ИЗРАЕЛ 10

• 28 296
  • 278
  •   1
Отговори
# 180
  Аз   пък  преследвам  Дания    Grinning

щом  тя  не и два  при нас   аз  съм по  следите и   Hug

Моя    мароканец      е  изключение  значи   Кате    Laughing

само  таратор   му  е  пред  очите  Crazy ,особено като  закуска  в   рамадана   Embarassed

но  за  съжаление  копър  НЯМА   пробвах  и  да  сея  но  нищо  не излезе   ooooh!

Мента   и  ние  сме  с  такива  количества      chef

ако  правя  кифлички  с  шоколад  или  конфитюр     минимум  40  броя  ,а  от  еврейските  питки  ,мсиммен     с  масло и  мед   през  ден    30 , 40   броя  даже  да  сме  без  гости  

Joy     Joy

# 181
Mentha с такава инфраструктура в исраел, какво са раzстоянията, ина4е да, на север сме, до хадера.
ина4е кнафа и аz правя в къ6ти с моzарела. Peace
svearBlush не ме преследваи, тука съм, оба4е в някои др теми няма да стъпя Naughty Hug

маи трябва да се върна да 4ета наzад, пла6тате ли zа преглед при лекар GP, на6те пла6тат по 50 6екела, само да вляzат при GP-то, а си работят, т.е. са осигурени, така ли е ?

# 182
Дания , "Ц" се намира на  латинското "C" , "Ч" се намира горе в ляво на клавиатурата "~" ,  "Ш" се намира в  дясно горе на "{" , a до него е"Щ" - "}" ...

Нали питаше как се оравяме с кирилицата  Wink  . Дано ти е по-лесно сега.

Това с 50 -те шекела  не е ясно. Може би нещо не си разбрала .... С какви паспорти са ? Плащат осигуровки .....не се плаща на  личен лекар.Има тука нещо неясно. Сигурно не плащат осигуровки .... Има нещо.

Бягам да лягам   Hug Чао ви!

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 21:50 от petia911

# 183
Добър вечер   bouquet
Много интересна кулинарна тема разнищвате  Hug Много ми се прияде таратор и баница  Flutter Инак не съм голямо светило в домакинстването  Embarassed Не че не готвя, всеки ден готвя дори ама кухнята си е ала-моя-Светлост - броколи с пилешко, бамя с телешко, спанак, боб, грах, картофи, невероятни мешаници.  Все гледам манджата да е диетична щото мъжа ми на диета. Пък аз и Мони си дояждаме с  чипс, бисквити и вафли  Joy
Петя911 защо Ехуд Олмерт подава оставка? Не са ли доволни хората от него, или той не е доволен от тях? сайта не ми се отваря, както обикновено
Това 911 в ника ти сигурно значи готова да се притече на помощ . Също като американската полиция, работиш 24/7 и топ ефективно  Party Peace Познах ли? Hug
Катя Ахял, машалла чудесна статия за евреите в Мароко   bouquet  Hug Благодаря ти че я публикува.
Лека нощ от нас /в мн.ч. , нали съм 2 в 1/  bouquet

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 21:51 от al-Yashbi'

# 184
Ментуш, преминавай смело в макаби Peace. Ние сме там от 11 год. и не помня да са ме разочаровали или претупали.
Напротив аз също бях с рискова бременност, после мъжът ми премина операция на носа (беше му чупен в младежките години и тук го изправи, за да диша по- добре респективно да не хърка) Вик в БГ получи фибрилен гърч и бе диагностициран като епи. Тук веднага ме успокойха, направиха му ЕЕГ и изключиха епи като вариант. Добри са, с добри бази (благодарение на маген заhав ползват и много добри части болници), добри лекари, позновом много хора, доволни от тях.
А и дочух, че ако се прехвърли някой сега няма да има "чакащ" период за маген (при нас този период беше година).

daniyah при личен лекар се плащат 6 шек. (при тесен спец. 18) поне в нашата каса. Какви 50 шек  Shocked.

В нашата къща вечерно време се вечеря основно таратор  Crazy.  Майка ми каза, че не съм ги научила тези деца да ядат готвено  Joy. И е така гладни са - ядат, не- другият път. Но са здрави и определено не изглеждат недохранени...

И аз правя баница с фило, но и баклавички. Кнафе аз не обичам и съм аларгична към шам фъстък (фистук).
Чушки -бюрек мога да готвя и да ям с килограми. Преди 2 сед. точно бях силно преяла.
А крем- карамела е страст на милото ми.

