Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 117 862
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 840
  • Мнения: 2 132
Аз имам следи от това, с което бъркам вътре. Само една малка чертичка е по-различна от останалите и се чудя дали и тя е отгоре.
Никел нямат.

# 841
  • Мнения: 585
Azalea, да не би да си взела от Силаргановите  - така както го описваш, тиган който е с две дтърки и става и за печене. Тези с покритието приличат на тефлонов тиган, не са тежки и имат по малка гаранция. Може би в един момент ако не се внимава ще се остържат, но идеята е, че няма да изядеп нещо отровно.
Иначе за Силаргановите - аз също имах такива петна, и като ги мия, просто оставям известно време да намазани с веро и така пада. Иначе имаше в магазина някакъв препарат за подръжка, но беше прахообразен и реших, че може да се надраска.

А иначе това е, което аз си взех, защото е голямо и дълбоко и мога да задушавам много зеленчуци.
http://www.silit.de/tempera_687/schmorpfanne-hoch-od-28-cm-tempe … 334-248C9DC6835C}

# 842
  • Мнения: 511
artexa, много хубав тиган си си взела, изглежда супер практичен, защото има дълбочина. Моят наистина май е със силарган. странното е, че и в двата съм ползвала мазнини, но само в малкото съдче останаха петна. както и да е, важното е да е качествено.
До последно се чудих между Цептер и Силит и накрая избрах второто, но пък разбрах, че в цептера може да се готви почти всичко без мазнина.

# 843
  • Мнения: 957
Цитат
Силит и накрая избрах второто, но пък разбрах, че в цептера може да се готви почти всичко без мазнина.
В Силит също Peaceмоите тигани са на Силит,готвя без мазнина. Peace

# 844
  • Мнения: 511
Цитат
Силит и накрая избрах второто, но пък разбрах, че в цептера може да се готви почти всичко без мазнина.
В Силит също Peaceмоите тигани са на Силит,готвя без мазнина. Peace

Кажи как става номера, например с картофки. Само малко вода е достатъчно, така ли? Още не съм в час как точно се готви с тези съдове Sad

# 845
  • Мнения: 511
Да ви питам и тук -
Имате ли впечатления от ИНДУКЦИОННИТЕ КОТЛОНИ?
Имам предвид това, че от една страна са много енергоспестяващи, тоест са по-еко, от друга обаче работят на принципа, че създават електромагнитно поле в самия съд. До колко е полезно това и дали се отразява на хранителните вещества в продуктите...
 

# 846
  • Мнения: 2 652
Аз съм с индукционни котлони, но не съм се интересувала за подробностите досега.

Ето нещо съвсем ново за оловото:

EFSA assesses health implications of lead in food
20 April 2010


The European Food Safety Authority’s expert Panel on contaminants (CONTAM Panel) has published a scientific opinion on possible health risks related to the presence of lead in food. The opinion concludes that current levels of exposure to lead pose a low to negligible health risk for most adults but there is potential concern over possible neurodevelopmental effects in young children.

Lead is an environmental contaminant which occurs both naturally and through human activities such as mining. Measures have been taken to regulate levels of lead in petrol, paint, food cans and pipes in Europe since the 1970s, and these have had a considerable effect in reducing exposure. Nevertheless, some concern remains due to the fact that lead can enter into the food chain.

EFSA was therefore asked by the European Commission to assess current levels of exposure to lead, through both food and other sources, and to determine whether the existing guidance level for protecting public health, known as the Provisional Tolerable Weekly Intake (PTWI), was still appropriate.

The CONTAM Panel considered cereals, vegetables and tap water to contribute most to dietary exposure to lead for most Europeans. Non-dietary exposure to lead was considered to be of minor importance to adults, although house dust and soil can be important sources of exposure for children.

The Panel identified reduced intelligence quotient (IQ) levels in young children, and high blood pressure in adults, as the key health effects on which to base its assessment. Following a review of the available data, the Panel considered that the PTWI was no longer appropriate. A new guidance level could not be established, as there was no clear threshold below which the Panel was confident that adverse effects would not occur. The Panel therefore compared current exposure estimates for different groups of the population to levels above which adverse effects may occur. As a result, the Panel concludes that in particular there is a potential concern for neurodevelopmental effects in foetuses, infants and children.

EFSA’s scientific advice will help inform any follow-up action to be taken by the European Commission and EU Member States. This is the last in a series of risk assessments related to metals which can be found as contaminants in the food chain. Opinions on arsenic, cadmium and uranium were published by EFSA’s CONTAM Panel last year.

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/contam100420.htm

# 847
  • Мнения: 2 652
А това е за меламина:

EFSA reduces tolerable intake level for melamine
13 April 2010



The European Food Safety Authority has lowered the Tolerable Daily Intake (TDI) for melamine, a chemical mainly used in the manufacture of certain plastics, as new analysis indicates that it may cause harmful effects to the kidneys at lower levels of intake than previously thought[1].

Applying statistical analysis to the toxicological data which is currently available, EFSA’s expert Panel on contaminants in the food chain (CONTAM Panel) set a new TDI of 0.2 milligrams per kilogram of bodyweight. This is in line with the TDI set by the World Health Organisation in 2008.

Small amounts of melamine can migrate into foodstuffs from materials such as melaware plastic cups and dishes. However, exposure data analysed by EFSA’s Panel on food contact materials (CEF Panel) indicated that exposure to melamine through foodstuffs is generally below the TDI.

The opinion recommended that EU limits for the migration of melamine into food should be reconsidered, given that food is not the only source of exposure.

EFSA previously provided scientific advice to the European Commission following the fraudulent contamination of pet food and milk products from China with melamine in 2007 and 2008 respectively[2]. In 2009, the European Commission asked EFSA to re-assess the TDI for melamine and to determine likely levels of background exposure to melamine and related substances for both humans and animals.

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/contam100413.htm

# 848
  • Мнения: 896
Не знаех за този меламин
http://www.retrowow.co.uk/retro_style/plastics/melamine_tableware.html

А дали и нашите производители не слагат меланин в млякото както китайските...Остава ни само да гадаем. Според публикацията меланина няма вкус, а на цвят е като сухо мляко. Сега си мисля дали сухото мляко е наистина производно на млякото или е просто меланин...
http://www.pajamadeen.com/tag/food-export

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 17:04 от l`ange

# 849
  • Мнения: 2 652
l'ange, ти от Марс падаш, кака. Миналата година скандала с китайското мляко не го ли помниш? Виж в темата за ГМО какво съм пуснала - екзекутираха миналата година двама души заради меламин в адаптирани млека.

А детски съдове от меламин са масови.

# 850
  • Мнения: 896
Хайде по-спокойно, какво да видя. Ясно за скандала, просто си мислех "на глас". Като почнете и вие, то за това не чета и темата за ГМО!

# 851
  • Мнения: 1 048
l'ange, ти от Марс падаш, кака. Миналата година скандала с китайското мляко не го ли помниш? Виж в темата за ГМО какво съм пуснала - екзекутираха миналата година двама души заради меламин в адаптирани млека.

А детски съдове от меламин са масови.
я дайте линк към тази тема,аз защо не я откривам

# 852
  • Мнения: 511
Моля тези, които ползват Силит да ме светнат как точно да задушавам или да пържа в тях, защото досегашните ми опити са безуспешни и храната залпва ужасно неприятно на дъното. А консултантката в магазина ми каза, че уж не залепвали много...
Явно нещо не правя като хората. Вчера се опитах да изпържа малко пресни картофи и дъното се покри направо с пласт, който съответно изгоря и стана ужасно. Когато задушавам или правя сосове се получава подобно.

# 853
  • Мнения: 19 996


А детски съдове от меламин са масови.
Как се разпознават тези съдове?
Аз за да съм сигурна, не купувам нищо пластмасово. Имам обаче 3 кутии за храна, в които слагам храна на детето като го водя някъде. На тях пише полипропилен, но как да разбера има ли меламинов примес?

# 854
  • Мнения: 2 132
Моля тези, които ползват Силит да ме светнат как точно да задушавам или да пържа в тях, защото досегашните ми опити са безуспешни и храната залпва ужасно неприятно на дъното. А консултантката в магазина ми каза, че уж не залепвали много...
Явно нещо не правя като хората. Вчера се опитах да изпържа малко пресни картофи и дъното се покри направо с пласт, който съответно изгоря и стана ужасно. Когато задушавам или правя сосове се получава подобно.
Аз задушавам с вода.

Дайте мнениия за тази 100% здравословна и еко линия на Бека - http://www.beka-cookware.com/about/news/beka-innovates-for-a-gre … -healthier-future

Последна редакция: вт, 04 май 2010, 15:05 от JeniB

Общи условия

Активация на акаунт