Раждане в къщи

• 46 057
  • 612
  •   1
Отговори
# 210
Escorial, аз ползвам Г дайперс за излизане, иначе сме с дайпър сървиз. От опит да ти кажа, че Г-то също си запарват както обикновени памперси, плюсът е, че няма лосиони разни и може да се рециклират. Та аз затова не бих ги използвала като основен памперс, а и доста скъпи ми идват. За ЕБХ според мен най-добри са памучните пелени, в началото най-обикновенни при-фолдс ще свършат работа. Аз имах дайпър сървиз и според мен е страхотна услуга, ако го има във вашия район.

# 211
Хе хе и ние сме с такива пелени, много са сладки и удобни.. само че аз не си играя да флъшвам, рециклираме ги заедно с хранителните отпадъци. Някак не мога да си представя да седя и да бъркам с пръчка в тоалетната докато се разтвори Sick

Atti, мерси за информацията! А не може ли Gтата да се използват и с памучен лайнър?

И аз реших да пробвам ЕБХ заради червено дупе, но след един ден на пълен неуспех и тотално оакване реших да го отложа за малко по-нататък Laughing

Meg1, честито бебче и на теб. Кога е роден? сигурно си казала но съм пропуснала. Embarassed

# 212
Гаргамелчо, на кое казваш лайнер - това, в което влиза памперса ли? Защото аз сега погледнах и самите гащи са с найлон отвътре, дори и да не закрепяш вътрешното.  newsm78

Аз започнах ЕБХ на 6-тата седмица някъде, тогава вече се бяха поуспокоили нещата откъм кърмене и спане. Г-тата директно ги влъшвам, няма нужда от бъркане. Simple Smile

# 213
ами моя е грешката.. исках да кажа вместо това което се флъшва да слагам памучно парче, което се пере.. а найлоновото нещо се маха, но нали и на памучните пелени се слагат найлонови гащи отгоре така или иначе. каква е разликата?

# 214
Ами де да знам, верно и на прифолдс се слагат найлонови гащички, но сякаш повече се проветряват, те почти винаги са му по-големи. Г-то от друга страна му ляга много добре и няма от къде да влезе въздух. Аз мойте прифолдс не мога да ги сложа вътре, много са големи, може би ако си направиш някакви специални или ползваш по-малкия размер?  newsm78 За Г-то имах предвид, че самите гащи са с найлон от вътре, дори и да махнеш найлоновия инсърт. Ох, дано нещо да се разбира от писанията ми.  Crazy

# 215
Гаргамелчо, благодаря  Grinning Честито и на теб Simple Smile
Като ти гледам лентичката с Ема ни водите с 10 дена Simple Smile Мартин се роди на 5-ти авгурст.

Нашите гащички не са найлонови, водят се flannel - но се оказа, че това е полиестер. Не пропускат вглага, но са много проветриви. Каго цяло съм доволна от системата prefolds плюс тези гащички. Не се налага да ползвам непромокаеми чаршафчета. Просто гледам да го преубувам или при всяко хранене (в момента това е на 2-3 часа тъй като влязохме в третата седмица) или на 4 часа най-много. Използвам и едни хартиени подложки върху пелената, които много добре задържат твърдата част от акото, но пропускат течности. Те са напълно разтворими и могат директно в тоялетната да се хвърлят. Като започне да спи на по-дълги интервали, има едни допълнителни подложки - doublers, които се слагат в пелените - те задържат още повече течност.
Удобно ми е да пера пелените и дрешките веднъж на 2 дни - така горе-долу запълват обема на пералнята. В БГ много малко мами ползват многократни пелени; на никой не му пука за околната среда  Cry и за това какво съдържат всъщност памперсите. Налага се, които иска, да си поръчва от Щатите (засега оттам е най-евтино); за услуга по пране пък да не говорим.... Добре че ни е бабата, да помага, обаче, иначе трудно бих се справила с домакинската работа и бебето. А ако имаше и по-големи деца - съвсем си нямам на идея как щях да се оправя...

Ние също не къпахме Мартин докато не заздравя пъпчето съвсем. Само го забърсвах с влажна кърпа, където имаше нужда.

И нашият комплект за раждане съдържаше едни бая големи дамски превръзки и мрежести гащички. На мен обаче и еното и другото не ми бяха много удобни. Предпочетох си моето си бельо и стандартните тънки дамски превръзки с крилца.

# 216
Виждам, че се разприказвахте за пелени и памперси Wink Няма лошо Wink И аз чета и се опитвам да запомня всичкия споделен опит, та да мога след това да имам успех с опазването на околната среда и грижата за нуждите на бебчето.
Аз обаче искам да питам Мег каква хомеопатия е ползвала и кой и я е предписал? От моето обучение знам, че не е толкова лесно да си намериш правилния хомеопатичен разтвор за твоето състояние. За един човек може да работи нещо, но за друг в същото състояние разтвора да е съвсем различен.
На мен дулата ми препоръча Arnica 200cc точно преди и след раждането, която се препоръчва при физически травми за по-бързо оздравяване на тъканите.
Против кръвоизлив ще си взема Shepherd's purse и Angelica, но вече на тинктура.
И другото което знам против кръвоизлив е Red Raspberry Leaf Tea.
Също съм се запасила и с Rescue Remedy от Цветните есенции на Бах, въпреки, че от училище ни бяха карали да си направим целия комплект и ги имам всичките. С тях знам как да работя и как да си избера правилната, но за хомеопатията не смея на своя глава да си избирам, защото не съм учила достатъчно, че да я разбирам, а и нямам конкретен хомеопат, който да ме посъветва.
И сега се сетих за това, което по сайтовете за домашно раждане, а и в акушерските книжки препоръчват като най-сигурен начин за спиране на сериозен кръвоизлив след раждането - родилката да изяде част от плацентата. Препоръчват да се отреже малко парченце и да се пасира заедно с червени или тъмни плодове. Казват, че това със сигурност спира кръвоизлив от каквато и да е степен, защото организма на майката така разпознавал, че раждането е приключило и няма нужда повече от толкова усилено кръвоснабдяване там, където е било бебето.
За сега не се сещам за други "лекове", но като се сетя ще пиша пак Wink

# 217
Това да не е някаква секта? Съвсем се смахнахте - я по-добре вземете изяжте цялата плацента - ми те животните така правят - по-ествествено от това няма на къде. Аман от превземки и простотии. Тя и Вери беше много отворена и се зъбеше на докторите за не знам си какви ествествени щуротии, ама като видя зора ги врънка за епидурал, че после и за секцио.