Цитат
Аз пък носих една година сухи чушки от България и ме спряха на израелската митница - голям стрес беше

Ох, това голям смях трябва да е било.
Аз пък една година носих 3кг. пилешки бульон на майка (на телма) ми и ми обърнаха целият багаж- явно решиха нещо на прах и в пликчета- взеха ме за наркопласиорка  Joy  hahaha

# 185
Ей , няма спане ! Уж да лягам , а то МАЧ ! Оф и аз пак на компа  hahaha Той милия  гледа мач  веднъжна стотина години, та нека  Joy

Ние  сме в "Макаби"  здравна каса също, а моя като избира - знае да избира.Няма грешка Макаби, а той е там от малко дете. Давай , Мента на промоцията и това е.

Дания , къде си живеете вие иначе?

al-Yashbi' , за Олмерт не искам да коментирам , то ще се говори много по всички новини сигурно.Още от утре ще се пишат статии и на  български, та ще почакаме и ще видим  отзивите.След 2 месеца ще има  друг (а) на негово място и това ще видим с времето кой ще е. А за  911   Grinning и Мента мисля спомена , че се чуди ....От една кола бе ...Едно време .... Порше 911 на майтап с  един приятел го сложихме за име на първата ми поща и първите ми стъпки в нета ...  (   http://www.casanovacars.com/entry_images/0706/19/porsche-911-997-targa-4-4s.jpg  )  ... ех ...спомени  Simple Smile ...

Тали,  и аз нося на майка бульони   hahaha по 1 кило в пакет , сух бульон де...

То и дребните шекели  се плащат с  магнитната карта през компютъра , а не на ръка  в брой ....за  лекарите говоря де ... Нещо недоразбрано има в тая работа тука.

# 186
петя, мерси zа буквите, при мене не е то4но тъи...оба4е...
петя, как да не пла6тат осигуровк, нали каzах, осигурени са, свеки е у4ителка в държавно у4или6те.
сега да доиде мъжа ми и 6те го питам как се каzва касата? неzнам, те по скоро от манталитет маи пла6тат и на мен не ми е ясно Crazy ама zатова питам. Mr. Green
в германия сме ние, тука у4ихме, тука си останахме и така.

# 187
  • Sofia - TelAviv
 И ние сме в Макаби, аз , мъжа ми и детето. Не е необичайно да са мъжа и жената в различни Купи( здравни каси) , ама си е някак неудобно. За плащането наистина се плаща на всеки преглед, но е както Петя каза по 6 шекела и даже при GPто е само на 3 месеца(май) веднъж, не всеки път. А майка и татко в Клалит не плащат въобще за GPто. Специалистите се плащат повече, пооколо 20 шекела и то пак веднъж на 3 месеца, защото през теези 3 месеца може да те викнат още няколко на контролни прегледи и тогава такса не се плаща. В МАкаби, май наистина имат най-добрите условия.
Аз горещо препоръчвам на всички колкото и да са млади да си правят Макаби ЗААВ( златна карта на Макаби). СЛучвало ми се е да ми трябва преди да се оженя и ползвах огромно намаление за ортопедични наколенки, но за съжаление като си дойдохме в БГ я прекъснахме застраховката и когато се роди Ерик и ни трябваше, понеже той имаше проблеми, за да можем да ползваме по-добри услуги, вече нямаше  Sad  Мента, няма какво да се маеш, действай  Peace

Петя,  за плащането с магнитната карта, това става само ако пациента си е заявил услугата в офиса на здравната каса иначе се плаща на ръка. АЗнам го понеже преди да си дойдем плащах по банка, сиреч като ми мине магнитната карта автоматично ми свалят пари от банката, а сега си плащам на ръка.

И за кулинарната тема  Mr. Green : някой спомена чушки бюрек, а и пълнени чушки. Май в предишните теми за луканките в Яфо  Laughing не сме споменавали, че там се продават и "българска капия" - родна българска дълга чушка, зелена и червена. Продават ги в няколко от по-малките плод и зеленчици по Сдерот Йерусалим.

и за последно една МОЛБА  Crazy  може ли да ви улесня и да ви кажа, че тук обикновенно пиша само аз Карол, а Ерик още не го бива в четенето, но затова пък напира обикновенно да ви постне по някой отговор на китайски  Joy Пишете само Карол, за да не си търкате излишно клавиатурите   bouquet  Flutter

# 188
Ми аз  съм виждала само хора с магнитни карти - масовата практика за плащане .На ръка е малко рядко да се види, но има - да. Масата народ са със  златна карта - да ...

Дания, как е живота в Германия? Колко време сте там?Работите ли  ? Детето там ли се роди? Ако не съм разбрала нещо, а вече си писала - сори  Simple Smile .
Такива плащания един вид подкупи по БГ му тертип  тук не ми се струва,че вървят .... Интересна работа.  Simple Smile

Ха сега Добро утро на всички !  Hug

Къде отиде Тигър ? Един мъж имаме тука и той г няма  ooooh!Mr. Green

Скоро ни е срещата  с момичетата Party  Flutter Grinning !!!!   Hug

# 189
  • София-България, Израел - където си поискам
Бокер тов  bouquet

В Леумит за специалист се плащаха 11 шек. за три месеца ,през тези три месеци може да се наложи да отидеш 2-3 на преглед и не се плаща нищодопълнително.На личният лекар нищо не се плаща. Аз бях със златна карта и за раждането и следенето на бременността ми не съм плащала нищо, единствено в началото някакво изследване ме накараха да платя (инфото ми е от преди няколко години, но не вярвам много да се променили нещата).
Мента, струва си да си смениш касата , за да сте цялото семейство в една и ако имате на близо поликлиника на Макаби , за да ти е по-удобно да ходиш на прегледи.
Макаби според мен е най-добрата в Израел Peace

Кога ще се срещате?Айде да се похвалите после как сте изкарали Hug
Карол Grinning, поздрави на Ерик - времето бързо минава и скоро и той ще пише и чете Hug Hug

# 190
  • На дивана, под юргана
Къде отиде Тигър ? Един мъж имаме тука и той г няма  ooooh!Mr. Green

А-а-а, тук съм, тук съм още няколко дни... После - във Варна!
Опитвам се отчаяно да си свърша работата преди почивката, че иначе... 

Хвърлям аз по едно око, ама времето е малко, не стига за всичко.

# 191
   Хубава почивка  да изкарате !

Да идете да видите и новия МОЛ ВАРНА ...добре изглежда на снимки .... Simple Smile

http://forton.bg/en/wp-content/mall-varna-01.jpg

http://search.aol.com/aol/image?query=%D0%9C%D0%9E%D0%9B+%D0%92% … p;displayCount=20

(май това е повече по женската част  Mr. Green )

# 192
  • На дивана, под юргана
Е, ще идем... тя жената това тренира - шопинг.  Laughing
Няма как да пропуснем този мач... Дано да са го направили свястно този мол, щото от тези в София - само този на Стамболийски е прилично проектиран и изпълнен. Останалите два - много приличат на молове, ама все пък нещичко е побългарено и адски дразни... ама хора дето не са били много навън от страната не знаят и си ги харесват. Аз пък адски се дразня - особено от тъпо проектираните им паркинги...

# 193
  • T"A
В Леумит е 18 шекела за специалист (таксата е валидна 3 месеца), застраховката за тримесечието ми е 68 шекела (нещо със шейсет беше, но не знам с точност Blush), за личен лекар не плащаме отделно  Naughty (т.е. тази сума, която взимат в Макаби за посещение при джи пи-то, в Леумит не я взимат).

Пете, те всички хора са длъжни да "прокарат" магнитната карта при лекаря - така се отбелязва, че си била там, а и доктора ти влиза в "досието" като пациент. Плащанията в брой, поне в Леумит, са на касата - или на входа, където е рецепцията, или на секретарката, ако е частен кабинет. Не че се дават на лекаря на ръка  Wink
Застраховката зависи от това какво включва, но и от възрастта на застрахования  Peace

Намерих една статия, за съжаление е от 2002, не е достатъчно нова, но в нея пише така:

общо пациенти на болничната каса   ---  допълващи застраховки (златни, сребърни, платинени)
Клалит ->>> 3.6 милиона                      ---  50 - 55 % от общия дял
Макаби ->> 1.56 милиона                     --- 80 -85%  от общия дял
Леумит ->>  700 000                             ---  65 %  от общия дял
Меухедет ->> 700 000                          --- 80 %  от общия дял

Източник: статия в ynet

тук обикновенно пиша само аз Карол, а Ерик още не го бива в четенето, но затова пък напира обикновенно да ви постне по някой отговор на китайски  Joy

Karol, ти пък каква си - дай на детето някое смайли да прибави към мненията  Mr. Green

Ще се включа по-късно пак (хе-хе, на всеки имам какво да кажа Mr. Green), че днес ми беше дълъг и изморителен ден  Confused Но пък хубавото е, че си оправихме и израелските документи да ни пишат женени, че в службата на мъжа ми напират да ги отчетат заради данъците. И подарък ни дадоха - как да не си обичаш работодателя  Flutter

# 194
  • София-България, Израел - където си поискам
Мента, това за данъците  е много важно. Сега ще плаща по-малко данък,като семеен, като имате деца живот и здраве още отстъпки от данъка и така.

Общи условия

Активация на акаунт