САЩ - туристическа тема

• 1 399
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
  • Софето
Разбира се, че е така. Просто... човек като изказва впечатления за местата, които е посетил, така помага и на останалите, които са се запътили натам.
За мен е много учудващо това, че с кола е почти невъзможно в Сан Франсиско, Лос Анджелис, Сан Диего, Лас Вегас? Метро няма ли в тези градове? Трамваи, автобуси? Сам човек, само с транспорт как би се оправил? В крайна сметка не всеки кара кола, а и не всеки е в компания с други хора, та някой да го закара и т.н. Дано не е чак толкова трагично положението.
Това с бездомниците в Сан Франсиско и Лас Вегас звучи наистина зле...
В Сан Франциско, Сан Диего, Вегас, колата остава на паркинга на хотела и не я пипаме до напускане на града. В СФ си букваме хотел на Lombard St, един ден обикаляме пеша в района и ползваме градски транспорт, втори ден Hop-On Hop-Off Bus, трети ден с юбер, пеша, колелета под наем. Във Вегас, хотел на Стрипа и всичко пеша или с автобус. Сан Диего има също градски транспорт, юбер и много различни видове hop-on hop-off обиколки за туристи. Вече ако искате да отиде от Сан Франциско, Сан Диего, Ню Йорк, … до някое малко красиво градче, колата е най-бързия и най-удобен вариант, а в тези градчета има и безплатни и удони паркинги.
Приказките за бездомни на всеки ъгъл, няма да ги коментирам, статистиката показва колко туристи посещават тези градове всяка година все повече и повече, това е добър показател колко са опасни, чисти и удобни за туристи.

MALENA, а може ли да споделите защо точно САЩ е туристическа дестинация номер 1 за Вашето семейство? Може би имате роднини и/или приятели там или просто от всичко посетено от Вас това е най - впечатляващото място, на което сте посещавали? Питам, защото и нашето семейство много пътува, но към момента в САЩ само съм живяла за под 1 година (в Индианаполис, Индиана), тогава нямахме почти никакво време за пътуване наоколо, защото бяхме с бебе и куче и мъжът ми много работеше и освен малко разходка в града и съседни квартали и една среща със Стивън Кинг в студентски кампус в Чикаго нищо друго не видяхме (а дори имах купен подарък полет с балон над Индианаполис, но не се възползвахме и от него!). Но всичко там толкова не ни хареса, че запалихме обратно към Европа с 200 и донякъде дори желанието ми да отида и да разгледам почти всичко на road trip ми изчезна като видях горе - долу как е там всичко (храна, хора, образование, здравеопзване) спрямо опциите ни в България и Европа, та затова питам.

Нямаме роднини и приятели в САЩ. Харесва ни природата, всички тези национални паркове, организацията и удобството за всеки турист. Големите и малките градчета, разнообразието на архитектура, храна, забавления. Комуникацията с хората, любези и винаги готови да ти помогнат. Заради децата сме обиколили и доста университети, такива кампуси няма на друго място в света. На кратко казано, там всичко ми е интересно, чувствам се комфортно, релаксирано и сигурно. Преди месец бяхме за две седмици в Япония, не съм виждала по-чиста страна, пътища и тротоари все едно е сега са ги направили, нови, нови, цените супер евтино, хареса ми, но бих се върнала само в Токио. Хората сме различни, много добре е това, че обичаме и ни харесва да пътуваме всеки по различни места, трябва да има баланс. Европа също ни е наравно със САЩ, но не я броя защо ни е на час-два със самолет и много често за 3-4 дни пътуваме.
Темата е за туризъм и няма да навлизам в това къде се живее по-добре, защото и в Европа и в САЩ се живее добре и е сигурно, че хем безплатно,  хем добро, няма никъде.
Вие сте били само в Индианаполис за една година, не си дала шанс да упознаеш страната. Аз не съм българка, омъжи се и дойдох в България, но година след година все повече упознавах страната, хората, и сега след 20 години ми е много добре тук. Въпреки всички недостатъци, щастлива съм, че останахме в България.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 00:47 от *MALENA

# 31
Лично аз нямам никакво желание да живея там, но 1-2 road trips - веднага.
Кола извън града - със сигурност няма друг начин. В големия град обаче трябва да плащаш паркинг където отидеш + паркинг на хотела + наем и става малко прекалено. Има и коли под наем на час, но поне аз каквото пробвах (zipcar) не беше както исках. Колата се взима и връща от едно място, тоест отиваш до музея, паркираш, седи цял ден и после се връщаш, наема си тече, + паркинг. Предпочитам да е като Спарк в София - отиваш в колата, оставяш я и наема свършва. После за връщането нов наем.

# 32
  • Сан Франциско
На мен ми е хубаво в САЩ - и да живея и да туриствам. Преди време доста пътувах по работа, сега повече пътувам по състезания - ако са на нови за нас места, семейството идва с мен и винаги се опитваме да останем няколко дни след състезанието и да разгледаме. За храна говорите…аз както обичам да опитвам непознати храни - Америка е рай за това. Всеки щат, всеки град си има специалитети, има и ресторанти, които няма къде другаде да посетиш. Няма такава радост - да обикаляш музеи и улици и баири и плажове цял ден, пък после да седнеш на приятно място с вкусно ястие, което няма как да сготвиш вкъщи.

# 33
В Сан Франциско може без кола, в Сан Диего и Лос Анджелис - доста трудно. Най-хубавото е САЩ за туристи за мен е природата - има уникални места. Гранд Каньон, секвоите, Долината на смъртта... Невероятни. Учудва ме, че по-горе някой е бил впечатлен от архитектурата, тъй като на повечето места е едно и също - едни и същи вериги, едни и същи къщи.

Храната в яслите и детските градини е супер зле, направо отчайващо е положението. Но има много добри ресторанти в големите градове

# 34
  • Сан Франциско
Аз съм впечатлената от архитектурата 😊 . От 22 години живея в САЩ и още не ми е омръзнало да гледам и да се радвам на различните архитектурни стилове в различните ширини на държавата. Ето няколко любими сгради, от южните щати, от западния бряг, в Ню Ингланд, и т.н., които съм посетила лично и които няма как да са по-различни една от друга.

“Шарените Госпожици” - Сан Франциско:

“Дакота” - Манхатън:

“Монтичело” - Шарлътсвил, Вирджиния:

“Олд Стейт Хаус” - Бостън:

# 35
Записвам се за темата 🙂

Предстои Ню Йорк, Бостън и Филаделфия. Ню Йорк ми е първата осъзната детска мечта, бях на 13. Нямам търпение да "вляза" във филмите и да "пипна" - истинско ли е това.
Имам интерес към Аляска, но и към доста от канадските природни паркове. Като природа повече ме влече Канада, отколкото САЩ.
Други градове и щати към които имам интерес - Тексас - бих искала да видя Далас, заради сериала Далас, който беше част от ученическите ми години; Хюстън, заради НАСА, което ми е твърдо набелязано за посещение. Ню Орлиънс - по много причини, също и нататък градовете на Скарлет О'Хара, много ми е на сърце. Също мечтая за круиз по Мисисипи - има такива програми, които повтарят пътешествието на  Хъкълбери Фин. Като дете изобщо не харесах Том Сойер, но преди няколко години четохме с дъщеря ми книгата и на нея много й хареса. Продължихме с Хъкълбери Фин и аз останах запленена от приключенията му по Мисисипи. И самата река ми е обвита в мистериозност от момента, в който разбрах, че цялото ми детство сме скачали на  ластик пред блока спелувайки неправилно Mississippi - "е-ма е-са-са, е-са-са, пи-пи-я". Откъде накъде в безкрайно далечна комунистическа България всички деца пред блока скачаха на точно тези срички - нямам обяснение и до днес.
Също мечтая за Чикаго и за Сиатъл - заради "Безсъници в Сиатъл". Вероятно и други места, но за сега това се сещам.

# 36
Записвам се за темата 🙂

Предстои Ню Йорк, Бостън и Филаделфия.
Ааа, сега разбирам защо си пуснала темата "Филми снимани в Ню Йорк, Бостън и Филаделфия". Много хубаво да си изкараш Wink
Относно Сиатъл... и филмът "Single" (Любовни квартири) ми е останал в съзнанието. Но не всичко, показано във филмите показва балансирано реалността. Често виждаме само лъскавата страна на нещата Wink  А и от "Безсъници в Сиатъл", "Любовни квартири", "Филаделфия" и т.н. минаха има-няма трийсетина години. Нещата се променят.

# 37
Благодаря за пожеланието!
Да, минаха много години от времената, когато съм си изградила образите в главата си. Каквото - такова, пак ще се радвам да го видя. Има доста неща за правене, вече имаме билети за Бродуей, набелязала съм два джаз клуба, Харвард е в списъка и ще се получи наситено преживяване. Надявам се 🙂

# 38
  • Софето
Записвам се за темата 🙂

Предстои Ню Йорк, Бостън и Филаделфия. Ню Йорк ми е първата осъзната детска мечта, бях на 13. Нямам търпение да "вляза" във филмите и да "пипна" - истинско ли е това.
Имам интерес към Аляска, но и към доста от канадските природни паркове. Като природа повече ме влече Канада, отколкото САЩ.
Други градове и щати към които имам интерес - Тексас - бих искала да видя Далас, заради сериала Далас, който беше част от ученическите ми години; Хюстън, заради НАСА, което ми е твърдо набелязано за посещение. Ню Орлиънс - по много причини, също и нататък градовете на Скарлет О'Хара, много ми е на сърце. Също мечтая за круиз по Мисисипи - има такива програми, които повтарят пътешествието на  Хъкълбери Фин. Като дете изобщо не харесах Том Сойер, но преди няколко години четохме с дъщеря ми книгата и на нея много й хареса. Продължихме с Хъкълбери Фин и аз останах запленена от приключенията му по Мисисипи. И самата река ми е обвита в мистериозност от момента, в който разбрах, че цялото ми детство сме скачали на  ластик пред блока спелувайки неправилно Mississippi - "е-ма е-са-са, е-са-са, пи-пи-я". Откъде накъде в безкрайно далечна комунистическа България всички деца пред блока скачаха на точно тези срички - нямам обяснение и до днес.
Също мечтая за Чикаго и за Сиатъл - заради "Безсъници в Сиатъл". Вероятно и други места, но за сега това се сещам.
На път от Ню Йорк към Бостън, може да минете през Newport, да разгледате именията от “Glitet age”. Там е сниман и The Great Gatsby (1974).
Също и през Hartfort, да посетите The Mark Twain House & Museum. В Бостън си направете обиколка с Boston Duck Tours, когато посещавате Харвард минете и през MIT. За Филаделфия, освен най-известните места, посетете и United States Mint и Betsy Ross House.

# 39
В Ню Йорк колко време ще стоите - можете да се качите на Емпайър Стейт билдинг през деня и през нощта, аз като ходих имаше такива комбинирани билети.
Ако имате възможност, понеже става дума за филми - Magnolia bakery от Сексът и градът, препоръчвам банановия пудинг. Това е най-вкусното сладко нещо, което съм яла през целия си живот! Имат локации на Рокфелер център, в Гринич вилидж и в Блумингдейлс на Трето авеню.

Ако обичате музеи и галерии също мога да препоръчам.

# 40
  • Софето
Ако имате възможност, понеже става дума за филми - Magnolia bakery от Сексът и градът, препоръчвам банановия пудинг. Това е най-вкусното сладко нещо, което съм яла през целия си живот! Имат локации на Рокфелер център, в Гринич вилидж.
И на мене много ми хареса банановия пудинг в Magnolia bakery, бяхме в Гринич вилидж и срещу пекарната има парк с масички.