# 218
escorial,
аз работя с класически хомеопат от 5-тата седмица на бременността. Той ми определи лекарствата. Първо трябваше да изчисти от мен остатъците от фармецефтични лекарства за потискане на алергечни реакции и хормоналните препарати, които бях взимала преди години. И така за раждането опряхме до Pulsatila в потенции 200 СН и СМ за стимулиране на контракциите и Аrnica 200 СН за мен и СМ за бебето за по-бързо преудоляване на голямата промяна (не харесвам думата "травма", в нашия случай не мисля, че някой от два ни беше травмиран, но определено си беше голяма промяна, особено за бебето). В интерес на истината, ползвах Pilsatila като редувах потенциите едва след като започнаха напъните, но още не бях сигурна дали ще се родим въпросната нощ, а исках вече да се раждаме. Определено свърши работа Simple Smile Продължих с арниката още около седмица, а бебето мина на Lycopodium. Аз минах през пулсатилата за едно денонощите и после и аз се присъединих към лекарството на бебето. Между другото, то беше и първото ми лекарство, изместено за няколко месеца от лекарството за изкарване на хормоналните препарати. Сега просто се връщам на него.
Традиционната акушерка, за която стана дума, също ми препоръча, ако има необичайно силно кървене, да изям парченце от плацентата. Като се замисля, почти всички бозайници изяждат плацентата на малките си... явно има нещо. Доколкото знам, от плацената се извличат какви ли не вещества за козметчната и фармацефтична индустрии, а и съдържа разни хормони, затова ми звучи много логично да спира кръвоизливи.  
Аз нали съм фен на четенето, та в подготовката си за раждането си бях поръчала и една книжка Wise woman's Herbal for the Childbearing Year. Там са описани точно Shepherd's purse, Angelica и Red Raspberry Leaf Tea за кръвоизливи. Оцених книжката като много добра, защото всички билки са посочени и с латинските им имена - така могат да се търсят навсякъде по света и няма да има грешки в превода Simple Smile Освен това има отделна глава за приготвянето на запарки, тинктури и пр.
Споделям напълно мнението ти, че хомеопатията не е шега работа и трябва опитен хомеопат да ти предпише лекарството и потенцията. На самите хомеопати им е трудно да си предписват лекарства или на близките си, тъй като са лично ангажирани и трудно отсейват важното от несъщественото.
Една позната, която роде и двете си деца сама у дома, ме посъветва да след раждането непосредствено да пия прясно изцедени сокове богати на вит. С - портокал, киви, лимон. По време на раждането пък се препоръчват т.нар. електролитни напитки - може да се забърка такава, но като най-подходяща се препоръчва пресният гроздов сок. Моята сокоизстисквачка има приставка за сок от грозде, но не опрях до него.
Още нещо, което акушерката горещо ми препоръча, е никакви студени храни и напитки. Единственото студено може да е компрес на челото, ако има нужда. Тя препоръчва и горещи компреси на сакралната кост и пубисната кост - дълъг чорап се пълни с боб или грах или друго, което задържа топлина; нагрява се в печката и се поставя на съответното място за разхлабване на сухожилията. При мен обаче горещата вода на душа вършеше тази работа.

# 219
ъх... това малко в повече идва май  Sick животните прегризват и пъпната връв  Mr. Green

и някои постове, особено от живеещи в Канада, предимно в цивилизацията, ми звучат абсурдно - не разрешавали различни пози, нямало свободна техника, бодяли децата по няколко пъти - нещо не много цивилизовано ми изглежда. а ако повторно взимане на кръв се е наложило поради завишени показатели - тогава това е съвсем различна история и би се случило навсякъде. едва ли ги бодат за собствено удоволствие.

доста е изненадващо, че може да са такива драстични разликите между провинциите по отношение на раждането и неонаталната грижа. все си мисля, че има някакви стандарти. знам за раждали в Калгари и Уинипег - и двете жени са споделяли същото, което видях и аз. познавам и раждала в Торонто, но тя беше също секцио. все пак ще я разпитам за условията за раждащите нормално, любопитно ми е каква е практиката.

# 220
И сега се сетих за това, което по сайтовете за домашно раждане, а и в акушерските книжки препоръчват като най-сигурен начин за спиране на сериозен кръвоизлив след раждането - родилката да изяде част от плацентата. Препоръчват да се отреже малко парченце и да се пасира заедно с червени или тъмни плодове. Казват, че това със сигурност спира кръвоизлив от каквато и да е степен, защото организма на майката така разпознавал, че раждането е приключило и няма нужда повече от толкова усилено кръвоснабдяване там, където е било бебето.
За сега не се сещам за други "лекове", но като се сетя ще пиша пак Wink

Като преминала през кръвоизлив, тук въобще не мога да се съглася! Най-големият проблем и най-големи кръвоизливи се получават, тъкмо защото плацентата не излиза, по този начин матката не може да се свие и да се прекъсне прилива на кръв към кръвоносните съдове, там където е прикрепена плацентата (която евентуално само частично се е отлепила). Истината е, че лежиш и се молиш да приготват по-скоро операционната зала, за да ти извадят плацентата,  докато бълваш литри кръв  Sad
Единственото нещо, което може да се опита е да се постави бебето на гърдата, евентуално да се направи лек масаж на корема или да се дръпе леко пъпната връв (но тук има опасност от объщане на матката!). При мен нито един от тези методи не подейства. Позволявам си да напиша тези неща, защото изчетох много информация по въпроса след моето раждане. Точно този тип кръвоизлив е главния виновник за огромната смъртност на родилките в Африка и има специални информационни листовки за лекарите с описание как да се извършва ръчно вадене на плацентата в "полеви" условия. Но само от лекар  Naughty
Така че преди да хапвате плацента с плод се отправете към най-близката болница! Съжалявам ако звуча малко остро, но съвсем не е шега работа! Спестявам си останалите подробности, за да не излезе, че искам да плаша някого.

# 221
fata morgana , напълно съм съгласна с теб! Твоят случай е един от тези в които наистина се нуждаеш от спешна медицинска помощ. А пък и малко трудно да си хапнеш от плацентата докато е още вътре в теб...Wink
Ставаше дума за кръвоизливи, такива каквито се получават при анемични жени след раждане примерно. При тях кървенето е много по-силно и са предразположени към събиране и съсирване на кръвта в матката. И то при условие, че плацентата е цяла и е излязла напълно.
Знам разликата, защото с първото дете бях по-анемична и съответно кървенето след раждането беше доста по-силно...с второто беше много по-малко и по-кратко, също нямах и толкова много съсиреци, които да излизат от мен.
А това, че има случаи в които се налага спешна помощ - разбира се! Има. Много е важно да знаем кои са те и как да категоризираме правилно случващото се. Дали е нормално или спешно трябва да се вика линейка.
Ето на този сайт има нещо споменато за плацентата: http://www.purebirth-australia.com/lotusbirth/placenta-benefits.html
Искам да ви дам и документа Emergency Situations, no за съжаление, не мога да ви дам директно линка, защото се зарежда направо файл .doc. На този линк: http://www.purebirth-australia.com/pregnancy/preparing-for-birth.html по-надолу в страничката има секция: Labour & Birth Preparation и там има линк: Emergency Situations.
Meg, между другото, точно пък в този документ пише, че трябва да се внимава с приема на Shepherd's Purse, защото може да предизвика бързо съсирване на кръвта и да се образуват големи съсиреци в матката... newsm78

# 222
Ето го сайта на Клер Лопринци, но за съжаление в момента пише, че не работи Cry
www.clareloprinzi.com

# 223
Тя и Вери беше много отворена и се зъбеше на докторите за не знам си какви ествествени щуротии, ама като видя зора ги врънка за епидурал, че после и за секцио.
Толкова си чела! За секцио никога не съм ги врънкала! Аман от теб! Ако имаш нещо да ми казваш, на лични! Не разваляй темата на момичето!

# 224
и някои постове, особено от живеещи в Канада, предимно в цивилизацията, ми звучат абсурдно - не разрешавали различни пози, нямало свободна техника, бодяли децата по няколко пъти - нещо не много цивилизовано ми изглежда. а ако повторно взимане на кръв се е наложило поради завишени показатели - тогава това е съвсем различна история и би се случило навсякъде. едва ли ги бодат за собствено удоволствие.
Нещо не те разбирам. За позите ще го прескоча, защото отношение не съм взимала в писанията си. Само споделих как е било при една моя приятелка. За другото, мислиш, че лъжа и си измислям ли? А и не съм го написала с цел оплакване от персонала. Верно не го правят за удоволствие, а за презастраховка, понякога излишна. А стреса за бебето дали някой го отчита? Но да не се правя на много отворена...

Последна редакция: ср, 20 авг 2008, 08:46 от Вери

Общи условия

Активация на акаунт