Хиперактивност с дефицит на концентрация

• 209 632
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 975

Искам да ви питам кога водите децата си, които ходят на градина на специалисти и други занимания, след 17,00 часа или в събота и неделя?
Два пъти седмично от 16.30, излизам по-рано от работа, едно търчане до градината и от там при логопеда.Луда работа, ама няма начин. Simple Smile

# 976
sladko pate, организацията която си описала е от 1-2 години и ще видим дали ще подготви децата за училище.

Искам да ви питам кога водите децата си, които ходят на градина на специалисти и други занимания, след 17,00 часа или в събота и неделя?
      Ресурсния Център в нашия град /Добрич/ съществува от 4 /четири/ години следователно има деца, които са от 4 год. на ресурсно подпомагане. Предполагам, че е така и в други градове.
      Ходим на логопед във вторник и петък от 17,30 ч. този час ни удовлетворява, защото щерката спи в ДГ и е отпочинала, за да се работи с нея. На честен логопед ходим в събота. Peace

# 977
Да се включа и аз по темата.И моят син посещава масова детска градина и съм напълно съгласна с мнението че нашите деца трябва да посещават масови градини защото има кой да ги дърпа напред.А иначе ние ходим три пъти седмично на логопед,два пъти седмично на психолог към дневен център водя го сутрин от 8часа сутринта.А иначе в детската градина го посещават два пъти седмично логопед,един път седмично психолог и два пъти специален педагог.Те идват обикновено сутрин от 8 до 10 часа.Да кажа че и ние сме доста скарани с рисуването.

# 978
Добро утро  от мен до всички Simple SmileВ Америка ,по закона където всички деца имат право да бъдат образовани(независимо от специалните им нужди) детето минава на тестове, които определят неговия инивидуален учебен план в public school-а.И така в самото училище имаме помощно училище-special edication school.Най-ранната степен(тази на прескула  с 4+годишните) е само половин ден и за това много от децата все още ходят на занимания при "не държавни" специалисти,но максимално се стремят да се придържат към специалистите на системата-поради финансова причина  и заради практиката един  доктор да провежда дългосрочно наблюдение.На 4-5 години се прехващат моторните умения с тестове пред комисия за приемане-ако не греша трябва да се подредят 6 купчета едно върху друго, да може детето (под команда от майката) да посочи 4-5 предмета с определен цвят,наблюдение в/у детето дали може да те гледа очи в очи..и т.н.По този начин доста  различни поведенчески заболявания или СЪМНЕНИЯ за такива се засичат и се укоражавате да имате по-задълбочени тестове.От моя опит виждам ,че децата учещи в едно училище с"останалите"дават по-добри резултати-освен ,че ХАДБ-то имат нужда от специален подход на учене,важно е и способността им за адаптация към средата.В училището на сина ми-от 5-8 клс постоянно праввят едни срещи , на които образоват родители и деца на тема"За децата с различия, които са сред нас".Аз непрекъснато си мисля,че това е ефтино и необходимо нещо ,което може да се разработи в БГ.Успешна седмица за майки и деца:)Как се разтоварвате след ежедневната грижа за дете с мнооого енергия?

# 979
sladko pate, организацията която си описала е от 1-2 години и ще видим дали ще подготви децата за училище.
      Имам пълно доверие в организацията на РЦ, защото се изготвят индивидуални програми за всяко дете съобразно говорното и психическото му развитие към момента и съобразно материала, който се изучава в ДГ.
      Освен това децата наистина много дръпват напред, когато са в масова в ДГ или масово у-ще. Контакта с децата е от голяма полза за тяхното развитие. Peace
      В РЦ беше организирано обучение на родителите на деца с ХА, на което беше разисквана подходящата поведенческа терапия за такива деца. Попълвахме тестове за нещата, които децата ни умеят или не умеят да правят, за да могат специалните педагози да наблегнат върху това при по нататъшната работа с децата ни

Последна редакция: пн, 25 фев 2008, 14:57 от sladko pate

# 980
  • София
Изглежда в провинцията има по-добре организирано подпомагане. Аз доста търсих във форума за София намерих 2 специални групи в масова градина в Младост и 1 специална група с 30 деца в Люлин. А за специализиран логопед и психолог не съм чувала да работи към държавното образование. Логопеди има в детските градини обаче те се занимават с произношение или леки корекции.

Има ли майки от София, на които децата ходят в масова детска градина и идва логопед, психолог и ресурсен учител. Може и на лични да ми пишете. Аз от много търсене разбрах за една частна градина, която има назначен ресурсен учител. Също търсих и не можах да намеря списък с градини, където има назначен ресурсен учител. Просто си мисля, че персонала в градина с ресурсен учител ще е по-толерантен и обучен.

pasinet, чувството да изискваш нещо от детето, защото специалистите са казали, че трябва ми е познато.Обаче децата са с различни темпове и ако не сега след 6 месеца ще почне да оцветява. Ако толкова не става в този момент можеш да помолиш логопедката да наблегне на нещо друго. А тя успява ли да го накара да оцветява? Дъщеря ми беше по-малка и аз влизах с нея на занимания и черпех опит от подхода на логопеда.

# 981
Как се разтоварвате след ежедневната грижа за дете с мнооого енергия?
За разтоварване понякога изобщо нямам сили да мисля, като заспи падам и умирам след него, а някога и преди него  Simple Smile, макар, че да си кажа честно напоследък със заспиването няма проблеми, намерила съм му цаката и , когато го слагам аз бързо заспива.Мен ме подтиска най-вече това, че цял ден на работа, вечер като се прибера и започвам да се занимавам с него да не стане късно и да не иска да прави нищо освен неговите си игри и докато свърша малко домакинска работа и съм труп.Тези две седмици е малко по-весело, имам  гости - брат ми от Париж и поизлизам с него, оставям го на татко му, но в общи линии много време за релакс не остава.Доста изморително е гледането на такова дете, като се има предвид, че аз далеч не съм от флегматичните, но баща му изобщо не може да се справя с него , защото е супер флегматичен темперамент и не е за разправяне  Simple Smile.На мен основно ми тежи притеснението дали ще успее да навакса до училище с говора и дали ще може да се концентрира в час.За специализирано училище изобщо не изкам и да си помисля, това винаги ми е звучало много зле.Пък и според логопеда той е в долната граница на хиперактивните и изобщо нямам повод за притеснение, но знае ли човек какво ще му дойде до главата.За такава бърборана като мен , това ми подейства направо шоково,  като си спомня на неговата възраст как рецитирах и пеех песни, ама кво да се прави.
Много е добър в спорта - това ми е утехата  Simple Smile.

# 982
  • sofia

Вземам го от детска градина на обяд, посещаваме логопед и психолог всеки ден от 13 до 14ч.
Моето дете е в масова ДГ. Очакваме назначаване на ресурсен учител.
Искам да кажа нещо, относно контакта с деца, който е много важен за дечицата с проблеми.
Детето ми обича да контактува с деца и постоянно търси да си играе с някой.
Но трудно понася шума и виковете на децата около него. Вече посвикна, но това ни беше голям проблем до скоро. Когато децата са малко, той се чувства добре и е сравнително спокоен. Когато са 25 вдигат много шум и това му идва доста в повече. Тогава става нервен и неконтролируем. В специализираните детски гранини, групичките са по малки, явно с цел да не се претоварват децата и с тях да се работи индивидуално. За това съм ЗА специализирана ДГ, но това ще стане, евентуално другата учебна година, сега естествено няма кой да ни вземе по средата на годината  Confused.

# 983
  • София
В крайна сметка изписах една кола постове, защото влязох още вчера да ви обърна внимание, че тук много линкове с рисунки, части и т.н. За моето дете малко над 3 години беше много трудно. От 1 седмица откри отново пластелина и вече е склона да правим разни фигурки. Първия път направих една картина от пластелин, но дойде детската учителка която я гледа и каза, че за децата 3-4 години този подход с картините е много труден и трябва да им правим обемни фигури, гъби, патета и т.н обаче не като мен да ги направя плоски на дъската. Видях и в Моливко, че първите са дадени обемни. И от 2 дни много й е интересно. Първо това исках да ви кажа, ако има и друга майка като мен, която прави плоски картини. И дали има линк някъде с модели обемни от пластелин?

# 984
      Ресурсните учители /логопеди, психолози и специални педагози/ са на щат към Ресурсните центрове и посещават по график в определени дни децата в масовите ДГ и масовите у-ща. Поне в нашия град е така.

# 985
  • София
А това за шума, веднъж говорих по тел с детска учителка към 11 часа и децата явно си играеха в групата. Вярвайте такъв шум и викове, сви ми се сърцето. А иначе децата си викаха весело, явно им беше времето за игра.

# 986
  • София
Кифла, сетих се малкия не е ли изморен от 13 до 14 часа след градина. На лични сме си писали къде ходите, но това не е логопед и психолог към държавните ресурсни центрове, нали.

# 987
А това за шума, веднъж говорих по тел с детска учителка към 11 часа и децата явно си играеха в групата. Вярвайте такъв шум и викове, сви ми се сърцето. А иначе децата си викаха весело, явно им беше времето за игра.
       Шума наистина пречи за концентрацията, когато тя е намалена. Затова ресурсните учители работят индивидуално с децата обикновено в методичния кабинет на ДГ.

# 988
  • София
       Шума наистина пречи за концентрацията, когато тя е намалена. Затова ресурсните учители работят индивидуално с децата обикновено в методичния кабинет на ДГ.

Беше шум по време на игра, просто по чувствителни деца ще започнат да реагират с неприятни постъпки, защото това ги изнервя.  Може би след 5 месеца ще свикне. А иначе е абсурд да учиш в такава обстановка.

# 989
  • sofia
Кифла, сетих се малкия не е ли изморен от 13 до 14 часа след градина. На лични сме си писали къде ходите, но това не е логопед и психолог към държавните ресурсни центрове, нали.

Изморява се, но свикна. Знае, че по нова време се учи и го прави. Има случаи, когато трудно издържа, преуморява се. Там, където ходим, не е към държавните ресурсни центрове.
Чакаме да назначат ресурсен учител в детската градина, която посещава.

Общи условия

Активация на акаунт