ИЗРАЕЛ 10

  • 28 297
  • 278
  •   1
Отговори
# 165
  • T"A
  • Мнения: 2 515
От както сме се върнали от България мъжът ми ми извади душата за пресни картофки, а тук не продават такива, та аз не му бях правила. Но днес ми скимна да пробвам с едни дребнички, които ги продават "за микровълнова" - да се сложат със все пликчето и пр.

Станаха почти като истински  Mr. Green Много вкусни - по-малките ги сложих цели, по-големите ги нарязах на две, в дълбок тиган с капак, на вид се получи нещо такова, но не червено, защото не съм ги овкусявала с паприка: http://www.ynet.co.il/PicServer2/04062007/1249919/1_wa.jpg ИЛИ по-скоро нещо такова: http://www.kitchenbug.com/img/recipes/img_26044296_476d6c1acdeea0.13954685.jpg
На плика пише "Мешавек Авиви", полузелен, полупрозрачен...

Освен това си правя таратор от айрян на "Гад" (не намерих снимка на точния продукт, но други подобни на същата фирма):


Те правят и вкусно кисело мляко, само дето не знам вече какво да правя с тези стъклени бурканчета: http://www.grey.co.il/pics/781L.jpg Confused

Още едно кисело мляко, към което имам особена слабост, правим си от него "Снежанка" гръцкият йогурт, 8% масленост, киселичко като българското кис. мляко... - няма снимка, но само един вид съм виждала с този надпис.... Има и едно йогурт шел паам (йогурт от едно време  Laughing) - гъсто е, но не е кисело...

Баница си правя с "тесто фило" както му казват... [бацек фило] Това също мноооого се харесва от скъпата ми половинка, особено, ако слагам сиренце, което сме донесли от България  Wink

Хайде, споделете и вие с какви израелски продукти си приготвяте бълг. манджи   chef


daniyahHug когато-тогава  Grinning то пък и това не си е работа - уж на почивка, а да си натоварен със сума-ти ангажименти по пътя. Друго си като поотраснат децата  Peace

# 166
  • Мнения: 2 952
     Нали не става дума за почивка?Искате да  дойдете насам и  търсите по-рационалния начин ако не греша.  Мъжът й е  израелски арабин , тя  е   била в Израел по доста места.Писа  в  предишните теми Дания .... Дания , иначе  винаги си добре дошла тук в темата , а в Израел като си дойдете   звънкай ! Може да се видим , кой знае ....  Аз не знам много за  тези пътувания ...

# 167
  • Мнения: 2 952
 Вижте малко видео от една нестандартна сватба  , която съчетава новото звучене със старите традиции ... Интересно и оригинално е, не е типично.Дори имат ШОФАР и то не един , а няколко ... 

http://uk.youtube.com/watch?v=NP9W1_qcqog&feature=related

Шофар :

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%BE%D1%84%D0%B0%D1%80


# 168
  • Sofia - TelAviv
  • Мнения: 1 062
Mentha    за киселото мляко има едно на Тнува в пластмасови туби с дръжка по 1,5 литра и по 3 литра. Много е вкусно и почти като българското, а какво беше всъщност българското, защото и в България нещата са се изродили  ooooh!  Иначе аз, не че съм по готвенето и специалитетите, амам майка ми прави лютеница и кьополу УБИЕЦ -от израелски продукти Mr. Green както си му е реда, накълцани, на на блендер или миксер.
Иначе:
Сух таратор по израелски  Mr. Green - кисели краставички се слагат в блендера, орехчета, акакто си му е реда Grinning , после вместо цедено мляко-ТВОРОГ(извара демек) и малко или Лебен( едно мляко сладникаво таково) или кисело мляко. Става почти като истински  Laughing
Иначе у дома, почти само БГ ядене, баща ми е традиционалист човек  Mr. Green

petia911   едно не може да се отрече на израелците, знаят как да се веселят   bouquet и винаги търсят екзотиката и различното.

# 169
  • Мнения: 2 952
Таратор само аз ям  Mr. Green Кисело млекце тукашно (бива ),вода малко , чесън , копър, орехови ядки смляни така....и краставичка на малки квадратчета...



Някои слагат морков настърган  Crazy .Други в чаша със  дебела сламка  Crazy . Брех!

Пълня чушки , само дето слагам не кайма (и тук има кайма - пилешка и смес -пилешка и телешка...).Слагам гърдички на квадратчета нарязани .....

