Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 5

• 39 775
  • 289
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте!Наистина следя всички нови публикации тук с нетърпение.
Tanya MG,ние наистина сме още съвсем в началото на ПЕКС.Но в момента упражняваме точно това за което питаш ти.Работим със символчето "аз искам" и още няколко символа"вода","тоалетна","кола","балони","чипс","чаша","кубчета" и символчетата за четирите основни цвята "червено","зелено","синьо" и "жълто".Тези символчета ни ги подготвя нашата специална педагожка и ни ги дава постепенно,като разбира се тя първа ни показва как да ги използваме правилно,после ние продължаваме в къщи с много повторения всеки ден.Тя е направила на Наско специална папка,която прилича наистина много и се доближава до оригиналните ,защото ми показа  как изглежда и една такава.Символчетата са ни ламинирани, картинка и над нея думата,която означава.Всяко символче си има малка лепка отзад и така са залепени на страничките в папката.Учим се да намираме това,което искаме да правим и го подреждаме отпред,на обложката.Там има направена една дълга бяла лента,също ламинирана и направена с лепки.На нея детето ми подрежда символите.В самото начало символът"аз искам"беше залепен и си стоеше най отпред на бялата лента и Наско трябваше само да добавя другият символ,на това което поиска.Отлепя бялата лента с двата подредени символа и ми я дава на мен или на баща си,на кака си.Хващам му пръстчето и започваме да показваме по картинките,едновременно аз изговарям бавно това,което се получава.Например "аз искам" "вода".Сега сме на следващият етап,в който той сам си поставя и двата символа,първо "аз искам" и до него залепя "вода".Така му се получава изречението,отлепя го ,дава ни го в ръцете и вече сам казва какво иска."Аз иса да-да".Но това наистина е началото за нас.Нашето символче"аз искам" е една протегната ръчичка към едно синьо кубче и над картинката има надпис на български език "аз искам".Опитваме се да вмъкваме и цветовете,като подреждаме изречение "аз искам" ..........."кубче",като Наско сам определя кой цвят кубче да си поиска,намира символчето за цвят и го поставя там,където му е мястото,получава се "аз искам" "червено" "кубче" например.Не зная защо,но първо се спуска на червения цвят.Това с цветовете и кубчетата много бързо му омръзва,но няма как по малко го правим,за да свиква и с цветовете.Другото което харесва и си поисква със тези ПЕКС символи е "балоните",тези сапунените,които се правят  със сапунения разтвор и се духат.Много им се радва и си ги иска сам по същият начин.Когато му ги направим го караме той сам да ги пука с ръчички.Това е моят скромен опит за сега.Но продължаваме напред.

# 121
  • София
Mimoza_mm, благодаря за отговора Hug За Пекс и на мен по така са ми ги показвали. Само се зачудих конкретно за Аз от къде в мрежата да взема картинка, чудя се дали да не ползвам нейна снимка или написано "Аз". В първият пост на темата има 3 линка с картинки, но не можах да се ориентирам за "Аз"
И мен ми се стори познат разказа ти. За яденето, моето също яде избирателно, но се старая да яде традиционни храни - Зрънчо яде само когато трябва да я укротя, т.е. не повече от 1-2 на седмица и аз и давам една-две шепи, после тя забравя. Иначе гладна да остава, няма да й стане нещо... За компютъра, тук срещах много мнения, че децата играят на игри с компютъра, аз мисля че трябва да се ограничават, защото детето не може да влезе в реалният свят.
След като разбира няколко прости команди, ще се научи да разбира и по-сложните, трябва да ги учим от там откъдето са спрели да вървят напред. Успех!

Последна редакция: чт, 31 юли 2008, 08:54 от TanyaMG

# 122
Здравейте!Ще ви разкажа малко повече за моето момченце.Като бебе си беше много ревлив и не спеше .Приспивахме се с часове.Като малък, а и сега винаги си е бил спокойно дете. Рядко е изпадал в безпричинен плач. Сега повече реве за да може да се наложи за нещо  Confused
Но проблема си го имаме.Той няма да разбере,ако го попитам нещо,пробвала съм.Разбира само някой малки и кратки команди като "Вдигни капачката от земята!","Седни на леглото!","Ела тук!" ,"Отиваме на разходка!"и още няколко подобни неща. Напоследък разбира и въпроса Къде е? и носи необходимото за което е попитан. Ако му кажа "Виж" нещо си, ориентира се в посоката и нещото което му показвам. Абе имаме напредък в невербалното общуване  Rolling Eyes
Ставало ми е много мъчно когато се опитвам да му кажа,че той има рожден ден,или кака,мама,тати днес имат рожден ден.Не може да ме разбере.Казвам му,че става на 5 годинки,но виждам,че не го разбира.М даааа и ние не го разбираме, но му личи че усеща че има нещо, че атмосферата е по различна. Радва се на тортите, на подаръците, на Коледа се радваше на дядо Коледа от телевизора /ние тогава не бяхме на детска градина все още/
Стараем се да му говорим с прости и кратки изречения.Когато беше на 3 годинки много обичаше да гледа телевизия и то само музикалните канали Планета,Фолк ТВ.Постепенно остави телевизора и вече любимото му занимание е компютъра.Справя се много успешно с него.Сам си влиза в Интернет,пуска си музикални клипове,филмчета,играе на игри.Другото с което се занимава,това е GSM. Разглеждаше книжки с картинки и дори ми правеше впечатление,че има много добра зрителна памет,защото си имаше картинки,които си ги запомняше и после винаги се връщаше точно на тези картинки. Постоянно иска нещо или недоволства,но за съжаление не може да го каже с думички. Това все едно си го писала за моето дете   Rolling Eyes. Но не изпускаме и  рекламния блок. Само да чуе началото, по която и да е телевизия и тича. Вече Планета нямаме, тъй като изключих кабелната  Wink
Отделила съм изреченията, по които децата ни мноооого си приличат. Май, май почти целия текст. Голямата разлика е в храненето - Мири никога не е имал проблеми с храната и с изхождането си /пу пу да чукам на дърво/. Когато е на компютъра обича да разглежда снимки и да търси героите от тях, т.е. мене и т.н.  Grinning. Обича да имитира движения и звуци.
Аз на него вниманието му върху карти не мога да го задържа. Като иска нещо ни води или си го взема сам. Самообслужването му е пълно. Дори ако е гладен е способен да си изваде хляб, масло и ножче и да си намаже филия /поне се опитва  Laughing/. Ако иска нещо от по-високо, взема си стол и го достига.

# 123
А и да ви питам от ПЕКС, коя картинка използвате за "Аз" и за действия "искам", "чета" "рисувам" и други. Дайте пример как подреждате  изречения?
Мимоза вече е обяснила подробно докъде са стигнали те, но искам да добавя нещичко. За да се стигне до изреченията, има и други етапи преди това. Трябва да се минат всички етапи и да се обърне внимание на всеки един от тях и съответното време, което и детето ще си покаже само, колко дълго да бъде, но не бива да се препуска. Аз лично присъствах на два независими курса по Пекс и бих казала, че и двата ми се оказаха полезни, системата, колкото и да е една и съща, субективното представяне си оказва влияние. От моя личен опит с Марти, искам да кажа, че първо детето трябва да разшири своя пасивен речник с достатъчно на брой картинки, да ги разпознава, след това да умее да прави избор между две, три и повече, и чак тогава да се премине към изреченията. Колкото и да ни се иска всичко да става бързо, колкото и да виждаме, как детето прави изречения дори и с цветове, както е и при нас, не трябва да се бърза.
Като иска нещо ни води или си го взема сам. Самообслужването му е пълно. Дори ако е гладен е способен да си изваде хляб, масло и ножче и да си намаже филия /поне се опитва  Laughing/. Ако иска нещо от по-високо, взема си стол и го достига.
Ние също бяхме така, но точно от пекса, разбрах, че това което правят нашите деца не е комуникация. Не трябва да им се радваме, че сами се обслужват. Просто трябва да ги предизвикаме да си го поискат, да дойдат, да ни накарат да им обърнем внимание, да ни кажат /или в нашия случай покажат картинката/ на това което искат. Ако детето може да назовава нещата, още по-добре, ако не, да подава картинката и постепенно, ще се опита да я звуконаподоби. Уф, на теория е много лесно...но опита ни показва най-различни ситуации. ooooh!

# 124
  • София
Чета ви и аз и искам да попитам как се справихте със запека на децата си?Бубка е със запек от мъничка,по-точно с лениви черва.Боя се,че аз и ги докарах Embarassed-заради клапата трябва да се изхожда редовно и на третия ден бутам свещичката.И сега не може да ака сама.А запек истински няа-нито я боли,нито има твърди изпражнения.Пробвала съм какво ли не-от лекарства до всички бабини рецепти.В момента пие Лаксал.Хранителния и режим е толкова съобразен с проблема,че повече не виждам накъде.Лекарите казват-няма физиологичен проблем.Оф,вече не знам какво да я правя.Иначе тя си яде почти всичко,няма проблеми с храненетоплодове и зеленчуци в огромни количества.

# 125
  • София
martin4e, браво   bouquet.Много добре си го разбрала и обяснила.Подкрепям с две ръце.Вокализацията наистина е важна, но най важно е общуването на всяко ниво.Ние вече имахме реч, когато почнахме Пекс - почнахме от първо ниво.От нулата, за да наваксаме допуснатите пропуски в общуването.Най важното не беше осъзнал "АЗ" и почнахме постепенно да наваксваме пропуските.Качих нашия арсенал от карти тук.Дано се виждат добре.Цялото това нещо ми струваше около 20 лв. като избора на карти е на терапевта.Поръча ми тези, които тя прецени, и аз ги ползвам съвсем по мое усмотрение, по дадени препоръки от нея.

Последна редакция: чт, 31 юли 2008, 13:33 от Катина

# 126
Валенце, кога и даваш плодовете. Аз знам, че трябва да се дават поне половин час преди хранене. Попадайки в стомаха те се сблъскват със стомашния сок, който предизвиква ферментацията им и после храната попадайки в стомаха се сблъсква с тази ферментираща маса и съответно се предизвиква изхождане /ох, ама и аз как го обясних, уж по простому  ooooh! Embarassed/. Това съм го пробвала върху себе си като бях бременна. В първите месеци получих запек и ходех един път в седмицата и то с триста зора. Като почнах сутрин на гладно да приемам някакъв плод и после храна, ела че ме виж как малко по-късно препускам до тоалетната  Laughing
Мартинче проблема е, че аз не мога да го накарам да обърне внимание на нещо, което не би го заинтригувало, още повече че защо трябва да ми показва картинка, като направо може да ми покаже истинския, действителен предмет - този който иска. А колкото до вниманието  - той постоянно си го изисква. Да, може сам да си вземе каквото желае, но някак си му е хубаво да си го поиска от някой друг /най вече от мене, явно гледа да си наваксва пропуските от контакти с мен през деня  Embarassed/.

# 127
  • София
Пепи,давам и плодове между храненията или поне половин час преди това.Нали постоянно търся информация за запека,та преди около две години разбрах,че плодовете не са десерт.Ето примерно какво и беше вчерашното меню:
-8ч-една гоооляма круша
-8,30-прясно мляко с мед и овесени ядки
-10ч-сливи
-12,30ч-салата от домати със сирене и зехтин
-кисело мляко с една бисквитка
-вечеря-супа топчета
Общо взето се храним в точни часове у дома,не ядем между храненията или го правим по изключение.Сухи неща въобще не и давам,поне са незабележимо малко.И пак не успявам.А,и достатъчно вода пие.

# 128
То предполагам, че знаеш ама .... може и нектари да и даваш - от праскови, от круши, тези които разхлабват. Мисля, че и от кайсии също.

# 129
  • София
Съгласна съм с вас за пасивният речник, детето може да го набави и от книжки, други картинки, показване на картинка и после истинска играчка, търсене на форми в други предмети. Катина, не се отваря линка. Ей, не мога да намеря пример за "Аз". Е поне ми обяснете с думи вашата картинка за Аз как изглежда. Всяко занимание с детето носи полза, ако отделиш 1 час и спокойно му говориш, все ще научи нещо. И дори да използваш най-нормалните бебешки игри пак е полезно. Оня ден четох в "Нашите деца", как една майка  учи детето на форми триъгълник и квадрат - първо от книжка или детска игра, после взима дрехите и показва там, после извежда детето навън и търси формите в реалният живот, ми това си една терапевтична игра, ама  не я нарича така. Разбира се, терапевтите са важни, но не може все пред кабинетите им да седим.

Валенцето, не знам какво да ти кажа - това което съм забелязала, че моето като го подсещам си прави работата. Значи от обяд почвам да подсещам през 1-2 часа, да обяснявам как е забравила, а е полезно и ще и олекне. Даже нагледно показвам от коремчето назад.  Давам едно пюре от тиква или я водя да тича. Обикновено до вечерта се случват нещата. Понеже хранителният ви режим е много добър, а и казваш че няма болки си мисля, дали осъзнава. А страх ли те е да я оставиш без свещичка, може да няма нужда от толкова често?

# 130
Мляко сутрин, наобяд сирене, следобед киселело мляко.... и после се чудиш защо не ака редовно.  Wink При голяма  част от децата млякото не влияе...обаче не при всички. Дори и аз ако изпия кафето си мляко пропускам ден да ходя по голяма нужда. Аз и преди съм писала - моя син беше с МНОГО нередовен стомах - акаше 3 до 5 пъти в месеца  Embarassed  Всичко се оправи 2-3 седмици след като махнахме млечните продукти от менюто му.
Но трябва и да и дадеш време на собствения организъм да се пребори - да се научи да се изхожда сама.  А това само с чакане да се изходи от само себе си става, но незнам какво да те посъветвам ако заради клапата трябва да ака често...  Най добре се консултирай с лекар доколко вредно би било ако я оставиш и да я чакаш да се изходи без свещички.  Но друг път към "трениране" на ленивите черва няма...
Освен това игнорирането на сухата храна също е причина за по-рядкото акане. На организма му трябват трърди частици и то несмилаеми, които да се грижат за дразненето на червата и изхождането на децата. Иначе стигаш до там че акото не е достатъчно твърдо за да упражни натиск и да накара детето да се изака.  От тая гледна точка мисля, че храненето ви никак не е съобразено с това. Още повече, че пишеш, че Бубка няма запек, а просто ходи нередовно. На твое място бих махнала млякото, вкарала много целуцлоза (тази в полодовете е почти никаква) , зеле, моркови сурови, препечени ръжени сухари, люспи (домати примерно), готвено жито с люспи, ориз с люспите, и да махна всички мазнини - зехтина определено не е приятел на редовния стомах. Крушата пък за закуска ми беше много странна - компот от варени круши разхлабва, обаче, суровите запичат  Thinking моите деца като имат разстройство им давам круши....

Но пък има и друго - всяка храна на всеки човек влияе различно.... трябва да пробваш- да оставиш може би само 2 храни за няколко дни и после да почнеш да вкарваш нови и да гледаш за реакция.
Аз пробвах 4 години какви ли не комбинации - резултат никакъв не постигнах... но когато махнахме млякото всичко се оправи изведнъж.

# 131
  • София
Таня,страх ме е да я оставя без свещичка зарад клапата.Не искам да рискувам.Не зная дали осъзнава,не мога да разбера.Но е факт,че ако на 3-я ден не се е изакала,започва някак да нервничи.Тя се обслужва сама,за съжаление още не иска в тоалетната,само на гърнето.Но като и се прави нещо отива,взима го и сяда.Ако го няма гърнето идва при мен и ми показва какво иска.
Пепи,знам за нектарите,но избягвам да купувам готови,освен през зимата,когато им давам клеева тинктура и я приемат само със сок.Сега наблягаме на плодовете.
Всъщност съм сигурна,че проблема и го направих аз още от малка с тези помощни средства.Не знам...според лекарката си има и генетична обусловеност.Доста хора в моето семейство са точно така,майка ми например по  една седмица не ходи.
Деси,сега прочетох какво си писала..много се обърках.Крушата нали е разхлабващ плод,никога не съм чувала да запича.Суха храна наистина не яде,освен хляб.Вкъщи всички ядем само домашен хляб от черно брашно/грахам/.А млякото как да го изключа,тогава какво да яде сутрин и следобяд.Тя не може да се наяде само с плод следобяда.Без свещичка я оставям максимум три дни,дори според лекаря и това е много.За зехтина също се обърках-навсякъде го дават като средство против запек.Дори сутрин на гладно дават да се яде лъжица зехтин.Добре,дайте ми едно примерно меню за един ден без мляко,особенно ме интересува закуска и следобедна закуска.И още нещо-тя до към 3г не приемаше мляко почти никакво,пък пак не акаше.
И още нещо-как така ориз,Деси,аз едно хранене ако е оризово значи гаранция ще получи и запек,а не просто ще се изхожда нередовно.и малката като яде ориз се запича.

Последна редакция: чт, 31 юли 2008, 11:51 от Валенцето

# 132
За крушата варената круша и нектарите разхлабват a прясната запича...понеаз така знам и на моите деца така действа...Нали затова на бебетата не се дава сурова круша, защото се запичат, а варени (пюре)се дава като са запечени. newsm78 newsm78 newsm78
За зехтина - объркването ти идва от това, че храните които запичат и храните които водят до нередовни изхождания не винаги са едни и същи. Запеката е когато има болка, твърди изпражнения и дори кръв като акат и диетата е една, нередовния стомах (линивите черва) пък изискват съвсем други храни - храни които докарват "маса" на с извинение лайното, за да ти подпре на дупето и да те накара да се напънеш и изакаш. От таква гледна точка  противо-запековата диета хич не е подходяща за лениви черва. А лениви черва + запек става пък трагедия - обикновенно съветват да се справиш с запека, преди да лекуваш лениви черва. Аз мисля, че вие с това сте се справили. Моя син беше с лениви черва+ запек .....
За идеи за закуски - ще ти напиша какво яде моя син сутрин - палачинки от соево мляко,брашно и вода, кифлички, грис със вода направен или със соево мляко (аз ползвам един който се разтваря като бебешката оризова каша, че ме мързи много сутрин  Embarassed), мюсли, което съм заляла с гореща вода вечерта и сутринта само затоплям леко преди да го дам, много и различни каши (от бебешките безмлечни и безглутенови ползвам ) - разтварям само с топла вода, понякога и със сок(сироп).
следобяд давам желе с плодове, филийка с фъстъчено масло, филийка с шунка или пуйка, мажа с маргарин рядко, обикновенно не мажа, филия с кленов сироп(ти може да ползваш мед), понякога вафла (от тея за диабетиците - покрити с шоколад и с ксилитол, ама ми идват малко скъпички), чаша соево мляко със какао, безглутенови бисквити с мармалад, безглутенови биксвити с шоколад (безмлечен), соево мляко с оризови бисквити...
При нас номера с плод не минава, защото той не ги яде особенно.
 Вечер преди лягане пие соево мляко (с биберон  Embarassed)

за ориза - не обикновенния, а тоя дето е с люспата. Той не запича. Незнам в БГ има ли го newsm78

# 133
  • София
Такъв ориз с люспа не знам дали има тук,аз поне не се сещамако говориш за кафяв ориз,той май е непреработен,него не го иска.
За крушата-наистина за пъри път чувам прясна круша да запича,честно.Аз като изям на гладно една круша и после...и Мими ако е със запек я на нея давам круша на гладно.
За зехтина,като се замисля си съвсем права.
Тези неща,които си ги изброил...ми Бубка няма да ги иска-палачинки от соево мляко,брашно и вода, кифлички, грис със вода направен или със соево мляко (аз ползвам един който се разтваря като бебешката оризова каша, че ме мързи много сутрин  ), мюсли, което съм заляла с гореща вода вечерта и сутринта само затоплям леко преди да го дам, много и различни каши (от бебешките безмлечни и безглутенови ползвам ) - разтварям само с топла вода, понякога и със сок(сироп).
Мюслито го яде само с мляко,обаче истината е,че аз с вода не съм и давал.Ще пробвам.
Добре,а ако сутрин започна да и давам примерно филийка от черен хляб,намазана с мед,на другата сутрин намазана с конфитюр/той май не се препоръчва при запек/ ..или с какво да е намазана?!А пък следобяда все пак щея пробвам да изкара на плод.Макар че гаранция след час и нещо ще почне да вика-Яммм. GrinningТези безглутенови бисквитки ти ли ги правиш?Соевото мляко нещо никак не ми се иска да и го давам,
леко съм предубедена към тукашното такова.
Деси,благодаря за съветите,за спирането на млякото ще го направя.

# 134
  • София
Валенцето, вярно можеш малко да засилиш влакнините - мюсли, зеле, сега се сещам, че давах и Хуск от аптеката, виж и при диетата на Дюкан се пиеха 2 неща за засилване на перисталтиката на червата. Не пречи да й даваш филийки, също и сладко от рози.

Общи условия

Активация на акаунт