Майчинство и второ дете

• 97 775
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
благодаря  Hug
за съжаление нямам ПИК. странното е, че счетоводителката беше категорична, че прил.12 трябва задължително да се подаде в 3 дневен срок от издаването на болничния, а сега явно не е подадено  ooooh!

# 676
  • Пловдив
Попитай я.Дори да е закъсняла,отговорността е нейна.Защото ти си го подала в срок

# 677
Момичета, знам, че не е точно по темата, но да питам...
върнах се на работа от август 2012 г. внасям си осигуровки като самоосигуряваща се.
Понеже сменям счетоводството, вноските за 01.2013 съм ги внесла, обаче новият ми счетоводител младежа при подаване на Декларация 1 е объркал сумите, писал е ДОО 200 и няколко лева, а аз съм на тавана и съм внесла повече от тази сума. Сега е пуснал коригираща, обаче се чудя дали това ще ми навреди при едно ново майчинство... или е нормално да се допусне техническа грешка и да се коригира просто...

# 678
Здравейте дами,
аз имам следното питане. В момента съм в отпуск за бременност и раждане до 410 ден, който изтича първите дни на септември. Малкият тогава ще тръгне на ясла и аз планувам връщане на работа, като обаче имам доста неизползван платен отпуск и мисля първо да го използвам.Сметнах, че ако го използвам целия реално трябва да се върна на работа около 27/10. Същевременно съм бременна и терминът ми е 27/12/2013, което значи че ще изляза в болнични 45 дни преди раждане в средата на ноември. Питането ми е на каква база ще бъде изчислено обезщетението за първата година майчинство за второто дете и дали ще си получавам 50% от майчинството за първото при условие, че съм във второ майчинство и че детето ходи на ясла.

Благодаря предварително!

# 679
  • Пловдив
Питането ми е на каква база ще бъде изчислено обезщетението за първата година майчинство за второто дете 24 м назад от 45 дневния ти.ако искаш обезщетението за второто да е колкото е било за първото ти дете,остани в майчинство и не давай детето на ясла до 45 дневния за второто.след това може ясла и дали ще си получавам 50% от майчинството за първото при условие, че съм във второ майчинство и че детето ходи на ясла.-да,ще получаваш ако избереш варианта да се върнеш на работа от септември,ще ги получаваш от септимвр.ако избереш да застъпиш двете майчинство,ще ги получаваш от 45 дневния за второто дете.Ходенето на ясла не е пречка за получаване на тези пари

# 680
Здравейте момичета! Елфита Simple Smile

Имам две прекрасни момиченца на 3,4 и на 1,8 г., като на път е трето дете. Ситуацията по отношение на майчинските следната - отпускът за гледане на второто дете(втората година) свършва на 5.10.2013 г., а 45-те дни болнични преди раждането на третото детенце почват средата на ноември, т.е. за малко няма припокриване, което би ни позволило да вземем същите майчински. Старото обезщетение за 410-те дни е с около 200 лева по-високо, отколкото би било новото според КиК калкулатора. Въпросът ми е: дали има някакъв относително легален начин да се удължи отпуска, пр. взимане на неплатен отпуск или нещо подобно, за да може да стане припокриване?

п.с. За съжаление преждевременното връщане на работа не е вариант Sad

# 681
  • Пловдив
Здравейте момичета! Елфита Simple Smile

Имам две прекрасни момиченца на 3,4 и на 1,8 г., като на път е трето дете. Ситуацията по отношение на майчинските следната - отпускът за гледане на второто дете(втората година) свършва на 5.10.2013 г., а 45-те дни болнични преди раждането на третото детенце почват средата на ноември, т.е. за малко няма припокриване, което би ни позволило да вземем същите майчински. Старото обезщетение за 410-те дни е с около 200 лева по-високо, отколкото би било новото според КиК калкулатора. Въпросът ми е: дали има някакъв относително легален начин да се удължи отпуска, пр. взимане на неплатен отпуск или нещо подобно, за да може да стане припокриване?

п.с. За съжаление преждевременното връщане на работа не е вариант Sad

Единствения ти вариант за застъпване е да изтеглиш термина напред,така че 45 дневния да ти започне преди 5 ти ноември

# 682
Здравейте!
Благодаря за отговора Елфита.
Тази алтернатива как бих могла да я осъществя? 45 дневния болничен се издава от лекарят, който води ЖК и при евентуален разговор с него на тази тема той би склонил да издаде такъв болничен(аз все още не съм се записала на ЖК)... А няма ли да носи наказателна отговорност след като ще има несъответствие след това?
Моят термин, калкулиран съгласно последната ми менструация е по-скоро 30-ти декември. По УЗ обаче явно съм имала късна овулация, защото ембриона е със седмица назад. Аз ще раждам секцио и ако всичко върви добре ще бъде планово... И при всички тези неизвестни относно реалната дата на раждане дали ще е възможно, да се направи  'легално' такова изтегляне?

# 683
  • Пловдив
Nuriii,странни са ми лекарите,които определят термин по УЗ данни,при положение,че знаем,че те дават отклонение.
Щом не си се записала на ЖК е още по-лесно.Нагласи 45 дневния да започне преди 5 ти ноември.А да говорим за наказателна отговорност,че детето не се е родила на термин или около термин е смешно

# 684
Гинекологът само ми каза на каква гестационна седмица отговаря, а аз после направих изчисленията... и аз не се доверявам много на 'точността' на УЗ, но след двете бременности, въобще не съм наясно кога е била овулацията ми и зачеването...
Благодаря ти още веднъж. Значи, ще се опитам да уговоря това със следящия ме лекар.

# 685
Здравейте, моя позната ме помоли да попитам тук какво майчинство ще взема, след като първото й дете е родено декември 2011 година и след 2 месеца ще се роди второто й дете. То ще се роди, докато е в майчинството, за което взема 240 лева на месец. За това второ дете ще взема ли пак същото обезщетение, което е вземала първата година за първото дете. И към него ще взема ли парите за втората година от първото дете. Тя не се е връщала на работа, откакто е родила. Благодаря предварително за отговора.

# 686
  • Пловдив
Здравейте, моя позната ме помоли да попитам тук какво майчинство ще взема, след като първото й дете е родено декември 2011 година и след 2 месеца ще се роди второто й дете. То ще се роди, докато е в майчинството, за което взема 240 лева на месец. За това второ дете ще взема ли пак същото обезщетение, което е вземала първата година за първото дете да,ще взима като обезщетението за първото дете,ако това е по-изгодно за нея.от 45 дневния за второто ще взима 120 лв за първото дете. И към него ще взема ли парите за втората година от първото дете. не,няма да взима 240 лв за първото дете Тя не се е връщала на работа, откакто е родила. Благодаря предварително за отговора.

# 687
  • София
Здравейте, моля и аз за съвет/отгоовр на някои въпрои. Извинявам се, но нямам възможност да търся отговора.. прото нямам възможност да прекарам толкова време на компютъра.

Значи имам дете на 1г.8м. в момента съм в отпуск за гледане на малк одете до 2 г., току що разбрах че съм бременна и терминът е около 15 февруари 2014. малкият става на 2 на 21 октомври 2013. Искам да знам как ще ми се изчисли майчинството за второто дете. Предполагам за месеците след като навърши малкият 2 се гледат осигуровките, които ще се плащат тогава, но за преди това каква е базата, каквато е била за първото майчинстиво или за втората година се взимат тези 240 лв. които съм взимала за база? И какво става ако излезна в болничен през тези месеци (след 2 год. на детето) - каква ще е базата за болничният и как ще се отрази това на майчинството.

Благодаря предварително за помощта, във форума получих съвети и за първото майчинство, много помагате, благодаря че ви има!!!

# 688
  • Пловдив
Здравейте, моля и аз за съвет/отгоовр на някои въпрои. Извинявам се, но нямам възможност да търся отговора.. прото нямам възможност да прекарам толкова време на компютъра.

Значи имам дете на 1г.8м. в момента съм в отпуск за гледане на малк одете до 2 г., току що разбрах че съм бременна и терминът е около 15 февруари 2014. малкият става на 2 на 21 октомври 2013. Искам да знам как ще ми се изчисли майчинството за второто дете. Предполагам за месеците след като навърши малкият 2 се гледат осигуровките, които ще се плащат тогава, но за преди това каква е базата, каквато е била за първото майчинстиво или за втората година се взимат тези 240 лв. които съм взимала за база за втората година ще ти взимат МРЗ за съответния период ? И какво става ако излезна в болничен през тези месеци (след 2 год. на детето) - каква ще е базата за болничният 18 м назад от болничния ще ти вземат и как ще се отрази това на майчинството болничния не е толкова добре колкото да се върнеш на работа,но е по-добре от неплатен отпуск

# 689
  • София
Благодаря много ♥Elfita♥. А мога ли да прехвърля майчинството на баба ми сега и да почна работа? Майка ми работи и затова не може на нея... но баба ми е доста възрастна.. дали може така? (и как се прави, самоосигуряващо се лице съм)

Общи условия

Активация на акаунт