САЩ - туристическа тема

• 1 399
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
Deya 2,  всички можеш да си организираш за разглеждане сама, но за LA си трябва кола. Сан Франциско обаче е станал ужасен, прекалено много бездомни,  на всяка  крачка са, мирише на урина, не са приятни  вече разходките.

# 16
Тези градове са ми интересни именно като културни центрове - музеи, галерии, киностудиа, градска среда, архитектура, Бродуей и т.н.

# 17
  • Сан Франциско
Не съм съгласна, че всички големи градове са едни и същи. Че те дори Сан Франциско и Лос Анджелес, където са в един щат, са светове един от друг. Пък друго е Бостън, пък съвсем друго е Ню Йорк, пък да не говорим Маями, например. За голямо съжаление се съгласявам с мнението, че Сан Франциско не е това, което беше преди 20 и дори преди 10 години.

Градският транспорт в Калифорния не е добре уреден, в сравнение с градовете на източния бряг.

Може сам да пътува човек и дори е много приятно в някои случаи. За предпочитане е да провериш за специфични райони в градовете, в които не е препоръчително да се озовеш.

# 18
Еми значи НЙ, то небостъргачи, театри и музеи има и в Чикаго, ама в НЙ са по-.
НЙ и Чикаго стават с градски транспорт, което не става - uber. Общо взето много е пипнато от туристическа гл.т. - всякакви музеи, тематични турове (архитектура, чикагските банди, сухия режим) ама са доста скъпи. Човек може доста време да се забавлява, има дори музей на играчките, ама не просто музей, а може да се играе вътре, ако сте с дете може да си откарате няколко дена. Такива неща като Лондон, където има 5 огромни безплатни музея няма. Май Смитсониън беше с доброволно дарение.

Тези градове са ми интересни именно като културни центрове - музеи, галерии, киностудиа, градска среда, архитектура, Бродуей и т.н.

# 19
А в отрицателната класация, доколкото знам води Детройт. Мисля, че се води градът с най-голяма престъпност. А и като цяло.. промишлен град.
Но има бърз достъп до Канада (Уиндзор, Онтарио) чрез моста Ambassador Bridge или Detroit-Windsor Tunnel.

Точно до Детройт е  Хамтрамк, единственият изцяло почти изцяло мюсюлмански град в САЩ.

# 20
  • Сан Франциско
Memphis, St. Louis, Baltimore, Oakland - всичките бият Detroit в класациите за опасни градове като цяло. Но тук всеки голям град има лоши квартали, които трябва да се избягват - South Bronx и Brownsville в Ню Йорк, South Side в Чикаго, East Oakland в района на Сан Франциско, Lower Ninth Ward в Ню Орлийнс. Лошото е, че понякога, ако се заблееш - можеш да се озовеш в някой такъв район без да разбереш.

# 21

Малко не виждам за какво би ходил човек в повече от един голям град... То е едно и също. 
Кое е едно и също?
Много са различни големите градове, дори и климата е различен.
Чикаго и Маями, казвате едно и също...Smile

# 22
От големите градове съм посетил Сан Франсиско, ЛА, Сан Диего,  Вегас, Ню Йорк, Бостън. Всичко освен Бостън е пълна скръб граничеща с гадно.
Във всички има и някакви места, които са хубави, но те са все по-малко и все по-отвратително става особено из централните им части.
Без кола може само в Ню Йорк и Бостън, за другите е абсурд. От друга страна в Сан Франсиско с кола, трябва да се приготвят 50-60 долара на ден за паркинг като минимум, говоря за през деня.

Централните части за като на филм, абсолютно на всеки ъгъл има по един бездомник или наркоман, като на места са и на групи.

Вече в малките градчета е коренно различно, просто няма нищо общо с обстановката в големите, както и в определени зони в големите.

# 23
САЩ е огромна държава. Няма как с посещение на 5 града да се направи цялостна оценка.

# 24
Разбира се, че е така. Просто... човек като изказва впечатления за местата, които е посетил, така помага и на останалите, които са се запътили натам.
За мен е много учудващо това, че с кола е почти невъзможно в Сан Франсиско, Лос Анджелис, Сан Диего, Лас Вегас? Метро няма ли в тези градове? Трамваи, автобуси? Сам човек, само с транспорт как би се оправил? В крайна сметка не всеки кара кола, а и не всеки е в компания с други хора, та някой да го закара и т.н. Дано не е чак толкова трагично положението.
Това с бездомниците в Сан Франсиско и Лас Вегас звучи наистина зле...

# 25
Била съм в Лос Анджелис за няколко дни без кола. Има транспорт, помня, че автобуси ползвах, но не е особено удобно. Другото е, че разстоянията са огромни.

# 26
  • Sofia
Честно казано, аз също съм сред тези, които не могат да си представят пътуване из САЩ без автомобил. Как, например, ще отидеш до някоя забележителност в близост до града, в който си отседнал? Разстоянията са доста сериозни.

Чарът до голяма степен е и в самото обикаляне и разглеждане на различни места. Поне за мен.

