Пренаталното възпитание или как формираме детето си

• 26 586
  • 349
  •   1
Отговори
# 150
Кърменето, захранването и носенето на бебетата са ми ясни, дори ваксините. Но това с памперсите ми напомня за разказите майка ми и баба ми как се гледа бебе само на памучни пелени - пране и гладене до умопомрачение, разранени ръце и безкрайна умора и липса на време за други неща. Вярно, сега има перални и сушилни, но ако бебето не стои по няколко часа с един и същ напикан или насран памперс няма как да му се възпали нещо. Ние, жените защо ползваме съвременните дамски превръзки, а не се върнем към тези от плат отпреди въвеждането на санитарните материали за еднократна употреба? Ама не ми се вярва някоя жена да го направи, защото се сеща какъв тормоз и неудобство е, да не говорим за хигиенната страна на въпроса. Тогава защо да го причинява на бебето и на себе си? Или сте достатъчно млади, че да нямате никакъв спомен от времената "преди памперсите"? Защото аз много добре помня как беше, нищо че нямах деца по онова време. Бях завършила гимназия и имах приятелки с бебета.

Хубаво е човек да е информиран, но е за препоръчване да помисли малко преди да възприеме единствено на емоционална основа едно или друго нещо.
Не съм очаквала че ще се съглася с теб, но съм напълно съгласна с мнението ти за ЕБХ. Не смятам, че е по-хигиенично да не се ползва памперс. Пък и след като той е измислен за наше улеснение защо да се връщаме към памучните пелени. Ясно, че производството на памперси е вредно за околната среда, но то кое не е? Ако живееш наистина в Африка или на някое топло място, където да носиш детето в храстите и да си ходи без гащи добре, но не виждам как се справяте с тези пелени в супермаркет, трамвай, банка? Едва ли успявате винаги да усетите кога му се ходи на детето.

# 151
Кърменето, захранването и носенето на бебетата са ми ясни, дори ваксините. Но това с памперсите ми напомня за разказите майка ми и баба ми как се гледа бебе само на памучни пелени - пране и гладене до умопомрачение, разранени ръце и безкрайна умора и липса на време за други неща. Вярно, сега има перални и сушилни, но ако бебето не стои по няколко часа с един и същ напикан или насран памперс няма как да му се възпали нещо. Ние, жените защо ползваме съвременните дамски превръзки, а не се върнем към тези от плат отпреди въвеждането на санитарните материали за еднократна употреба? Ама не ми се вярва някоя жена да го направи, защото се сеща какъв тормоз и неудобство е, да не говорим за хигиенната страна на въпроса. Тогава защо да го причинява на бебето и на себе си? Или сте достатъчно млади, че да нямате никакъв спомен от времената "преди памперсите"? Защото аз много добре помня как беше, нищо че нямах деца по онова време. Бях завършила гимназия и имах приятелки с бебета.

Хубаво е човек да е информиран, но е за препоръчване да помисли малко преди да възприеме единствено на емоционална основа едно или друго нещо.
Не съм очаквала че ще се съглася с теб, но съм напълно съгласна с мнението ти за ЕБХ. Не смятам, че е по-хигиенично да не се ползва памперс. Пък и след като той е измислен за наше улеснение защо да се връщаме към памучните пелени. Ясно, че производството на памперси е вредно за околната среда, но то кое не е? Ако живееш наистина в Африка или на някое топло място, където да носиш детето в храстите и да си ходи без гащи добре, но не виждам как се справяте с тези пелени в супермаркет, трамвай, банка? Едва ли успявате винаги да усетите кога му се ходи на детето.
Ние също ползваме понякога памперси - за 2 години изразходихме един пакет. Пелените бяха до 5-ти месец, оттам нататък с обикновени гащи. Ще бъдеш учудена, че бебе на 6 месеца може да съобщи и дори да стиска 5-6 минути докато намерите подходящо място в магазина или в парка.

И тази самостоятелност е постижение и гордост за детето, не за родителите. Ние единствено си дадохме труда още от начало да вярваме в Самуил, да общуваме и да му помагаме.

Аз съм дълбоко убеден, че всеки родител може да изгради и запази тази вътрешна връзка с детето, стига да пожелае.

Последна редакция: чт, 24 юли 2008, 23:22 от Ludmil

# 152
  • София
Аааа, знаех си аз! Значи не сте карали на памучни пелени и гащи от самото раждане! Петте месеца са си сериозен период, ако го смятаме по нашенския стандарт  е почти 1/4 от времето до 2-годишна възраст. Като си общувал с бебето от зачатието му защо не му каза, че трябва още от раждането си да си казва, че да не се налага да се харчите 5 месеца за памперси?
Зная, че тази ми реплика изглежда като заяждане, но си знаех, че нещо не е съвсем по твоята пропаганда. Или ще ми отговориш, че си се поддал на изкушението, за да разбереш, че не е правилно.

Общуването с детето отпреди раждането му едва ли има връзка с памперсите. Просто вие сте си поставили такава цел и толкова.

# 153
  • София
Вие съвсем се отплеснахте...

# 154
Аааа, знаех си аз! Значи не сте карали на памучни пелени и гащи от самото раждане! Петте месеца са си сериозен период, ако го смятаме по нашенския стандарт  е почти 1/4 от времето до 2-годишна възраст. Като си общувал с бебето от зачатието му защо не му каза, че трябва още от раждането си да си казва, че да не се налага да се харчите 5 месеца за памперси?

Общуването с детето отпреди раждането му едва ли има връзка с памперсите. Просто вие сте си поставили такава цел и толкова.
Напротив, той си казваше още от раждането. На 28 дена вече ясно сигнализираше, на 40 дена си имаше изградени навици и не даваше да го обуем преди да е минал през легена. Просто на 5 месеца вече установихме, че няма нужда от пелени, защото инцидентите бяха станали рядкост. Но реално от 28-ми ден той се стараеше да комуникира с нас и 70% от случаите успявахме заедно. И той беше горд , че прави нещо самостоятелно. И до ден днешен се усеща как му става добре, когато разберем какво иска и му го дадем.

Самата комуникация с детето значи много повече. Можеш да усетиш какво чувства то, от какво има нужда, какво го вълнува. То е нещо много повече от някой-друг пиш хванат в легена... Тази връзка се запазва, надявам се, и за напред.

Колко хубаво е един родтел да разбира и съпреживява сложният вътрешен свят на тинейджъра...

Последна редакция: чт, 24 юли 2008, 23:39 от Ludmil

# 155
Темата меко казано се измести  Tired Пусната в алтернативния подфорум щеше да има повече смислени постове. Но и тук вероятно си има своята роля Simple Smile

Но и аз да си кажа за ЕБХ. За мен най-големия + е, че малкото човече знае че има и друг начин за пишкане и акане, което прави после много по-лесен прехода. Малкия на 6м вече не се наакваше, въпреки че ние практикувахме ЕБХ доста нестриктно, ползвахме памперси +многократни пелени  и най-вече издържане, което е доста по-естествено за изхождане, отколкото в памперс. Но това, което много ме учудваше е че когато излизахме със слинга той не пишкаше.
Сравнението с прането на пелени едно време е доста повърхностно. Сега има многократни памперси, перални, сушилни дори. Освен това сега имаш избор, което прави ЕБХ по-леко. Винаги можеш да сложиш памперс, ако ти прекипи.  Simple Smile

# 156
  • Sf
Аз съм от хората, които са убедени във вечността на душата, вярвам в прераждането и кармата.

Тогава би трябвало да знаеш, че целта на всяко прераждане е развитието. Детето знае при какви родители отива, но свободната воля - която споменаваш - е именно това, да бъдеш по-добър отколкото си намислил преди да се преродиш. Да правиш повече, отколкото ти идва отвътре. Както и комуникацията с детето, което не е родено още - тя не е задължителна, а е акт на свободна воля. Ако искаш. Ако не - не, никой няма да се разсърди.

Радостина, внеси мало цвят в твоето монотонно черно. Дали изобщо се замисляш, за какво пишеш или само трупаш постинги в брояча?

# 157
Темата меко казано се измести  Tired Пусната в алтернативния подфорум щеше да има повече смислени постове. Но и тук вероятно си има своята роля Simple Smile

Но и аз да си кажа за ЕБХ. За мен най-големия + е, че малкото човече знае че има и друг начин за пишкане и акане, което прави после много по-лесен прехода. Малкия на 6м вече не се наакваше, въпреки че ние практикувахме ЕБХ доста нестриктно, ползвахме памперси +многократни пелени  и най-вече издържане, което е доста по-естествено за изхождане, отколкото в памперс. Но това, което много ме учудваше е че когато излизахме със слинга той не пишкаше.
Сравнението с прането на пелени едно време е доста повърхностно. Сега има многократни памперси, перални, сушилни дори. Освен това сега имаш избор, което прави ЕБХ по-леко. Винаги можеш да сложиш памперс, ако ти прекипи.  Simple Smile
Всъщност общото между ЕБХ и Пренаталното образование е че и двете имат в основата си комуникация с бебето, още преди то да проговори.

# 158
Аз съм от хората, които са убедени във вечността на душата, вярвам в прераждането и кармата.

Тогава би трябвало да знаеш, че целта на всяко прераждане е развитието. Детето знае при какви родители отива, но свободната воля - която споменаваш - е именно това, да бъдеш по-добър отколкото си намислил преди да се преродиш. Да правиш повече, отколкото ти идва отвътре. Както и комуникацията с детето, което не е родено още - тя не е задължителна, а е акт на свободна воля. Ако искаш. Ако не - не, никой няма да се разсърди.

Радостина, внеси мало цвят в твоето монотонно черно. Дали изобщо се замисляш, за какво пишеш или само трупаш постинги в брояча?
Всъщност самият акт на извикване на тази душа и сливането на енергиите на двамата партньори при зачатието е нещо важно и свещено.
Mного може да се изговори за това, но основната идея е че от настроението, визията, любовта между двамата партньори и мигът на зачатието в пълно съзнание зависи каква душа ще привлекат и какво тяло ще му подготвят...

Според дон Хуан светът днес е пълен с праволинейни скучни типове хора, защото са създадени нежелано или случайно, между другото. С други думи - неосъзнато.

# 159
  • София
Да, бе! Да не мислиш, че изглеждаш много цветна! Има цветни, ама част от тях са в психиатриите. Ако щеш на бебето със зъби му откъсни пъпната връв, че да не би случайно да не е по природному. Може и компютъра да си изхвърлиш, и телефона и да се изнесеш някъде в гората като отшелник без електричество и течаща вода  и там да си гледаш детето. Има ги и такива, ти ще си поредната цветна. Като си толкова смела какво правиш в в цивилизацията, а не се върнеш към корените на ранното човечество? Може и в Африка при някое племе в саваната да отидеш, ама гледай да го избереш по-далеч от цивилизацията.

Все едно съм попаднала в някаква секта. Но тук мантрата е "без памперси, пренатално възпитание" и други такива щуротии.

# 160
  • София
Да, бе! Да не мислиш, че изглеждаш много цветна! Има цветни, ама част от тях са в психиатриите. Ако щеш на бебето със зъби му откъсни пъпната връв, че да не би случайно да не е по природному. Може и компютъра да си изхвърлиш, и телефона и да се изнесеш някъде в гората като отшелник без електричество и течаща вода  и там да си гледаш детето. Има ги и такива, ти ще си поредната цветна. Като си толкова смела какво правиш в в цивилизацията, а не се върнеш към корените на ранното човечество? Може и в Африка при някое племе в саваната да отидеш, ама гледай да го избереш по-далеч от цивилизацията.

Все едно съм попаднала в някаква секта. Но тук мантрата е "без памперси, пренатално възпитание" и други такива щуротии.

Нагласата ти носи само нещастие...на самата теб.

# 161

Присъствието в тази тема не е задължително. На който не му изнася, да смени канала.

# 162
Радостина, дотук ли се изчерпва избора ти - или хващаш гората или ползваш всичко що има изобретено?

П.П. Все те засичам в теми, които явно не те вълнуват, но пък са пълни с твои постове...

# 163
  • София
Нагласата ти носи само нещастие...на самата теб.

Хайде стига с тези глупости! Да не би да ме заплашваш?  Какво, ти си единствената просветена и просветлена ли? Да не би да имаш монопол над правилното и грешното или над абсолютната истина?

По подобие на твоята реплика мога да кажа, че глупостта носи по-голямо нещастие и прави човека за смях.

Не само ще сменя канала, ами направо го отлюспвам.

ПП. Защо да не ме вълнуват? Ако не ме вълнуват не пиша в тях. Например темите за готварството, семейните драми и подобни.
За гората и цивилизацията - най-много ме дразнят разни хора, които се опитват да се държат като по-християни и от Папата. Направо граничи с религиозен фанатизъм. Ако някой толкова иска да докаже правотата на своя подход да го следва докрай, а не да е стъпил разкрачен като Родоския колос - с единия крак в джунглата и т.нар. дивачество, а с другия сред благинките на цивилизацията, които му изнасят.

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 00:06 от RadostinaHZ

# 164
  • Sf

Може би е крайно време да промениш нещо в живота си? Да започнеш работа, примерно? Седенето пред компютъра по цял ден депресира знаеш ли, зомбира... А и форумът ограничава мисленето, за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт