вода в миковълновата дали може

  • 3 604
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 006
Винаги претоплях вода или пюре в микровълновата.

# 31
  • София
  • Мнения: 44 173
Завира в зависимост от количеството, но се вари 15 мин. след завирането, иначе варенето се обезмисля.
Това как изобщо може да бъде реализирано? Ако оставя водата да ври прекалено дълго (да кажем 4-5 мин след завиране), тя избухва и се разплисква из печката.

никога не ми е избухвала....ама може малко просто да си намалиш печката например....

# 32
  • Мнения: 2 231
Може, защо не, само я остави да поври повечко след като заври.

Мисля, че самото достигане на точката на кипене вече е достатъчно за да се води водата стерилна /ужким, иначе ясно, че не е такава/.
Не я прави стерилна, но  "самото достигане на точката на кипене", я "обезврежда" от всякакви микроби и микроорганизми Mr. Green.
Научно доказано е че вредните за организма бактерии пренасяни чрез водата умират при температури на 55 градуса, т.е. достатъчно е да видите, че почва да кипи (при нормално атмосферно налягане и височина, става след 95 градуса по целзий.). Само да вметна, че пастъоризиринето на кравето мляко става при температури между 70 и 80 градуса.
Така, че НЕ е необходимо продължително кипене на водата
.
Wink

# 33
  • Мнения: 411
По едно време и аз слагах вода в микровълновата.Литър за 20 мин.

# 34
  • Мнения: 396
По-принцип може, но аз не бих. Не съм убедена в безвредността на МВ и не я използвам за бебето си дори за претопляне - на годинка е почти.

Това беше и моето решение, ще продължа с преваряването на котлон и за в бъдеще.

   Много се говори за вредата от използването на микровълновите фурни. Не съм успяла да намеря тема специално по въпроса, затова ще помоля, някой ако има инфо да го сподели.


Ще помоля мъжа ми като се върне от работа да ни обясни на по-прост език за вредата от МФ.

# 35
  • Мнения: 396
Докато чаках, разрових и попаднах на информация по въпроса и то от нашия форум.
шамЕнет на 1.12.2006г. предоставя за информация следния текст, който копирам без съкращения , защото прецених, че всичко е нужно да се знае.
Така може всеки да си извади заключения по въпроса.

# 36
  • Мнения: 396
Как работи микровълновата печка?

Микровълните са форма на електромагнитна енергия (както светлинните вълни, или радио вълните) и окупират част от електромагнитния спектър на електричеството. В ерата на модерни технологимни времена, микровълните се използват за телефонни сигнали на дълги разстояния, телевизионни предавания, компютърна информация по целия свят или към сателити в космоса. Но микровълните са най-популярни за нас като енергия за приготвяне на храната.

Всяка микровълнова фурна притежава магнетрон, туба, в която на електроните се въздействия с магнитни или електронни полета, по такъв начин, че да произвеждат микровълнови ленти лъчение от 2450 Мегахерца или 2,45 Гигахерца. Това микровълново лъчение взаимодейства с мулекулите в храната.

Всяка вълна енергия променя полярността от положителна към негативна с всеки цикъл на вълната.  При микровълните, тези промени в полярността се повтарят милиони пъти всяка секунда. Мулекулите в храната - особено тези във водата - имат положителен и негативен край, по същия начин, както северния и южния при компаса.

В търговските модели, фурните имат енергиен капацитет от около 1000 вата променящ се ток (АС). Когато тези микровълни, произведени от магнетрона, бомбардират храната, те причиняват полярните мулекули да се въртят със същата честота милиони пъти в секунда.

Всяко такова  третиране предизвиква мулекулярна "фрикция", която загрява храната. Този нетипичен начин на загряване причинява също вреда на заобиколните мулекули, като често ги разкъсва или насилствено ги деформира.

За сравнение, микровълните от слънцето са базирани на принципа на пулсиращия директен ток (DC), който не предизвиква фрикционното загряване; микровълновите фурни използват променящ се ток (АС), за да създадат фрикционно загряване.

Микровълновата печка произвежда пореста вълна лента от енергия, като цялата енергия отива в една тясна честота от енергийния спектър. Енергията от слънцето оперира по широкочестотен спектър от вълни.

Много термини се използват за описание на електромагнитните вълни, като вълна лента, амплитуда, цикъл и честота:


вълна лента определя вида лъчение, т.е. радио, Х-лъчи, ултравиолетови, видими, инфрачервени и пр.;
амплитуда определя степента на движение, измерено от стартовата точка;
цикъл определя единицата честота, като цикъл на секунда, Хертц, цикли в секунда и пр.;
честота определя броя явяване за определен период от време (най-често 1 сек); броят явяване за повтарящ се процес за единица време, т.е. броят повтаряния в цикъл за секунда;
лъчение = излъчване на енергия с електромагнитни вълни.

