Раждане в къщи

• 46 447
  • 612
  •   1
Отговори
# 195
  • София
fata, ти по свое настояване ли роди нормално или просто там няма такова условие като в БГ - "Близнаци? Това значи секцио...".
иначе аз да кажа, въпреки че не съм ескориал - предните й две раждания са в Майчин дом, София. Без усложнения, но ако иска тя ще разкаже повече... Simple Smile

# 196
Escorial, не искам да прозвуча скептично, но твоят план е прекалено дълъг, за да го чете някой в болницата. Просто няма време за такива работи, смяната се сменя и т.н. и никой няма да си играе да го разглежда подробно за съжаление.

Сега ще ти кажа, нас какво ни учеха в класовете за бременни. Избираш 5-6 неша, които са наистина важни за теб и ги пишеш с големи букви на лист хартия, слагаш сники на вас двамата с таткото и го оформяш така че да не звучи като заповеди (защото персоналът се отнасял зле към такива  Shocked), ламинираш 2-3 и правиш още няколко копия. Едно даваш на лекаря ти, да го сложи в медицинския картон, едно лепваш на вратата на стаята ти и даваш едно на мед. сестрата в болницата (за всяка нова смяна трябва да имаш по едно), и едно да седи до главата ти. Много по-важно според мен е бащата и дулата ти да знаят точно какво искаш, от там нататък тяхна задача е да следят какво се случва.

Също така нещата са навързани - ако нямаш абокат няма как да ти влеят нещо без да разбереш. Аз напр. имах система за Стреб Б и това много ги улесняваше в това отношение и не смятаха за нужно да ми казват какво ми пускат. Друго, което ми се стори добре да се помни - за всяка процедура питаш защо е нужна, ако не могат да ти обяснят най-вероятно не е животоспасяваща. Ако ти кажат нещо, което не ти харесва, питаш какви алтернативи имаш (Примерът, който ни бяха дали - искат да сложат система с питоцин, пита майката каква и е алтернативата, казват да се прибере в къщи и да дойде пак като зачестят контракциите  #Crazy)

# 197
Като се роди Мариза ми я дадоха и нейната пъпна връв беше отрязана, когато спря да пулсира. Бебетата не ги къпят и не ги ваксинират веднага.

Радвам се че в Холандия вече не прерязват пъпната връв веднага. Бях чувала че и в други европейски страни е така. На мен при предварителното посещение в болницата ми бяха казали че няма проблем ако поискам, ама като отидох да раждам започнаха да бият отбой - как нямало смисъл, как пъпната връв трябва да е по-високо от бебето (все едно че беше ужасно трудно да приспособят нещо за да сложат пъпната връв над бебето), такива работи. По принцип има една тенденция болниците да стават по- baby-friendly и да предлагат все повече условия, доближаващи раждането до естественото раждане. Това да поставят бебето веднага върху корема на майката, да не го отделят от майката по време на престоя й в болницата си е било истинска революция. Също да не къпят бебето 24 часа (знам че естественото му покритие било полезно за него) - това също го направиха с моето бебе в болницата ми в Канада. Но за да се въведат всички тези неща се иска време, бюрократични процедури. Аз просто не съм чувала за болница в Монреал, която да предлага раждане в поза, различна от лежаща. А е абсурдно, всеки специалист признава че тази поза забавя и затруднява раждането, въпреки че е по-удобна за персонала. Просто исках да кажа че нещата са в развитие, положението на Запад е много по-добро от това в България (поне в държавните болници в България), но още има много което да се желае.
Още нещо - да ви кажа защо за мен беше много важно че бях в болница - помощта за кърменето през първите дни. Въпреки че имах опит, нито опитът, нито интуицията можеха да ми покажат какво да правя в определени моменти.

# 198
fata morgana, много се увлякох от разказа ти Wink Мерси, че сподели. Ако аз бях с близнаци сигурно щях да търся да има акушерка с мен.
Atti , мерси за съветите, може би ще извадя някои по-съществени точки от плана и ще ги разпечатам допълнително с големи букви на отделен лист. Струва ми се много практично, тъй като наистина надали всяка сестра наоколо ще има време да ми чете плана.
А за помощта с кърменето...боже, имам толкова лош спомен. С първото ми дете, както Yanche казва - в Майчин Дом, София, имах голям проблем със засукването. Три дена не успях да го накарам да засуче и той само се дърпаше - не искаше сам. Няколко пъти ходих до стаята със сестрите да ги моля да ми помогнат да засуче, а те само ми се караха, че не съм подготвяла гърдите си предварително (а аз всъщност ги бях подготвяла!) и ме заплашваха, че няма да ме изпишат на 5тия ден, ако бебето не наддаде. Така прекарах два дена плачейки, че бебето не суче и то в ръцете ми - плачейки от глад.
На второто раждане не исках да виждам никой който да ми "помага" или да ми храни бебето с нещо друго. И той си засука много по-лесно и бързо - на втория час - веднага след като ми го дадоха.

# 199
  • София
escorial, все пак въпреки "помощта" на сестрите първия път си кърмеше успешно...

# 200
И аз за "помощта" при кърменето имам много лош спомен от България, но в Канада беше коренно различно. Сега като родих тук в нощта преди да ни изпишат както всичко с кърменето си вървеше нормално (ама първия ден че и след това за всяко кърмене до мен имаше сестра която ми помагаше), изведнъж бебето плаче гладно до пълната гърда, а аз - уж опитната мама, стоях като хипнотизирана и не знаех какво да правя. Но беше лесно - натискаш само звънеца за да дойде сестрата. Сестрата ми препоръча да предложа другата гърда, а за първата ми донесе студено зелево листо. Ако си бях сама вкъщи, сигурно щеше да има безсънна нощ Party
Ескориал, а какви са тези тестове на бебето, които не искаш да му правят в болницата? 

# 201
Предполагам това ужасно боцкане в петичката през 2 часа, за да вземат кръв заради жълтеницата. Определено си е стрес за бебетата.

# 202
  • Canada
Предполагам това ужасно боцкане в петичката през 2 часа, за да вземат кръв заради жълтеницата. Определено си е стрес за бебетата.
Защо през 2 часа? Слава я бодоха само веднъж. Това изследване вярно си е варварско, буквално изцеждат петичката на детето.

# 203
Не беше само веднъж. Мисля, че имаше високи стойности и за това. Накрая ми се каза, че нямат свободна лампа и да го слагам до прозореца гол.

# 204
fata, ти по свое настояване ли роди нормално или просто там няма такова условие като в БГ - "Близнаци? Това значи секцио...".
иначе аз да кажа, въпреки че не съм ескориал - предните й две раждания са в Майчин дом, София. Без усложнения, но ако иска тя ще разкаже повече... Simple Smile

Аз исках да родя нормарлно и имаше и всички предпоставки за това - нямах проблеми и бебките бяха и двечките с главичките надолу (дълго ги убеждавах и в 27-а седмица се обърнаха и така си останаха  Heart Eyes) Но и по принцип никога не е ставало дума за секцио, тук секцио по желание няма, а и по принцип се държи на нормалното раждане. Иначе в България сигурно щях да съм за секцио - 35 години, първо раждане и близнаци....просто нямаше да ми се размине  Simple Smile НО, донякъде и оправдавам лекарите в БГ - като знам как майка ми преди да я оперират сестра ми и вуйчо ми даваха кръв ако се наложи кръвопреливане в моя случай какво щяха да правят  Sad Та в този смисъл секциото е по-лесно и благоприятно за всички  Peace

Escorial, не искам да прозвуча скептично, но твоят план е прекалено дълъг, за да го чете някой в болницата. Просто няма време за такива работи, смяната се сменя и т.н. и никой няма да си играе да го разглежда подробно за съжаление.

Сега ще ти кажа, нас какво ни учеха в класовете за бременни. Избираш 5-6 неша, които са наистина важни за теб и ги пишеш с големи букви на лист хартия, слагаш сники на вас двамата с таткото и го оформяш така че да не звучи като заповеди (защото персоналът се отнасял зле към такива  Shocked), ламинираш 2-3 и правиш още няколко копия. Едно даваш на лекаря ти, да го сложи в медицинския картон, едно лепваш на вратата на стаята ти и даваш едно на мед. сестрата в болницата (за всяка нова смяна трябва да имаш по едно), и едно да седи до главата ти. Много по-важно според мен е бащата и дулата ти да знаят точно какво искаш, от там нататък тяхна задача е да следят какво се случва.

Напълно подкрепям! И бащата дулата за го "припомнят" достатъчно често, ако се наложи  Naughty

# 205
Видях, че си дала линк към homebirth kit-a, който си поръчала, но не можах да го отворя. Мога обаче да споделя от нашия кит какво използвахме и какво не Simple Smile
В комплекта имаше 2 импрегнирани чаршафа (бяха точно колкото да покрием разпънатия диван с двата!) 5 големи имрегнирани постелки и 10 малки. Големите ни дойдоха иделно към края на първа фаза (нещо не ми беше удобно да тичам до тоалетната през 2 минути, а точно при контракция много ми се искаше да си отпусна всички мускули в тазовото дъно и съответно не задържах нищо в пикочния мехур. така добре ми беше известно време коленичила върху една дебела възглавница, покрита с импрегнирана подложка, и опряла се с ръце и лице на топката - пълно освобождаване на таза и отпускане на горната част на тялото) и за самото раждане. Малките също влязоха в употреба след раждането - подменихме изцапаните чаршафи с тези подложки, като ги застъпихме и се получи мн. добре (това се вижда точно на снимката, която ти изпратих). Ръкавиците от кит-а използвах, за да пипапм стерилизираната ножица за пъпната връв и след това, за да прибера плацентата и да я замразя (искаме да я заровим в градината на къщата ни в провинцията, но няма да стигнем дотам преди следващата пролет). След като изварихме ножицата, я прибрахме в един от пликовете със стерилна марля от комплекта. Останалите стерилни марли ползвах след като падна пъпчето на Мартин, докато се затвори съвсем - за около 36 часа на всяко преобуване слагах нова марличка - така хем "дишаше", хем не се допираше до дрешките и пелените (ползвам многократни prefolds). Исках да поръчам конци вместо клипси, но нещо се обърка при поръчката и всъщност съм поръчала клипси, които използвахме, както съм описала в историята. В комплекта имаше още йоден разтвор и лубрикант, кърпички с алкохол - но това са неща, които се използват при асистирано раждане евентуално - за дезинфекция, прегледи с ръкавици и ако трябва да се поставят инжекции. Получихме също хартиен сантиметър, шапчица за бебето, пакет превръзки за майката и "помпичка" за "осмукване" на бебето. Използвахме всичко по предназначение, без помпичката - не се наложи. 

# 206
Мег, моите постелки са абсолютно същите Wink, но нямаме по-големи. Имаме 4 измпрегнирани чаршафа, които се надявам да стигнат. Ръкавици нямаме. Все още и ножица нямаме. Има ли значение каква ножица ще си вземем? Там от където поръчах нещата не предлагаха ножици, та ще трябва аз да си купя.
Добре, че ми каза за тези йодените кърпички - аз се чудех за какво ли ще ми потрябват толкова. Явно няма да ми трябват Wink
Иначе си поръчах допълнително едно пластмасово шишенце и някакви билки, които се водят за по-бързо зарастване на тъканите - казва се Perineal Heal Kit. Не бях виждала такова комплектче тук по магазините и съм доволна, че си взех от този сайт.
И ние имаме клипси за пъпната връв, но да ти кажа честно ми се иска да ползвам конци. В болницата, където ходя сега на редовни прегледи, като разбраха, че искам да раждам у нас ми казаха, че пъпната връв се връзвала много добре със конци за зъби. Хем са здрави, хем са стерилни, а ние даже ползваме едни, които са покрити с tea tree oil, който си е натурален дезинфектант. Ще видим как ще се стекат обстолятелствата, но мисля, че тея клипси после само пречат и лесно може да ги закачиш като сменяш памперса. С конци ми изглежда доста по-чисто.
И нека да споделя, че усилено чета за ЕБХ - естествената бебешка хигиена, при която се ползват много по-малко памперси и до няколко месеца можеш да се научиш направо без памперси. Като за начало съм си купила тези: http://www.gdiapers.com/
А ето и един линк за ЕБХ: http://www.estestveno.com/index.php?pageid=4&langid=0&it … d=-2&cid=3060
На този сайт между другото има и много хубави статии за раждането, различните пози по време на раждане и куп друга информация за естествено, природосъобразно и съзнателно отглеждане на бебета и деца.

# 207
[

Напълно подкрепям! И бащата дулата за го "припомнят" достатъчно често, ако се наложи  Naughty

[/quote]

100% ще го направя!!!, Благодаря отново на Atti за полезния съвет.
Мъжа ми даже предложи да напиша на края на плана, че е съобразен с религиозните ми вярвания. Тук религията е много силен аргумент наистина. Не знам как ще прозвучи това, написано в birth plan-a... Все още е в процес на обмисляне от моя страна Wink

