Лятна - магрибско - образователна - 1

• 58 307
  • 292
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте   bouquet
Катя Ахял , много интересно разказваш  Party Я ни пообясни, вярно ли е това че мароканците били ревниви? както всички др араби, оригинални и неоригинални
За иракчаните, мога да кажа че са мали-мали...бая ревниви  Flutter
Йелоу гърл, 40 процента от ливанците са араби-християни. Президентът на Ливан е християнин, мисля и правителството. Християните в Ливан са  не само многобройни, но и Европа /особено Франция/ силно ги подкрепя  , тоест имат силно политическо лоби Peace Ливан се приема за най-освободената , съвременната арабска държава.
Лека нощ на всички - лайла саида   bouquet

# 196
Ал-Яшби, ами това ревността е национален мъжки спорт при арабите май. Как им се отдава - не знам, може би така, както на арабките им се отдава да "нареждат".
Често ревността приема странен и болезнен за нас европейките вид. Дори и смях с чужд мъж се приема за флирт. Да не казвампък мароканци как се смеят с глас. Весел народ.   

# 197

Подправките в Мароко

Казват, че Мароко е земята на подправките. Казват, че почти всички подправки да внесени в Мароко – и наистина е така, но попитайте мароканци сега – за тях Мароко и подправки са синоними, както Мароко и хубаво.

Все пак има една мароканска подправка: това е Ras al-hanut или „най-доброто в магазина” – коктейл от подправки, който се използва за овкусяване на много блюда. Оприличват го на къри – река от аромати и вкусове.
Магазините за подправки наемат „специалисти”, за да направят точната смес – естествено пропорциите се пазят в тайна! Най-важното е да се улучи съотношението между подправките, за да не се „бият” вкусовете. Казват, че познавачите могат да смесят до 27 различни вида подправки. От значение е от къде произлиза дадена подправка – от къде е внесена, как е гледана и колко е прясна.
Ето обикновена рецепта за Ras al-hanut:

2 ч.л. млян кимион
1 ч.л. куркума /дава на ястията жълт цвят/
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
¼ ч.л. прясно смляно индийско орехче
¼ ч.л. прясно смлени семена от кардамом 
¼ ч.л. прясно смлян карамфил

Съхранете сместа в буркан. С времето, ароматът ще изветрее, но вкусът ще остане същия.

# 198
Самата страна Мароко е подобна на Ras al-hanut: има много области и разнообразие на климатични условия и природни дадености, които трудно можете да си представите, че съсъществуват в една единствена страна. Ако познавате различните лица на Мароко, получавате вашият тип подправка.

Аромат на море
Мароканското крайбрежие се простира на 1835 км от Тарфан на Средиземноморието до Гибралтар и Тарфая на границата със западна Сахара. По цялото крайбрежие има морски курорти, но най-вече Надор, Танжер и Агадир. Забавленията за туристите са следните: плуване, наблюдаване на китове, сърф, водни ски /любимо занимание на Мохамед 6/, езда по брега и ядене на камили. Крайбрежието има разнообразен релеф: от белите пясъци на Агадир до скалистите брегове на Средиземноморието. 

Ароматът на планината
Високите, средни и анти-Атласи формират планинска верига, която се простира от северната част на Мароко до юг като по този начин разделят Мароко от пустинята Сахара.Планините са рай за любителите на екскурзиите, планинското колоездене, амазигите- първите обитатели на Северна Африка. Най-високият планински връх – Жабал Тубкал във високите достига 4,165 метра. Там има сняг. Анти-Атласите са по-полегати и подходящи за разходки.

Ароматът на Сахара
Западна Сахара достига до Мароко и продължава да навлиза в страната все по-напористо. Не е трудно да се загубите сред високите жълти дюни и рядко срещаните оазиси. Някои бедуински общности още водят номадски начин на живот и отиват много навътре в пустинята през зимните месеци.
http://www.tomasbrisuda.com/cpg/albums/travel/maroko/DSC_1840.JPG

Ароматът на Фез
В продължение на 400 години, това е столицата на Мароко. Културен и религиозен център на страната, градът е и дом на най-древният и голям средновековен град в света, части от които са непроменени и до днес.
http://www.tomasbrisuda.com/cpg/albums/travel/maroko/DSC_2313.JPG

Последна редакция: ср, 06 авг 2008, 23:26 от Дивиана

# 199
чакам продължението на 1001 приказки за християнския свят на Мароко.Между впрочем аз имам цялата поредица 1001 нощ и то на бг.

Последна редакция: ср, 06 авг 2008, 23:31 от Дивиана

# 200
Имаше една поредица "Световна класика" с твърди корици и златни орнаменти. Тя беше популярна в ученическите години на хората, родени и живели в Бг - 1965-та 1974-та може би? Оттам ли я имаш? Моето семейство оттам - ама е един том, нали "1001 нощ"? Черна подвързия.

И там са и Рамаяна - индийският епос и Калевала - сканкинавския и много длуги шедьоври на класиката. Днес ще има в книжарница в София да питам има ли ги преиздадени 1001 нощи, или може би да видя първо в интернет, че сега имам на английски само възможност да чета по нет-а.               

# 201
Да,поредицата е световна класика и от там имам и 1001 нощ,майка ми навремето имаше приятелка,която работеше в книжарница и ни снабдяваше с книги.Превода е на Катя Ахмед и е страхотен,много увлекателно написано,изчетох я цялата,отделно индийските,японските и китайските приказки.Май няма такива ,които да не съм чела.Аз и сега обожавам анимационните детски филмчета по Братя Грим,Шарл Перо,Андерсен и други.

# 202
Е, няма друг такъв "посланик" на Мароко. Личи ти,че си заобичала тая страна с цялото си сърце и душа. И всичко това научи за страната след като се запозна с мъжа ти, или и преди това се интересуваше...

Каза, че ще разказваш за пищното празнуване на раждането на дете, особено на момченце... я кажи защо толкова ги предпочитат мъжките рожби там?В индия знам че предпочитат момченца,особено по-бедните, защото семейството на момичето трябва да плаща зестра на семейството на мъжа и повечето не могат да си я позволят

И друго ме човърка,а именно: какъв процент от населението ходят на религиозно училище?

[Питам,защото познавам към 40-ина араби предимно от Мароко, Тунис, Египет и палестинци и съм забелязала,че по' се разбирам с малцината от тях, които не са така религиозни (спазват корана и традициите, не пият, не ядат свинско), но някак им личи ,че са по-отворени за чуждата култура и мироглед и приемат жената като равна (сега може и да тръгнеш да ме убеждаваш,че няма такова нещо, но според моя опит има)]

# 203
Ето който тъгува за приказките от "1001 нощи"

http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=854&sectionID=5

Пепеляшке, здрасти! Аз съм японист: минах и през интереса към махаянския будизъм. Половината ми семейство работеше в арабския свят, но Кувейт и Дубай, арабски се говореше наред с 10-те различни езика, които моето близко обкръжение от дете -родители и роднини, с които общувам всеки ден, ползваше.

Арабският свят или мисълта за него не ми е била фикс-идея. В Япония дори съм нямала гажде японец, въпреки че беше много популярно - една ли не постижение  Grinning.

Запознах се с мъжа си след няколко мисии в Дагестан, Азърбейджан и Нагорни Карабах, където си мислеха, че са мюсюмани и преживяхме ужасни и необясними неща. Ако аз вярвах и правех обобщение, че всички мюсюлмани са такива, никога нямаше да имам за съпруг арабин. А се запознах 10 години след като баща ми беше починал - практически - нито можеше нещо да ме напътства, нито да го хване на един разговор на арабски - по мъжки.
Колкото повече се интересувам и знам, толкова по-добре приета и "защитена" съм. Не могат да ми казват неща като "при нас е така" или "в нашата култура го има" или "В Корана е така" или "по нашите закони". Досега не са си позволили да ме подвеждат: просто на такива хора съм попаднала, иншалла, а и си имаме взаимно уважението.
Мога да кажа, че започнах да се интересувам след като се омъжих.

Преди имах интерес, но не е бил така целенасочен. По-скоро от обща култура. Сега установявам как се опитвам на дума на арабски да се сетя или потърся веднага японския аналог, иначе ще го забравя.

Момченцата в арабските семейства: ами просто те се грижат за сестри, майка след години. Зестрата вече си я поделят кой какво ще купи, напротив - по сватбата мъжът доста се охарчва. И двете семейства. Обаче ако бащата почине, майката има момченце, при наследство момченцата имат повече дял...именно защото момченцата ще се грижат после за роднините.

Не не, няма да те убеждавам за отношението към жената и как я приемат. То и в Корана е писано, че жените и мъжете са равни - и за начина, по който се молят, и за образованието, и за работата, но има социални и икономически предпоставки, заради които се налага някои жени да не учат толкова много, а мъжете повече - все пак да си намерят работа. Жената е душата на дома. Тя и с едно дете да е, пак има работа да върши доста. 
За това как се приема жената - зависи дали са сунити, шиити или уахабити мюсюлманите, както и къде и как са израстнали, излизали ли са извън страната, от какви семейства произхождат, дори и в страната с какво чужденци са общували, как са излезли от страната -легално или не.

Религиозните училища - ммммм, много ми беше интересно и на мен. Аз преди брака си имах 2 проекта с колеги от Мароко: та и ми беше интересно кой и за какво ходи. И в Дагестан, ходих да гледам. В Мароко в някои джамии има класове за жени - учат буквите, да четат, при това не само Корана, а и неща от ежедневието: полезни умения.

По принцип момченцата ги пращат на религиозни училища - и Монарха дори е ходил. Процент не мога да дам - това е практика. Те от малки ходят, Корана се изучава. После как ще ползват това знание е въпрос на съзнание и избор.          

# 204
благодарности за книгата  bouquet аз съм чела само адаптираното издание за ученици преди  100 години  Simple Smile ...
А и си права,че зависи от какво семейство произхожда човек..то при всички това е от значение, но понеже с тях доста са ни различни порядките, та е от още по-голямо значение за разбирателството да попаднеш на отворен човек.

Значи като опознаем Мароко, можеш да поразкажеш нещо и за Япония и порядките там bouquet имах позната японка, която казваше,че там се очаква смирение от страна на жената и не и` се връщаше там, но не успя да си намери работа тук и се наложи да се върне..на смирение не ме научи, но елементарно суши мога да правя Wink

# 205
Здравейте   bouquet
Кате Ахял, може ли пак да ти се намеся в темата?  Blush Няма да пусна собствена тема, защото ме мързи  , че затуй все се бъркам в твойта  Embarassed
я кажи защо толкова ги предпочитат мъжките рожби там?

И друго ме човърка,а именно: какъв процент от населението ходят на религиозно училище?
Съгласна съм с Катя Ахял, че на момченцето се гледа като източник на издръжка от самото му раждане. Една моя приятелка - египтянка отсега учи сина си , че той ще трябва да ги издържа -като порастне. Той е на 7-8 години  Shocked Момиченцата от тази гл.т. са получаващи издръжка, дори и когато са образовани и работят. Сестрата на мъжа ми има висше фармация, учи за докторска степен и е управител на аптека. Не е омъжена и живее при родителите си. Но родителите и не искат пари от нея и не очакват тя да им даде. Синовете са длъжни да ги издържат, пращат пари и на нея.
За мен предпочитанието на момченце пред момиченце е недопустимо. Не бих позволила на свекърите ми да покажат предпочитание към нито едно от децата  Stop ама те май и нямат намерение...Тук в ОАЕ религиозни ислямски училища завършват не повече от 10 процента от мюсюлманчетата /момиченца или момченца/. В тях не се учи само религия, а всички общообразователни предмети, но с акцент на религията. Коран се изучава като свободно избираема дисциплина във всяко общообразователно училище , арабско или англо-езично , 2 часа седмично Peace
По времето на Саддам, в Ирак почти е нямало изцяло религиозни училища. Исляма се е изучавал в общообразователните училища, също 2 часа седмично . Как е сега нямам представа , но знам че хората не смеят да си пратят децата на училище, та образованието е на много ниско ниво
Надявам се че информацията беше интересна   bouquet

# 206
Ал Яшби,   bouquet  bouquet  тук пише всеки, хееей, да не е като ЕТ в България - помниш ли - всеки с по едно!! Та така тук не е всеки със своя темичка!!

Големият проект за тунел, които ще свързва Мароко с Испания под Гибралтар се бъде представен в ЕС на 13 октомви 2008 на специално събитие в Люксембург. Предстоящото събитие беше оповестено в Танжер от министъра на Външните Работи на Испания Мигел Анхел Моратиньос и от мароканския му колега Тайеб Фасри Фихри.
Този огромен проект ще съедини 2 континента, а желанието за мост между Африка и Европа не е от вчера. Първите споразумения са подписани през 1978 от кралете Хасан 2 Хуан Карлос. Проучванията за възможността това да се случи са направени от испанската фирма SECEG и мароканската SNED.

Досега са спирани няколко проекта за връзка между Мароко и Испания: един мост, чиито строеж е спрян, един обиколен тунел. Този проект се състои от 2 прохода и централен обслужващ тунел. Той ще бъде с дължина от 37,7 km (от първа до последна гара разстоянието е в рамките на 42 км) чели 27,7 км да подводни. Строежът може да отнеме 15 години. Съоръжението трябва да бъде  пуснато в експлоатация  през 2025 –та година и през първата година да преминат 9 милиона пътника.

# 207
Ще   ме  извините  но  набързо 

Кате  ,Ум  Яшби    bouquet

Празнинството   за  раждане  на  момченце     е  както  и  при  на  момиченце  с  тази  разлика  че    според  сунна    когато  се  прави    усбоох  или  седмица  за  даване  на име  при  момчетата  се  коли  2  агнета  а  за  момичетата  1   Wink  Според  сунна  също   се  прави  обрязване  на  момченцата  но  в  Магриба  това  го  правят  когато  момченцето  достигне  на  около  3  или  4  годинки Има  и  пищно  празненство 

Ще  помоля  до  четете  и първата  тема  за  Магриба  в  която  много  от  въпросите  вече са  зададени  и  обяснени  и  може  разбира се  да  възникнат  и  нови    допълнения  но  не  да  се  обяснява  на  ново  Peace

За   религиозните  училища     първи  път  научавам  от  вас  че  ги  има  Laughing

Има  летни    в  които   децата  учат  Корана НЯМА   разлика   за   момчета  и  момичета в  програмата  за  обучение
   Peace   
 Peace

Дори  преди  30  години  съпруга  ми  е  ходил  на  летни  училища  да  учи  Коран

Има  и  от  3  години  една  програма  образователна      за  цялата  страна  в  която  се  провежда  обучение  в  джамиите   всяка  събота  и  неделя   после     третата   молитва  или  аср   до  магриб     залез  слънце

От  години  има  и  програми  за  изучаване  или  по точно  обучение  на  неграмотни    младежи  и  възрастни  жени  ,в  които  се  учи  четене  и  писане    и  разбира  се   религия

В  ДЪРЖАВНИТЕ  училища       има  опредлена  програма  за  изучаване  на   елементарни  навици    как  да  се  молят  как  да  се   обмиват  как  да    научат  някои    по    късите  сури 

Започва  се  от  предучилищна     през    2 и  3  клас  вече  се  учат  да    четат  ,след  това  има  и    учене  и  тавсир    т  е   обяснение   към  приложение  на  аетите  в   живота  на  мюсюлманите

д  о     7  ,8  и  9  клас      изучават  една  сура  и  обяснението  към  нея   през   цялата  учебна  година  Crazy

ЗА    ЧАСТНИТЕ  училища    програмата  е  малко   по  оскъдна   но  все     пак  не  се  пренебрегва  изучаване на  основните   провила  за    молитва  и  някои    кратки  сури  Wink

Пепеляшка       я  кажи   какво  според  теб  е  отворен    мюсюлманин   newsm78    newsm78

# 208
Хванах снощи едната сестра на мъжа ми да ми обясни по-подробно за часовете по религия: и горе-долу-следното:
В масовите училища има часове, където от малки учат децата - говорили сме вече, че в Мароко детски градини такива, каквито ги разбираме и познаваме ние няма. От ранна детска възраст, родителите и близките имат грижата за възпитанието  - ценности, постъпки, молитви, ходене на джамия. Възпитава се както с подражание - каквото правят родителите, така и с песнички, книжки. Особено популярна е една песничка "Като мюсюлманин, правя каквото кажа /не говоря празни приказки/, преди за направя нещо казвам "Бисмилла" - в името на Бога - или както се казва "Дай Боже", а като свърша нещо, казват Алхамдулилла - "Благодаря Ти".

Това, което аз видях - класовете в джамията - вече обясних, че учат буквите и полезни умения, но в Дагестан примерно е учене на Корана, но там настина е друго и сега ми идва да кажа, че ако някои от момичетата тук ни изумяват с питанията си ... то това по-скоро - въпросите "ама ако ида на екскурзия ще ме убият ли едва ли не" или "аз съм 22-годишна, млада и руса, безопасно ли е за мен Мароко?" - въпрос към мен на лична, е подходящо питане за някои части на Дагестан и Чечня и ПАК можете да си дойдете живи, здрави и непокътнати.

В Каза и Рабат има една много влиятелна и активна мароканска организация - БЕЙТИ - тя работи с деца на улицата и с проституиращи момченца...и в България го има това авление, и навсякъде, където има болни мозъци... Те правят тези училища за учене на Коран, но са на летен принцип - има часове, спазват се времената за молитва, учи се основното. Може би малко по-задълбочено, именно заради липсата на активна и добра връзка между детето и семейството.

Училищата са смесени, обучението е едно и също и за двата пола. Това го казваме мното пъти, свеар също и тя го споменава сега. 

За мене, хората тук питат неща, които са рисани вече, понеже нямат възможност да четат така назад, сега се сешат нещо, а и защото всеки ще интерпретира нещо различно. Не винаги може да се гледа теми назад. Трабва да кажа, че откакто открих темата, имам на лични супер идиотски въпроси и те не са от хора, писали на обща!! Като че ли не им се вярва, че не съм изнасилвана на ден по 3 пъти от някой мераклия роднина, и не ме бият и не пушим хашиш за закуска .  Grinning . Имам и много логични и смислени и добронамерени питания, за които благодаря.

Летните училища - това е също като добре познатите ни градски лагери. На такова е ходил и мъжът ми и сестрите. Там се учи Коран, но не както в Дагестан - с часове и едно и също. Това съм имала предвид вчера аз при твърдението "пращат ги на религиозни училища". момченцата може по-да са включени, момиченцата, поне около мен - около дома и майката са, но не са лишавани. В нашия град има много хубав център за деца с интелектуални увреждания, който се финансира и управлява от френски специалисти, но е пълно и с други деца да си играят - само специализираните сесии са отделни, понеже казахме - за мюсюлманите всички деца са еднакви.     

Ето сега започва материала за християните в Мароко!
Имената им може и да са ислямски като Мохамед, Али, но всяка неделя тези мароканци, приели християнството ходят тайно на „църква”. Понякога са проверявани от полиция.      
“Около 1000 християни сме, има около 50 независими църкви, главно в големите градове на Кралството, обяснява Абделхарим – координатор на протестантска евангелистка църква м Мароко
“Толерантни са към нас, но не ни признават официално – от държавата. От съображения за сигурност трябва да се държим така, все едно принадлежим на тайна организация,” казва said 57-годишен мъж, които предпочита да използва псевдоним.
“когато в една църква има 20 богомолци, те започват да не се разбират и се разделят на две”, разказва Адбелхалим – лекар, който приема християнството преди 16 години, когато живее в чужбина.
Ислямът е официалната и призната в държавата религия в страна с население от над 30 милиона. Между тях са около 5000 евреи и 1000 – християни.
В Мароко приемането на християнството не е наказуемо, но не е и признато.
В страната има католически, православни и протестантски храмове, но те са за чужденците. Мароканците - християни нямат право да се молят в тях.
Така или иначе, Абделхалим споделя, че при връщането си в страната е учуден от нарастващият брой християни сред мароканците.
“В началото на 90-те години бяхме само 400 човека, а след 4 години – 700, сега наброяваме 1000!”, обяснява той.
Сред приелите християнството има хора от средната класа, представители на частния бизнес, занатчии, домакини, ученици, млади безработни хора, иначе казано – всякакви.
Християнството навлиза в Северна Африка през 3-ти век от Христа, но от 7-ми  век насам Ислямът е по-масовата религия. В началото на 90-те години, в страната идват нови мисионери, които разпространяват християнството сред местните хора.

Продължава материала, но по-късно през деня. Сега ви желая лек ден!!   bouquet

# 209
  • София
Добро утро на всички   bouquet
не мога да спя и вече ставам в 6  Rolling Eyes Само да споделя (не мисля да пиша повече такива работи), че както вървеше темата довчера с въпроси и пълните, и изчерпателни отговори на катето и другите момичета, които живеят в Мароко много повече ми харесваше без вмъкването на "странни" дискусиите за това и онова. Принципно съм твърдо "За" свобода на форумите, изказа и други подобни, но ми се струва, че тази темичка е толкова добронамерена и пълна с положителна емоция, че каквото и да е негативно вмешателство би било напълно неумесно.
Тъй като имам много работа в офиса тези дни ви желая приятна седмица   bouquet и ще пиша пак  като се прибера.
Останете със здраве, усмивки и много, много добро настроение Crazy

Общи условия

Активация на акаунт