Хиперактивност с дефицит на концентрация

• 208 579
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 210
Оцветителите и консервантите в храните предизвикват хиперактивност у децатаhttp://www.zdrave.bg/?c=n&id=1767
подробности за хранителните добавки
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=146360.msg2825987#msg2825987

Знам, че тези добавки присъстват във всички храни, но при добро желание, употребата им може да се сведе до минимум, чрез употребата на прясна, домашно приготвена храна. Дано не ви звуча назидателно, но се ръководя от моя скромен личен опит.

# 211
  Здравейте, случайно попаднах на тази полемика, но като майка на дете с Хиперкитетичен синдром бих искала да Ви споделя своя опит. Синът ми е вече почти на 11 години и в момента е в 4-ти клас в масовото училище. Като чета целия материал, си спомням ада, през който преминахме.Роди се нормално,проходи на 11 месеца и от тогава настъпи хаос в къщи.Имам и по-голям син, но за разлика от малкия, беше много спокойно дете. Все едно детето ми беще хванато от зъл дух - белите бяха нещо нормално за него. Мислех, че е въпрос на темперамент и той си е палаво дете. С това свиквахме, но най-голямото ми притеснение беше това, че не може да говори.На 2 години и половина тръгна на ясла, а на 3 - на детска градина. Все се надявах, че ще проговори и няма да е различен. На 4 години казваше само десетина думи. Тогава случайно попаднахме на лекар, който ме насочи към детски и фамилен психотерапевт - д-р Нина Николова в Сливен/ ние сме от Сливен/. Веднага ни насочи към психолог и логопед. Диагнозата, която му поставиха бе Хиперкинетичен синдром с дефицит на вниманието, моторна алалия - увреден говорен център на Брок, увреден фонематичен слух, трудности в произнасянето на звукове, трудно подвижен език. Нямаше умствена изостаналост - интелектът страдаше вторично, в резултат на всички увреждания.Изписаха му Пирамен, който пи в продължение на 4-5 месеца и го спряхме. Започнахме да посещаваме всяка седмица логопеда /в началото по 2 пъти, после 1 път/ и психолога 1 път. На всеки 2 седмици бяхме на преглед при д-р Николова. Цялото ми семейство бе подложено на фамилна терапия. Всичко това продължи до 8 годинки на детето. Не е лесно да учиш детето си да говори - от всеки звук до образуването на думички. На 6 години започнахме обучение по символно знакова система Макетон с цел развитие на фината моторика. Тръгна на училище на 5 години и половина. Две години посещаваше подготвителен клас. През първата година в училище се учеше да говори , но основната цел бе да се научи да седи мирно на едно място 30 минути - нещо изключително трудно за едно хиперактивно дете. Но през тази година, благодарение на екипната работа с логопеда, психолога, психотерапевта и мен, синът ми постепенно започна да казва думички, научи цялата азбука и цифрите от 0 до 9. На 6 години продължи в подготвителния клас. Установи се, че има фонетична дизлексия, дизкалкулация и дизлексия. Работата продължи със специалистите. Тръгна нормално в първи клас. Реших, че синът ми трябва да се научи на по-голяма самостоятелност и независимост - дадох го в училище, което в града ни се слави с големи постижения. Голямо разочорование. Учителката не искаше да приеме различно дете с проблеми в поведението, говора и всички други проблеми, свързани с хиперкинетичния синдром. За да не го стресирам, изкара първи клас в това училище с категоричната присъда на учителката - никога няма да се научи да чете, да смята и пр. Във втори клас го прехвърлих в друго училище - не ми отпускаха Ресурсен учител - няма ТЕЛК. Благодарение на усилията на новата учителка и това, че децата приеха много добре детето ми, в края на втори клас той се научи да чете,без да срича, научи се да смята, да преписва текстове. В трети клас преодоля доста от проблемите в ученето - дизграфията, дислексията. Може да прави диктовки, макар и по-бавно от другите деца. Трудно му е с предметите, където има разказване - Човек и природа и Човек и общество - това е свързано с късното проговаряне и нарушенията в абстрактно-логическото мислене. Като проблем си остана дизкалкулацията. През тази учебна година - вече в 4-ти клас, след като се разреши деца без ТЕЛК, а само с удостоверение от психиатъра, психологично и логопедично обследване - след молба до РИО на МОН и явяване на комисия, му бе отпуснат ресурсен учител. Медикаментозно лечение почти не му е предписвано.Пил е Пирамен в началото за 4-5 месеца и по-късно, когато тръгна в първи клас - за 4 месеца. Изписваха му Риталин, но поради факта, че е амфитамин и е забранена употрабата му в България, не можахме да го доставим и работата продължи с много упражнения  и занимания всеки ден. Не е лесно да имаш дете с увреждане -  с много голяма болка и разочорования е свързано, с много непосилен труд, с много строгост и дисциплина, но резултати се постигат. Така,че не се отчайвайте. Сега се опитвам да вляза във връзка с органицазии на родители, които да работят с МОН с цел облекчаване на учебните програми и планове, както и въвеждане на алтернативни такива за деца с увреждания и специфични образователни проблеми. За съжаление в България все още няма организации на родителите, които да защитават децата си от глупостите на министерства и ведомства. Ако имате такава информация, моля да ми я посочите.

# 212
За съжаление в България все още няма организации на родителите, които да защитават децата си от глупостите на министерства и ведомства. Ако имате такава информация, моля да ми я посочите.
Здравейте Радка!
Аз също съм майка на дете с хиперактивен синдром. Сега е 5 клас и трудностите в училище с учители, деца и в къщи са ми безкрайно познати и в някои аспекти подобни на вашите. Много е трудно родителя сам да защити детето си каквото е вашето желание. Аз от позицията на специалист също го правя много трудно, просто защото съм в друга роля и тя е да съм родител на детето си. Всеки един учител гледа вече с друг поглед когато ситуацията е такава. В действителност и световна практика е това да се случва от хора обединени от еднакви проблеми и цели, каквито са родителските организации. Ако имате желание може да се свържем чрез лични и да поговорим.
Успех през Новата година!

# 213
  • София и там където не се пуши
Аз също съм за нещо да се направи за нашите деца.

В тази тема обсъждаме обучението на различните деца
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=130158.0

# 214
Здравей, Радка!

Прочетох твоето писмо, твоя разказ тук при нас във форума. Звучи ми толкова позната история и напълно те разбирам.

А относно това, цитирам те:

Не е лесно да имаш дете с увреждане -  с много голяма болка и разочорования е свързано, с много непосилен труд, с много строгост и дисциплина, но резултати се постигат. Така,че не се отчайвайте. Сега се опитвам да вляза във връзка с органицазии на родители, които да работят с МОН с цел облекчаване на учебните програми и планове, както и въвеждане на алтернативни такива за деца с увреждания и специфични образователни проблеми. За съжаление в България все още няма организации на родителите, които да защитават децата си от глупостите на министерства и ведомства. Ако имате такава информация, моля да ми я посочите.

аз също се опитвах да направя нещо, но много трудно може да влезеш в контакт и да разчиташ на такива родители с проблемни деца. Все още се опитвам, не съм се отказала, клубът ми "Клуб на майките на деца с ГРР в Пловдив"   функционира, той ще се развива и за в бъдеще, моите проблеми ме накараха да направя нещо да обединя и събирам най-вече такива родители поне в Пловдив и областта. Но искам да споделя, че е много трудно да организираш такива родители, защото те самите са доста ангажирани относно трудното ежедневие да гледаш такова дете и трудно се намира и кой да го гледа, ако майката реши да идва на събиранията ни, защото едно такова дете трудно се задържа на едно място, нали, много добре ти е познато и това?! Лятото да, по е възможно..
Опитваме се да работим в тази насока, за подпомагане, за това с каквото може ще помогнем, ще ми е приятно да споделяш с нас за твоите идеи и дела, където може ще сме "насреща". Беше ми приятно да се запознаем.

Да попитам и споделя и аз нещо: Моята Гергана от известно време не може да заспива в нормално време - за нас то е между 23-00 часа. Може да лежи и до 2-3 ч. сутринта да не заспи, така и аз не мога да заспя. Има много енергия в нея. Не искам да я тъпча с лекарства за сън. Пробвала сдъм веднъж, но накря имах чувството, че не й действат и ги спрях. Съвестно ми става, че това малко дете трябва да го тъпча от сега с лекарства.
Какво да правя с този сън... късното заспиване???? Sad #Crazy

# 215

Да попитам и споделя и аз нещо: Моята Гергана от известно време не може да заспива в нормално време - за нас то е между 23-00 часа. Може да лежи и до 2-3 ч. сутринта да не заспи, така и аз не мога да заспя. Има много енергия в нея. Не искам да я тъпча с лекарства за сън. Пробвала сдъм веднъж, но накря имах чувството, че не й действат и ги спрях. Съвестно ми става, че това малко дете трябва да го тъпча от сега с лекарства.
Какво да правя с този сън... късното заспиване???? Sad #Crazy

Тя нали ходи на детска градина и спи след обяд. Така и моят не заспиваше докато беше на детска градина. Като не спи след обяд си ляга около 9 часа.

# 216
dorothy, така ми се случва и в събота и неделя, през деня не заспива и все си викам тази вечер ще заспиш като хората, но уви. На първи бяхме на разходка - тича из Главната улица, зачерви бузи, ходихме нали пеша и си казвам ще спи като къпана, ама не, няма заспиване братеее.. Sad ooooh!
ще видим тази вечер. Сега се гонят с батко й, ама дали ще й подейства, да се измори, иначе е голям бяс, не спира много из вкъщи.

# 217
  Здравейте всички. Благодаря за бързите отговори. Разбирам, че не съм сама и всички можем да работим за децата си . Член съм на Дружеството на родителите на деца с физически, умствени и сензорни увреждания "Св.Стилиян Детепазител" Сливен към Дневен център за деца и лица с физически, умствени и сензорни увреждания в Сливен. През 2002 г. участвах в обучение на родители, чийто деца са с увреждания. През 2005 г. участвах като родител в група от родители на деца с увреждания в арттерапевтични сесии по проект към Фондация "Филаделфия". Убедена съм, че ние родителите трябва да участваме м различни терапии - групови, фамилни, арттерапии и др., с цел да лекуваме себе си от вината , която чувстваме, от депресиите си. За съжаление повечето деца посецават центъра и родителите не се интересуват от образование, учебни програми и планове. През 2005 и 2006 година писах няколко пъти до МОН по въпроси, свързани с обучението и образованието на децата с хронични заболявания и образователни потребности. Бих искала организация на родители, съвместно с адвокати да отстояваме правата на децата си - в края на краищата те не са опитни зайчета. Обмислям да пиша отново във връзка с предстоящите матури след четвърти клас - никой все още не знае как ще се провеждат те и как трябва да бъдат изпитвани децата с проблеми. През м. ноември участвах в национална конференция по училищна психология. За съжаление всичко са само приказки. Ако някой може да ми помогне, се обръщам с молба за помощ - трябва ми информация за генетично заболяване - ринг на 22 хромозома. Във връзка съм с майка от София, чието момченце е с такова заболяване - на 6 годинки е и не може да говори. Има и хиперактивност. От три години посещава логопедична детска градина в София, но няма напредък. След нова година им предстои по 3 пъти седмично да започнат обучение при логопед, а напролет пълно обследване в Медицинска академия. Майката няма представа какво е заболяването - какви перспективи има детето, дали ще проговори - рядко срещано е. Но ние като майки трябва да я подкрепим. Ако имате някаква информация пишете ми на имейл адреса ми : radka_sl@abv.bg
                                                                                       Радка Сиренкова

# 218
. Ако някой може да ми помогне, се обръщам с молба за помощ - трябва ми информация за генетично заболяване - ринг на 22 хромозома. Във връзка съм с майка от София, чието момченце е с такова заболяване - на 6 годинки е и не може да говори. Има и хиперактивност. От три години посещава логопедична детска градина в София, но няма напредък. След нова година им предстои по 3 пъти седмично да започнат обучение при логопед, а напролет пълно обследване в Медицинска академия. Майката няма представа какво е заболяването - какви перспективи има детето, дали ще проговори - рядко срещано е. Но ние като майки трябва да я подкрепим. Ако имате някаква информация пишете ми на имейл адреса ми : radka_sl@abv.bg
                                                                                       Радка Сиренкова

Майката е от нашия форум.

# 219
Да, и аз съм чела за нея, но уви не мога да й помогна, поне за сега.

# 220
  В Сливен няма дете с това заболяване - чрез дружеството поисках информация дали имаме дете с такова заболяване, за да мога да се свържа с майката, но няма. Единственото, което са ми обещали е да ми дадат "Медицинска генетика", за да се запозная от там със заболяването . Дадоха ми и адрес на главен асистент  към Медицинския институт в Стара Загора, който е свързан с преподаването по генетика и е лекар. За сега обаче не знам дали мога по неофициален път да се обърна към него с молба да ни помогне, след като в България всичко е користно. Надявам се от София да ми се обадят по линия на една НПО и оттам също да получим информация.

РадкаD

# 221
Стискаме палци да получиш необходимата ти информация!
 Praynig Peace

# 222
      Здравейте, мами!
 Моето голямо дете 5г. също е хиперактивно. Исках само да ви споделя, че ние май открихме разковничето.
 През месец март ни поставиха диагноза епилепсия. Имаше само малки потрепвания, но те са били само началото на целия кошмар.
Оказа се че тежкото раждане( не изплака веднага) е предизвикало минимално мозъчно увреждане. Откриха му голяма арахноидна киста, която причинява епилепсията. Оперираха го и след това детето започна да се променя. Вече почти 6 мес. след операцията имам смелостта да изляза с детето си и да очаквам от него адекватно поведение. Не че е станал ангелче, но всички безумни разрушителни идеи за бели му идват все по- рядко. Някакси вече се вижда светлина в тунела!
 Пожелавам на всички много сили в тази борба и дано имаме едни спокойни, обградени с любов деца!

# 223
galq, много се радвам за теб и детенце. Продължавайте все така напред. Успех!

# 224
. Ако някой може да ми помогне, се обръщам с молба за помощ - трябва ми информация за генетично заболяване - ринг на 22 хромозома. Във връзка съм с майка от София, чието момченце е с такова заболяване - на 6 годинки е и не може да говори. Има и хиперактивност. От три години посещава логопедична детска градина в София, но няма напредък. След нова година им предстои по 3 пъти седмично да започнат обучение при логопед, а напролет пълно обследване в Медицинска академия. Майката няма представа какво е заболяването - какви перспективи има детето, дали ще проговори - рядко срещано е. Но ние като майки трябва да я подкрепим. Ако имате някаква информация пишете ми на имейл адреса ми : radka_sl@abv.bg
                                                                                       Радка Сиренкова

Майката е от нашия форум.

Общи условия

Активация на акаунт