# 208
 Grinning
Ножици в нашия кит също нямаше. Видях, че за пъпна връв се използват едни такива специални, ама това - по болниците. За дома ни трябваше остра ножица от неръждаема стомана. Намерих такива на Solingen в една аптека (цяло чудо е какво се продава у нас по аптеките Wink). Изварихме я, и я прибрахме в стерилна марля. В крайна сметка и ние опряхме до конци за зъби  Mr. Green Беше само малко трудно да намеря тук такива без wax, аромати и пр. Клипсите гледам масово ги ползват по болниците. Вярно, че става много бързо с тях и много силно притискат, ама сигурно на бебечето не му е приятно тази ръбава пластмаса да е непресттанно до него точно в първите му дни. Пък и при кърменето реших, че ще ни пречи това пластмасово чудо между нас.... Така решихме първо да сложим един клипс на около 6-7 см от пъпчето, а после на около 2 см от клипса да стегнем с конеца за зъби. Пъпната връв се оказа нещо бая жилаво за пристягане, така че омотах конеца няколко пъти и доста се напънах да пристегна хубаво. Бебчо не реагира нито на поставянето на клипса, нито на връзването, нито на прерязването между клипса и конеца след това. След прерязването, от пъпната връв паднаха няколко капки кръв, но не сме слагали йод или дезинфектанти - хомеопатията свърши тази работа. Иначе домът е много по-бедно на бактерии място от болницата и рискът от някаква инфекция през пъпчето е много по-молък. Още на следващия ден забелязах, че пъпната връв започна да се свива и конеца изглеждаше някак хлабав, но не падна. Пъпчето изсъхна значително първите 2-3 дни и падна на 6-тия, но конеца си стоеше, макар и хлабав. Почиствах пъпчето само с клечици за уши леко потопени в преварена вода и после със сухи такива докато не заздравя съвсем на 8-ия ден.
Честно казано аз дълго се чудих на това нещо наречено Peri bottle и така и не реших за какво може да се използва. Явно в нея се слага разтвор, с който се обливат евентуални ракъсвания, но нали се бяхме разбрали, че няма да има разкъсвания, не стигнахме до нея  Grinning
Ето ти предимството да имаш по-големи деца Simple Smile Не ти се налага да четеш за кърмене и се концентрираш върху ЕХБ. Аз до последно (че и после) най-много четох за кърменето и добре, че го направих. А ЕХБ оставих за по-късно и сега още наваксвам. Аз също смятам да минем на тази система скоро, но засега само изучавам навиците на бебчо и още не мога да го хващам; гледам само да казвам кодовите звуци, когато го видя да пишка или ака при преобуване.
Завидях ти малко за пелените.  Blush За мен този тип бяха скъпи и се задоволих с prefolds.

# 209
На нас пък на пъпчетата ни сложиха клипси и мога да кажа, че въобще не пречат на нищо и не притесняват бебето по никакъв начин. Както бях споменала тук не ги къпят в болницата и всъщност бебетата ги изкъпахме чак на 3-я или 4-я ден след раждането, когато си бяхме вече у дома. На Мариза вече й беше паднало пъпчето, а на Джордана падна на следващия ден. Тук казват с нищо да не се маже и да не се пипа. А пък таткото в болницата преряза пъпната връв без никакви ръкавици  newsm78
А понеже си говорите какво трябва за раждането описвам накратко какво има в тукашните пакети за раждане у дома, които се полагат на всички бременни в зависимост от застраховката:
за раждането:  1 постелка за легло 80/160, 2 постелки 60/90, стерилен клипс за пъпчето, 15 големи дамски превръзки (ама много големи сигурно 20/30 см), лейкопласт, ръкавици 10 бр.
за след раждането: 6 постелки 60/60, 2 пакета големи дамски превръзки, 2 чифта мрежести гащи (много удобни!)
санитарни материали: 10 стерилни марли 10/10, 32 бр. стерилни марли, 1 пакет памук, 110 гр. спирт (70 градуса), 1 шише дезинфектиращ сапун, 1 опаковка дезинфектиращ гел.

Иначе за тази Peri bottle - на мен ми дадоха такава в болницата, която завършваше с едно дълго извито маркуче - много е удобна за подмиване в първите дни, докато седиш на тоалетната. Също някои жени могат да имат болка при уриниране и при обливане с хладка вода намалява болката. Из имах и малка епизотомия и ми казаха и нея с нищо да не почиствам, а само да обливам хубаво с вода и да я "проветрявам" колкото се може повече. Наистина зарастна за отрицателно време и на 20-я ден след раждането карах колело  Simple Smile
За ЕБХ-то се отказах, малко множко щеше да ми дойде да пера и пелени  Embarassed Иначе се бях много навила по едно време. Между другото тези пелени на Ескориал ми се виждат много хубаво решение, но тук не съм чувала за тях.

Общи условия

Активация на акаунт