Йордания - разкази, съвети

• 79 812
  • 339
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Здравейте, бих искала да попитам някой от самостоятелно пътуващите дали успяха да пътуват тази година октомври, ноември преди RyanAir да отменят полетите? Как минахте през паспортна проверка, има ли специални изисквания?

# 331
  • София
Здравейте! Може ли някой, който е ходил скоро в Йордания на организирана екскурзия с туристическа агенция, за сподели впечатления. Търся добра фирма и моля за препоръки.

# 332
  • София
Здравейте,
Чувам много добри отзиви за Apollo. Ние ходихме с тях в Египет и наистина организацията беше топ, много съм впечатлена. От тогава ги следвам във Facebook и миналата година, когато стана конфликта и те имаха група в Йордания по обиколна програма, гледах на тяхната страница че въпреки отменения полет от Акаба, бяха организирали всичко за тяхна сметка с прибиране през Анталия с допълнителна нощувка и all inclusive, а имаше и много добри отзиви за техния екскурзовод за Йордания - Филип. Да Ви кажа бих им се доверила напълно.

Това е линк с един от отзивите. Вижте и публикациите им от 23 и 25.10.2023 г. за Йордания.

https://www.facebook.com/ApolloTravelBulgaria/posts/pfbid02bUc54 … 5q7xEbFavxqGN85il

# 333
  • Пловдив
И аз мога да препоръчам Аполо.

# 334
  • София
Много благодаря! Точно на Аполо програмата ми харесва най-много.
Прекрасни пътувания на всички!

# 335
Здравейте, може ли да препоръчате от къде да си купя добре работеща esim карта за Йордания?

# 336
Някой бил ли е на екскурзия в Йордания с агенция, която не наблъсква програмата и вкичко да е само път?

# 337
  • Dublin
@Tanya Valcheva Аз ще пътувам другата седмица на 10 дневен обиколен тур в Йордания, запазих с местна агенция директно, но мисля, че програмата е стандартна и подобна на тези, които се предлагат от БГ агенции.
Ще пиша като се върна.

@inska_maslinka - хвърлила съм око на тези - ще ги пробвам, https://esimjordan.com/

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 13:29 от Eeriebo1

# 338
Здравейте! Някой пътувал ли е с туроператор на четиридневна екскурзия в Йордания с 3 нощувки и доволен ли е? Иска ми се да използвам почивните дни около 3.март. И ако е пътувал някой, дали е имало достатъчно време за плаж на Мъртво море, защото във всички програми , това е оставено за последното място за посещение през съответния ден.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 21:49 от animi2006

# 339
  • Dublin
Здравейте,
прибрахме се миналата седмица от Йордания и най-накрая сядам да напиша отзив.
Запазих обиколен тур от 11 дни/10 нощувки директно с местна агенция - Травко.
https://travcotravel.jo/book-now.aspx?nz-url=%2Ftravel%2Froutes% … ts-every-saturday
Тура е т.н. гарантирани заминавания, с мин 2 туристи и се осъществява. Аз запазих за 2ма - за мен и мъжа ми и не знаехме дали ще има други туристи на нашия тур, но както се оказа, пътувахме само двамата, с частен автомобил и шофьор и частен гид.
Запазихме 5 звездни хотели и поискахме хубав хотел на плажа в Акаба - дадоха ни няколко опции с доплащане и си избрахме хотел. Тотал на човек за тур - 1300 долара. Отделно си взехме самолетни билети - най-евтини бяха с Луфтханза, около 600 евро на човек.
Това е накратко програмата, мисля стандартен тур, подобен и на тези, които се предлагат от БГ агенции.
Във всички хотели имахме закуска и вечеря.

1 ден - пристигане в Аман. Посрещна ни представител на Травко, беше организирал документите за визите, биха ни печати и това беше. След като си взехме куфарите, на колата и трансфер до хотела. Тъй като пристигнахме много късно в хотела, изтървахме първата вечеря, но от хотела ни пратиха сандвичи, плодове и някакви сладки в стаята. Хотела беше Радисън Блу Галерия Мол - без забележки към условия, обслужване, храна, локация. Нощувка в Аман.
2 ден - крепостите в пустинята, 3 на брой, и Мъртво море.Видяхме Ал Азрак - крепост, ползвана от Лорънс Арабски,замък Амра - отвън изглеждаше много незабележително, но вътре има страхотни стенописи, още една крепост, която е била спирка на керваните. После отидохме на плаж на Мъртво море - ползва се територията на хотели, в случая Холидей Ин Резорт и там изкарахме няколко часа - плавахме в Мъртво море, мазахме се с кал, беше забавно. Нощувка в Аман.
3 ден - посетихме римския град Джераш и крепостта Ажлун (построена от Саладин). Нощувка в Аман.
4 ден - църквата Св Георги в Мадаба да видим мозайката, връх Небо, крепостта от времето на кръстоносците- Шобак. Нощувка до Петра.
5 ден - сутринта започнахме разглеждането на Петра. Най-известна е фасадата на т.н съкровищница, но реално целия комплекс в Петра се състои от издялани в скалите гробове, в продължение на няколко километра. Ние влязохме към 9.30 и излязохме към 2 следобед. Има много вървене да се разгледа целия комплеск, но е много красиво и впечатляващо. На който не му се върви, има и голф колички и магарета и коне за яздене. Нощувка до Петра.
6 ден - отпътуване за Уади Рум. Нощувка в лагер в пустинята. Имахме 2 часа разходка с джип в пустинята, по време на залеза. Невероятен пейзаж и гледки. Там е сниман Марсианецът с Мат Деймън. Палатката в лагера беше супер комфортна, с климатик и собствена баня и тоалетна.
7 ден - сутринта ни взе нова кола и ни закара до Акаба. Нощувка в Акаба в Луксотел - страхотен хотел на плажа, имаше и собствен риф, много от гостите се гмуркаха или плуваха с шнорхел, но на мен ми беше студена водата.
8 ден - почивка в хотела в Акаба. Ние си викнахме такси да ни закара до града, тъй като хотела беше на около 7-8 км и след това се върнахме със същото такси. 10 динара на посока.
9 ден - почивка в хотела в Акаба.
10 ден - дойде да ни вземе кола от хотела в Акаба и ни върна в хотела в Аман. Само магистрала, прави пътища без дупки, 4 часа пътуване.
11 ден - трансфер от хотела до летище и обратен полет.

В резюме - много ни хареса пътуването, беше изключително комфортно, хубави коли, добър гид. Няколко дена на плажа в края на тура бяха перфектни за почивка.

Температури - голяма държава с различен терен и е зима, т.е студено за тях. В Аман - около 18-20 градуса. В Петра - през деня до 18 градуса. В пустинята - около 22 през деня, в Акаба - около 25.
Йордания има доста силна валута - 1 динар е около 1 евро 30 цента. Аз тръгнах с нагласата, че отивам в страна със нисък стандарт, еми много са добре даже. Нямат петрол, но имат много пари, коио на първо четене са влети в инфраструктура и големите градове. Аман има европейски вид, естествено като се излезе от големия град е по-ориенталско усещането.
Навсякъде има окачени портрети на кралското семейство. Въпреки нестабилния район и съседи, не сме се чувствали в опастност. Има полиция на всеки туристически обект и по междуградските пътища, правят редовни
проверки. Нас ни спряха 2 пъти, но проверяваха документите на шофьора, нас не ни закачаха.

Интернет - ползвах иСим - купих от тук - https://esimjordan.com/esim/jordan-15-days/ Беше напълно достатъчна за 10 дни, а и в хотелите си има WiFi. Няма покритие в Уади Рум.
Бакшиши - да, всички очакват по някой динар. Повече пари за бакшиши изхарчихме, отколкото за сувенири и покупки. Тръгнахме с евро в брой, които обърнахме там, но и сме плащали с карта - навсякъде се приемат карти.
Шофиране - много цивилизовано сравнено с Египет или Мароко. Има си знаци, светофари, маркировка, само дето не са и там много любители на мигачите. Видях доста туристи с наети коли. Аз лично не бих си причинила този стрес да шофирам.
Храна - много тестени изделия, много зеленчуци, много подправки, месото е агнешко, пилешко, телешко, фурми. За вкъщи си взех зехтин, фурми, сирене, едно магнитче и никакви други сувенирки.
Хора - много мили, почти всички имат някакви познания по английски, много се радват че туристите се завръщат, има голям спад заради войната в Газа.

Много неща със сигурност пропускам, пълни сме със впечатления и емоции. Изкарахме си страхотно, радвам се, че най-накрая отидохме там, но честно казано не мисля, че бих искала задължително да се върна там, тъй като има други места, които са ме впечатлили много повече.
Въпреки това препоръчвам дестинацията, трябва да се отиде и да се разгледа. 

слагам и няколко снимки от Петра и Уади Рум.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт