Майчинство и второ дете

• 97 811
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
Въпросът ми май припокрива този на Мадонна1, но моля ако някой е запознат да сподели как стоят нещата, ако съм ползвала само 1 една година от майчинските, т.е. 1 година ми изтече на 29.07 и аз от 30.07 се върнах на работа и почнах да се самоосигурявам (самоосигуряваща съм). Според счетоводителката ми, нищо че обезщетението ми е било на тавана, то ако заббременея сега, този период ще се изчислява на 240 лв., а не на тавана... Искам да вземам хубави майичнски и при второто ни дете, което явно ще е планирано, защото сега съм приела, че трябва да имам наново 24 месеца на осигуряване на тавана, но дали правилно си мисля? или щом съм ползвала само 1 година, тази година ще ми се зачита в действителният и размер, а не на 240 лв.?

Не е така.Няма как да е на 240 лв,а на хубавата сума.Щом си почнала веднага след 410 те дни работа няма нужда да чакаш 24 м да отработваш.Ти няма да имаш ниски месеци в базата ти,защото не си ползвала нищо от втората година

# 661
Здравейте,
Моето положение е такова: имам момиченце, което вече е на две години и три месеца(ходи на ясла). Когато ми свърши отпуската за втората година на гледане на дете – октомври 2012, използвах част от платения отпуск за тези две години (колкото шефовете се навиха да ми дадат) и след това ме съкратиха. За месец ноември уж ми платиха една заплата обезщетение и след това от декември 2012 съм на борсата. Имам право да вземам обещетение за безработица до края на юли 2013.  Сега обаче се появяват двете чертички на теста за бременност и по мои сметки 45 дена преди термин трябва да е около 22 юли. Знам че е рано , но искам да реагирам бързо за да мога да вземам по-високи майчински. Та въпроса ми е : може ли да ме посъветвате кое е по-добре за мен –
а) да си прекратя обезщетенията от борсата (за което време ще ми се пише 0.00лв осигурен за майчинство) и да се пиша на трудов договор във фирма (които социални и здравни осиг. аз ще си плащам) до началото на 45 дни
б) да си взема обещетението (в този случай ще имам поне някакви пари за раждането и бебето) и да си остана до началото на 45 дни безработна
в) да си взема обещетението (в този случай ще имам поне някакви пари за раждането и бебето) и в началото на юли да се пиша на трудов договор във фирма
И последно питане (надявам се) : като погледна в НОИ и там има графа
 „Т.17.2 - Доход, от който е определено паричното обезщетение за периодите на временна неработоспособност или бременност и раждане „   , не би ли трябвало за месец октомври (когато съм си ползвала платената отпуска) и за месец ноември (когато имам изплатено обезщетение за съкращаване от работа) да има сума , а при мен има само 0.00лв. Докато при „Справка за социално осигуряване - актуално състояние” за месец октомври и ноември в графата „Осиг. доход /лв./” имам сума пари ???
Много ви благодаря предварително !!! И се извинявам за дългото разясняване , но нищо не ми е ясно , въпреки че се опитах да прочета почти всичко .

# 662
  • Пловдив
Месеците на борсата не са ти на 0.00 лв,а на МрЗ за периода.Да се осигуряваш сама няма смисъл.Ще дадеш повече пари,отколкото ще получиш.Разиграй с калкулатора варианти http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php
За месеците на борсата и месеците на майчинството втората година и за бруто ,и за нето попълваш МРЗ,за съответния период.
Аз бих си останала на борсата и ще искам да ме назначат някъде юли месец-преди да започне 45 дневния

# 663
А леле колкок сте бързи  Party Не знам колко много да ви благодаря . Успешен ден   bouquet и в частност на  ♥Elfita♥

# 664
Не знам дали тук трябва да питам,но чух за някаква програма за отглеждане на дете след майчинството,тоест от 2 до 3г,то бюрото по труда,като на месец се получава минималната работна заплата!Някой чувал ли е за тази програма и,ако да....какви са условията за да те приемат!

# 665
  • Пловдив
Не знам дали тук трябва да питам,но чух за някаква програма за отглеждане на дете след майчинството,тоест от 2 до 3г,то бюрото по труда,като на месец се получава минималната работна заплата!Някой чувал ли е за тази програма и,ако да....какви са условията за да те приемат!

Имаше такава програма,да.Но дали все още върви,трябва да питаш в социалните

# 666
Здравейте,

Бременна съм с второто си дете с термин 01,03,2013г., т.е от 15,01,2013г. съм в майчинство.
Базата за изчисление на майчинството ми е е от 01,01,2011 до 31,12,2012г., ако не се лъжа.
Проблемът, който не мога да реша е следният: 01'2011, 02'2011, 03'2011 съм била в 410 дни за отглеждане на първото си дете.  04'2011, 05'2011, 06'2011 беше втората година за отглеждане на малко дете. от 07'2011 се върнах на работа. Каква сума се взима за база за месеците в които съм била в първите 410 дни  и след това през втората година? следващите 18 месеца съм била на работа, като последните три 10'2012, 11'2012, 12'2012 съм била в болничен.

НОИ ми изчисляват някаква абсурдно ниска сума и не знам, аз ли не смятам както трябва или има някаква грешка по трасето?

# 667
  • Пловдив
Каква сума се взима за база за месеците в които съм била в първите 410 дни  и след това през втората година?

За месеците в обезщетение ти взимат дохода,от който е било изчислено обезщетението.За месеците на втората година майчинство-МРЗ за периода.Ти как ги смяташ тези месеци?На калкулатора на Кик ли смяташ?Там може горе долу да добиеш представа.
Вече са ти изчислили дните за януари от НОИ ли?

Правиш две неща
-пишеш имеил до НОИ,което ти обработва документите и споделяш притеснението си.Те ще проверят и ще ти върнат отговор
-сама се опитваш да си сметнеш горе долу на калкулатра на Кик обезщетението ти

# 668
Много благодаря за експресния отговор!

Калкулатора на КИК ми е малко неясен. Смятам си ги в ексел, като залагам всичко както казваш -  за първите дни сумата от обезщетението, което излиза в сайта на НОИ, а останалите месеци, в които съм била по майчинство - 2г. 240 лв. залагайки дори 0 лв. за 6те месеца, сумата не се получава толкова абсурдно ниска.

Благодаря за информацията!
Ще изчакам, дали няма да променят нещо до датата на ведомостта и ще пиша или директно отивам на място.

ПС. Болничният ми е от 15,01 -01,03,2013г. Взъможно ли е това да е сумата само за януари?

# 669
  • Пловдив

Ще изчакам, дали няма да променят нещо до датата на ведомостта и ще пиша или директно отивам на място.

Аааа,нищо няма да се промени до получаването на парите.И,да,това е сумата само за дните от януари.Да не мислиш,че е за целия 45 дневен?
Погледни колко среднодневно бруто са ти изчислили.Тази сума я умножаваш по работните дни в месеца или периода на болничния лист.Така ще е докрая на 410 те дни обезщетение

# 670
 Hug Много благодаря!
Наистина мислех, че това е сумата за целия 45-дневен болничен и от там явно не ми излизаха сметките. Предвид, че тепърва предстои февруари е логично,част от  сумата  да бъде изплатена през март.

Още веднъж ти благодаря!

# 671
здравейте,
от 23-ти януари съм в 45 дневния болничен преди раждане. Сега виждам, че имам превод от ной 240лв (обезщетението за гледане на първото  ми дете) от 05.02(предполагам е за януари). Не би ли трябвало сумата от 240лв да е по-малка, за сметка на няколкото дни от януари, в които съм в болничен?

# 672
  • Пловдив
здравейте,
от 23-ти януари съм в 45 дневния болничен преди раждане. Сега виждам, че имам превод от ной 240лв (обезщетението за гледане на първото  ми дете) от 05.02(предполагам е за януари). Не би ли трябвало сумата от 240лв да е по-малка, за сметка на няколкото дни от януари, в които съм в болничен?

Да,трябва.С 45 дневния попълни ли и подаде ли при работодателя прил 12.Явно не
Също прил 4 за 120 те лв

# 673
Подписах и двете приложения  Rolling Eyes Беше петък (25.01) и счетоводителката ме увери, че в понеделник(28.01) ги носи в НОЙ. Дали не са направили плануване на парите по-рано? де да знам? Освен утре да звъня на счетоводителката  Thinking

# 674
  • Пловдив
Освен утре да звъня на счетоводителката  Thinking

Да,направи го.Ако е внесено на 28 ми,НОИ щеше да отреагират
Ако имаш ПИК,може да видиш дали ти фигурира прил 12

Общи условия

Активация на акаунт