За сирената какво да кажа - голям избор...добри са...няма какво да превъзнасяме бг сиренето...същото и тук (на вкус).НО моят свекър държи да му нося от БГ  Crazy а , де!  WhistlingХем си е харесал "Дунавия"  мекичко  Crazy  Grinning

Аз пък днес - Звън на вратата доставка в един пакет  Crazy . Подписах се  -  за мен ,бе !Отварям плика ,а вътре кутийка. Отварям я - часовник "GUESS"  Party.  Сега трябва да изляза с него да се фукам  hahaha Joy    Mr. Green Кеф ми е много ..

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 12:42 от petia911

# 170
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Петя, тя жената си е написала, че не и е удобно да пътува с малко дете и аз на това и отговарям. То наистина не изглежда удобен вариант за пътуване, ако идваш с дете - а дали е на почивка или гости - няма значение  Peace

Този клип с шофара е много интересен. Моят мъж би викнал тъпанджиите - той страшно си пада по тези ритми. Има в Тел Авив всеки петък на залез слънце такива тъпанджии на плажа до Делфинариума, даже някои го наричат плажа на тъпанджиите/барабанистите (=хоф ха-метофефим). Пускам линкове към техни снимки, голяма атракция са  Hug:
Ритъм: http://gallery.drumbeach.co.il/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=67
Смях: http://gallery.drumbeach.co.il/displayimage.php?album=random& … t=0&pos=-3136
Танци: http://gallery.drumbeach.co.il/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=71
Видео клип: http://www.youtube.com/watch?v=Bg90tZCS9eQ
Още една галерия: http://www.pbase.com/ilanphoto/drum_beach
И малко инфо на английски: http://www.telavivguide.net/index.php?option=com_content&tas … 45&Itemid=207

В петък на залез - и ние се мъкнем натам понякога, но не често. Но половинката е ходил редовно след като се върнал от Индия, и повечето хора там са все такива - наскоро завърнали се от Изтока  Peace


Карол, ама Творог като извара ли е? Знаеш ли колко време се чудя как е извара на руски  ooooh! (казаха ми, че има,  а не ми бяха казали какво точно да търся). А за баница подходящо ли е, както е нашата извара? И ние вкъщи готвим много българска кухня - а носим от България и колбаси, сега подарихме луканка на свекър ми  Laughing

Днес си дадох роклята на химическо чистене, но  Confused не знам какво да правя с булото на свекърва ми - както е тръгнало май ще го изпера на ръка  newsm78 Дано не го съсипя, но няма как - прашно е  Rolling Eyes

Пете, що така за таратора - при нас е абсолютен хит, даже на Шавуот все предлагат сизики (гръцкият вариант на таратор), а то него го продават и готов в бутилки като за пиене:

# 171
  • T"A
  • Мнения: 2 515
За сирената какво да кажа - голям избор...добри са...няма какво да превъзнасяме бг сиренето...същото и тук (на вкус).НО моят свекър държи да му нося от БГ  Crazy а , де!  WhistlingХем си е харесал "Дунавия"  мекичко  Crazy  Grinning

Моят израелец не би се съгласил с теб Naughty Той ме "посрами" с това, че веднага забеляза разликата между българското саламурено сирене и израелското "българско" сирене - нашенското е с кисел привкус, който липсва в израелския вариант Peace С кулинарен познавач живея, нищо не му убягва  Heart Eyes

Не че израелските сирена не са вкусни, но не са същите  Peace

Гледах старите теми, в които сте обсъждали здравното осигуряване/обслужване и болничните каси (=купат холим)... Надявам се и сега да се включат и unik, и Karol&Erik, и Тали Дан и изобщо - колкото повече мнения събера, толкова по-добре ще се ориентирам  Hug   bouquet

Oще като имигрирах, започнах да се осигурявам към Леумит и на първото си местоживеене дори бях доволна от тях. В Р"Г обаче им липсва база, но не това е проблемът ми.... Половинката ми се осигурява в Макаби и на мен ми е някак странно, че сме в различни каси - такова семейство не бях срещала още - двамата съпрузи да са в различни каси  Crazy

Вие къде се осигурявахте/осигурявате понастоящем? Доволни ли сте/били?
Евентуално за бъдещите деца има ли значение дали родителите им са в една каса (на мен интуитивно ми идва положителен отговор на този въпрос) Thinking В чуденка съм вече втора година дали да си сменям касата  newsm78

# 172
  • Мнения: 1 403
хехе, hahaha - много забавни тези тъпанджии.Само наш Калин Вельов липсваше там.А на клипчето гледам един човечец се мъъъъчи с една свирка на фона на толкова тъпани.И надува ,надува,горкия! Whistling
 Мента( а колко ми се пие мента) - незнам какво е булото.Испери го внимателно със студена вода или хладка и не го мачкай много.Мисля ,че може малко омекотител да му сложиш.За гладенето - нали има едни машинарии с пара ,точно за такива материи.Каката имаше едно балеринско рокле от тюл и с такова го гладих.Ама какъв ти е воала,от каква материя - има значение.Дано да се изпере без проблем. А ние ще чакаме да видим снимки с него.

