Лятна - магрибско - образователна - 1

• 58 313
  • 292
  •   1
Отговори
# 75
Колко години се признават за стаж ....Ако гледа деца 5  години , 10 ...?Ако жена се разведе или почине мъжът й  тя търси работа - масово това ли е причината те да се наложи да работят?Не става въпрос за образованите и интелигентни жени , които  са  ЗА напредък така да се каже .....

А относно втората съпруга ?

До скоро!

# 76
Здрасти!

Ох, Петяяя, да четем тука 62 страници Мудауана в този жежък следобед.  hahaha Joy

Промените са следните - накратко ок:
1- възраст за сключване на брак - 18 години за мъже и за жени;
2- премахва се задължението да има настойник за жената при сключване на брак;
3- тя може сама да си подпише предбрачния договор;
4- 2-ра съпруга - ако не е описано друго - ако мъжът може да докаже пред Съда, че ще издържа и 2-те, ако има съответните обстоятелства - невъзможност за деца, голяма възраст, болест, ако първата и втората са съгласни и ако втората е уведомена, че мъжът й има вече първа жена;
5- Развод по взаимно съгласие, в т.ч. и поискан от жената - ако например мъжът не може да има деца, насилие, не се грижи.

Ако обаче дори и да няма договор мъжът реши след време да се ожени 2-ри път, първата съпруга може чрез съда да поиска издръжка и развод и ако в 7 дни не може мъжът да я плати, не може да се ожени повторно.... исканети му в Съда, че иска 2-ра жена се анулира.

Съдебната процедура може да е дълга и силно в полза на жената, особено ако е чужденка.

За образованието - честно не ми хареса много това "жените, които са ЗА напредък". Какво да се прави, някои са родени много по-рано и ме могат да учат, въпреки че сега вече има класове и за жени на вързаст. Моята собствена баба, сега е на 84 години и е учила до 6-ти клас, а после е работила като прислужница в София, за да помага на семейството. Знаеш ли каква е дейна сега за възрастта си? Да е жива и здрава. Може би й се е учило?

Зависи, може и 5 години да са гледали деца, може и 10 мароканките. Да, смея да кажа, че силна промяна в обстоятелствата в семейството ги карат да търсят работа, но в Мароко никак не е лесно да си намериш работа, дори и да искаш и вече нямаш силно развитите социални умения и комуникация, които са нужни за реализация на работното място.  А и работната среда се развива. Като си помисля, тук в Бг като ти се роди дете в увреждане и се наложи да го гледаш по-дълго, до 6-годишна възраст например .... ами след 3-тата година една жена, още повече с хубава професия, се е деквалифицирала!       

# 77
 Мерси ,Катя!  Peace Така е , един информативен форум има много въпроси, на които  да отговаря и все с добро ги задавам аз например.Наистина.И моите прабаби не са учили много ама то е било преди доста години , а аз за сегашното поколение се интересувам.Все пак  младите хора са напредъка на една държава и нейното бъдеще.На целия Магреб успехи желая в това отношение , не само на Мароко.Има и мами живеещи  по онези  ширини може би или поне  знаещи от някакъв личен опит ...да  дадат едно рамо на темата, че Катето в тоя  тежък следобед  62  страници още малко да преразкаже .Бравос на преводаческите ти способности, Катя , бая си е труд , знам аз.А какво значи  Мудауана ?

Вземи се търколи на лява кълка да си починеш ,щото въпросите нямат край.  Joy  Hug

# 78
Пете, мерси за подкрепата! А другите мами - те си имат много слънчица вкъщи и затова сигурно не пишат така много, а пък аз тука като един нарцис същи, се изказвам по всите пращания!! Използвам липсата на активност в своя полза...... майтап, сега с лятното училище в Университета в Бърмингам, четем и ние 2-мата много неща, че да не идем неподготвени и неспособни да отговаряме! 

