Лятна - магрибско - образователна - 1

• 58 302
  • 292
  •   1
Отговори
# 210
Жълтурче! Разбирам липсата на сън, еееех, колко хубави неща ти предстоят. Много да се пазиш и там да се усмихваш и весело и да си любимката на мама....от това няма отърване!  Laughing Прекрасно изживяване е. Всичко да опитваш и да хвалиш сърдечно и добронамерено така, както само ти можеш! Прегръщам те много! Успех ти желая!  Heart Eyes Hug

За вчерашните постинги на криси, коато все пак активно участва и много научи покрай нас, а и ние от нея!!  Hug добро утро първо, не ти е от вчера - върни се няколко страници назад, или няколко теми назад в арабската. Може би с добро го правиш, ама защо ли друго се разбира? 

Който не може да язди кон, нека не дърпа коня за опашката!

Въпрос на такт и възпитание, в липсата на което упрекваш е да изразиш мнение по дадена тема в самата тема, а не да разваляш настроението на другите в останалите форуми. Вчера със шега те помолих по арабски да се спазарим - и двете да изтрием постовете си и да четем за това, което интересува и теб и мен, а и другите. Ти не го направи, и аз също.

Заради спокойствието на другите четящи тук, при следващ път ще помоля да дойде модератор. Ако искаш да защитаваш някого... а всъщност да казваш колко нямаме такт ... прави го на място. Ето, казах ли аз, че ще дойде време да занареждаме като арабки.... hahaha hahaha и това е част от взаимоотношенията в Мароко. 

Иначе приятно четене! Не искам да те насмитам, да не вземеш сега да помислиш, че и японисти и китаисти ни учат да не търпим някой /или всеки/ да ни казва "хей не си прав!". Аз повече няма какво да кажа.          

Последна редакция: ср, 06 авг 2008, 08:37 от akhyal_katya

# 211
Пепеляшка       я  кажи   какво  според  теб  е  отворен    мюсюлманин   newsm78    newsm78
ами мюсюлманин,който приема чуждия манталитет, обноски, нрави..., който успява да се нагоди към нови правила и все в тоя ред...
и айде да не се налага да ти давам конкретни примери за неадекватно държане Peace

# 212
Ще престанете ли или аз да разтуря мохабета, както си знам?

# 213
В по-големите градове на Мароко има и „свободни църкви” – общо 7. Те не са свързани с нито една международна протестантска църква – ето как са разпределени молитвените храмове – в Маракеш, 6 – в Казабланка, 5 – в Рабат, 1  в Ел Аюн – регионалният център на Западна Сахара.
“Телевизията и интернет са много ефикасни методи за информиране. В нашата църква имаме войник, който е приел християнството като следи предаванията по канал Ал-Хаят”, уверява 30-годишният Йосеф, сойто същко предпочита да използва псевдоним.

“За много от нас Исляма е социална норма и коректив. Това може би и не е истинска вяра, а даденост. Християнството е религия на толерантността и любовта.”, споделя бизнесмен, приел християнството на 19 години и последван от семейството си.
Според условията на държавата обаче, тези хора са мюсюлмани.
“Официално и аз и синът ми сме мюсюлмани,” споделя Абделхалим. “Сключваме християнски бракове, благославяме младата двойка, но този вид брак не е признат от държавата. Ние трябва да правим брачни церемонии по законите на Шария /ислямски/. Ако една млада двойка не направи това, то се счита, че живее незаконно и може да бъде подведена под отговорност!”
Същото важи и за погребенията. „Не мога да бъде погребан в християнско гробище – само в мюсюлманско.”, добавя той.
55-годишният американски пастор Джак Уолд от Международна Църква Рабат, една от „официалните” църкви в Мароко, живее в страната от 2000 година и има преки наблюдения върху социално-религиозните явления.
„Една страна, в която религията има важна роля, не може да се изолира от света”, казва той. „Технологията и обмена на информацията дават право на избор, но страната – властта в нея, се съпротивлява. Това се случва в някои страни от Източна Европа, Китай, Северна Корея. Такива са явленията и в мюсюлманските страни!”
“Радиото, телевизията, интернет отварят нови врати. Така хората могат да чуят послания, различни от проповедите на имама в петък. Посленаята по същността си са сходни, но изказът им е друг!”, споменава пастора.
Според Йосеф, 60% от мароканците, приели християнството са направили това чрез лични контакти, 30% - чрез телевизията и интернет, 10% - чрез мисионери.
В страната излъчват – при това на арабски и на редовни честоти 3 евангелски сателисти канала. Така поклоннииците могат да слушат химни, молитви и послания. Това са Ал-Хаят, Сат 7 и канадския Miracle /чудо/.
Често се налага християните в Мароко да провеждат християнски церемонии в домовете си.
“Трябва да бъдем предпазливи, защото повечето хора не могат да повярват, че можем да сме араби без да сме мюсюлмани. Както за всички, така и за нас невежеството е голяма опасност,” казва Абделхалим.
Приелите християнството носат отговорност по член 220 от Наказателния Кодекс. Всеки, който се опита да омаловажи важността на мюсюлманството или да накара мюсюлманин да проеме друга религия, е подсъдим – между 6 месеца и 3 години.
„Много пъти са ме задържали в полицията”, казва Йосеф. „При това трябва да кажа, че Мароко е по-толерантна страна от други, иманно заради усилията на Мохамед 6-ти, който провежда политика на реформи за борба с бедността, насърчаване на женските права, преодобяване на ислямския екстремизъм в Кралството.”
Радуан Бенчекрун, президент на Съвета на мюсюлманските учени, базиран в Казабланка има различна гледна точка: „Отрицанието на нашата религия е един от най-големите грехове за всеки мюсюлманин!”
В Мароко има Партия за справедливост и социално развитие в ислямските страни. Нейн заместник председател е Лахсен Дауди. Според вего индивидуалният избор на вяра и религия трябва да се уважава, но не е приемливо ученици или учители да ходят на училище като носят разпятието като бижу.

# 214
Интересно е  това за църквите и христяните, обективно.

Я кажи, ХАМСА или както  звучи на арабски (хмиса ли беше) .... кичат ли се с нея , слагат ли по домовете , по стените , по украшения ....?В Израел  си е  много често срещана в сякакви разновидности, а аз често нося подаръци Хамса и няма насита на тях в БГ , та доти да е само ключодържател хамса.Обикновено на гърба на ключодържателите е изписана молитва , благословение за  изпът ли да кажа.Да имаш успешно пътуване.Но като цяло е за късмет.

http://search.aol.com/aol/image?query=Hamsa 

http://www.judaic.com/judaica/hamsa/hamsa-images/tk1227-hamsa-L.jpg   

Wink

# 215
  • по пътеката
я да се запиша  в темата! интересна е, пък има и дискусии и реплики и ду Peaceплики, тоест движение!писането после след про4ита!

# 216
Марси    bouquet     bouquet     bouquet

Петя  ,    тая  хамса  е  навсякъде  ,  в  такситата  ,по  кабинетите  администрациите  по  ключодържатели ,разни  десоративни  чинии , сувенири  ,по  вратите , по  колиета    ами  навсякъде  Hug

пепеляшка     ще  се  опитам  да  обясня  някои  работи  въпреки  че  то  на  тема  влиянието  на  религиозните  училища  върху  манталитета  на  мароканците  може  и научен  доклад  да  се  напише Mr. Green

Първо  да  започнем  с  тов а   как  появяването на  Ислям  и  Корана   променя  живота  на  арабите  живеещи  по  земите  на  Мекка  ,днешна  Саудия    и  по  точно  племето  Курейш ,а  в  последствие  и  живота  на  всички   араби  и неараби

по  това  време  където  сега  се  намира  мястото  за  поломничество  на  всички  мюсюлмани  е  бил  построен  вече  и  молитвения  дом  на  Бог  от  Авраам и  сина му  Исмаил

с  тази  си  дейност    като харнители  на  храма  племето  курейш  е  живеело  доста  добре  от  това че  много  араби  са идвали  на  поломничество    но  морала  и  нравите  са  били  меко  казано  пошли   Wink  проституция    ,разврат    празненства  танци    пиянства  и  т  н ,лихва  ,заеми и т  н   

ТОзи  период    се  казва  Джахилия   за  него  можеш  да  прочетеш от  книги  във  всяка  библиотека 

Идването  на  Ислям  и  Корана  въвежда  светлина    в  живота  на  арабите  и  издига  техните  морални  ценности

Така  за  това  кой  ходи  на  религиозни  училища  и  после  накъд е

има  ученици  които  след  като  научат  Корана     стават  и  като  служители  на  джамии  и  след  определено  квалификация  дори  имани  на  джамии

други  а те  са много   след   известен  период    забравят  и  малкото  от  което  са  научили

има  и  такива  с  амбициозни  родители   които  продължават  образованието  си  в  областа  на медицината  ,технически  науки  и т  н  и  религията  остава  при  тях  като  обща  култура   не  забарнят  молитвата  четенето  на  Корана  и  т н

някои  то  тях  продължават  и  образованието  си  на  запад

Те са  винаги  усмихнати  доброжелателни   ,нямат  гаджета  а  ако  им  се  наложи  да  не  прелюбодействат  си  намират  законни  съпруги
тях няма  да  ги  срещнеш  с  някоя  колежка  в  кафене ,не  ти  подават  ръка  за  зрависване и  говорят  с  непознати  момичета  само  ако  това  им  се  наложи  като  колегиални  или  съседски  отношения    Държат  на  семействата  си  обичат  родителите  и  децата  си  не  пушат  чиша ,не пропускат  молитвите  и  особено петъчните

и  най  важното       уважават  страната  която  им  е  дала  образование  съблюдават  нейните  правила  и  порядк и  както   правилата за  уличните  движения  Laughing   

Предполагам  с  такива    не  си  се  срещала  но  те  са  рядкост  Peace

За  този  които  идват  в  Чужбина     от Магриба  малко  по  късно че  да  е  интересно 
Joy

Кате  ама  и  ти  къде  я  намери  тая  статия  за  тез  християни   hahaha

първо    християнски  гробища  има  и  във  всяко  малко  градче  тук както  и  еврейски

в  родното  градче  на  съпруга  ми  лично  съм виждала  еврейското  вече  няма  там  гробове защото  са  изнесени  в  Израил ,но   зеемята  тяхна  никой  няма  право  да  им   я  отнеме
за християнското    има  няколко  още  гроба   има  и  обща  гробница  на  загиналите 

в големите  градове  даже  се  охраняват  тези  гробища

тези  мисии  които   искат  да   предизвикат  възвръщане  на  християнството  тук  ми  приличат  от  тези  които  навремето  ходеха  сред  бг  помаци  и  ги  кръщаваха  Crazy     Shocked 

но  определено  смятам  че  номера им  няма  да  мине  тук   Wink  Лично мнение Peace

Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 00:42 от svear

# 217
Добро утро, мили мои!  Hug

Много интересна тема, наистина сме подхванали сега -за християните в Мароко. Да, свеар, много пастори и мисионери има и в Агадир, в този град има и църква.  Аз поне бях да я видя със семейството - и доста голяма група се сформира от нас, понеже някак си има едно неписано правило в моята рода - да не се говори наизуст и да не се отрича от незнание.

Имаче за това какво и как пише в статии - нали е ясно, че ако пише американска съпруга на пастор, гледната точка е една, а ако пише човещ с други занимания, светоусещане и цели - друга. За мен също е смешно желанието на мисионери да сеят християнството в Мароко - ама точно като сред помаците са някои от тях. Мормоните не обичам да ми чукат на вратата, пък те ходят де, ама е странно малко - съседките гледам вече не отварят, понеже първо се стъписват, и второ - не знаят какво да кажат, то ти си вършиш нещо и като ти се захилят на вратата пък за християнство да си говоря - не че не е  важно, но накяк си се явяваш неподготвен. Мъжът ми е казал да не им се отваря, ама свеки като беше с мене -и куражлия, и им казва: "Различни хора има вкъщи! Почитаме Бога! Аллах с вас!"

Аз сега ще дамняколко линка със статии - пак различни гледни точки. Има и линкове за коптите в Египет, че знам, че в арабската ни обща тема много се дискутираше това!      

http://www.qantara.de/webcom/show_article.php/_c-478/_nr-603/i.html?.

http://rawstory.com/news/2006/Moroccan_Christians_celebrate_Chris_12132006.html

Това "Магреб ал- Акса" - пътуване до Мароко е много интересна книга - за който има време. Писана е от британец, преди век. Той,  преоблечен като лекар или  шейх от Фез, решава да отиде в град Тарудант - преди век се е говорило, че това е забранен за християните град и той е любопитен. Понеже, както вече стана дума в темата, не дрехите правят човека мюсюлманин или арабин, той бива заловен и като не знаят какво да го правят и защо той постъпва така глупаво, маскиран да влиза в града, представя се за лекар, не лекува... Прекарва 4 месеца в Кинтафи - това е затвор в среден Атлас. После го пускат. Като вижда амазигите, начинът им на живот, порядките в Мароко, се запитва сам какво е защо е тръгнал да прави. Все пак в тази страна не са "бербери" - варвари. Много интересно четиво е. Тук е поместена голяма част от книгата. С абонамент за програмата - може да се четат цели книги - различни жанрове, които каквото си има интерес да чете.

http://books.google.com/books?id=yQvnT1sX-pYC&printsec=front … amp;cad=0#PPP1,M1

Кънингъм Греъйн е този "колонизаторски ентусиаст"- така той се именува на едно място, написал книгата.

Петя, хамзи да искаш в Мароко.... Лелеееее. Къде ли не ги има!

Марси, здрасти! Добре дошла, чаках те да се върнеш и да дойдеш и в тукашния виртуален магриб.   bouquet Има и хора, които четат и не питат, дано се престрашат. Горчивото бадемче дойде пак, ал-Яшби и тя.....Весел и шарен свят, виж петя и мента и те по комшийски от Израел - са редовни и любопитни, хайде да не споменавам, ама то арабска къща -  сместваш се, сместваш се и все има място за гости. Вчера да ти кажа, пак купувах от онези шоколади, които беше понесла и ти!!   

Интересна е темичката . има и много умерени четящи и питат хората. Има и такива, които в която и тема да ги засече човек, те едно си знаят... Различен народ, затуй давай да разказваме!

пепеляшке, давам ти линк към интереден интернет поргал - не е единствения, но е информативен и толерантен.

http://www.qantara.de

Ел-Яшби, ето нещо и за теб, мила! Тази тема с теб много я говорим.

http://www.qantara.de/webcom/show_article.php/_c-549/i.html 

Желая на всички лек ден!   

Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 07:21 от akhyal_katya

# 218
Хайде сега да четем за мароканките във френската политика

Тя се казва Рашида Дати, родена е на 27 ноември 1965 в Сен-Реми, Бургундия и е френски политик. Тя е едно от 12-те деца в семейството! Майка й умира рано и тя е принудена да се грижи за по-малките братя и сестри. Работи денем и учи нощем.

Тя има двойна националност - френска - по душа - родена и израстнала там и мароканка по кръв - баща и е мароканец,а майка й - алжирка. Казва за себе си, че е "французойка с френски корени", но за мароканците, които как обичат такива твърдения  Joy, какво прави тази госпожа в Мароко. Сега информационни агенции в Магриба следят с интерес начина, по който политичката ще се държи и какви изявления ще дава в периода 4 - 24 август, когато ще си почива в Казабланка, понеже там са корените й. С това изказване самата си подсигури толерантността на мароканските сънародници. Всеки има право на летен отпуск!

Говорителят на кандидата за президент на Франция през изборите в 2007 - това е известният на нас Никола Саркози, обявява, че след края на успешната си кампания, Сарко номинира Рашида Дати за Министър на правосъдието - на знаменателната дата 18 май 2007.

Това е първата жена с имигрантско потекло, и първата арабка, която заема ключова позиция във френския кабинет.

Ето я и нея:

Ето още за тази интересна жена: казват, че не прави гаф след гаф, Мадам Бруни- Саркози обвинява бониванът Сарко, че си е загубил ума по мароканката.... Френски страсти, арабска настойчивост, медии: а четете, лято е!!

http://www.daylife.com/words/Rachida_Dati

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/2074987/ … -claims-book.html 

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/rise-of-rachida-d … ation-839611.html

Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 08:29 от akhyal_katya

# 219
Мили интелигентни читатели!

Съжалявам, че трябва да Ви занимая с това, но няма как – и това е част от живота в Магриба. Спомняте ли си есето но Хуан Гойтисоло? Хората са щъркели и те прелитат над граници и условности и визи. И аз сега чакам един щъркел или конник /акхиал/ и продължавам да чакам, защото вчера и днес Външно Министерство на Република България, по проект на което към работила, му отказа виза, под предлог, че към БГ има активна емигрантска вълна, че не знае какво прави, че е „въздух под налагане” –думи на нашият нов Консул в Мароко. Аз се чудя какъв комплексар трябва да е някой си човек, за да каже за друг нещо подобно – аз имам този разговор записан. Имам този неудобен навик да си записвам разговорите.

По време на интервюто е бил питан дали съм стара, млада, дебела или слаба, т.е дали не идва да „превърти адреналина”.... казано по друг начин.

1.   От повече от 10 години аз работя с хора с множествени увреждания и по социални програми, както в страната ни, така и в чужбина, вкл. и в следвоенни територии;
2.   От повече от 10 години дейността ми се финансира от проекти и от лични средства, когато закъсаме за пари и знам какво е и да си с ограничени средства, и да имаш повече;
3.   Сега един човек, пък бил той и мароканец... ще знае, че цената на достойнството е 75 Евро - за визата, не смятам другите съпътстващи разходи, и подвеждащи въпроси.
4.   Той може би ще загуби интерес да идва в „ти си земен рай”, защото втори път, на второ интервю, може би няма да иска да отиде... първо защото няма време и второ, защото аз не мога да му гарантирам, че пак няма да е отхвърлен;
5.   Сега един човек, пък бил той и мароканец, ще знае, че бюджетът на един проект е разбит тотално, повече проектното финансиране не включва загуби и неустойки;
6.   Сега един човек, пък бил той и мароканец, ще знае, че никак не е лесно да се дойде в България, сега той може би ще загуби интерес да идва в тази страна, а покрай него и колеги от Ирландия, които няма да дойдат, понеже екипът не се е сформирал.
7.   Сега един човек, пък бил той и мароканец, ще бъде благодетел на ирландските си колеги, понеже те като експерти, са поискали авансово плащане и са си го получили за работата, която са свършили досега;
8.   Сега един човек, пък бил той и мароканец, ще чете с насмешка информацията за проектното финансиране и мултикултурността в Европа, както и за комуникацията с друг свят – 3-ти страни, понеже с него никой не пожела да си общува така, че да търси решения.
9.   Сега един човек, пък бил той и мароканец, заедно с ирландци, ще изтриват всички предложения за сътрудничество, идващи от Бг, понеже разписаното от НПО сектора се „бие” с действията на държавата;
10.   Сега една жена, пък била тя и българка, ще съди съответните институции за пропуснати ползи и ще ги съди в качеството си на Excellence Assessor в Европейска Фондация за Управление на Качеството в Брюксел;
11.   Сега една жена, пък била тя и българка, ще покаже, че много я бива в защитата на загубени каузи и това може и да е солов спектакъл за г-н Консула ни в Мароко, моите уважения към него! Може и да имам бис за служителите от Външно Министерство. Мога да играя този спектакъл на английски, френски, японски, датски, макатон – жестомимчен език за хора с интелектуални увреждания, хърватски, руски и начален арабски. Ще ми е нужно време обаче да събудя латинския, старогръцкия и старобългарския в съзнанието си – ако има публика;
12.   Сега една жена, пък била тя и българка, вместо да работи, ще се вкара в театри и трагедии, за да покаже, че и да не иска, може и трябва да фабрикува документи, за да си започне проекта отново, въпреки неустойките.... защото проектната работа не е достатъчно основание;
13.   Сега една жена, била тя и българка, има готовността да каже „Работа в България..... социална и младежка сфера.... ЕМОЦИОНАЛНО не си струва.... финансово – още по-малко!”            

Тази жена съм АЗ!

08.08.2008                                   

Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 16:00 от akhyal_katya

# 220
ДА,Катя права си много даже,добре,че един такъв нещастен отказ те е събудил.Toест не приемам факта,че когато някой работи по такива проекти като вашия трябва да има спънки,но би трябвало това да си очаквала,защото все пак живееш в Бг,а това не е новост.
Ако наистина имаш шанса и силите да се бориш за изгубени каузи както ги наричаш-бори се докрай,пожелавам ти успех,защото много страдащи хора се нуждаят от вашата помощ,а на хора,които работят в такива области аз винаги им свалям шапка.Опитай се само да накараш твоя човек да не отказва,дори шанса затова да е минимален.Понякога човек страда от прекалена гордост-никому не е нужно това,макар че е обидно.
Както казва едни мой познат съдия в хартата за правата на човека към ОНН пише(перефразирам)
Всеки човек се ражда равен,има равни права,равни шансове,независимо от народност,вероизповедание и произход.Може да има още,но аз не съм запомнила всичко точно.
Така в Австрия моя позната осъди професора си и института към ,който работи за правата на жените в Брюксел и успя да ги осъди,възстановиха я на работа и заплашиха въпросния проф. със съд в случай,че тя не бъде върната  на работа.Но за сметка на това проекта,по който е работила,докато е била в майчинство е продаден на американците за 500 000 евро,от които тя не е взела нито цент,затова тя научава месеци по-късно.Това е Българка със защитена дисертация в Австрия,работеща тук като изследовател.
Пиша това просто ,за да знаеш,че това не е само в БГ,а и в цивилизована Европа.Кураж и успех

# 221
криси,   bouquet Hug  bouquet много ги благодаря за подкрепата! Малко да отмине горчилката и продължавам пак с убеждението! Няма отказване, нищо че и пари - при това не наши така глупаво губим, и се изнервя човек - нали знаеш как е - и ти живееш в странство!

А иначе няма да се оставя аз. Засега е лошо положението много - по-скоро партньорите ми се смеят... казват, то за проектна среща не могат да дойдат хората, какво ли ще е като започнат да работят. Лошото е, че в началото на юни имахме проект за анти-трафик на жени. Така пак в последния момент мароканци и тунизийци и палестинци нямаха визи, станахме с 12 човека по-малко, при заявени участници - и одобрени от донора - от 15 страни... така и с "ефективността" увиснахме. Да не говорим пък професионално какво нищожество се чувствам, емоционално...не искам да описвам!!

Благодаря ти сърдечно още веднъж!   bouquet Много си мила.

А сега, понеже животът има и успехи, и спадове като в спорта, аз, повлияна от разговорите в израелскататема, ще дам информация за мароканските спортисти. Честно казано от форума разбрах, че Олимпиадата е започнала.  Embarassed     

# 222
Кате благодаря ти,че ме потопи в атмосферата на Мароко. Изключително интересно и увлекателно пишеш. Мечтая от години да видя това кътче и с твоя помощ засилих желанието си стократно  bouquet

# 223
Давай за спорта сега.

Мароко залага доста на джудото.

# 224
Ежегодно, националният ден на емигранта е повод милиони мароканци, живеещи в чужбина да се върнат в страната си. Това е местният аналог на “Българския Великден”. Ежегодно на 10 август тази среща дава възможност на представителите на местните власти да изслушат жиеещите в мужбина и за потърсят съдействието им за решаване на различни каузи.

Министърът на мароканската общост зад граница работи съвместно с министерствата на модернизирането на обществената администрация и на Министерството на Вътрешните работи. В Рабат днес се провежда конференция на тема „Електронната администрация в служба на мароканците по света. Освен на централно ниво, ще бъдат проведени и работни сесии в Надор, Бени Мелал, Орзазат и Ал-Хосейма. Таща министърът ще представи правителствените инициативи за модернизиране на административните услуги и електронната администрация. Мароканците зад граница са недоволни от това, че често пъти не могат да си платят такси за документи с помощта на кредитна карта и се налага за най-елементарен документ да се ангажират техни роднини, адвокати или посредници.
Продседателя на Агенцията на мароканската общност зад граница, с ранг на Министерство, Мохамед Амер е на мнение, че този ден на емитранта – 10 август 2008, трябва да даде възможност за адаптиране на добри практики при управлението на административни услуги.
Мароканците, живеещи зад градица се интересуват от от инвестиции в недвижима собственост, земеделие и туризъм. Агеници и министерства в момента са ангажирани с това да направят профил на секторите за инвестиции. Предмет на изследването ще бъдат и трудностите, които мароканците срещат при реализирането на инвеститорските си проекти.

Естествено не е забравена и религиозната страна на нещата. За някой мароканци, живеещи зад граница, религията има важно място в живота, за други – вече отстъпва на заден план. Министерството на ислямските въпроси се е постарало да събуди идентичността. В тази връзка, за религиозната церемония ще бъдат отделени 120 милиона дирхама / 11 дихрама се равняват на 1 Евро/.

Броят на мароканците в чужбина се е удвоил. През 1990  зад граница живеят 1.634.520 мароканци, а през 2007 наброяват 3.200.000. Най-голяма е общността в Европа, близо 80% от имигрантите са тук, следва Залива – 9% и Северна Америка – 6%.

За спорта в Мароко.... охх, какви страсти в тази олимпийска делегация, почакайте още малко, моля. Снощи нищо не ми се пишеше!   

Общи условия

Активация на акаунт