# 153
Много благодаря за отговора  Ragga - ще си намерим компания предварително. Относно Rent a car имам лоши спомени от Норвегия -уж бяла държава:-( Пристигаме късно, не знам на огледа доколко ще видим всички щети, като шофьори не сме стари пушки!

# 154
Аз колата не я взех от летището безмислено беше вечерта в 21ч, взех я от града на сутринта.
Има и междуградски автобуси, но като гледах са веднъж на ден компанията е Jett потърси инфо с разписанията цените им бяха ок до аман мисля беше 17 динара,пиша по спомен гледах в хотела брошури техни.

# 155
Допълвам който иска трансфери в самолета си говорих с една дама те са били голяма група  и са ползвали фирма  за всеки трансфер различни шофьори каза, че цените са им супер и са били много коретни : SA'AD NATOUR +962 799365325, Santour2018@gmail.com
Whatsapp: +962 7 76491249 и +962 7 99365325

# 156
Здравейте! Напоследък у мен се породи голямо желание за посещение на Йордания. Видях, че Ryanair имат евтини полети до Акаба и се запалих още повече. Ще съм благодарна, ако вече посетилите тази страна дадат малко повече информация по следните въпроси:

- Организация - досега съм организирала доста пътувания, но само в Европа. Йордания би ли се оказала сериозно предизвикателство?

- Цени - доколкото знам, стандартът на живот е висок, но за да се ориентирам по-лесно – какво е съотношението например с цените в европейски градове като Париж или Лондон?

- Визи - видях, че има възможност да се получат и на границата - сложна ли е процедурата, трябва ли да се чака много и как се доказва, че ще останеш повече от 2 нощувки в страната (знам, че е от значение, за да бъде визата безплатна).

- Време на посещение - месец април подходящ ли е? Гледах, че температурите са около 30 градуса, но някой от вас бил ли е тогава? Поносима ли е жегата?

- Сигурност - в сайта на външно министерство определят Йордания като страна с повишено ниво на риск. На вас как ви се стори обстановката?

Извинявам се за многото въпроси, но наистина напоследък ми е влязла мухата за Йордания и ще се радвам да съм максимално подготвена, за да преценя в крайна сметка дали едно такова пътуване е възможно в близките месеци.

Много благодаря предварително!

Хубава вечер Simple Smile

# 157
SM0808
По-горе съм посочила цените на обичайни неща са хапване , всичко зависи къде ще се храните и спите свръвнение с Европа е безмислено хотелите в Йордания не отговартя на стандрата в Европа 3 * там са доста под нивото на тези в Европа, освен ако не спите в хотели от международните вериги със съотвените цени . Нощувка под 90 лв за 2-ка е рисковано да спите в нормални условия, чисто бельо и нормална баня с течаща топла вода заложето на високи оценки и съответнта сума срещи тях ако искате да спите в приличен хотел. За организацията трябва да решите какво искате да правите точно - забележителности, гмуркане,плаж и тн. За организация не е  трудно, аз купих билети 8 дена преди заминаването и за 7 дни събрах информация , за 3 дни направих програма и букнах хотели и кола. За визите полетите са нахласени така, че да не плащате виза трябват 3 дни 2 нощувки, ако ходите до Ейлат виза се плаща със сигурност. Най-голям разход ще са спането и входовете за обектите. Задължително паспорти с валидност най-малко 6 м иначе още на нашето летище няма да ви пуснат да се качите.
Полетите са до края на март, април месец линията се закрива и няма разписание. Като температури няма да много топло сега единствено в Акаба беше хубаво времето, но не ставаше за плаж.
Сигурност ние лично не сме се чувствали застрашени озовахме се в някаква страна ситуаци към Джераш струпване на народ на пътя и се опитваха да се бият, лепят ти се по колата в задръствания да искат пари всичко зависи къде ще ходите има много туристически места в които е ок и такива извън  тази зона които е силно проепоръчително да ги пропуснеш. Като цяло няма нищо общо с Европа дори и с Израел нямат общо на имат много още за да настигнат и еврейте .

# 158
Ragga, много благодаря за бързия и изчерпателен отговор.

Проявяваме интерес към Петра и Вади Рум (разглеждане + нощувка в бедуински camp) и евентуално 1 ден и половина за плаж и разходка из Акаба.

Спомена наемане на кола - това ли е най-удобният начин за придвижване от Акаба до Петра и пустинята?

Хубав и усмихнат ден Simple Smile

# 159
Аз взех колата защото обикаляме много и бяхме за повече дни,но ако само за 3 дни и за тази програма няма много смисъл.
От летището зависи в колко ще кацнете тъй като има полет по обяд и такъв вечерта ако сте по-ранния направо с такси или с трансфер към пустинята където ви чакат бедуините взимат ви от селото карат ви в лагера спите,на следващия ден тур с джип в пустинята  и вечерта отпътуване  към Петра и нощувка.
Петра ранно сутринта отивате ако сте далеч от визитор центъра такси иначе може и пеша ние влязохме в 6:30 и беше супер после към 8 става лудница идват групи народ нищо не може да разбереш.
1 ден е достатъчен за Петра завряхме се почти навсякъде пеша без четириноги копита. След това решавате дали пак в Петра да спите или трансфер към Акаба вечерта и там нощувка. В Петра друго няма какво да се прави и за мен беше загуби на време 2 нощувки. Има и малка Петра ,но първо трябва и гид за там второ без кола с такси не бих отишла защото има шанс да не те чака таксито.
Акаба няма много интересно в града,една крепост в самия център. Плаж извън града около Японската градина където е рифа за гмуркане и може сами да го разгледате както и с лодка с прозрачно дъно.
Всичко може с такси да се мине ще потърся цени от познати които са ползвали,но полета и на формата която дадох. Междуградски рейс трудно ще Ви падне на програмата.
За пустинята предварително се свържете с няколко кемпа и за цена и за програма .Нощувката в пустинята не е нещо супер единствения плюс беше тишината.

# 160
Мога да ви ориентирам с цени на таксита за следните маршрути:
летище Акаба- Wadi Musa (Петра) - 55 JOD
Wadi Musa- Wadi Rum ( пустинята)- 45 JOD
Wadi Rum- Aqaba - 25 JOD
Aqaba - летище - 10 JOD

# 161
Благодаря много - букнахме едно такси и с него ще се придвижваме.
След това ще споделя подробно как е минало.
Имам серозни резерви за хотела, който сме запазили - дано успея да издържа три дни и да има поне малко топла вода - ще гледам да преживея всичко останало:-(

# 162
inesita кой е хотела и защо 3 нощувки на едно място ако е Акаба няма какво много да се прави.
Между другото препоръчвам да плащате кеш навсякъде има доста оплаквания от откраднати данни на карти и дори използвани в последствие за плащания в Йордания.

Дадените цените за такситата са мах. като цена ако ви иска някой повече не давайте. Ние така от летище се предвижихме и не ни додоха бележка при тръгването с цената шофьора се опита естветвено да ни вземе повече пари първо каза 12 казах 10, но нямах точно дадох 20 и не ми върна 10, а 5 та се разправяхме. Нявсякъде си отваряйте очите калко давата и колко ресто ви връщат.

# 163
  • София
Здравейте, в края на Февруари  ще се разходим за 3 дни до Йордания. Резервирахме хотел за три нощувки в Акаба. Забележителностите, които искаме да посетим са Петра и Вади Рам. Просто няма време за повече. Та въпросът ми е: разумно ли е от финансова гледна точка да платим еднодневна екскурзия до Петра, включваща транспорт от  хотела + входната такса за Петра + обяд в автентичен Йордански ресторант + минаване и кратко разглеждане през Вади Рам и прибиране в хотела за 175 щатски долара? https://www.touristjordan.com/tours/petra-day-tour-from-aqaba/ Не мога да преценя дали, ако сами се придвижим до там с такси, платим входната такса и после се върнем с такси няма да излезе по-скъпо. Ще съм благодарна за всякакви мнения.

# 164
Не е кой знае каква цената, но за 1 ден всичко това като препускане не е разумно. Хората си взимат цял ден само за Петра, че и двудневни обиколки.

Общи условия

Активация на акаунт