Мудауана е Семеен Кодекс, М6 направи голям пробив с промяната му!! Хубаво се зачетох аз пак в този тъй поучилетен текст: да видя да не съм пропуснапа нещо, че това чудо важи и нас, омъжените/женените за марокански граждани.

Няма пък на лява кълка! Във ваната ще полегна!   newsm37  bath1 badscale     

# 79
  • София
кате, какъв е този предбрачен договор  newsm78 В България той изобщо не е популярен доколкото съм запозната

# 80
   Мале  си във  ваната , бебеправачко! hahaha

Има , има и в БГ  договори, но те са съвсем различни, там вече  е друга тема.Пожелание хората си съставят обикновено  предбрачни договори, които уреждат имуществото при   евентуален развод , децата , издръжките и т.н. Има  ги и по другите  държави в  зависимост от правната система в дадената  държава и правилата там.Има такива и в Израел, обикновено за имуществото след развод.Ние  с моя нямаме и  я  се оставим , я съм го ожулкала  до кости  Joy (майтап , да ми е жив и здрав  да ме надживее Heart Eyes ).

Лека нощ!

# 81
Излязох от ваната ей-сегичка!!!

правиха ми и масаж....

Ето сега инфо за разни хора, които си угаждат в Мароко - с масажи и хамааам.
После -снимки!!

Лукс по марокански
В страна като Мароко, животът с по долар на ден среща разточителният лукс.

Къде се намирате 
На пръв поглед виждате обикновено селище с червени стени, направени от смес от червена глина и пясък. Преминавате през обикновената врата, за да попаднете в океан от фантазията на арабски архитекти и мавърско вдъхновение: пищни фонтани, вътрешни градини, растителни каскади. В центъра се намира традиционен за Мароко напоителен басейн с фонтан.

Това е хотел! Къде са стаите за настаняване? Не... това е комплекс от 34 павилиона и 6 къщи. Всяка къща има високи тавани, частен двор, фонтан, камина и баня с размерите на малък апартамент, басейн и портиер.
На разположение на гостите на павилионите са 2 ресторанта, кафе до басейна, 3 от 2-на най-луксозни магазина в Маракеш,2 тенис-корта, фитнес- център, стаи за водни процедури и 2 огромни хамама – отделни за мъже и жени.

Време за спа
Между басейна и бара има помещение с 2 врати, които водят към спа-центъра – стаите в пара и хамамите. Стаите в рала и хамамите са декорирани в традиционен стил – мрамор и плочки и седейки там можете да отпуснете напрегнатите от тренировки мускули. Има и басейн с топла това и 4 стаи за процедури въпреки, че повечето гости предпочитат да бъдат масажирани във вътрешния двор на къщата или павилиона си.
В комплекса се предлагат повече от 12 процедури за лице и тяло. Не може да се подмине традиционният марокански гомаж – изтъркване, ексфолиране на кожата и омекотяване, което завършва с масаж.
На гостите се предлага и масаж с арганово масло – добива се от ядките на дървото арган, което расте около Агадир и Есауира.Приписват на това растение чудодейни лечебно свойства, а всъщност маслото е и прекрасен естествен бронзант.
Кой идва тук
Тук е запазена територия за млади, стилни и богати хора. Банкери и брокери от Лондон, Ню Йорк и Токио; могат да бъдат засечени и певци и артисти като Дгордж Майкъл, Робърт Редфорд, Брад Пит.

Животът извън спа-комплекса
Маракеш се намира на около 15 км от луксозното селище. Градът предлага атракции и панаир на сетивата на ценителите на градините, фантастичните пазари, един от най-големите площади на света – Жемаа ел-Фнаа. Идете на площада по залез слънце, за да видите, че от векове светът е театър. Тогава площадът оживява – смесват се гледки, аромати и звуци. На някое друго столче е седнал уличен зъболекар, който ви дава да снимате колко зъби е извадил през деня....само с клещи и майсторско дръпване ... това не е вярно! Разказвачите на истории сега вече имат преносими микрофони, но историите са същите. Укротителите на змии показват майсторството си, а прясно  изцеденият портокалов сок е вкусен.

# 82
Кате,поzдравления zа увлекателната тема.  bouquetстрахотно и беz снимките успя да ме пренесеш в тамошната атмосфера Simple SmileНаскоро гледах един репортаж тук в германия zа Маракеш,колко популярен е станал zа светските личности и богаташите.даваха едно немско семейство,милионери,които са любители на мароканската култура,купили са си имение там,голям раzкош,живеят в марокански стил и се наслаждават на живота...
 очаквам с нетърпение снимки към раzкаzа

# 83
Добро утро на аудиторията и успешна седмица!!

Ето сега малко снимки!

Пожелавам лек ден и успешна седмица и любовта да не ви оставя!!

Включване от нас - скоро, днес пътуваме за Англия.

# 84
Добър вечер!

Пускам една песен на Самира бин Саид - една гласовита  мароканка. По-късно ще пишем повече, сега, само да раздвижим темата трябва, че много назад отиде, но нямаме много време.

http://www.youtube.com/watch?v=aEOv-CkK4nE

# 85
  • T"A
Кате, мисля, че ни вкара Мароко на всички в сърцата - с тези снимки и увлекателни истории.  Flutter
Голяма красота са къщите в бяло и синьо! И за правата на жените ми е много интересно  Heart Eyes

Как работят хората - с почивки и "гъвкави" срокове за приключване на задачите (така познавам аз този регион)? У нас мароканците са известни с това, че лесно се палят, викат, не минават незабелязани, така да се каже  Blush Там, на място, как ги усети?
От снимките изглежда чисто и подредено, но се замислих, че сигурно има различни социални прослойки  Thinking

# 86
Добър вечер! Много интересни неща питате, но тези дни по-малко ще публикувам, че Бърмингамския Университет ви обзема....

Накратко само сега за гетата, СЛЕДВА ТЕМАТА

bouquet и лека вечер

„Градове без гета” – основна цел: през 2010 година Мароко за бъде страна без гета

Мароко има дълга история на премахване на гетата, подобряване на жизнените условия в гетата, изселване на най-уязвимите. Така или иначе и днес около 7% от градското население (близо 250,000 домакинства) живеят в гета. Казабланка е най-големият град в Мароко и съответно – с най-голямото гето. По време на честването на Световния ден на подслона на 4 октомври 2004, Мароко прие национална програма за премахване на гетата в периода 2004-2010. В програмата са заложени проекти за подобряване на жизнената среда като стъпка към разрушаване на жилищата, които предлагат нечовешки условия на живот. 

Програмата се базирана т.нар ”градски договори”, които задължават градските власти и техните партньори за подобрят жизнените условия в града си до една определена дата, фиксирана в договора. Принципите на програмата са следните:
-   оценка на съществуващите гета и определяне на домакинствата: често в няколко къщички живеят хора от едно и също голямо семейство;
-   построяване на нови къщи – с участието на общността, домакинствата, местните власт, частния бизнес и държавата;
-   развитие на нови градски територии, които в бъдеще да се разрастват като се спазват заложените норми и стандарти;

Бюджетът на програмата възлиза на 17 милиона дирхама (около 1.7 милиона долара), вкл. 5.4 милиона дирхама род формата на правителствени субсидии  - ($ 540 милиона долара).

Програмата се основава на принципите на Всеобщата Кампания за Сигурен Дом, като това включва « предоставяне на социални услуги и осигуряване на земя и водопроводи и канализация за семействата с нисък доход ». Тези принципи са залегнали в Декларацията от Казабланка, подписана от всички заинтересовани страни, вкл; и обитатели на гета – участници в Националната Кампания за Сигурни Жилища.

Мароканци, много шумни и се смеят, викат, на висок глас говорят, дори когато аз говоря с мъжа си по телефона и някой роднина е взел в думата, той си продължава човека да си говори.
Работно време - е почивка от 12 до 2.30 на обяд, но работното време е до 8 вечерта, но има и бизнеси и неправителствени, които си работят без прекъсване  - за работа в офис говоря,  не за пазарчета. И онези, които си работят без почивка, са до 6 - 6.30 часа.    

# 87
Здравейте  и  то  мен 

само  набързо  да  добавя  за   гетото 

моя  роднина ,която  бе  много  години  директор  на  организация  да  подпомагаве  на  по  необразованите  и  бедни  прослойки  знаеше  много   семейства   които  живеят  в  такива  къщурки  и  имат  смени  за  спане   по  креватите   Crazyпо  простата  причина  че  не  стигат   Mr. Green

а  за  работното  време   има  лятно  и  зимно    за  държавните  учреждения  и  банките

сега е  лятното  от 7ч00  до  16ч   

до  скоро  че  при  нас  е  46  градуса   Sick  и  днес  убихме  първия  черен  скорпион  в  градината  #Crazy      #Crazy

Криси  не  ми  отговори  за  кекса   Confused   Crossing Arms  няма  да  пускам  рецепти  за  други  сладки  bowuu

Кате    приятни  и  успешни  дни   bouquet

# 88
Арабските страни отдават голямо значение на поздравите при среща. Същото е и при писмена комуникация. Трябва да имате това предвид и да отговорите на всички питания, преди да преминете към съществената част на разговора.

Любезности
Когато мароканците видят някои познат, те не му казват само „здравей!”. Спират се, подават ръка и започнат „Как си?”, „Как е семейството? /за да не питат „Как е съпругата ти?”, ”Как са децата?”...здравето, работата. Същото е и в магазина, ако си редовен клиент.
Размяната на любезности е верижна реакция – въпросите следват един след друг и при това не винаги се чака отговор. Възможно е и двете страни да питат едновременно. Тази размяна на любезности може да продължи към една минута. Обикновено се опитвам да прекъсна питанията, но не винаги се получава. От мен се очаква да питам и аз за всичко и ако не се сетя за някой, се чувстват засегнати. Обобщения като „Всички са добре!” не вършат работа –поне в моя случай. Това е семейството ми и те искат да знаят, че ги мисля. Така или иначе, и мои колеги, с които работех години преди брака си /мароканци/, сега питат винаги „Как е съпруга?” и все ме хвалят за избора на „техен човек”, макар и да не го познават.

Подаване на ръка
Мароканците подават ръка всеки път, когато се запознаят с някого или видят стар познат. На работа от тях се очаква да подадат ръка на всеки свои колега.
Дори и няколко минути в магазинче – ето вече сте се сприятелили и сте редовен клиент – подават ви ръка.
Ако ръцете на единият събеседник са мръсни, другият просто хваща леко ръката над китката.
Често след като подадат ръка, мъжете докосват сърцето си с дясната ръка като това е израз на уважение. Така могат да правят и възрастните, които се здрависват с деца, а не само по-младите.

Целувки и прегръдки
Bisous /бизу/ - по френски – целувка по двете бузи ..... амазигите – по 9 пъти се целуват – традиционно. Това става само между приятели от един и същ пол – на улицата, в ресторанти, по бизнес-срещи. Приятели от дин пол могат да ходят по улиците, хванати за ръце, но дори и семейните двойки не се докосват на улицата. Контактът между мъже и жени се ограничава единствено с подаване на ръка.

У дома с много деца .... настава едно безкрайно целуване. Вкъщи има много племенничета на възраст от 1 до 5 години. Обичайно е дори когато си говориш с някой по-възрастен, една щастливо и усмихнато детско личице да се появи на 5 пръстта от твоето лице и да каже „бизу” или да почне да дава „големи целувки” – хваща те за врата и си залепва устата на бузата ти и се смее едновременно.

В София имам много мила колежка,като си тръгва от офиса казвам „Целувки на детето, поздрави на съпруга ти и много целувки и на него!”, а аз човека съм го виждала на живо 3 пъти и дори му говоря на „вие”. Та казва в отговор „Благодаря, ще предам, поздрави и целувки и на вас!”
Така за пръв път моят мъж идва в София преди време, визата му стана за половин час – знаменателно постижение в сравнение с други епопеи, за които знам.
Така, той е кацнал преди час, вече сме у дома, седнали сме на по чай и си говорим за пътуването, посолството... и аз обяснявам колко е бил коректен консула, когото не съм виждала, а и човека е на достойна възраст – мъжът ми така го описа! Казвам: „за благодарност, ще му изпратя подарък и целувки...” Мигновеният отговор на моя мъж беше „А, целувки НЕ! НЕ!” Изглеждаше ужасен и готов да си брани територията. Аз обясних, че така се казва, ама той „Е как така да кажеш нещо и да не го направиш? Ами ти като кажеш, значи го мислиш!”   

Други особености на магрибското поведение  

• Честта и достойнството са особено важни, не само за личната репутация, но и за семейството и рода. Едно от най-лошите неща, които можете да направите – волно или неволно, е да накърните честта на мароканец или семейството му. Също, поведение, което срами семейството се заклеймява. Казват, че мароканци са „кибритлии” и не само те: ако обидите съпругата на някой, може да се стигне до бой.

• Мароканците могат да проявяват значително любопитство за семейството ви. Причината за това – самите те много държат на семейството си и не могат да си представят живота без него. Ако пътувате сами, те трудно ще разберат защо не ви придружава някои – съпруг или друг член на семейството. В такъв случай, помагат снимките. Често мароканците ще ви канят в домовете си – те така и не могат да разберат защо сте сами на път.

• Ако сте гост в мароканско семейство, ще прекарвате времето си в дома на домакините, а не на ресторант или кафене. За мароканците е задължение да бъдат щедри домакини и да задоволят прищевките на госта дотам, че на мене ли беше неудобно да кажа, че обичам някаква храна или продукт – веднага купуваха и то в големи количества. Тази традиция – да бъдеш добър домакин е наследство от времето, когато случайният минувач/пътник, оставал в амазигско семейство, е оставял част от вещите си в знак на благодарност. 

• По време на хранене или особено след като сте се нахранили, похвалете щедро и описателно качествата на храната и количеството й. На мен примерно са ми казвали, че „трябва да отворя ресторант” и моята храна е като „вода за пустинно дърво!”

• Мароканците ще оценят благодарностите, които вие им отправяте в израз на тяхното добро домакинство и щедрост. Особено важно е да благодарите пред другите. За мароканските снахи и кандидат такива – хвалете майките на синовете, а на майките – благодарете, че са отгледали такива синове. Кажете, че се чувствате като дъщеря, приета .... всъщност това топли сърцето във всяка страна, нали? Внимавайте да не вземете случайно да се увлечете и да похвалите брат или братовчед. Става мааалко напрегнато – мъжът ви тръгва да търси какво е станало? Къде сте се видели или говорили.

• Мароканците държат на трайните приятелства с хора от същия пол и на това – да бъдат добре приети. Това е важно дори за семейните. Носи им усещане за увереност и значимост. Обаче може да се окаже, че съпругът ви е дал, заел или подарил някаква вещ на приятел. Често не е възможно да си я получите обратно. 

Светле, благодаря за включването! Много навреме и интересно! Как намираш време?   bouquet Успешни дни и на теб!
Скорпита, аууу, тръгнаха вече! С какво го уби? Децата видяха ли го? На прага ли го спипа? 

# 89
svear (Светле) , повечето четящи не те познават и не знаят от къде  си.Катя  я  свързват с Мароко вече , а тебе ? За да се  знае кой разказва ....

Интересно е , продължавайте , браво!

Катя , ехе  "бизуMr. Green .Сладури! Нашите евреи мароканци в Израел са страшни кибритлии ...Чуеш ли някой да се  е развикал нещо и викаш  "Ехе ..марокаи ..."  Mr. Green Обаче  топли хора . Има много красиви жени , особена екзотична хубост такава.

Общи условия

Активация на акаунт