ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ 14

• 60 691
  • 597
  •   1
Отговори
# 390
  • sofia
ето и обещаното инфо от срещата с министър Желев Peace

Неправителствените организации “Движение на българските майки”, Фондация „За Нашите Деца” и Асоциация „Родители” се срещнаха с министъра на здравеопазването Евгений Желев, за да обсъдят най-належащите проблеми на децата в социалните домове за бебета и детското здравеопазване. Срещата се проведе на 12 март, а домакин беше министър Желев. От страна на неправителствените организации присъстваха Роси Букова („Движение на българските майки), Иванка Шалапатова (фондация „За Нашите Деца”) и Ева Борисова (Асоциация Родители). На нея представителите на гражданския сектор споделиха притесненията си, споделени и от други организации основно в две насоки: големия брой деца от 0 до 3 годишна възраст, които постъпват в домове за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) директно от родилно отделение или от семействата и липсата на ясна програма за преструктурирането и реформирането на всички домове за бебета, които са със статут на лечебни заведения, а не на социални.

Организациите споделиха притесненията си относно продължаващата практика на медецинския персонал в родилни отделения да съветват родителите да настанят децата си в детски домове, водени от вярването, че грижата там е по-добрата алтернатива за децата. Най-често това са случаи, в които е родено дете с увреждания. Подчертана бе и належащата нужда от осъвременяване на санитарно-хигиенните изисквания за различните форми на групова грижа за деца в ДМСГД. Сегашните изисквания, които важат за болничните заведения, са неприложими за всички нови алтернативи на домовете (центровете от семеен тип, защитените пространства, малките групови домове със семейна грижа) и са пречка за извеждането на децата от домовете и настаняването им в семейна грижа.

Трите неправителствени организации отправиха редица предложения, консултирани и с много други работещи в сферата партньори:

1. Да бъде създадена работна група в здравното министерство с мултидисциплинарно участие, която да изработи национална програма за преструктурирането, реформирането и закриването на Домовете за медико-социални грижи за деца (за деца от 0 до 3 години) в синхрон визията на група НПО до 2018 г. да не остане нито една такава институция за малчугани. В работата на тази група да бъдат обсъдени въпросите за новите санитарно-хигиенни изисквания, формите на стимулиране и подкрепа за персонала на ДМСГД, който участва в реформата на тези заведения, финансирането на реформата на тези домове, мониторинга и разкриването на възможности за делегиране на услуги от страна на здравното министерство към доставчици на такива услуги от неправителствения сектор.

2. Да се предприеме национална информационна кампания сред общопрактикуващите лекари, както и АГ специалистите, за възможностите на сътрудничество със системата за закрила на децата, лицензираните доставчици на социални услуги в посока предотвратяване постъпването на новородени и деца до 3-годишна възраст в ДМСГД, както и активна подкрепа на родителите и децата в риск и спазване на правата на децата.

3. Във вътрешно-организационните политики на болничните заведения да се внедри Етичен кодекс за работа с родилки и близки на новороденото, която да е насочена към подкрепа и отглеждане на детето в сиурна семейна среда. В тези политики да бъде зададена възможност за намеса на мултидисциплинарни екипи за оценка на дете с увреждания и работа с всички значими за качественото отглеждането на това дете хора.

По много от поставените въпроси стана ясно, че експертите на МЗ са работили и са дали предложения за решаването им в няколко регламента. Беше постигнато съгласие, че единствено общите усилия и диалог могат да доведат до видими, качествени и трайни резултати в реформата на сегашните заведения за деца до 3-годишна възраст. На срещата здравния министър Евгений Желев прие предложението за създаване на работната група, която да започне работа до края на месец април. Министърът подчерта, че благосъстоянието на децата е приоритет на ръководеното от него ведомство. Като доказателство той изтъкна създаването на отдел «Детско и майчино здраве» към Дирекция «Медицински дейности», както и отворената политика за диалог и обединени усилия с гражданското общество за трайно решаване на множеството проблеми.

# 391
# 392
# 393
  • sofia
W4era бяхме на извънредно заседание на Комисията за децата,младежта и спорта към Народното събрание.
Темата беше "Превенция по изоставянето" и отново поставихме исканията и решенията,които постоянно визираме.Както винаги вси4ки виждаме проблемите ,но никой освен НПОтата не се наема да ги решава,мисли задълбо4ено със справянето на реалните проблеми.Все още воля НЯМА от страна на държавата.Е,нищо ново Close
Но пък ние си знаем нашето ,бутаме и сме сигурни,4е скоро ще има реални резултати Peace

не мога да не спомена,4е след протестите машината бавно,но славно се завъртя и гледат да не ни пропуснат при всеки техен опит за справяне с положението Twisted EvilНИе пък гледаме да не пропуснем тях Mr. Green

