ИЗРАЕЛ 10

• 28 300
  • 278
  •   1
Отговори
# 150
  • T"A
..А на иврит как е Елисавета , мацки? Някой знае ли?

Елишева  Peace אֱלִישֶׁבַע = превеждат го като "Бог е моята клетва"
но повечето израелци изобщо не правят връзка между двете имена...
http://en.wikipedia.org/wiki/Elisheva
http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_%28given_name%29

Странно, че в уикипедия свързват това име с името Елиза, а в Израел това си е отделно име - Ализа (=весела) го произнасят и го пишат с айн, докато Елишева започва с буквата алеф...

# 151
Сладурки ,надявам се да ми дадат поне две седмици до операцията,че стаята не ни е готова.А от операцията няма да се размина.Имам индикации за нея.Ама сега да не натоварвам темата с излишни неща.Тук отиваш на преглед и ти казват датата за операцията и съотвено деня в който да постъпиш в болница.На мен не ми допада - както вече казах - ама Ноу чойс.Разкажете как е в Израел - проследяване на бремеността ,раждането,условия.Само да не натоварваме останалите момичета с подобна тема.

Много са ми интересни тези друзи - наистина ли за тях не било толкова важно висшето образование? http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=2643

Мента,благодаря за имената!

Пете,моренце значи,плажче,кеф!  Nature SunnyОбожавам лятото и морето.Не съм по планинската част.

А "Царството Небесно " съм го гледала.ПО принцип у дома много гледаме такива филми.Салахадин е бил наистина много  мъдър султан.

Последна редакция: пн, 28 юли 2008, 13:37 от mi6imadi

# 152
Елишева не се среща много често днес ...май е поостаряло като звучене  по тия  земи.Красиво е обаче .Мерси, Мента!

Да добавя за султана още малко.Гробницата му се намира днес в Сирия.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Inside-Saladin-Tomb.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Damascus-SaladinTomb.jpg  

След смъртта му са отворили съкровищницата му и видяли, че е празна - раздал е всичко за хората.Самият е погребан скромно. Същата джамия  е мястото на съхранение на главата на Йоан Кръстител:  
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BC%D0%B0%D1%8F%D0%B4%D1%8 … B0%D1%81%D0%BA%29

Ето го параклиса на Йоан Кръстител в джамията :

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B … JohnInUmmayad.jpg

Странно се навързаха нещата в темата, но се надявам да е било интересно !  Peace

mi6imadi , интересна статия за друзите!Да стане  ясно, че не са мюсулмани както повечето хора мислят.Поглед отвътре , много хубаво....

Последна редакция: пн, 28 юли 2008, 14:00 от petia911

# 153
Бокер тов   bouquet

имам вьпрос, надявам се някой, който zнае да ме осветли. Как става тоя номер пьтуване с кораб от и zа Исраел. До кьде са тия кораби и колко продьлжава едно такова пътуване.

# 154
Пете,аз не предполагах,че главата на Йоан Кръстител е в Джамия.Ето защо папата я посети.Хем джамия ,хем християнска църква.Отивам да почета още инфо от това ,което си ни пуснала.

# 155
  • Sofia - TelAviv
Бокер тов   bouquet

имам вьпрос, надявам се някой, който zнае да ме осветли. Как става тоя номер пьтуване с кораб от и zа Исраел. До кьде са тия кораби и колко продьлжава едно такова пътуване.

Здравей, незнам дали от моя отговор ще ти просветне, но ще се опитам.
Преди години съм правила такова пътуване и е много приятно, особено ако имаш повечко свободно време. Аз тръгнах от Хайфа, Израел и пътувах до Атина, по-точно до Пирея, ако не ме лъже паметта, пристанището на Атина. Пътуването е 3 нощи като всяка сутрин за половин ден спирахме съответно на ЛИМАСОЛ(пристанището на Кипър), о. Родос, същия ден след Родос спряхме за малко и на един друг по-малък остров и след третата нощ се престига в Пирея. Ние не си бяхме взели каюта и спахме в спални човали и навръщане,когато си бяхме купилии в палатка на палубата. НО, кораба с който пътувахме беше малък и разрешаваха такова нещо, на големите Круизни кораби такова нещо няма.
Малкия ме дърпа и се надява мда продължа след малко

# 156
  • T"A
Karol, много авантюристичен дух имате явно във вашето семейство  Hug
И аз много мечтаех за такова пътешествие, но все отлагах, а сега имаше някакви слухове, че са спряли фериботи или там някакви лодки вече не пътували (може и да не съм разбрала нещо)... Но много ти се радвам на разказа   bouquet

Включвам се с един кратък криминален идкун (актуалност казано другояче) - имало е стрелба в Бат Ям, подозират, че е някакво разчистване на сметки от подземния свят и е стреляно някъде по крайбрежната и една жена е уцелена по погрешка... Ако имате познати и близки (а в Бат Ям е пълно с българи), може да звънете, за да се уверите, че няма уплашени и стресирани (искрено се надявам да няма такива, разбира се)

Лека вечер! Peace

Като споменах Бат Ям, да дам поне един линк  Wink на руски (а как иначе  Mr. Green):
http://bat-yam.israelinfo.ru/news/

# 157
Моторист е стрелял .Жената е била на 31 години .Току що съобщиха , че  е починала в болницата от прострелна рана в гърдите.По погрешка  е.Става дума за разчистване на сметки от подземния  свят както каза Мента.

# 158
Ех, Карол&Ерик наистина много романти4но zву4и това с кораба, пък и не е много 3 но6ти, а преz деня раzходки.  Sunglasses Дали има и до Солун кораб4ета? Представям си каква романтика е ве4ер на кораба, по4ти като "под едрите zвеzди на Фамагуста" . Ама баба и дядо едва ли 6те се навият на кораб, стари хора все пак, ни на кораб, ни на самолет, угодия няма... Старост _ Whistling нерадост...

# 159
Май мене докато ме няма вие сте изписали доста.Понеже вече имаме безлимитен нет,гледаме много научни канали,напоследък все дават филми или за лат.Америка или за светите места.Нищо че филмите са на немски,аз започнах вече целия изречения да разбирам,а по принцип са малко нещата,които биха могли да ме изненадат с информация.
Момичета купих си соли от Мъртво море,едни такива сини с мирис на лилия,е, има малко химия,но това за здрава кожа -така пише не етикета.Сипвам си във ваната и лежа не повече от 20 мин,пак така пише,ама щипе много от солта,ама заради гадостите,които имам в момента по кожата,доктора вкъщи забрани да се топя във ваната,докато не минат.

# 160
  • Sofia - TelAviv
Mentha, истина е че и мъжа ми умира да пътува, ама пътуването с кораб го направих година преди да се запозная с него с един приятел, преди окло 8-9 години. Не беше толкова за романтиката, колкото за разпускане и пестене на пари.( билета за кораба отиване и връщане ни излезе 180 $- което си беше и тогава без пари). А със спестените пари от пътя за БГ си изкарахме прекрасно в Атина  и после с влак до Солун и от там автобус за БГ. Навръщане пък вместо в Солун спряхме на Катерини и там близо има едно старинно селище. Общо взето като с повечето израелци,в предишните теми се спомена за страстта на младите и не само към пътуванията. С раници  на гръб и давай по света. В случая понеже още бяхме млади и зелени и можехме да си позволим месец отпуск, това което в Израел трудно човек с постоянна работа може, решихме че идването в БГ може да се съчетае и да стане още по-приятно.
А за отлагането за фериботите е възможно, защото повечето не са израелски кораби и застраховките им не покриват когато има размирици или атентати в Израел. Когато ние се връщахме тогава започна интифадата, нашия кораб беше кипърски и не искаха да ни закарат обратно, имаше вероятност да ни оставят в Кипър и доста ни поизпотиха тогава. Нали си представяте по колко пари имахме след един месец в БГ  Mr. Green
daniyah Незнам дали има до Солун, наистина е много романтично и приятно. За баби и дядовци, според зависи, на фериботите пътуват доста възрастни хора. А за цените - по принцип знам че е скъпичко, но не знам цени. На този кораб, на който ние пътувахме беше някакво попадение, но ние все пак спахме и в спални човали , което едва ли е подходящо за баба ти и дядо ти  Crazy

# 161
Ох, много ми е жал за тази жена , която попадна между коршумите вчера.Маргарита и Александър  с двете си деца са били на плаж  в Бат Ям .Руснаци, дошли преди близо 2 десетилетия насам.Тя  била социален работник .Ето снимка , направили си 20 -тина минути преди да бъде убита :

Има и още един мъж , ранен в лицето.

Ох, мафионерски истории на фамилията Аберджил.

Много сериозно е това , няма да го оставят така.И все пак това е Бат Ям , там си го имат този проблем и не е тайна.Като си помисля , че в събота минахме  по плажа , гледахме пенсионерите  насядали, снимахме видео , слушахме концерта на плажа ... Бат Ям си е Бат Ям обаче.Обновяват, окрасяват , но има изпълнения от тоя тип от време на време.

За Маргарита -       

# 162
  • T"A
krisy, на възпалена кожа е абсолютно противопоказно да слагаш соли... нали знаеш израза "Не слагай сол в раната!" - ще те дразни, усещането не е приятно  Naughty

Karol, и аз със същите мотиви съм си мислила да се кача на корабче - хем да спестя някой шекел, хем да се разходя из Гърция - ей, такива планове си правих  Grinning Как стои въпросът с ограничението на багажа, помниш ли?

daniyah, проверете за круизи за бабата и дядото - там си наемате стая, като хотелска е, и има всички удобства  Peace Виж на какво се натъкнах  Wink: http://www.boiana-mg.com/site/?cont=boiana-mg-bg&code=Trips_ … 22&TripID=152  Sunglasses Звучи екстра!

petia, (все се чудя от къде е числото 911...) и аз много се натъжих от историята с тази жена - майка на малки дечица  Sad За съжаление се случва не само в Бат Ям, но там действително е по-високо нивото на престъпност. Аз живях в Бат Ям година и половина, в началото след като имигрирах. Напуснах с голямо облекчение, защото не ми харесваше да живея там, но сега като посещавам града и ми застава една буца в гърлото - първия дом, първите стъпки в тази страна, първите сълзи и многото усмивки същевременно не се забравят!

Лек и усмихнат ден на всички ви!  bouquet

# 163
  • На дивана, под юргана
Че то точно до "Локвата" станало това нещо... Тц, тц, тц... Cry

# 164
Mentha, наистина това иzглежда страхотно.
Ех, като ни поотрасне детето може и ние да попътуваме, дотогава само картинки 6те гледаме.  Crossing Arms

Довиждане. Лехитраот.
П.П. Леле как се справяте с тая кирилиzация...? Мъкаааа, мъкаааааааааа. Tired Whistling

Общи условия

Активация на акаунт