На всички ни е казвано, че микровълново приготвена храна не е същото като облъчвана храна. Двата процеса използват съвсем различни вълни енергия и с различна интензивност.

Сега Агенцията за храни и лекарства в САЩ (FDA) официално оповести правителствени изследвания, доказващи, че съвременното използване на микровълново готвене е вредно, но всички знаем, също така, че валидността на изследванията - понякога нарочно - може да бъде ограничена. Много от тези изследвания в последствие се опровергават. Като потребители, ние трябва в определена степен да сме по-бдително разумни, за да преценим сами.

Научни доказателства и факти

В Сравнително проучване на храни, приготвени по конвенционални техники и приготвени, използвайки микровълново готвене, публикувано от Раум и Зелт през 1992 (Raum & Zelt, 1999q at 3(2):43), се казва:

"Основна хипотеза в природната медицина твърди, че въведението в човешкото тяло на мулекули и енергии, към които то не е привикнало, са по-скоро причинители на вреда, отколкото на полезност.

Микровълново приготвената храна съдържа мулекули и енергии, които не присъстват в приготвена по начините, по които се приготвя храна, откакто човечеството познава огъня. Микровълновата енергия от слънцето и другите звезди е на принципа на директния поток, докато изкуствено произведените микровълни, вкл. тези във фурните, произлизат от променящ се ток и предизвикват милиарди или повече пъти полярни обръщания в секунда във всяка хранителна мулекула, която обълчват. Производството на не-типични мулекули е неизбежно. Естествените аминокиселини са набюдавани да преминават през изометрични промени (промени във формата), както и през трансформации към токсични форми, в следствие въздействие в микровълнова фурна.

Едно кратксрочно изследване откри съществени обезпокоителни промени в кръвта на индивидите, консумирали мляко и зеленчуци, облъчвани в микровълнова фурна - на осем доброволци се предлага да се хранят с различни комбинацции от тези храни, приготвена по различни начини (сурово, микровълново, конвенционално готвена, размразена с микровълнова).

Всички храни, обработени в миковълнова фурна, причинява съществени промени в кръвта на доброволците в експеримента - спад на хемоглобина и покачване цялостното ниво на бели кръвни телца и нивата на холестерола, спад в нивото на лимфоцити.

Луминисцентните бактерии (излъчващи светлина) са използвани за откриване на промени в кръвта. Съществено увеличение бе открито в луминисценцията на тези бактерии, когато са изложени на кръвен серум, извлечен след консумация на микровълново приготвена храна."

Швейцарското клинично изследване

Др. Ханс Улрих Хертел (dr. Hans Ulrich Hertel), който е учен в областта на храните и храненето, работи много години в големи швейцарски компании, разпростиращи дейността си на глобално ниво. Преди няколко години бе уволнен от работата си, заради съмнение относно термичната обработка, която според него, де-натурализира храните. През 1991г., заедно с професор от  Луизиана Юнивърсити, той публикува изследване, в което заключава, че готвенето в микровълнова фурна е много по-високо рисково за здравето на човек, от готвенето в обикновена електрическа печка.

Статия в бр. 19 на Journa Franz Weber също оповести, че консумацията на храна, приготвена в микровълнова фурна, има канцерогенен ефект върху кръвта. Изследването на др. Хертел всъщност продължава тази статия.  Др. Хертел е първият учен, който започва и завършва каествено клинично изследване относно ефекта на микровълново приготвените храни върху кръвта и психологията на човешкото тяло. Неговото кратко, но много добре контролирано изследване, показва дегенеративната сила на микровълновото  готвене и на храната, обработена по този начин. Заключението доказва, че се променят питателните качества на храната, а това води до промени в кръвта, които могат да предизвикат влошаване на биологичната система на човека.

Изследването на Хертел е проведено заедно с др. Бернард Х. Бланк от Швейцарския Федерален Технологичен Институт и Университетския Институт за Биохимия.

В интервал от два до пет дни, доброволците, участващи в експеримента, приемат храна  под формата на един от следните варианти, на празен стомах: (1) сурово мляко; (2) същото мляко, цатоплено по конвенционален начин; (3) пастьоризирано мляко; (4) същото сурово мляко, затоплено в микровълнова фурна; (5) сурови зеленчуци от биологично чиста продукция; (6) същите зеленчуци, приготвени по конвенционален начин; (7) същите зеленчуци - замразени и разрмразени с микровълнова фурна; и ( същите зеленчуци, приготвени в микровълнова фурна.

