Пренаталното възпитание или как формираме детето си

• 26 582
  • 349
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Престани да се заяждаш. Не виждам смисъл. Нали си много бяла и добра, откъде такива нападки?
Ако толкова държиш може да си измерим интелекта и успеваемостта по която научна дисциплина искаш. На бас, че ще изгубиш. Тогава може да се окаже, че ти трябва да промениш нещо в живота си, като например да повишиш общата си и специализирана култура и знания.

# 166
  • Sf
Колко хора трябва да ти кажат, че се изказваш леко грубо?
Всеки човек има лоши периоди, когато светът му е черен - може би ти си в такъв и тогава те разбирам.
Пий малко топла вода, легни си и недей да пишеш в такова състояние.
Продължавам да не се заяждам. 

# 167
Нагласата ти носи само нещастие...на самата теб.

Хайде стига с тези глупости! Да не би да ме заплашваш?  Какво, ти си единствената просветена и просветлена ли? Да не би да имаш монопол над правилното и грешното или над абсолютната истина?

По подобие на твоята реплика мога да кажа, че глупостта носи по-голямо нещастие и прави човека за смях.

Не само ще сменя канала, ами направо го отлюспвам.

ПП. Защо да не ме вълнуват? Ако не ме вълнуват не пиша в тях. Например темите за готварството, семейните драми и подобни.
За гората и цивилизацията - най-много ме дразнят разни хора, които се опитват да се държат като по-християни и от Папата. Направо граничи с религиозен фанатизъм. Ако някой толкова иска да докаже правотата на своя подход да го следва докрай, а не да е стъпил разкрачен като Родоския колос - с единия крак в джунглата и т.нар. дивачество, а с другия сред благинките на цивилизацията, които му изнасят.
Ти има шанса да се радваш в детството си на меки лета, на дългите снежни зими, на девствените плажове по Черноморието, на чистата вода и храна, на дълбоките зелени гори ...

Твоите и моите деца няма да имат това. Вместо това те ще живеят в един свят на изпепеляваща жега, на урагани и пожари, опожарени гори, на суша и потопи, на планини от отпадъци и отровена вода, на топящи се полюси и замърсени океани...
И защо?
Защото родителите им живяха като за последно, върху планета за еднократна употреба, мислейки само за собственият си комфорт...

# 168
  • София
Mrs. Lovett

Ти не разбираш ли какво ти казвам - престани да ми вменяваш черни периоди! Може да съм груба, но не съм луда или депресирана! Разбирам, че се опитваш да се държиш снизходително-пренебрежително-съжалително, но не си познала! Гледай си бебето и му гукай, освен ако не си започнала да му четеш Теорията на относителността. Не си подбрава правилния човек да се заяждаш безнаказано.

Людмиле,

разбирам за какво говориш. Не превъзнасям цивилизацията, но и не я обругавам. За лошото състояние на околната среда си абсолютно прав. Но както е ставало въпрос и в други теми проблемът е глобален и се решева на глобално политико-икономическо ниво. Ние с теб дори да се откажем от всичко и да се върнем да живеем в джунглата няма да променим нищо. Не мисля, че е много здравословно като индивиди с ограничен живот и възможности да носим на плещите си целия товар за състоянието на планетата. И причината е много проста - ние с теб за години не можем да изхарчим толкова ресурси, колкото харчат хората в икономически най-развитите и с най-висок стандарт държави.  Peace Ако моите и твоите деца няма да се радват на меките зими и хладните лета то няма да е защото съм им слагала памперси или съм ползвала градския транспорт и парното, а защото процесът ще е напреднал.
В общи линии има 2 хипотези за климатичните промени - човешката дейност и естествена цикличност.

# 169
Людмиле,

разбирам за какво говориш. Не превъзнасям цивилизацията, но и не я обругавам. За лошото състояние на околната среда си абсолютно прав. Но както е ставало въпрос и в други теми проблемът е глобален и се решева на глобално политико-икономическо ниво. Ние с теб дори да се откажем от всичко и да се върнем да живеем в джунглата няма да променим нищо. Не мисля, че е много здравословно като индивиди с ограничен живот и възможности да носим на плещите си целия товар за състоянието на планетата. И причината е много проста - ние с теб за години не можем да изхарчим толкова ресурси, колкото харчат хората в икономически най-развитите и с най-висок стандарт държави.  Peace
Да, но промяната идва именно от хората. Нито Буш, нито царя или марсианците ще дойдат да почистят планините токсични отпадъци, които оставяме след нас, да те научат да живееш в храмония с природата. Всичко започва от мен и теб.

Гледната ти точка е като на човек, индивид сам и откъснат от света. И затова казваш, че от теб не зависи нищо, че детето в утробата не чува нищо...

Но това не е вярно. Ние всички сме свързани. Когато ти засадиш дърво, някъде в Мозамбик човек пожелава да засади гора... Когато ти решиш да станеш вегетарианка, за да спасиш Земята, там на другия край на земята твой събрат взима същото решение...

Чувала си за ефекта на пеперудата, нали?

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 00:43 от Ludmil

# 170
  • София
Да, и пеперудата, която размаха криле на единия край на света предизвиква ураган на другия край на света.

И на мен ми се иска да е така, както го казваш, но историята на западната цивилизация показва друго. Не ми се навлиза в тази тема, че съм се зарекла за политика да не пиша и говоря.

# 171
Да, и пеперудата, която размаха криле на единия край на света предизвиква ураган на другия край на света.

И на мен ми се иска да е така, както го казваш, но историята на западната цивилизация показва друго. Не ми се навлиза в тази тема, че съм се зарекла за политика да не пиша и говоря.
Точно за нея говоря, защото съм живял там достатъчно дълго за да видя какъв прелом настана в съзнанието им само за 5 години. Десетки хиляди хора се насочиха към биологични храни, магазините за такива продукти изникнаха като гъби във всеки квартал, появиха се дори вегетариански сандвичи с тофу в Мак Донълд и Уендис. Видях хора да се вдигат против неща, която въобще не касаят благоденствието им - генетичните храни, чудовищните технологии на Монсанто, глобализацията... Откъде мислиш знам за пренаталното образование, за домашното раждане, за ЕБХ, за слинга - все от там.

# 172
  • София
И аз не искам генно- модифицирани храни и всичко, за което пишеш. Ако говориш за САЩ, е по-логично от там да тръгнат нещата, защото те са по-голяма маса хора. Не забравяй, че биологичните храни са също бизнес, и то доста печеливш. Лошото е, че само хората с високи доходи могат да си ги позволят, защото са по-скъпи. Познай как един работник във фабрика или продавачка в магазин ще си хранят семействата с биопродукти. МакДоналдс просто смениха малко асортимента и маркетинга, за да започнат да отговарят на новата идея за корпоративния гражданин.

# 173
И аз не искам генно- модифицирани храни и всичко, за което пишеш. Ако говориш за САЩ, е по-логично от там да тръгнат нещата, защото те са по-голяма маса хора. Не забравяй, че биологичните храни са също бизнес, и то доста печеливш. Лошото е, че само хората с високи доходи могат да си ги позволят, защото са по-скъпи. Познай как един работник във фабрика или продавачка в магазин ще си хранят семействата с биопродукти. МакДоналдс просто смениха малко асортимента и маркетинга, за да започнат да отговарят на новата идея за корпоративния гражданин.
Биопродукти се садят. В градината пред блока или в къщата ти. Лекарства и хранителни добавки не са нужни - Природата ни е обсипала щедро с блага, дала ни е здраве, дълголетие по поляните, само да ги вземеш. Дарила ни е с неподозирани способности - интуиция, вяра, воля. Всичко това е достъпно за всеки, безплатно.

# 174
  • София
И къде да ги садя, на зеленото островче на Паметника Левски ли? Или да разкопая една част от булевард България, да я чакам да се възстанови почвата, че да засадя фураж, че да си отглеждам биомесо? Според теб колко е чиста почвата в един градски двор или пред блока? Та аз като отида до Княжево не смея една джанка да си откъсна от дървото, защото вероятно цялата е пропита с отновите от улицата и прахоляка. Не разбирам как го сметна, че е безплатно - ти поне вода за поливане не плащаш ли? Не може всички да отидат на село и да се занимават с биоземеделие или биофермерство, защото поне в БГ това е много трудно и сложно от всяка гледна точка. И имам предвид не само, за да си ям аз биодомати, а да мога и да ги продавам и да се издържам от това.