# 41
Първо ще кацнем в Бостън и ще имаме 2 нощувки, тоест само един ден. От Бостън до Ню Йорк ще пътуваме с flixbus, няма да можем да се отклоняваме по пътя. Във Филаделфия само за ден. Няма да обикаляме музеи и подобни, просто ще се скитаме по улиците, да видим каква е хавата.
В Ню Йорк имаме 9 нощувки. Емпайър стейт билдинг мисля да го гледаме отвън, а да се качим на summit и/или евентуално the rock. Не ми се прекалява с небостъргачи. Обичам гледката от тях, но от втория нататък нещата се повтарят. А някога бях много запалена по небостъргачите - 2006, когато за първи път се качих в Банкок. Дойде време леко да ме отегчават. Все пак имам желание, но не прекалено.
На "Сексът и градът" не съм толкова голям фен, но бананов пудинг прозвуча много добре, ще го видим при възможност.
Набелязали сме МОМА, макар, че и по музеи много не искам. Гугенхайм, отдавна го заглеждам. Скита ми се малко из Куийнс, Бруклин. Ще видим. Винаги тръгваме с доста амбициозна програма, а на мен вече ми се иска да не бързам.

# 42
  • Сан Франциско
В Бостън - Brattle Book Shop - една от най-старите антикварни книжарници в Америка (основана 1825). Страхотно място е, а собственикът Кен Глос (който е и appraiser в Antiques Roadshow) ми е приятел и колега и много готин човек.

Също в Бостън е интересен Isabella Stewart Gardner музеят. Преди години е имало кражба на картини, включително на Рембранд, Вермиер и т.н., които и до момента не са намерени. Рамките на откраднатите творби все още висят по стените - музеят нарочно ги е оставил там.

В Ню Йорк - да се повозиш на Staten Island Ferry - фериботът е напълно безплатен и минава много близо до Статуята на Свободата.

Също в Ню Йорк - да се разходиш по Brooklyn Bridge - красиви гледки и вкусен сладолед 😀 от Бруклинската страна на моста (Brooklyn Ice Cream Factory).

Пак в Ню Йорк - American Museum of Natural History - един от най-най-любимите ми музеи. Невъзможно е да се разгледа за един ден - трябва да решиш предварително на кои части ще се съсредоточиш.

И пак в Ню Йорк - тур на New York Public Library - имат най-различни програми и семинари (трябва да се провери на място).

В Сиатъл - Pike Place Market - където като си купиш риба, току що уловена, и я мятат във въздуха за шоу.

Също в Сиатъл до този маркет - Gum Wall 😁…тая стена няма да я обяснявам.

# 43
Май наистина е имало нужда от тази тема за САЩ в раздел "На път в чужбина". Направо не е за вярване, че е липсвала тема точно за тази държава.

# 44
  • Сан Франциско
Да се допълня за Тексас - Хюстън ми е много гаден град. Споменах по-рано, че винаги си намирам нещо да ми хареса във всяко място, което съм посетила, ама в Хюстън ми е трудно (лично мнение). Обаче ми беше много забавно да видя определен вид табели по магистралите там. В Хюстън има федерален затвор и в близост до него табелите покрай пътя предупреждават: “Do not pick up hitchhikers.”

От друга страна, Fort Worth е хубав град. Една от забележителностите там е Herd Cattle Drive. Всеки ден в определени часове затварят главната улица в т.н. Fort Worth Stockyards и пускат стадо longhorns крави и бикове да търчат, а каубои на коне пазят да не кривнат животините. Ти да видиш рога на тези добичета!

В района е и Cooper's Old Time Pit Bar-B-Que ресторантът - Тексас барбекю, ядеш и ревеш от кеф. Препоръча ни го рецепционист в хотела и не сбърка. Това е успешен трик, който моето семейство прилага навсякъде - искаш препоръка за наистина хубав ресторант, който не е tourist trap - питаш местните те къде излизат да ядат.

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 17:17 от Etereia

Общи условия

Активация на акаунт