Взети са им кръвни проби непосредствено преди хранене и след определен период от време след хранене с гореизброените харни.

Открити са съществени изменения в кръвта на всички доброволци, взета от пробите след хранене с микровълново приготвена храна. Това включва намаление на всички стойности на хемоглобина, холестерола, особено на взаимоотношението "добър холестерол (HDL) и "лош" холестерол (LDL).  Лимфоцитите (белите кръвни телца) показват по-изразено краткосрочно понижаване, вследствие приемането на микровълново приготвена храна, отколкото в следствие приемането на всякакъв вид другояче приготвена храна.

Освен това, наблюдава се съществена връзка между количеството микровълнова енергия в тестваните храни и люминиращата енергия от луминисцентните бактерии, изложени на серума от кръвните проби на участвалите доброволци.
Др. Хертел заключава, че технически излечената енергия може наистина индуктивно да премине през човека, след хранене с микровълново приготвена храна.

Според др. Хертел,

"Левкоцитозата, която не може да бъде обяснена от нормални дневни отклонения, се взима много сериозно предвид от хемотолозите. Левкоцитите са често знак за патологични ефекти върху живия организъм, като например отравянето или клетъчно увреждане. Увеличението на левкоцити в микровълново приготвена храна са много по-ясно изразени от тези, в другите варианти храна. Очевидно, тези отбелязани завишения са причинени основно от приемане на микровълново обработени субстанции. Очевидната допълнителна енергия, излъчвана от луминисцентните бактерии, е просто още едно потвърждение.

Технически произведените микровълни са основани на принципа на променящия се ток (AC). Атомите, молекулите и клетките, изложени на тази тежка електромагнитна радиация, предизвикват обръщане на полярността от 1 до 100 милиарда пъти в секунда. Няма атоми, молекули или кретки на органични системи, които да са способни да издържат на подобна жестока, деструктивна сила за продължителен период от време, дори и при ниски енергийни нива на миливата. От всички естествени субстанции, които са полярни, кислородът на водата реагира най-чувствително.  Така се предизвиква затоплянето в микровълновото третиране - фрикция, последваща от това зверско третиране молекулите на водата. Структурата на молекурите се разкъсва, молекулите са насилствено деформирани (клетъчен изомеризъм) и това води до влошаване качеството. Това е обратно на конвенционалния метод на загряване на храната, където топлината се предава отвън навътре. Готвене на микровълнова фурна започва на клетъчно ниво, където има вода и където енергията се трансформира във фрикционно загряване.

Увредените клетки стават лесна плячка за вируси, гъби и други микроорганизми. Естествените механизми за възстановяване се подтискат и клетките се предизвикват да се "адаптират" към състояние на енергийна спешност - те преминават от аеробична към анаеробична респирация.  Вместо вода и въглероден двуокис, клетката произвежда отрови като водороден прекис и въглероден моноксид."

Същите зверски деформации, които се проявяват в нашите тела, когато сме директно изложени на радар или микровълни, се появяват в молекулите на храната, приготвена в микровълнова фурна. Такова облъчване води до деструктуриране и деформация на молекулите на храната. Освен това, създават се нови съединения, наречени падиолитични съединения, които са непознат синтез, неоткрит в храната. Радиолитичните съединения се създават при молекулярното дакомпозиране - разрушаването - като пряк резултат от радиацията.

Производителите на микровълнови фурни твърдят, че такива частици не се образуват в по-висока степен от тази, при готвенето по другите, конвенционални методи.  Представеното дотук научно клинично доказателство показва обаче, че това просто е една лъжа. В Америка, нито университетите, нито федералното правителство са провели някакви проучвания за ефектите върху телата ни от яденето на микровълноно приготвена храна. Не е ли странно? Всъщност, те са много по-заети с проучвания относно какво става, когато не се отвори правилно вратата на микровълновата печка...

Прикриващи истината действия от страна на производителите

Скоро след оповестяване резултатите от изследването на др. Хертел и др. Бланк, властите реагират. Мощна търговска организация, Швейцарската асоциация на търговците на електроуреди за домакинството и производството, (FEA), светкавично отвръща на удара през 1992г. Те апелират Президентът на Съда на Сефтиген, кантона на Берн, да издаде т.нар. Заповед за "мълчание" срещу др. Хертел и др. Бланк (a "gag order"). През март 1993, др. Хертел е обвинен, че "пречи на търговията" и му е забранено да огласява резултатите от изследванията си. През следващите години, др. Хертел защитава позицията си пред Съда за човешки права в Страсбург и през 1998г., на 25 август, е издадено решение, че са били засегнати неговите човешки права, както и че издадената му забрана е в противоречие с общата конвенция за свобода на израза. Швейцария е задължена да изплати и конпенсация на др. Хертел.

Канцирогенност на храната, приготвена в микровълнова фурна

Др. Лита Лий, в своята книга Ефекти от готвене в микровълнова фурна върху здравето, както и в публикации през март и септември 1991 в сп. Earthletter, твърди, че всяка от микровълнова фурна изтича електро-магнитно лъчение, което уврежда храната и обръща сготвените субстанции в опасни органични токсини и канцерогенни продукти.

По-нататъшни идследвания разкриват дори още по-неочаквани вредни ефекти от готвенето в микровълнова фурна.
Следващият пример е обобщение на проучавия от Русия, публикувани в Атлантис Рейзинг Едюкешънъл Сентер в Портланд, Орегон, САЩ. Канцерогенни образувания се формират във всички тествани храни. Не са използвани тестове в микровълнова фурна, за по-дълъг период от време, отколкото е необходимо за приготвяне, размразяване, или затопляне на храната.


Микровълновото облъчване за приготвяне на месото предизвиква формиране на d-Nitrosodienthanolamines - добре известен канцироген.
Мляко, приготвени в микровълнова и зърнени закуски (ядки) - обръщат някои от своите аминокиселини в канцирогени.

Размразяване на замразени плодове - обръща глюкозата си и галактосидни съставки в канцерогенни съставки.
Изключително кратко излагане на сурови, сготвени или замразени зеленчуци обръщат растителните алкалоиди в канцерогени.
Канцерогенни свободни радикали се формират в растения, особено коренни растения, обработени в микровълнова урна.


Понижаване на питателната стойност на храната

Руските изследователи също докладват подчертано ускорение на структурната деградация, водеща до понижена питателна стойност от 60 до 90%  във всички тествани храни. Измежду тях са:


Понижена наличност на витамин В-комплекс, витамин С, витамин Е, есенциални минерали и липотропични фактори във всички тествани храни.
Разнообразни видове увредени субстанции в много растения, например алкалоиди, глюкоза, глюкоктосиди и нитрилосиди.
Деградация на нуклео-протеините в месата.

# 37
  • На тиха улица
  • Мнения: 902
Аз си варя водата на котлона, но примерно варя 2 литра в тенджерка, специално за Маги.После, когато ще приготвям млякото, в микровълнова затоплям само милилитрите за млякото.Това го четох във форума някъде като съвет, за да не се размотавам при нощно хранене, стори ми се удачна идея и я прилагам и през деня.

# 38
  • Мнения: 11 009
Всичко топля в микровълновата, а за водата ползвам и електрическа кана.

# 39
  • Мнения: 396
Момичета, прочетет моля ви , какво ви "преписах" по-горе!

# 40
  • Мнения: 191
Ianamail, аз попаднах на същата статия в интернет. Не знам до колко е вярно всичко това, аз лично използвам микровълновата само и единствено за затопляне.
Както пише и в статията, резултатите от изследванията са умишлено ограничавани. Както се случва и с много други неща (наскорошен пример за А-бисфеноловите бутилки и производителите в опозиция на научните изследвания, твърдейки, че шишетата са безвредни). Всичко е въпрос на интереси.
На нас ни остава просто да имаме едно наум и да се опитваме доколкото можем да живеем и да се храним здравословно.

# 41
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 393
Постоянно използвам микровълновата. Имам и кана, но сякаш я ползвам по- рядко.

# 42
  • Мнения: 396
На нас ни остава просто да имаме едно наум и да се опитваме доколкото можем да живеем и да се храним здравословно.

Да! Точно за това искам повече мамчета да япрочетат и да си имат едно на ум!
Иначе всеки си решава!

# 43
  • Мнения: 718
Нямам още опит с бебенца, но съм чела и чувала че микровълновата е доста вредна, заблелязвала, че преварената вода в микров. винаги има гаден вкус( не знам доколко е така или внушение). Та решила съм да ползвам кана, стерилизаторът също няма да си го взимам за микровълнова.

# 44
  • Мнения: 1 168
Мисля, че преваряването на котлон или с кана си е най-препоръчително, а за затоплянето или пак кана или просто част от водата се слага в термос и после се смесва с тази на стайна температура.  Аз и за млякото не затоплям. Ползвам само вода със стайна температура, но има и такива АМ, за които е необходима топла вода да се разтворят.

Общи условия

Активация на акаунт