# 173
  • Мнения: 110
 newsm64  а здравейте! то ставаше въпрос за еврейските продукти, но да се наместя и аз като напориста мароканка и да си кажа:

1. баница със сирене - с кори от България и сирене от България, макар че има прекрасно козе сирене и извара също, но какво им стана - по 7 кила сирене на пътуване се носят;

2. пълнени чушки с ориз и моркови и подправки - това се прави над 40 чушки задължително;

3. Сещате ли се едни кошнички - кръгличко тесто в железни формички, по една хапка, пълнено с яйца и сирене и запечено - това по 1000 бройки - ахаааа;

4. Чушки -бюрек;

5. От форума - готварската тема - "раирани кифлички" - с различен пълнеж - поне по 70 се правят;

6. соленки с ким - не съм ги броила, но смея да кажа, че за всичките приготовления имам поне по 3-ма помощници ВИНАГИ;

7. крем - карамел - ме е срам да кажа по колко, но не ползваме чашки, а от една тава който иска ли сипва;

Трябва да кажа, ме когато аз съмм в Мароко, винаги има много гости и затова така по много много се готви, че да има и да се черпят.
 

# 174
  • България-София
  • Мнения: 573
Mentha, аз бях в Макаби - имах златна карта. Забележки нямам, напротив безкрайно доволна и благодарна на всички лекари, с които съм контактувала. Имах рискова бременност, минах през страшни диагнози за единия плод, безброй изследвания и страхове, които само професионалната намеса и отношение на хората в Макаби успокоиха... Съпругът ми беше в Клалит. Е, по-соц организация и отношение дори не бях виждала. В началото на бременността и мъжът ми трябваше да мине там няколко изследвания и определено видяхме разликата. Едвам изчака срока за прехвърляне в Макаби. Беше сравнявал и списъците с лекарствата, които се дотират (така ли се казваше, в смисъл "поемат") от касата. Списъкът на Клалит беше по-постен. Имаше даже случаи, в които едно и също лекарство аз плащам само 15% от цената му (в аптека на Макаби, а той го плащаше на 100 % в Клалит...
И наистина в Рамат ган има много снифове (поликлиники и отделения) на Макаби. Почти всички изследвания и консултации си ги правих в този град. Златната карта пък ми даде шанса, да направя консултация при професори с международно призната практика, което пак да си кажа спаси от умишлено премахване на единия плод в напреднала бременност. Слава богу, хората си разбират от работата и са достатъчно отговорни да не подминават и най-дребните неща, които могат да объркат живота на хората (това предполагам важи за всички, независимо от здравната каса).
За Леуми, нямам наблюдения. Зет ми е в нея, но той да е жив и здрав мисля никога не е стъпвал на доктор Laughing
Горното, да се разглежда като инфо отпреди 4 години.... но се съмнявам нещо да се е променило драстично...
И да, мисля, че е по-добре цялото семейство да е в една каса.

# 175
Boker tov   bouquet,

да, аz не търся zа екскурzия, а zа придвижване на zялото семеиство zа на гости 2 3 седмиzи до сватовете, но едва ли 6те е с кораб  Thinking , а ина4е тия круиzи са много прамамливи zа романти4но плаване с лубимия по натам. Sunglasses
Мента, от фило тесто става стра6на баклава, ако ти се zанимава ( то си е zа баклава по принzип ).
петя911,   bouquet, и аz сум единствената в семеиството, която яде таратор ooooh! Crazy
карол и ерик, това кисело млеко в тубите е супер.

лехитраот

# 176
  • T"A
  • Мнения: 2 515
mi6imadi, от тюл е булото точно като балеринската рокля на дъщеря ти  Grinning Има две цветенца само (някакъв изкуствен материал), за да се знае кое е лице, кое-опако и една шнола тип гребенче за закрепяне в косата (там най-много мърсотия се е събрала). В България бях без було, но тук мъжът ми ще ме забулва, има такава традиция... Още го зяпам, не съм го потопила във водата  Mr. Green (имам предвид булото, да не решите, че мъжа ми ще давя  Laughing)

akhyal_katya, едно нещо не разбрах - това количество храна само ли го подготвяш  #Crazy или строяваш цялото мароканско войство да помага  Mr. Green
Аз пък носих една година сухи чушки от България и ме спряха на израелската митница - голям стрес беше, но си заслужаваше - пълних ги с боб и кисело зеле, като ми се разнесоха ония ти миризми - фантазия  Grinning

daniyah, шалом-шалом!
никаква баклава не правя, защото рядко ям сладки и не много неща сладки... Иначе кнафе (=кадаиф) е предпочитан десерт на половинката  Flutter А в Яфо приготвят такава баклава, че аз няма как да се конкурирам с майсторите  Peace Вие от кой край сте в Израел, от север ли? че аз се замислих - и това е от значение, ако идвате по море (заради вътрешния транспорт).

