Раждане в къщи

• 46 048
  • 612
  •   1
Отговори
# 225
изглежда ми изненадващо и абсурдно в провинции на Канада да има подобно отношение, както изрично съм отбелязала. за мен е така, за мен. вероятно защото аз пък нищо подобно не съм чула и видяла. дано сега по-добре ме разбираш. за теб не мисля нищо, просто отбелязвам впечатления.

п.с. стресът на бебето определено го отбелязват, след като от два месеца по новините се обсъжда употребата на захар за намаляване на болката. не мислиш, че можем да научим на нещо лекарите или? всъщност, я и аз да не се правя на отворена, защото с естественото лекарите явно не се справят  Whistling и в България не го могат, и в Канада не са подготвени, не знам къде да раждате... вкъщи май е най-добре  Grinning

Последна редакция: ср, 20 авг 2008, 09:02 от simplyaven

# 226
escorial,

Да, наистина има предупреждения за използването на билките. Тя, фармацията именно от билките е тръгнала, но с по-малко разбиране и съответно повече странични реакции. Аз имах известен опит с билките преди да се сетя, че могат да помагат и за бременост и раждане, та внимателно четох после какво и как. Но не позвах нищо в крайна сметка, именно защото открих страхотен хомеопат.

Сайтът на Клер е съвсем нов! Тя от доста време си мислеше да пуска сайт. Твърди, че е дна от много малкото традиционни акушерки, които са се научили да ползват РС и РР Simple Smile Събираше истории на свои клиенти, които да качи на сайта и да ги организира по държави, в които е работила Simple Smile
Ех, дали ще доживея времето и у нас да започна да работят традиционни акушерки?!?! Мечти  Simple Smile

# 227
simplyaven, човек винаги има на какво да се научи независимо каква професия изпълнява. Никъде не съм писала, че не се справят с естественото раждане в Канада. Но смятам, че има още да се работи по въпроса. Никъде не съм писала също така, че съм недоволна от грижите и обслужването. Точно обратното. Но не това е темата.

# 228
Meg, знаеш ли...тук аз мога да си намеря акушерка (както се оказа ако имам късмет само ще ми е безплатна, защото търсенето е много голямо). Но така като чета идеите на Клер си мисля...тези акушерки тук не са традиционни...те са заставени от закона да извършват много процедури по време на раждането и ако не ги правят просто не могат да получат и да практикуват със сертификат т.е. стават незаконни.
Примерно са длъжни да проверяват тоновете на еди какви си интервали време. След раждането плацентата трябва според закона да излезе до еди колко си време, иначе те трябва да предприемат някакви действия....и такива подобни неща. Което до някъде ги прави отново нежелателни...поне за мен. Раждането е естествено и ако трябва да чакам плацентата да се роди 4 часа - ще я чакам. Но акушерката по закон няма право.
Нека не говоря съвсем наизуст, защото реално не съм запозната точно с условията на акушерките в Quebec, но знам, че има такива.
Именно това ме притеснява и затова малко страня от идеята да си намеря акушерка. Защото ще ми се наложи да слкюча договор с нея...

# 229
За високата майчина смъртност при бременност и раждане в Африка и бедните страни, мисля че най-голама "заслуга" има недохранването. Като цяло в богати страни, хората се хранят добре, но не винаги бременните жени спазват оптимален хранителен режим и също страдат от състияния, свързани с недостиг на хранителни вещества.
В това число слагам и себе си в момента. По време на бременността много следих какво и как ям, горе-долу всеки месец се консултирах с натуропата си за оптимизирането на хранителния ми режим. Обаче откакто се е родил Мартин, го подкарах яко "през просото" - нямам време да си готвя, а никой дргуг край мен не може/ не смее да се опита да сготви спазвайки някои прости правила. И така, аз почти не ям през последните две седмици, което започна да се отразява.
Хемоглобинът ми 3 седмици преди раждането беше 97, а знам че е добре да бъде около 110. Желямото обаче беше 15, което ме накара да вярвам, че до раждането и хемоглобинът ще се вдигне. Вероятно така е станало, защото след раждането, кървенето беше много по-слабо отколкото очаквах. Навсякъде пише, че първите 3-4 дни е като силен менструален цикъл, а при мен беше като 3-тия ден на нормален цикъл, после стана розово, намаля значително и на 9-тия ден спря, т.е. стана жълтеникаво и много-много слабо. Това прекрасно, но на 12-тия ден отново започна слабо червено кървене и така до сега. Донякъде причината може и да е, че ми свърши хомеопатичното лекарство точно тогава и се наложи да чакам до вчера за нова доза; но основно си мисля, че е свързано с недохранването ми.
Подобно нещо ми се случи и след първия спонтанен аборт. Уж кървенето спря за седмица, а после се започна един нескончаем цикъл - точно да свърши и хоп - започваше с нова сила. Тогава лекарят ми изписа ударни дози калций и нещата се оправиха веднага.
Преди раждането, натуропатът ми коригира хранителния режим специално за кърменето като включи 3 с.л. суров сусам на ден (сусамът е най-богатият природени източник на калций). Обаче аз пренебрегвах досега тази препоръка и организмът си каза думата. От днес съм започнала да спазвам режима и ми се струва, че има известно подобрение, но ще трябва да минат поне ден-два, за да кажа със сигурност.

Escorial, напълно те разбирам за сертифицираните акушерки. Аз също бях намерила със зор и мъки, акушерка, която се съгласи да дойде, НО... жената беше преизпълнена със страх, а по-лошо от това едва ли може да има. Нямах никаква нужда от някой, който ще предприема действия само от страх или защото законът го изисква, примерно. Всяко раждане е различно и не може да се подчинява на някакви законови или процедурни норми. Традиционните акушерки работята с клиентите си от самото начало на бременността, общуват с тях, правят им масажи, съвет ви ги за храненето, душевното спокойствие и пр, срещат се с цялото им семейство. Така се изграждан едно доверие между акушерка и майка (а и бебе Simple Smile), което при раждането е двустранно - акушерката може да се довери на естествените процеси при клиенката си и майката напълно се доверява на собственото си тяло и акушерката. Но при наемането на акушерка само за раждането, нещата не стоят така. Тя не познава клиента достатъчно и майката не я познава достатъчно, за да си имат взаимно доверие. Според мен инстинктът и събитията преди раждането, ще ти покажат най-точно как да постъпиш - дали да си сама (апропо, никъде не прочетох дали таткото те педкрепя напълно в този случай), дали да наемеш акушерка или да отидеш до болницата.

# 230
Таткото ме подкрепя. Казва, че каквото реша - той ще ми помогне.
Честно казано ми се иска да е по-заинтересован и да отделя повече време за мен преди раждането, за да може да е наясно как да ми помогне по време на раждането.
Засега той чете книжките, които и аз прочетох, но нямаме много време да ги обсъждаме и това малко ме притеснява.
Но като личност, той е много спокоен и уравновесен и вярвам, че в каквато и ситуация да изпаднем, няма да загуби самообладание и ще ме подкрепя поне със спокойствието си. Аз съм по-емоционалната в нашето семейство и понякога си мисля, че емоциите може да ме накарат да взема неправилно решение.
Иначе той все още твърди и ми се струва, че така вярва - че в болницата е по-сигурно като място за раждане.
Не държа да промени вярванията си, но се надявам те да не създадат проблем там където го няма по време на раждането.
Вашият татко подкрепяше ли те?

# 231
изглежда ми изненадващо и абсурдно в провинции на Канада да има подобно отношение, както изрично съм отбелязала. за мен е така, за мен. вероятно защото аз пък нищо подобно не съм чула и видяла.

За какво отношение става дума? За това че по време на изгонването на бебето (което е малка част от цялото раждане) жената ражда легнала  на специално легло? Доколкото знам това е практиката в повечето болници в повечето страни, включително западноевропейските. Тук мамите от Европа и САЩ могат да се включат ако искат.  Simple Smile
На моето бебе един от показателите от тестовете също не беше добър и го бодоха много, дали не беше и по често от на два часа. Бодоха го в петичката докато спеше Sick Трябваше на три последователни теста да даде добри резултати, за да сметнат въпроса за приключен. Детето се оправи от само себе си, жалко че толкова го тормозиха. И според мен за да се презастраховат понякога прекаляват с подобни манипулации.

# 232
  • Стара Загора
Аз лично не бих рискувала да раждам в къщи

# 233
аз изрично казах, че нито тук в болницата, нито две жени, които познавам раждали в Калгари и Уинипег са родили легнали. не знам колко пъти трябва да се напише едно и също нещо. нас лично ни разведоха из болницата от курса за родители и акушерката, която го води и която е доста известна в Канада между другото с естествените раждания, които е водила, ни показа как да боравим с лостовете за висене, с лостовете за клякане на леглата и с всички преференции, които се предлагат - разхождане, клечане, лягане, ходене и т.н. аз пет дни бях в тази болница и видях как си се държаха родилките като вкъщи, така че това е, което аз съм видяла и знам. приятелката ми както вече написах роди на четири крака след дълго крачене по коридорите, без нито една намеса на лекар за цялото раждане, освен насоките в края. има един шев, защото по нейните собствени думи накрая не е послушала доктора да задържи, докато акушерката придържа перинеума. същото важи за жените от Калгари и Уинипег - това знам аз. това и казвам.