# 175
И къде да ги садя, на зеленото островче на Паметника Левски ли? Или да разкопая една част от булевард България, да я чакам да се възстанови почвата, че да засадя фураж, че да си отглеждам биомесо? Според теб колко е чиста почвата в един градски двор или пред блока? Та аз като отида до Княжево не смея една джанка да си откъсна от дървото, защото вероятно цялата е пропита с отновите от улицата и прахоляка. Не разбирам как го сметна, че е безплатно - ти поне вода за поливане не плащаш ли? Не може всички да отидат на село и да се занимават с биоземеделие или биофермерство, защото поне в БГ това е много трудно и сложно от всяка гледна точка. И имам предвид не само, за да си ям аз биодомати, а да мога и да ги продавам и да се издържам от това.
Разбира се. Но нали човекът е човек именно защото ИМА ИЗБОР. Кучето няма, то не може да промени света за добро, то ще живее и умре като куче. А с какво е по-различен човекът, който не се възползва от силата на избора си?

Преди 10 години избрах да зарежа кариерата и жилището си в София, за да се заселя в къща с градина в провинцията. Тук започнахме нов живот, тук се роди детето ни, тук се научихме да разбираме и използваме природата. Може да не тънем в лукс и разкош, как бих могъл да желая съхраняване на Земята за детето ми и в същото време да служа на системата, която я руши...

Ако детето не се научи да чете книгата на природата, и то ще стане неволен разрушител един ден, защото тя няма да му е майка...

Днес Самуил вместо да си играе с камиончета или да седи пред телевизора обича да прави това

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 01:14 от Ludmil

# 176
  • София
Прав си за избора. На теб може да ти харесва да зарежеш апартамент и кариера в София, особено ако цял живот си живял в столицата и си се ползвал от предимствата, които ти предоставя. Може би те тегли към селото, защото не си имал роднини на село и да ходиш през съботите и неделите. Зная как изглежда животът там и какъв труд и зор е, нищо че съм отраснала в град. Може да си живееш в хармония с природата, но си включваш компа и интернета и хич не ти пука колко въглища са изгорени за електричеството, което ползваш или колко ресурси струва пластмасата на монитора ти. Разбирам те, опитваш се да вземеш най-доброто от "двата свята", но пропагандата ти за опазване и съхраняване на Земята ми идва в повече. Ако не искаш да рушиш системата защо продължаваш да използваш промишлени стоки, а не си предете прежда от овчата вълна? Това също е лицемерно.

Нямам против детето ти да копае в градината, но аз там вече съм била и зная плюсовете и минусите и най вече какъв напредък може да има човек в развитието си. Едва ли ще оставиш детето си да завърши селското училище и едва ли ще го пратиш да учи в селскостопанския техникум. Вероятно ще си промениш приоритетите като наближи време да кандидатства в гимназия, а по-късно и в университет.

# 177
Ако не искаш да рушиш системата защо продължаваш да използваш промишлени стоки, а не си предете прежда от овчата вълна? Това също е лицемерно.
а защо си мислиш, че не го правим  Wink Ние си печем собствен хляб с ръчно смляно жито, козарите ни дават мляко от което правим козе сирене, на покрива ни има слънчев панел... Ето, родихме и гледаме детето без нужда от доктори, лекарства, ваксини, мазила, биберони и памперси... И то е едно здраво, спокойно и усмихнато момченце. Отопляваме се с дърва, които са паднали в гората. Събираме гъби и билки. Това значи ли че сме диваци? Съвсем не. Живеем само на 7 км. от Търново - градът на образованието и занаятите, там ще учи Самуил ако иска.

Но преди да отиде да се учи искам той трябва да може да работи с ръцете, с душата, със сърцето. Само така ще се спаси това човечество. И тези неща няма как да ги научи пред компютъра...

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 01:42 от Ludmil

# 178
 spam2  не грозете хубавата тема.

Людмил, от къде си, че е 7км от Търново?

# 179
И тук се заформи поредния грозен спор, в който всеки се опитва да докаже колко е велик. Нали темата беше за информиране - не за налагане на мнение.
Людмиле, много те уважавам, но не се опитвай да налагаш своите схващания за света. Радостина, ти също. За мен и двамата сте прави. Не се карайте, моля!
Хайде просто да уважаваме мнението на другите, всеки, който може да сподели опит - да действа. Който няма какво да  каже - да си замълчи.

Общи условия

Активация на акаунт