unik, толкова подробно и изчерпателно си писала, че не знам как да ти се отблагодаря    bouquet  Явно има значение града, защото в Беер Шева Клалит са с много силно присъствие и с добро име. За Леумит - в Бат Ям бях на седмото небе от обслужването им, има една кожна лекарка и един гастроентеролог, на които им дължа здравето си просто... Но тук - никакви ги няма - за гастроентеролог ме изпратиха в Рамат Авив, а там лекарката ми даде направление за гастроскопия - в Холон  Crazy Да не говорим за това, че чакам седмици наред за преглед на специалист, а мъжът ми в Макаби получава от днес за утре  Sunglasses
Но ми беше едно несигурно да си сменям касата, уж лекарите ме познават, всички записи на заболявания и изследвания от последните години са им в компютрите... Не знам... не е лесен преходът, навикът си казва думата... Но има мивца до 15 август за прехвърляне в Макаби  Mr. Green ... и аз да хвана намалението  Whistling

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 18:50 от Mentha

# 177
  • Мнения: 110
Ментааа, винаги имам много помощници. Какво да се прави - гостите са керван, а и представи си, че още може би не съм виждала всички. Иначе пък, живи-здрави, си хапват като им е вкусно. О, сухи чушки, мммммм. Това с киселото зеле предвид климатичните особености няма как да стане в Мароко, иначе наистина е много вкусно. Ахаа, да кажа, да таратор нито никой   Joy не яде!!

# 178
  • Мнения: 2 952
    Появявам се набързо да съобщя новината от Иараел :

                                                                      ЕУД ОЛМЕРТ ПОДАДЕ ТАЗИ ВЕчЕР  ОСТАВКА




http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html


# 179
  • Мнения: 2 952
Катя , копирам едни твои писания от темата за Магреба , които са много  свързани с  нашата тема.

Поклоненията на евреите в Мароко

В един период от историята си, Мароко е дом на около 300 000 евреи и много мароканци още са горди и почитат юдео-мароканското си наследство. Ежегодно голям брой марокански евреи посещават крайбрежния град Сафи и са много добре приети и почитани от местните мюсюлмани. Необяснимо е защо и как религиозните различия могат да бъдат арена на нечовешки конфликти и трагедии. В Сафи евреи и мюсюлмани се молят заедно.

Понякога през почивните дни, в Сафи се събират около 400 евреи – от близките градове, от Франция,  Америка, Канада и Израел. Център на поклонничеството е храмът Рабби Абрахам Вен Змиро , който спасява евреите от преследване в Испания през 15 век. Почитаният равин живеел в Сафи, там се намира и гробът му сега и там живеят и негови наследници.
По време на поклонението винаги свири оркестър от еврейски и мюсюлманнски музиканти. Изпълняват традиционна музика. Пее се на арабски, иврит и френски. Особено важна е традиционна песен, в която се казва горе-долу следното: „Бог е един, но някои Го почитат седнали, а други - прави като и двете форми на почит са приемливи, понеже Бог се почита със сърцето!

В неделите, в които има поклонически пътувания, е обичайна практика равинът да се моли за здравето на Мохамед 6 и неговото семейство. За посетителите ТОВА е проява на толерантност и разбирателство.
По настоящем в Казабланка живеят около 4 000 евреи. Някои се опасяват, че живеят в мюсюлманска страна и главно материални причини им пречат да се върнат в Израел. Така или иначе, днес само в Казабланка има 32 действащи синагоги и евреите, избрали да живеят в Мароко упражняват религията си свободно.

Някои евреи, които ходят в Мароко всяка година, защото усещат, че корените им са там.

Голяма част от евреите са напуснали Мароко през 1948, когато се създава държавата Израел, други през 1956 - годината, в която Мароко получава независимостта си от Франция, други - по време на израело-арабския конфликт.
"В Сафи никога не е имало расизъм," казва Хаим Охана, един от 10-те евреи, оставали в Сафи.
поклонническите посещения се наричат мосем на арабски и Hilloula на иврит.


От akhyal_katya.

Лека вечер от мен на всички.

Общи условия

Активация на акаунт