моят собствен гинеколог е толкова "за" максимално естественото раждане, че накрая, когато реши, че ще се наложи секцио, ме прати при шефката на хирургията да го направи - просто защото той води изключително естествени раждания и сам преценява уменията си в секциото за недостатъчно перфектни и би го направил само по спешност. това му се е налгало 4 пъти досега за над 20 години кариера. ами избирайте си лекари в крайна сметка, има достатъчно посветени на естественото в Канада.

но пък може това да важи само за "убитите" места в Канада, нали ? все в нещо трябва да намажем  Grinning

Вери, дълбоко се съмнявам, че ти или аз сме подходящите хора да научим лекарите на нещо ново в професията им. особено тукашните, които имат страшно много възможности и се възползват от тях. всяка жаба да си знае гьола, е казал народа.

п.с. предпочитам да убодат бебето и да се презастраховат, отколкото после да мрънкам, че не са довидели нещо. това е болница, не сладкарница.

Последна редакция: чт, 21 авг 2008, 01:32 от simplyaven

# 234
Escorial, ами и нашият татко горе-долу така. Още от самото начало ясно ми заяви, че "да, вкъщи, но само с акушерка или лекар". И се почна едно бясно търсене на лекари и акушерки.... А в БГ ни гледаха като нещо смахнати да искаме такова нещо. Ама аз съм една - изтупвам се в кабинетите в целия си блясък - с костюм, на токчета, с грим и прическа - и започвам да говоря, сякаш се опитвам да им продам самолет Simple Smile И хората се шашкаха сериозно  Mr. Green. Съвсем не им се връзваше картинката, защото са свикнали такива като мен на външен вид да си поръчват секцио все едно си поръчват пържола в ресторант  Mr. Green
Вече в осмия месец нещата започнаха да стават много сериозни - никой от хората, с които разговаряхме не ставаше за нашата работа, а други на хоризонта нямаше. Аз пък с моя "идеален" разказ още от петия месец тайничко си мечтая за неасистирано раждане, но правя всичко възможно да се съобразя с таткото, защото неговата подкрепа ми беше изключително важна. Обаче след срещите с Клер, той изведнъж каза "ок, след като тия хора не стават, ние сами ще си го родим" Simple Smile Идеше ми да танцувам от радост, но само много смирено казах "ок, ние можем". Е, после имаше епизоди напред-назад, йок доктор, ама по-добре сами и пр.; на накрая вече и той каза, че не е сигурен за "без помощ", но напълно ми вярва и ми се доверява, и че щом аз съм сигурна в себе си, за него това е достатъчен мотив. За самото раждане постъпи точно както очаквах от него - остави ме сама през по-голямата част, от време на време беше наоколо, но никога не изглеждаше притеснен или нещо; пък по едно време си легна и се събуди аха навреме да хване бебето  Laughing
Засега познавам само една двойка, където таткото много държи на домашно раждане, а майката иска да е в болница. Това е единствения татко, който идва на всевъзможните срещи-обсъждания за ЕХБ, кърменето, носенето в слинг, изобщо всичко свързано с attachment parenting. Обаче този човек практикува няколко енергийни лечебни техники и изобщо е много навътре в естествето на нещата. НО, и той вкрайна сметка, подкрепи майката и намериха болница и акушерка, които максимално да се съобразят с желанията им за естествено раждане доколкото това е възможно в БГ.

# 235
  • Pierrefonds, CA
.... че ми свърши хомеопатичното лекарство точно тогава и се наложи да чакам до вчера за нова доза;

Мег1, kое е хомеопатичното лекарство ? Може и на ЛС.

bouquet

# 236
А, не е проблем да си кажа лекарството Simple Smile Както сме обсъждали вече, в хомеопатията лекарствата са строго индивидуални. Върнах се на първото си лекарство Lycopodium CM; същото е и за бебето - на него обаче му действа моментално, а при мен трябва да се правят серии...

# 237
  • Pierrefonds, CA
Както сме обсъждали вече, в хомеопатията лекарствата са строго индивидуални.

Така е  Simple Smile

Мерси !

# 238

но пък може това да важи само за "убитите" места в Канада, нали ? все в нещо трябва да намажем  Grinning

E да, малка компенсация Simple Smile

# 239
Момичета, ако кърмеща и бременна майка приема хомеопатични лекарства, то и бебето й ги приема, а то едвали ще има нужда от същите лекарства. Това не ми се струва естествено. Не ми се струва естествено и родилката да яде от плацентата си с пасирани плодове, това всъщност ми се струва също толкова неестествено колкото и да ти слагат система с Питоксин ooooh! Все си мисля че една жена би трябвало да може да роди и да се възстанови нормално, без намеса на лекарства или хомеопатия. Иначе аз съм много за хомеопатията, но откаакто забременях и сега докато кърмя просто не смея да я използвам върху себе си заради детето. 

Общи условия

Активация на акаунт