САЩ - туристическа тема

• 1 397
  • 47
  •   1
Отговори

Тема, в която да обсъждаме впечатления от пътувания в САЩ, намерения за пътешествия, логистика, самолетни билети, хотели, препоръчани туристически обекти, транспорт в градовете и между тях, предпочитани щати, вътрешни екскурзии, снимки, спомени, препоръки... и без политика Blush  

Други теми за САЩ в БГ Мама:
Политика, живот и работа в САЩ
Туристическа виза за САЩ
Годеническа виза за САЩ

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 19:28 от diziler

# 1
  • Варна
Със сигурност ще бъде полезна темата.

Не съм пътувал до момента до САЩ, но имам намерение да го направя. Така, че ще следя за препоръчани туристически места (като аз лично търся нещо, по-към "провинцията" и природата, различно от типичното известно - NYC и т.н., като разбира се не изключвам и тези места).

# 2
Югозападните щати - Юта, Аризона, Колорадо. И а десетина национални парка с пейзажи, които не се виждат в Европа.
Още не съм ходил дотам де.

# 3
Тази година бяхме в НЙ, Индиана и Калифорния, затова отбелязах тях. Сигурно и доста от останалите биха ми харесали.

# 4
  • Сан Франциско
Калифорния като цяло може да ошамари с “културен шок” от цените, но наистина има много уникални места, които си заслужават да се видят и те не са само в Сан Франциско и Лос Анджелес.

Napa и цялата Винена Долина на север от Сан Франциско, ако обичаш вино и красива природа - някои от най-хубавите вина и винарни в целия свят са там; също така зехтин, местни кашкавали и сирена - цели програми да опиташ и т.н.

Jelly Belly Factory - малко на изток от Сан Франциско - весел тур на цялата фабрика и производствените линии и тействане на всеизвестните jelly bean бонбони, както и магазин, където можеш да си купиш всички вкусове, които можеш да си представиш и някои, които дори не са ти минавали през главата.

Gold Country - между Сакраменто и Лейк Тахо, в подножието на Сиера Невада - музеи, автентично-запазени мини и пещери и градчета от времето на Златната Треска…дори на определени места можеш да ровиш из реките и да се превърнеш в златотърсач.

Като хванеш Highway 1 - покрай океана от Сан Франциско чак до Лос Анджелес - универсално призната за една от най-красивите отсечки, които можеш да преминеш с кола в Америка и кое от кое по-хубави места да посетиш по пътя:

Big Basin Redwoods State Park - едно от малкото места, където можеш да се разходиш между гигантските секвои. Пожарите преди няколко години нанесоха много щети, но местността се възстановява.

Градчетата Monterey и Salinas - музеи и кътчета, посветени на Джон Стайнбек, аквариум (един от най-хубавите, които съм посещавала). Заливът и плажовете са красиви, водата в океана е ледена през цялата година, ама хората пак си плажуват и се радват.

Big Sur - 150 км. скали, водопади, плажове, природа в цялата си дива красота. Плажът Pfeiffer Beach е с лилав пясък и уникални каменни образувания. Целият район е защитен - няма строителство, няма мръсотия - само няколко хотели и къмпинги на едно обособено място.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 16:39 от Etereia

# 5
Простете за невежеството но какво е нужно да пътуваш до САЩ?
Освен бг паспорт, трябва виза предполагам. Колко време се чака и къде в София се подава за такава? Каква е вероятността да не те одобрят?

# 6
Простете за невежеството но какво е нужно да пътуваш до САЩ?
Освен бг паспорт, трябва виза предполагам. Колко време се чака и къде в София се подава за такава? Каква е вероятността да не те одобрят?
Трябва ви туристическа виза B1/B2.
Има отделна тема във форума за тези визи.
Подава се формуляр DS160 он лайн,  заплаща се такса, след което сайта ще ви предложи възможни дати. След като си потвърдите датата, трябва да се явите на интервю. Посолството на САЩ е в София.

Вероятност да не ви одобрят има, само ако сметнат че сте потенциален имигрант, или сте извършил някакво престъпление.

Благодаря за темата. Следя.

# 7
Наскоро взех 10 годишна виза и смятам първо да се обиколи щата Юта. Само да паднат малко цените на билетите до Солт Лейк Сити за идната есен.  Няколко градчета и каньона.
Salt Lake, Provo, St. George, Park City, Zion Canyon National Park, Wasatch Mountains, Moab, Arches National Park, Canyonlands National Park, Capitol Reef National Park, Bryce Canyon National Park.

При следващи пътувания  - щатите Аляска и Върмонт.

Не проявявам интерес към големи градове, небостъргачи, казина (така че засега без Чикаго, Ню Йорк, Лас Вегас, Сан Франсиско...)

# 8
  • Сан Франциско
Първото нещо, което ми направи впечатление в Salt Lake City беше чистотата на града. Облещих се, когато стъпих в центъра - няма едно боклуче на земята, нито едно. А е голям град - с предградията заедно е над 1.3 милиона човеци. Никъде другаде в Америка не съм виждала такова нещо.

В южните щати много ми харесва Савана в Джорджия. Красива архитектура, исторически паркове - където и да се обърнеш, очакваш Скарлет О’Хара да излезе пред теб. Savannah River, известна с пиратите в Колониалния Период. И най-готиният и автентичен ресторант - The Pirate House - построен в 1734 като хан, сградата е ремонтирана, но голяма част от нея е оригинална. Казват, че пиратите често отсядали там и дори си имали тунели от реката до къщата. Също така казват, че има духове в нея. Храната е страхотна, мястото не е “tourist trap” и е популярно и с местните и с туристите. Да се допълня - имат gift shop, който е малко не на място, но самата сграда и ресторантът са наистина интересни.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 21:36 от Etereia

# 9
  • Софето
Здравейте, записвам се в темат, защото САЩ е туристическа дестинация номер 1 за нашето семейство. Ходим всяка година за по 2-3 седмици. До тък сме били два пъти за по две седмици в Калифорния. Две седмици, Невада, Аризона и Юта. Две седмици Флорида. Три седмици от столицата Вашингтон до Бостън този целия район (Мериленд, Пенсилвания, Ню Джърси, Ню Йорк, Кънектикът, Роуд Айланд, Масачузетс), това лято обиколихме Мейн, Върмонт и Ню Хемпшир. За Нова Година отиваме една седмица в Ню Йорк, а лятото ще направим роуд трип от Чикаго до Сиатъл, през Уисконсин, Минесота, Дакотите, Уайоминг, Монтана и Вашингтон. Следващите години и други щати, плана е да видим всички 50. Ще ми бъде интересно и полезно всичко което разкажете за туризъм в САЩ.

# 10
Може да участвате в анкетата, горе над първия коментар има въпрос: Кои щати предпочитате? И може да кликнете на няколко щата (до 5 отговора).

# 11
  • Сан Франциско
Кликнах в анкетата 😊. Аз по принцип си намирам нещо да си харесам във всеки щат, дори които като цяло не са ми любими. Например, хич не съм фен на Тексас (моля сънародниците, които живеят там да не се обиждат), но във Fort Worth ми беше много приятно, интересно и се радвам, че го посетих.

# 12
Аз не съм била в САЩ все още. Дълго време участвах в лотарията "Зелена карта", но в последните години се отказах. Надявам се, обаче, да мога да посетя страната като турист в бъдеще. Калифорния и Аризона са ми в списъка с желани места.

И въпрос към тези, които имат опит като туристи. Смятате ли, че градове като Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско и Лос Анджелис са ок за соло пътешествия и могат да се разгледат само с използване на градски транспорт. За Ню Йорк може би отговорът е "Да", но как стоят нещата при останалите?

# 13
Градски транспорт не е така развит както в Европа. Може да ползвате убър или лифт.
Не е задължително да наемате кола, а и паркирането в посочените градове е сложно.

# 14
В Чикаго бях доста време, градският транспорт става.
И за соло пътуване си е ок, ако сте били в Европа, същото е.
Малко не виждам за какво би ходил човек в повече от един голям град... То е едно и също.  Аз бих отишъл да видя Ню Йорк с музеите и другото - природа. Може и друг град в есто него, ако имате някакъв специален интерес.

Общи условия

Активация на акаунт