Майчинство и второ дете

• 98 741
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
  • В полите на Пирин планина
Благодаря много ♥Elfita♥. А мога ли да прехвърля майчинството на баба ми сега и да почна работа? Майка ми работи и затова не може на нея... но баба ми е доста възрастна.. дали може така? (и как се прави, самоосигуряващо се лице съм)

Не може на баба ти - само на майка или баща / твои или на бащата на детето /.

# 691
  • UK
Здравейте, момичета, този месец ми свършва майчинството и планирам веднага от първия работен ден да изляза в болнични заради втората бременност и да не се връщам на работа преди раждането. В този случай  колко време ми се пази платения отпуск, който съм натрупала до момента. Имам да вземам за 2012 г. и първата половина на 2013 г. Ще се пази ли този отпуск до декември 2015 г., когато ще ми изтече второто майчинство или да го взема сега преди болничния?
Трябва ли да подавам при счетоводството някакви декларации сега след края на майчинството или само и единствено болничният е достатъчен?   

# 692
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета, този месец ми свършва майчинството и планирам веднага от първия работен ден да изляза в болнични заради втората бременност и да не се връщам на работа преди раждането. В този случай  колко време ми се пази платения отпуск, който съм натрупала до момента. Имам да вземам за 2012 г. и първата половина на 2013 г. Ще се пази ли този отпуск до декември 2015 г., когато ще ми изтече второто майчинство или да го взема сега преди болничния? - не се губи, щом е ползван друг вид отпуск
Трябва ли да подавам при счетоводството някакви декларации сега след края на майчинството или само и единствено болничният е достатъчен?  - не се подават декларации 

# 693
# 694
Здравейте. Имам един такъв въпрос. В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2 години. През септември синът ми обаче тръгва на ясла и тогава ще използвам натрупаната за двете години отпуска от 40 дни. В същото време съм бременна отново и след изтичането на натрупаната отпуска ще се наложи да ползвам болничен в рамките на максимум 20-тина дни преди да изляза в болничен за 45 дни преди раждането на второто дете. Въпросът ми е в този случай как ще ми се изчисли болничният и майчинството за второто дете? Благодаря предварително Grinning

# 695
  • Пловдив
Здравейте. Имам един такъв въпрос. В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2 години. През септември синът ми обаче тръгва на ясла и тогава ще използвам натрупаната за двете години отпуска от 40 дни. В същото време съм бременна отново и след изтичането на натрупаната отпуска ще се наложи да ползвам болничен в рамките на максимум 20-тина дни преди да изляза в болничен за 45 дни преди раждането на второто дете. Въпросът ми е в този случай как ще ми се изчисли болничният 18 м назад от болничния и майчинството за второто дете 24 м назад от болничния Благодаря предварително Grinning

ако можеш си застъпи майчинствата.кога първото навършва 2 години?кога ги издават 45 дневния

# 696
Няма да има как да застъпя двете майчинства- синът ми прави 2 години на 14 декември. А болничният за 45 дни преди второто раждане ще е от 18 декември.

# 697
  • Пловдив
Няма да има как да застъпя двете майчинства- синът ми прави 2 години на 14 декември. А болничният за 45 дни преди второто раждане ще е от 18 декември.

Тогава ще ти правят нова 24 м база както написах горе.Втората година от майчинството ще ти я взимат на МРЗ за съответния период в базата ти.
Разминаването е само 4 дни,трябвало е още в началото да го "коригираш"

# 698
Здравейте,
Имам въпрос, в който има и нотка и на съвет, ако може да ми дадете. Ситуацията е следната. В момента съм в майчинство с първото си дете, което е на 7 месеца. Тъй като искаме да имаме и второ дете, за да не им е голяма разликата, коя е най-добрата ситуация за взимане на високо майчинство? (в момента  от работата ме осигуряват на максимума).  1 вариант: След първата година да си взема полагащата отпуска и след това болничен до края на бременността( тъй като за няколко месеца в работата едва ли ще ме искат  Laughing). 2 вариант: да остана и началото на втората година у дома, докато се роди евентуално второто дете, в този случай получавам минималната обезщетение от НОИ- в този случай, как би се изчислило второто майчинство?
Надявам се сте ми разбрали въпроса, тъй като при мен ситуацията е хипотетична до една степен, но ми се иска преди да забременея втори път, да съм сигурна и във финансовата страна на нещата. Много ви благодаря предварително.

# 699
  • Пловдив
kamelti,така хипотетично е трудно.В хипотезата второто дете ще се роди преди първото да направи 2 г,нали?
Първия вариант е хубав.Само с поправката преди 45 дневния за второто да излезнеш отново в майчинство за първото дете.Така ще има застъпване и обезщетението за второто ще е колкото е било за първото.Това е и отговора на въпроса ти във втория вариант
Ако 45 дневния за второто започне след като първото е направило 2 г,ще ти правят нова 24 м база

# 700
Благодаря ♥Elfita♥  Simple Smile

# 701
Здравейте,

И аз имам сходен въпрос, на който ще се радвам някой да отговори. Дъщеря ми е на 1 г. 1 м., второто ни детенце предстои да се роди, живот и здраве, през април 2014. В момента съм в платен годишен отпуск, тъй като планираме дъщеря ни да започне ясла през октомври - т.е. няма да ползвам втората година майчинство. Поради структурни промени във фирмата ни предпочитам да не се връщам на работа в момента, за оставащите около 5 месеца до началото на второто ми майчинство.
В тази връзка се чудя следното:
1. Мога ли да прекъсна отпуска си, като си взема болнични до раждането, и дали оставащият ми платен годишен отпуск ще се запази до след второто ми майчинство?
2. На каква база ще се изчисляват въпросните болнични до 45-те дни преди раждане?
3. Ще има ли разлика в размера на обезщетението за второто майчинство при вариант а) веднага след болничните по време на бременност излизам в този на 45-те дни за бременност и раждане, и б) преди 45-дневния болничен "излизам" в майчинство за първото си дете, така че да мога да вземам същия размер майчинство както при първото (дъщеря ми няма да е навършила все още 2 годинки). Приемаме, че няма промени в заплатата ми през последните 3 години.
4. При горния вариант б) ще трябва ли да отпиша дъщеря си от ясла, заради "излизането в майчинство до 2 години", ако веднага след това стартира и 45-ния болничен за втората бременност и раждане?
Благодаря предварително!

# 702
  • Пловдив
Здравейте,

И аз имам сходен въпрос, на който ще се радвам някой да отговори. Дъщеря ми е на 1 г. 1 м., второто ни детенце предстои да се роди, живот и здраве, през април 2014. В момента съм в платен годишен отпуск, тъй като планираме дъщеря ни да започне ясла през октомври - т.е. няма да ползвам втората година майчинство. Поради структурни промени във фирмата ни предпочитам да не се връщам на работа в момента, за оставащите около 5 месеца до началото на второто ми майчинство.
В тази връзка се чудя следното:
1. Мога ли да прекъсна отпуска си, като си взема болнични до раждането да , и дали оставащият ми платен годишен отпуск ще се запази до след второто ми майчинство?да
2. На каква база ще се изчисляват въпросните болнични до 45-те дни преди раждане? 24 м назад
3. Ще има ли разлика в размера на обезщетението за второто майчинство при вариант а) веднага след болничните по време на бременност излизам в този на 45-те дни за бременност и раждане, и б) преди 45-дневния болничен "излизам" в майчинство за първото си дете, така че да мога да вземам същия размер майчинство както при първото (дъщеря ми няма да е навършила все още 2 годинки). Приемаме, че няма промени в заплатата ми през последните 3 години.
Тъй като ти няма да ползваш втората година,която би ти намалила обезщетението,всички варианти са една добри.Вариант б не е особено подходщ,тъй като планирате ясла.Заложи на платен отпуск и болничен докрая
4. При горния вариант б) ще трябва ли да отпиша дъщеря си от ясла, заради "излизането в майчинство до 2 години", да,или да приемеш да платиш глобата,която ще ти наложат ако веднага след това стартира и 45-ния болничен за втората бременност и раждане?
Благодаря предварително!

# 703
Много благодаря, ♥Elfita♥!!

# 704
  • сф
здравейте!

детето ми е родено в началото на януари 2013. осигурявам се на осиг. максимум от много години. от 1.1.2014, започва втората година майчинство (320лв) и съответно от 1.1.2015 започва третата. ако родя второ дете м/у 2рата и 3тата година, вярно ли е, че майчинството ми ще бъде в намален размер? ако да, излиза че за да взимам пълния размер, трябва да родя през 2014,така ли е?

извинявам се ако не ми се разбира много, ако трябва, ще поясня. мерси предварително!

Общи условия

Активация на акаунт