# 394
  Важното е, че се е завъртяло Hug

# 395
Сериозно засрамена да разкажа накратко за 1-ви март в Доганово.
Надали ще успея да намеря най-подходящите думи, за да опиша този така незабравим за мен ден. Невероятни деца, уникални. Разбиха на пух и прах съмненията ми, че за една година отсъствие са ме забравили. Grinning Отидох с моя колежка и дъщеричката й. Занесохме мартенички, за всички деца по няколко - за блузката, за ръчичката... Както всяка година дечковците се бяха подготвили - изнесоха ни супер програма - стихчета, песнички. Усилията им възнаградихме с вафли. За съжаление точно тогава се бяха насъбрали доста почивни дни и повечето деца ги нямаше. Както винаги, ни разходиха по няколко пъти из стаите си, показаха ни тетрадките и учебниците си. Написахме няколко домашни заедно и си обещахме да бъдем отлични ученици. Heart Eyes
Всички бяха здрави, макар и някои от тях да бяха леко хремави. Палави, усмихнати. Религиозният кът, който си е направил сам самичък Панталей се е разраснал още повече. Никога не съм виждала подобно нещо...така подредени икони, такава вяра. Heart Eyes Решил е да кандидатства с география и рисуване. Ако с едното не го приемат, да има шанс с другото. Насъбрал си е тестове, които решава всеки ден. Уникално дете, той вече не е и дете всъщност... Абсолютно съм убедена в успеха му. Пита на дълго и широко за Мери и й изпрати много поздрави. Heart Eyes Каза, че отдавна не я е виждал и много му липсва.
Моята най-огромна слабост - Рай, пораснал, красавец...скъсахме се от прегръщане и целуване.
Това е съвсем накратко...както вече написах, които и думи да употребя, никога няма да мога да опиша емоцията. Толкова много ги обичам.
Преди доста време бях организирала едно лакиране и фризиране в този дом, за моя най-голяма изненада се оказа, че все още не е забравено това време и съм обещала съвсем скоро пак да го направим. Ще се случи най-вероятно в първата половина на април.  Party

# 396
Еее,Веси, за кипренето искам и аз  Laughing На Панталей някакви теми по география ще му трябват ли?  Rolling Eyes
Радвам се, че сте си изкарали така добре  Heart Eyes Hug  bouquet

# 397
'Хапка' е изчерпал лимита си и е запълнил кутията си за входящи съобщения.

# 398
  Ето ме, ето ме, сориии!

# 399
  • sofia
в момента се работи по няколко инициативи тук в Сф,които засягат домовете извън Сф.
1.Акцията на Бизнес парка за ПЛовдив върви перфектно и април децата ще си полу4ат събраните неща.Координираме м/у нас,Бизнес парка и моми4етата в Пловдив.......
2.Подготвяме едно гостуване на белгийска женска организация ,която ще посети и помога в Защитеното и на децата около Търново.Това ще стане юли,но тези дни се уто4няваха на място на4ините и възможностите.Диде,ще те държим в те4ение Peace
3.Планува се и ексурзия на децата от Доганово до Видин и Белоград4ик с помощта на моми4етата от Видин и финансовото съдействие на бълг.студенти в Германия Hug
4.Прадстоят още доста кръгли маси и семинари тук в Сф във връзка с промяна на законодателството и тн. Tired

Пролетта ще е пълна с ангажименти и инициативи моми4ета  bouquetСамо време,хора и пари да има Crazy

Последна редакция: сб, 21 мар 2009, 16:22 от lavender

# 400
Честита пролет на всички български майки!http://bis.bg/ecards.php?v=4119.00208e1e3d2c96dcd82fc6b514f1c4c8

# 401
  • sofia

благодарим  bouquet

стискайте ми палци утре Twisted Evil

http://www.parliament.bg/?page=calendar&lng=bg&type=plan&id=442

#Crazy

# 402
  Стискаме Hug

# 403
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
Веси, радвам се,че си изкарала добре в Доганово Hug Аз напоследък нямам физическата възможност да отида до Доганово,затова пък Доганово идва при мен Grinning Всеки ден се чуваме с децата/младежите/, говорим си много,за всичко,а в петък имах две красиви гостенки - Дани и Живка Grinning Изкарахме си един страхотен,дълъг ден ,по женски - като едни истински жени се разходихме по магазините,обядвахме,наговорихме се за нещата от живота,пихме кафе,пазарувахме,прекарахме дълго време в моята любима книжарница, в резултат на което сега и двете имат доста четиво GrinningPeace Вечерта прекарахме в домашна атмосфера в къщи,поговориха си с Рик, игри с децата, Дани беше изумена колко е пораснал Алекс, а с Никола  си допаднаха много/като Дани отбеляза колко много Ники прилича на Алекс в тази му възраст Laughing/ Grinning И така , до късните нощни часове, като през цялото време не спирахме да си говорим - беше един наистина много хубав ден за всички ни,като си обещахме да си ги направим традиция. Grinning С Панчо се чуваме също, много ми е домъчняло,на него също , но тази седмица,живот и здраве ще ги видя всички накуп Peace

А преди малко, благодарение на Живка,която ми каза да гледам Канал 1 - предаването "Едни от нас", гледах Ели/сестрата на Дани/,Юри и техният прекрасен син Hug Даваха кадри от сватбата им в Доганово, даваха Дунчев,който,много развълнуван, предава булката на щастливият младоженец, в студиото имаше разговор с тях двамата за живота им,за това как се справят,за трудностите и за щастливите им моменти като младо семейство,което отглежда детето си в любов  bouquet Поплаках си,но от щастие, защото Ели ми порасна пред очите, и за мен е голяма гордост да я видя като една прекрасна и обгрижваща майка,която не е оставила детето си в дом, а го гледа в семейна,спокойна и щастлива среда  bouquet Разбрали сме се с Дани и с Ели, когато пролетта наистина дойде, да се разхождаме много с децата си, да си говорим, да  споделяме майчинските вълнения и тревоги, и ако мога с нещо да им помогна, да го направя Peace

# 404
  Браво на вас, царски сте си изкарали! Мери, подписа ти е от Коледа, душко Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт