Пчеларство

• 152 745
  • 731
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте! Добре дошла C_v_e_t_i !   

Вълчо, има логика за пополиса. Знаеш ли, някъде, бях чула за намазване с оцет. Не съм го пробвала, защото ми се струваше невероятно. Нали пчелите не обичат такива миризми и жилят още повече.  Sick Относно изискванията - знам само, че кошерите трябва да бъдат на 4 метра от оградата със съседа и няма проблеми да са в населеното място /поне това знам/.

Трябваше да поръчвам работно облекло и случайно попитах фирмата имат ли цели, бели гащеризони с ластици на ръцете и краката. Оказа се, че имат. Попитах и за ръкавици. Поразгледах каталога и си харесах едни. Момчето, което отговаряше за нас, като клиенти, направо ми ги подари.  Simple Smile
След няколко дни ще махаме варостопа и смятам да се екипирам  Mr. Green, а да посмеят да ме ужилят сега!  Joy /дано пристигне навреме гащеризона/
Ще го снимам за да ви го покажа /ако искате/, макар, че едва ли има по страхливи от мен от ужилване.  Confused

# 91
 Здравей и от мен C_v_e_t_i!
 Благодаря и на другите за посрещането!
 Бо,кошерите ни станаха като обикновени Дадан-Блат.
 На мен са ми особено полезни книгите"Отглеждане на пчелите" на Бижо Бижев."Интензивно пчеларство" Ангел Грънчаров."Биологична и динамична защита на пчелите"Наско Кирилов.
 Аз пробвах това с прополиса,но на нашите "работнички" не им подейства Grinning

# 92
ВЗАИМООТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ПЧЕЛНИТЕ ИНДИВИДИ
Между пчелите работнички, майката и търтеите от едно и също семейство, а също и от другите семейства съществуват определени взаимоотношения. Те са наследствено обусловени и постоянни, но някои от тях се изменят в зависимост от измененията, настъпили в кошера или в околната среда. Майката на семейството има враждебно отношение към всички други пчелни майки, включително и към получените от снесени от нея яйца и отгледани в същото семейство. Враждебният инстинкт на майката към другите майки е постоянен независимо от условията. Това трябва да се има предвид в пчеларската практика при отглеждането на майки по изкуствен начин и при смяна на майките от пчеларя.
Пчелите работнички се отнасят грижливо към собствената си майка, като я хранят и осигуряват най-благоприятни условия за нейното съществуване и дейност. Когато обаче тя остарее или получи някои дефекти, пчелите започват подготовката за сменянето й и я сменят, като си отглеждат друга майка. Към чужди пчелни майки, случайно попаднали в кошера, при наличие на собствена майка (плодна или неплодна) или на маточници пчелите се отнасят винаги враждебно, като ги унищожават. Това също трябвала се има предвид в практиката при придаването на пчелни майки на семействата.
Майката от своя страна се отнася безразлично както към собствените, така и към чуждите пчели работнички. Тя има същото отношение и към търтеите, отгледани в нейното семейство или в друга семейства.
Пчелите работнички от едно и също семейство се отнасят безразлично една към друга, и са враждебно настроени към пчели от други семейства, които се опитват да влязат в кошера. Изключение в това отношение правят само тогава, когато чуждите пчели принасят нектар, прашец или вода. В такъв случай ги допускат да влизат в кошера. Към млади, току-що излюпени пчели те се отнасят благосклонно и ги приемат. Тази особеност се използува при подсилването на някои семейства чрез придаване на млади пчели от други семейства. Младите пчели работнички се отнасят благосклонно към пчелите от собственото си семейство и по-лесно приемат чужди пчели в кошера. Ето защо дадено семейство се подсилва с млади пчели при усилен летеж и принасяне на нектар от летящите пчели.
Търтеите се появяват в семейството през пролетта и лятото. Броят им в сравнение с пчелите работнички е значително по-малък. Те се отнасят безразлично към пчелите и пчелните майки. Пчелите работнички имат благосклонно отношение към търтеите, произхождащи от чужди семейства. Приемат ги в кошера и дори ги хранят. Така търтеите навлизат безпрепятствено във всички кошери на пчелина, а и в съседните пчелини. С намаляването и прекратяването на пчелната паша през втората половина на лятото инстинктът за размножаване угасва и тогава търтеите стават излишни за семейството. Пчелите ги изолират на дъното и по вътрешните стени на кошера и не им дават достъп до хранителните запаси. След известно време ги изхвърлят от кошера, като охраната на входа не ги допуска обратно. Извън семейството те бързо загиват. Началото на изгонването на търтеите е сигурно указание, че пашата на пчелите е на привършване. Изключение в това отношение може да има само при осиротели семейства или при семейства с неплодна майка. При есенните прегледи на семействата, ако в някое от тях има търтеи, това показва, че то не е в ред и само няма да може да се оправи. В такъв случаи е наложителна намесата на пчеларя.

# 93
Вчера махнахме варостопа.
Искам да ви кажа, че на единия /самонаселилия се рой/ изобщо не можахме да направим нищо. Само открехнахме капака и като ни погнаха... Имах чувството, че стояха там отгоре и само ни чакаха да отворим капака. Двамата с мъжа ми хукнахме в различни посоки на двора. Хукнахме е силно казано. Свекито ми беше казала, че ако усетя, че са ме наобиколили, да тръгна да вървя бързо и да се отдалечавам от кошера, без резки движения. Помага наистина, ама тоя път доста си упражнихме бързото ходене.  Laughing Поне 1/3 от кошера ни подгони. Ама и ние смелчаци го раздавахме /мъжа ми, де/ - няма да ги пушим, че да не ги разконцентрираме и да могат да си пазят кошера.  Crazy На ти сега, като не ги разконцентрираш! Не успяхме да изкараме варостопа, аз се чудя и как въобще успяхме да затворим капака. Те залепили лентичката към рамката и като издърпах кламерчето и само то излезе, а лентичката остана вътре. Ще се опитаме другата събота и неделя да се пробваме пак. Знам, че не е добре да остава вътре, защото акара става резистентен. Защо може да са били толкова зли? Дали от това, че не ги напушихме, защото ако е само от сезона /без паша/, то и другите кошери трябваше да са такива. Или този кошер ще се окаже от ония медоносните с люти пчели? newsm78

Другите кошери бяха по-спокойни.

Нямам намерение да ги стеснявам за зимата. Решихме да го направим напролет за първото пило.

# 94
Да ме жилят! Тъкмо ще съм спокойна, че няма на стари години да боледувам от ревматизъм.  Mr. Green
Бо, я кажи малко по- подробно за жиленето и ревматизма, каква е връзката?
Че аз още отсега съм с проблени кокали, да се оставя доброволно да ме жилят, ако помага Mr. Green

# 95
Бо,весело сте си изкара ли Mr. Green.И ние имахме такава веселба само,че пролетта.И моя мъж реши да не ги пушим и също като вас само единия от кошерите ни атакува.Аз отнесох 2 ужилвания.Предния път като ги отваряхме мъжът ми го набодаха,а следващия го ужилиха цели 10 пъти.Ръцете му станаха като бухтички.Аз натърках ужиленото място с чесън и не се наду.А мъжът ми не и една седмица ходи с надути ръце LaughingСлед този случай съм му забранила да се прави на велик пчелар и като по-малко велик вече ги пушим редовно като ги отваряме.Направи ни впечатление,че сега съшия този кошер се е успокоил и не е агресивен.Обясняваме си го с това ,че вече са се сменили пчелите и тези от новата майка не носят агресивен ген.Предишните ни гониха до къщата и после 2-3 останаха да жужат половин час на мрежата на отворения прозорец.
Ние ще изчакаме още малко и тогава ще махнем Екостопа.
Как мислите да зазимявате?
За ръкавици- мъжът  ми си купи кожени работни,а аз ползвам от домакинските,защото само от тях има номер който ми става на пръстите.Кожените ми  идват с дълги пръсти и ми е трудно да работя внимателно с тях.

# 96
Да ме жилят! Тъкмо ще съм спокойна, че няма на стари години да боледувам от ревматизъм.  Mr. Green
Бо, я кажи малко по- подробно за жиленето и ревматизма, каква е връзката?
Че аз още отсега съм с проблени кокали, да се оставя доброволно да ме жилят, ако помага Mr. Green

Утре ще ти пиша подробности, за да не преразказвам и да не си съчиня нещо  Laughing. Статията е у дома.  Peace

# 97
За ръкавици- мъжът  ми си купи кожени работни,а аз ползвам от домакинските,защото само от тях има номер който ми става на пръстите.Кожените ми  идват с дълги пръсти и ми е трудно да работя внимателно с тях.

Не се ли настървяват от кожата? Не им ли мирише?
Сега ще се пробвам да снимам едни ръкавици и да ви ги покажа. Още не съм ги пробвала.

# 98
Аpoklistika, ревматизмът се диягностицира еднозначно чрез изследване на кръв.
Една лелка на пчелина през ден си биеше една пчеличка на коляното. Хваща една пчеличка за крилата от вътрешната страна на прозореца на къщичката и я поднася до коляното си да
я ужили. Преди три четири години бях сигурен, че ме болят ставите от артрит или ревматизъм,
но кръвните изследвания отхвърлиха това.

# 99

Малките са моите, а големите на мъжа ми.  Mr. Green

# 100
Аpoklistika, ревматизмът се диягностицира еднозначно чрез изследване на кръв.
Знам, диагностициран ми е още на 20 години официално Tired А неофициално е от пубертета. Само това не съм пробвала, ако наистина помага, готова съм и всеки ден да ме жилят Laughing

# 101
Не сме забелязали да се настървяват от кожата.Мъжът ми си взе някакви работни от еленова кожа.Забелязахме,че е важно да не са по ръката ти,защото ако са ,успяват и през ръкавица да те ужилят.

apoklistika,ето какво пише по въпроса ти в книгата на Наско Кирилов"Пчелни продукти-храна и лечебна сила":
"Възпалителни ставни заболявания(ревматоиден артрит и ревматичен полиартрит) прилагат се следните методи на лечение:
 1.Апитоксинотерапия-провеждат се под формата на ужилвания или инжектиране и то след проверка на чувствителността на болния към пчелната отрова В областта на засегнатите стави.Започва се с количество равно на едно ужилване,като постепенно се стига до такова равно на 20 ужилвания дневно.Курсът включва общо 20-30сеанса или общо 300 или повече пчелни единици.
 2.Лечение с пчелно млечице-2 пъти годишно 3-месечен кутс като дневната доза от 10-200 мг се раздела на 2 приема(сутрин и обед) и се приема 1-2 часа преди храна.
 3.Прополисотерапия-чрез електрофореза
 4.Восъколечение-топли питки восък или восък+10-15% прополис се налагат на засегнатите стави

# 102
Благодаря много Hug Най- добре ще е да се поинтересувам в тукашния пчеларски съюз, те сигурно ще ме насочат как и къде Simple Smile Дано само да не се окаже, че съм алергична (поне едно време като се мотаех около пчелите на дядо не бях) Simple Smile

# 103
  • густо майна Филибето
Чувала съм от дядо, че при нападение трябва да се пазят очите, защото по някаква причина ги привличали Rolling Eyes
Да кажа как на него му помогнаха ужилванията. Страдаше от някаква уртикария, изглежда на нервна почва, така и не разбрах причината - нощем се будеше с непоносим сърбеж. Взимаше си лекарствата, но веднъж като отишъл при пчелите, дали заради лекарството (нещо в потта) дали заради друго, съвсем безпричинно са го нападнали и нажилили 40 пчели! След този случай уртикарията му изчезна в продължение на половин година.
Гледала съм филм за множествена склероза, лекувана с пчелни ужилвания. 10 на ден. Хващаха пчеличките с пинсета и ги поднасяха към кожата. Жалкото е, че умират след това.

# 104
apoklistika , ето статията, която съм чела. Не зная дали Пчеларския съюз може да ти помогне, но поинтересувай се от апитерапията и някой практикуващ /евентуално/.
Аз я попрегледах и поправих тук таме статията, но може и да е останала някоя и друга грешка. Скенера ми не може да познае някои букви и си пише каквото му скимне. Подчертавам, това което е подчертано в самата статия. 

Лечение на ревматичния миокардит

И. П. ФесКин, К.м.н.

Ревматизмът е системно заболяване на съединителната тъкан, което преимуществено поразява сърцето и ставите. За неговото лечение с пчелна отрова е известно много отдавна.Съвременните клинични наблюдения показват, че пчелната отроба се явява и специфично средство за определяне на истинския ревматизъм, при който болните лесно понасят пчелните ужилвания. Поради тази причина клиничните лекари предлагат не без основание да се използват ужилванията и с диагностична цел.
Няколко учени са посочвали противовъзпали-телното, обезболяващото и антиаритмичното действие на пчелната отрова.
В практиката на моя апитерапевтичен кабинет се намираха под наблюдение болни от ревмокардит на възраст от 21 до 50 години с продължителност на заболяването от 4 до 16 години. При четири от пациентите ревмокардитът се развиваше, без да е засегната клапата на сърцето, но с наличието на миокардична кардиосклероза. При седем от болните бяха отбелязани единични и групови екстрастоли, при пет бяха налице признаци за митрален порок, а при двама - порок на аортните клапани на сърцето, при неактивна фаза на ревматизма. Четирима от болните имаха сърдечна недостатъчност I и II степен. Още четирима бяха със засегнати стави.
Всички пациенти се оплакваха от пробождащи и стягащи болки в сърдечната област и зад гръдната кост, които се усилваха при физическо натоварване. Появяваше се сърцебиене и задух. На електро-кардиограмите на болните се виЖдаше синусова аритмия с удълЖен интервал Р-Q с изменение на КомплеКса ОРR чрез предсърдечни и Камерни еКстрасистоли. При четирима пациенти беше регистрирано мъЖдуКане на предсърдието със съКращаване на интервала. При всичКи наблюдавани болни беше завишена СОЕ до 35 мм/ч. Анализите на урината поКазваха наличието на уратни соли.
Преди началото на апитерапевтичното лечение на болните бяха направени биологични проби по общоприета схема. ПровеЖда-ното лечение беше Ком-плеКсно, с прилагането на всичКи пчелни продуКти, тъй Като те се допълват един друг и освен това усилват   действието   на пчелната отрова.
При няКои пациенти (особено при Жените) се появяваха алергични реакции на 6-8-я сеанс. Лечението не беше преКъсвано, но числото на уЖилвания-та не беше увеличавано през следващите един-два сеанса. След тоба лечението продълЖаваше с добавяне на едно уЖилване при всеКи следващ сеанс. За един Курс бяха използвани по 100-120 пчели. Те бяха поставяни на биологичесКи аКтивните точКи (БАТ) в областта на Кръста, шийната област и в областта на сърцето. КаКто споменахме по-горе, паралелно с пчелните ужилвания се предписваше 30% спиртов разтвор на прополис (1 чаена лъЖичКа на 50 мл вода или мляКо), Като препоръчвахме и предварителна гаргара на гърлото. Освен това болните приемаха и по 0,03 гр. пчелно (маточно) млечице по два пъти на ден 30 мин преди хранене.
Преди сън болните изпиваха една чаена лъЖичКа мед, разтворена в една чаша топла вода.
Храната на болните беше богата с витамини, с ограничено Количество сол. ФизичесКите натоварвания бяха забранени.
В течение на първите две седмици от лечението ние не изКлючвахме лечението, предписано
от леКаря в полиКлиниКата. След това в зависимост от състоянието на болния ние постепенно отменяхме полиКлиничното лечение.
След провеЖдането на Курса на лечение с пчелна отрова пациентите не се оплаКваха от болКи в сърдечната област. Синусовата тахиКардия и еКстраситолите изчезваха. При четирима от болните затихна мъЖдуКането на предсърдието. Изчезнаха задуха и отоците на пищялите -пчелната отрова е ефеКтивно диуретично средство. На трима от болните беше проведено повторно лечение за стабилизиране на получените резултати.
По таКъв начин нашите резултати от лечението с пчелна отрова, Комбинирана с други пчелни продуКти, потвърдиха ефеКтивността на апитерапевтичните методи.
сп.”Пчеловодство"Русия
Превод: Страцимир Барутчиев

Общи условия

Активация на акаунт