# 27
  • гр. София
Здравейте, записвам се в темат, защото САЩ е туристическа дестинация номер 1 за нашето семейство. Ходим всяка година за по 2-3 седмици. До тък сме били два пъти за по две седмици в Калифорния. Две седмици, Невада, Аризона и Юта. Две седмици Флорида. Три седмици от столицата Вашингтон до Бостън този целия район (Мериленд, Пенсилвания, Ню Джърси, Ню Йорк, Кънектикът, Роуд Айланд, Масачузетс), това лято обиколихме Мейн, Върмонт и Ню Хемпшир. За Нова Година отиваме една седмица в Ню Йорк, а лятото ще направим роуд трип от Чикаго до Сиатъл, през Уисконсин, Минесота, Дакотите, Уайоминг, Монтана и Вашингтон. Следващите години и други щати, плана е да видим всички 50. Ще ми бъде интересно и полезно всичко което разкажете за туризъм в САЩ.

MALENA, а може ли да споделите защо точно САЩ е туристическа дестинация номер 1 за Вашето семейство? Може би имате роднини и/или приятели там или просто от всичко посетено от Вас това е най - впечатляващото място, на което сте посещавали? Питам, защото и нашето семейство много пътува, но към момента в САЩ само съм живяла за под 1 година (в Индианаполис, Индиана), тогава нямахме почти никакво време за пътуване наоколо, защото бяхме с бебе и куче и мъжът ми много работеше и освен малко разходка в града и съседни квартали и една среща със Стивън Кинг в студентски кампус в Чикаго нищо друго не видяхме (а дори имах купен подарък полет с балон над Индианаполис, но не се възползвахме и от него!). Но всичко там толкова не ни хареса, че запалихме обратно към Европа с 200 и донякъде дори желанието ми да отида и да разгледам почти всичко на road trip ми изчезна като видях горе - долу как е там всичко (храна, хора, образование, здравеопзване) спрямо опциите ни в България и Европа, та затова питам.

# 28
  • Sofia
Но всичко там толкова не ни хареса, че запалихме обратно към Европа с 200 и донякъде дори желанието ми да отида и да разгледам почти всичко на road trip ми изчезна като видях горе - долу как е там всичко (храна, хора, образование, здравеопзване) спрямо опциите ни в България и Европа, та затова питам.

А, ето къде се крие разковничето може би. Simple Smile На мен САЩ ми харесва, айде, не 100, но поне 10 пъти повече от Европа и към 1000 повече от София.
Храната – включително. Където и да пътувам из европейските държави, все си ходя недохранена.
Така че – въпрос на светоусещане. Peace

# 29
  • гр. София
Но всичко там толкова не ни хареса, че запалихме обратно към Европа с 200 и донякъде дори желанието ми да отида и да разгледам почти всичко на road trip ми изчезна като видях горе - долу как е там всичко (храна, хора, образование, здравеопзване) спрямо опциите ни в България и Европа, та затова питам.

А, ето къде се крие разковничето може би. Simple Smile На мен САЩ ми харесва, айде, не 100, но поне 10 пъти повече от Европа и към 1000 повече от София.
Храната – включително. Където и да пътувам из европейските държави, все си ходя недохранена.
Така че – въпрос на светоусещане. Peace

О, да, разбира се. А и едно е да се разхождаш и пътуваш за седмици/месеци някъде, друго е да живееш сам или със семейството си. В САЩ в частната детска градина на детето за 1200 долара на месец (това 2016 или 2017, ако не бъркам), чисто нова много красива сграда, млади готини учители, Монтесори подход, всичко беше супер, храната само крекери и суха храна, няма супи, няма салати, слагат им захар в млякото, за да пият, че масово децата не пият мляко без захар. Детето започна от хапващо всичко да не иска да яде нищо освен суха храна и целият ставаше кърваво червен в лицето докато яде. Аз качих 5 кила за 3-4м, а уж пробвах да ям някакво що - годе нормално, + че живеехме уж в най - хубавия и скъп район на щата. Надписите с големи букви ГМО на повечето храни според мен бяха отговора. И масово трябва да четеш етикети, а не да взимаш каквото видиш на рафта, което не знаех и не правих, разбира се. 1-2 пъти отидохме на лекар и макар че бяхме уж с отлично здравно покритие и застраховка, поне по думите на колегите на мъжа ми, пак идваха някакви пари за доплащане и пак като гледах какво е "покрито" от сметката, ми се изправяше косата. Добре че фирмата рабодател плащаше пренасянето на 1 тон багаж (не преувеличавам), плати ни пътя, счетоводители, културен агент, брокер, и последните наеми за наетата къща след като казахме, че не ни харесва там и искаме да се върнем, че ако това беше наша финансова инвестиция, щях да намразя държавата сигурно, хаха Simple Smile
Аз обожавам много неща за ядене в България (не коментирам качеството, там безапелационно всичко е топ зле вече), но само в Япония ям по - вкусно Grinning
И все пак ми е интересно какво намират хора точно в САЩ за най - невероятна дестинация, която посещават няколко пъти на година. И ние обичаме Япония, но сме ходили само 2 пъти за по 3 седмици и не успяваме да я посетим повече от един път на година. Затова попитах дамата, много любопитно ми стана.

п.с. Иначе, да, сигурна съм, че след текущите политически особености, ще отидем да посетим това онова в САЩ, ние си падаме по road trips, сигурна съм, че има какво да се види, просто не ни е преоритет явно на нас Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт