Хиперактивност с дефицит на концентрация

• 207 811
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Момичета, да си изплача и аз страховете. На есен тръгваме на детска градина.В началото на октомври. Но много съм притеснена. Това е обикновенна детска градина, дали ще успеят да се справят с малкия - той е като хала. Постоянно швъка насам натам. На всичко отгоре много, ама наистина много бързо се ориентира къде е изхода - ами ако избяга от градината. Той е още като бебе във всяко едно отношение - не говори. Не казва за пиш и акото....Избяга ли, ще се загуби. Как да ги предупреда в градината, така може да ги настроя още от самото начало против него. На всичко отгоре сме скарани със съня - той се движи постоянно, нама да оставя и другите деца да спят, предполагам че като ги види да лежат в креватчетата ще иска да се гушка,защото той спи при мен и така е свикнал.
Дайте идеи, че време не остана. Виждам се безсилна и неподготвена да гледам собственото си дете. Нищо че вече имам един по-голям син, вече ученик - това дете е изпитание за силите на всеки неподготвен. И затова го обичам толкова силно, и толкова ме е страх за него.

# 196
  • Sofia
Здравейте отново Simple Smile
Днес ми попадна една брошурка за Хиперактивното дете. Много добре са описани типичните белези. И понеже от край време си имам съмнения за моето момче, взех брошурката.
Не съм следила цялата тема и не зная. Може някоя от вас да е пуснала текста. Ако не е и имате интерес - ще я препиша, не е монго и ще я постна. Мисля, че ще ви бъде полезна в опитите ви да си отговорите на въпроса "детето ми хиперактивно ли е или просто по-палаво" - за онези от вас които имат колебания и съмнения в тази насока.

# 197
         В сп. "Специална педагогика" има статии по темата "Дефицит на вниманието/хиперактивно разстройство" в броевете 2005 и 2006г. от д-р Румяна Велкова от СУ "Кл. Охридски". Предполагам, че са качени в нета.

# 198
Додо, спокойно можеш да я пуснеш брошурката. Погледни и в началото на темата в пуснатото от мен описание дали съвпадат или има различия, за да ги обсъдим.
Аз в момента се боря с моето малко голямо момиче и проблемите му с тръгването ни на училище.
Наложи се за пръв път досега да посегна към лекарства. Засега само рибено масло заради омегата киселини и към хомеопатичното, споменато по-горе от мен, като се надявам да са ни достатъчни.

# 199
Здравейте, момичета.

Бих искала и аз да споделя моите тревоги с големия си син. Още от малък беше неспокойно, буйно, суперактивно дете, а на моменти - агресивно. Сега е на 10 години, без голяма промяна. Едва сега започнах да гледам на него, не като на дете, което е невъзпитано, дори небито (както се изразяват по -възрастните от нас роднини) буйно по природа, или лошо, а на дете, което има проблем и ние трябва да направим всички възможно да му помогнем. Съжалявам, че не съм обърнала внимание, не съм чела достатъчно литература по проблема с хиперактивните деца. А за този проблем сега започна да се пише в България.  И моя син проговори късно, след тригодишна възраст. Добре, че нещо ме е накарало да го зеваде на логопед- не зная как така се случи. Това му помогна да бъде по-контактен с децата. През последните две години му направихме редица изследвания, заради неговата агресия, заради липсата на концетрация особено в училище, заради сприхавостта му и ред други. Бе извършена и ЕЕГ. Обиколих и психотерапевти и психолози и психиатри. Изчетох много книги, свързани с народната медицина. Например  известния наш народен лечител Петър Димков пише, че при нервните деца се наблюдават симптоми на гризене на нокти, сприхавост, нестоене на едно място, ненужно покашляне, повдигане на рамене, вироглавост - през всичко това преминахме през тези години, както и болезненасвръхчувствителност . През всичко това преминахме през последните години. Но едва сега, когато имам и друго дете си давам сметка, че е трябвало да подходя по съвсем различен начин. Не със закани, не с лошо. Напротив.  Това което съветва народния лечител съвпадна със заключенията на всички специалисти на които потърсих помощта. Най-напред да подхождам с изключително търпение, да проявявам ежеминутно обичта си, да му чета повече приказки, тъй като те действат подсъзнателно, да избягваме гледането на телевизия повече от 2 часа, а компютърните игри да не присъстват в ежедневието ни. Да има строги правила в къщи, без компромиси. И в никакъв случай да не се прилага стария подход - шамари.  Дори Димков препоръчва, когато детето на 1,2 или 3 годишна възраст се затръшка на земята,( колко често ми се е случвало  това) да се запази абсолютно спокойствие и само да се напръска детето с вода. Едва по-късно, когато то се успокои да му се обясни кое е правилно и кое -не.  От вашите мнения по този въпрос реших да започна да му давам рибено масло. От съветите на ДИмков- правим баня с хвойна или с дилянка. Надявам се да има резултат в най-скоро време.

# 200
Привет Тодорова72!  Hug
Радвам се, че намери време и сили да споделиш това.
Знам по себе си през какво преминаваш в момента. Много е лесно отстрани да даваш акъл, но като опре до собственото ти дете, понякога си безсилен.
Не се колебай да споделяш всяка една стъпка по пътя на подобрението.
Дано баните с хвойна и дилянка помогнат. Аз лично ги правя с масло от лавандула.
Само едно искам да ти кажа - развиието на такива деца е на върхове и спадове. Най-тежки са моментите на спадове, когато стават неконтролируеми. Много търпение и любов оправят нещата.
Успех!

# 201
Здравейте момичета.Досега не се бях включвала но реших и аз да споделя  своят проблем.Синът ми е на 9г, и е ученик в трети клас. Усвояването на учебния материал му е доста трудно  но повече ме интересува факта ,че не всякога  изпитва желание да работи в клас. Когато  реши че ще пише и смята  няма проблем но когато реши че  ще се върти на чина и ще прави това което си е наумил,,,,Единствено със мен не е така  - просто е перфектен ,но как да докажа на околните че е такъв.Понякога ми става много болно когато чувам думи от сорта а ми то му е от болест а в училище има кэде по агресивни и палави деца но без някаква диагноза.Просто и аз незнам как да се справям за напред. 

# 202
Понякога ми става много болно когато чувам думи от сорта а ми то му е от болест а в училище има кэде по агресивни и палави деца но без някаква диагноза.Просто и аз незнам как да се справям за напред. 
Още от малък беше неспокойно, буйно, суперактивно дете, а на моменти - агресивно. Сега е на 10 години, без голяма промяна. Едва сега започнах да гледам на него, не като на дете, което е невъзпитано, дори небито (както се изразяват по -възрастните от нас роднини) буйно по природа, или лошо, а на дете, което има проблем и ние трябва да направим всички възможно да му помогнем.
Здравейте момичета!
Изпращам ви една статия за хиперактивноста, която отговаря на доста въпроси, които родителя си задава ежедневно. Може да я видите тук:
http://www.psihichnozdrave.com/showpage.php?PageID=206

# 203
Мила Оля, благодаря Ви  за чудесната информация която ни предоставихте. Синът ми е с диагноза епилепсия но  четейки статията откривам доста сходни неща. Консултирала съм се много пъти с неговия невролог по този въпрос но той е категоричен че при него е някакъв вид глезотия или начин да се наложи над другите. Лично аз съм склонна до някъде да мисля че е така  защото ми прави впечатление че проявява непослушание или се налага само там където се отнасят  мило и добре с него /  просто му отстъпват/ ,Преди 3г. когато за първи път започнахме да пишем и смятаме се опитваше с какви ли не номера да ми излиза - че е изморен , че  му се спи и т.н.но с много упоритост от моя странасега аз нямам никакви проблеми  с него. С учителите е по същия начин при едни е тих и кротък а при други  е различен.  На бой не налита ., да къса и хвърля също просто почва да се глези и отказва да работи. При психолога също работи със желание единствениа проблем ни е с ресурсния учител .Наистина не мога да разбера на какво се дължи това негово поведение  с  хората  които най добре се държат с него той се държи зле.   

# 204
Аз съм бабата на Боби. Той е на 10 години и  също толкова години се "бориме" с този проблем - хиперактивност с дефицит на вниманието. Най-после реших да се обадя. И то защото съм логопед - дефектолог с 35 годишен непрекъснат и кондензиран стаж в тази област. На много деца и възрастни съм помогнала не само в речевото, но и в интелектуалното им развитие. А ето - Боби, за нас си е проблем. Имам много, което мога да кажа по въпроса и около него, защото в продължение на тези десет години съм непрекъснато с него.Но едно сподаено от дълго време желание искам да споделя с вас - майки и близки на тези деца- Хайде да се срещнем, да се съберем на едно кафе, поне тези, които са от София. И там мисля, че ще се "родят" много интересни идеи.Ако има съгласни, пишете , за да се уговорим. С поздрав - баба Сиси.

# 205
Чудесна идея. Хубаво е да се правят такива срещи но аз мога само да съжалявам че не мога да присъствам на тях. Цели осемдесет и кусур километри ме делят от вас. 

# 206
Споделям мнението на Нончето.

# 207
  • Реъкйавик
Значи Риталина е от групата на антидепресантите и едно от най неприятните му странични действия е развиването на зависимост.
Затова напоследък към него се прибягва в крайна необходимост с много малки дози.
Не знам тази информация дали ти е достатъчна
На мен лично ми каза доктора че при дъщеря ми ще се опита само с транквиланти (успокоителни) о т тези които се използват и при лечението на епилепсията.
Ако се разминем само с това ще бъде супер
Тук кадето съм Риталина е забранен !
А мойат мъж има син които е на 18 години в момента и мога да ви кажа на всиЧки родители да не се стряскате моного Хиперактивноста се израства и с годините отшумява
СинЧето на мажа ми до миналата година беше пълен отлиЧник по всиЧко .

# 208
Мами,намерих това:
http://free.hit.bg/zdravelogia/Bolesti_lechenie_A_Z.htm

Инфото е платено -5 лв..но знам дали си заслужава.Но ако някой опита и има ефект нека да сподели.Търсете на буквата "с"

# 209
Здравейте мами,
Аз съм майка на 4 годишно дете с Генерализирано разтройство на развитието. Много от симптомите, които споделяте, разпознавам и в моето дете.Това кой и как ще ви постави диагнозата е спорен въпрос. Как точно ще определят проблемите на децата не е толкова важно, когато има симптоматика, .  Ако искате разгледате темите във форума за аутизма. Световния опит на родители на деца с подобни проблеми, показва че симптомите от аутистичния спектър, вкючващ хиперактивност и дефицит на вниманието, се преодоляват след прилагане на диета без глутен и казеин. Може да разгледате темата във форума: "Диета без глутен и казеин - мисия възможна" http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=146360.0
Колкото до лекарствата, повечето лекари психиатри не ги препоръчват. Познавам няколко майки, които след употреба са се отказали , заради страничните им ефекти.

Последна редакция: нд, 10 дек 2006, 17:00 от nadejda.v.l

Общи условия

Активация на акаунт