Майчинството - счетоводно - 11

• 73 741
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 60
Има една Наредба Н-8, която е за тези положения.  Wink
Като внесеш осигуровките, тогава се подава Д1.

# 61
  • София
uzi_buzi, защо мислиш така?
Текстът "При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката," според мен се отнася и за Veri4.
Ще помоля Veri4 да каже после какво са й изплатили!
Стики, наистина, не съм 100% сигурна, но Veri4 е казала, че има едно дете преди близнаците. Коментирам го, защото като приеха в началото на годината това за еднократната помощ за близнаци да е 2 по 600 лева, ако са първородни, и съвсем мимоходом беше споменато, че ако имаш преди близнаците друго дете, те се броят като второ и трето и взимаш 600 (като за второ) и 200 (като за трето).
 Не се опитвам за споря, просто разисквам казус, който ми е любопитен лично на мен, щепитам в близнашката тема мамите, които са в къщото положение.

# 62
Mомичета, ако приемат промяна на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, дали би важало за майките в заварено положение. Как е било преди, когато са приели увеличението на 9 месеца? Мерси предварително.

# 63
Mомичета, ако приемат промяна на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, дали би важало за майките в заварено положение. Как е било преди, когато са приели увеличението на 9 месеца? Мерси предварително.

И мен това ме интересува. При положение, че моето платено майчинство е до 14.12.2008, дали има възможност, ако случайно приемат предложението, то да ме огрее?

# 64
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

И мен това ме интересува. При положение, че моето платено майчинство е до 14.12.2008, дали има възможност, ако случайно приемат предложението, то да ме огрее?

Зависи какво ще решат

# 65
Би било страхотно, ако го приемат. Още три месеца с бебчо не е никак малко. Иначе аз съм от тези, които ще трябва да се върнат веднага на работа. Дано да стане!

# 66
  • Разград
Цитат на: sh0k0lad4e в петък, 25 юли 2008, 18:58
Цитат на: ДейзиГ в петък, 25 юли 2008, 17:24
Цитат на: sh0k0lad4e в петък, 25 юли 2008, 16:50
Здравейте! Знам, че някъде съм чела, но нямам време да изчета всичко отново, за това ще си задам въпроса тук. След изтичане на 315те дни подава ли се някакъв документ в НОИ? Попитах нашата счетоводителка, но тя каза че не знае?!?! Моля кажете ми, защото ми изтичат на 30.07 и ако трябва документ трябва да действам бързо. Иначе не можем да се оправим с финансите. Благодаря предварително!

Приложение 3 - МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО
копие от акта за раждане на детето заверено от работодателя
копие от заповедта за разрешаване на ползването на отпуска заверено от работодателя

А от къде да го взема това Приложение 3? Аз ли трябва да подам документите или от фирмата? До сега все те са ми г носили. Аз не живея в София, но там са ми документите и ако трябва да ги нося аз не знам как ще стане?

Много моля да ми отговорите, защото нямам време, а парите ми трябват все пак!

# 67
И аз да попитам. През тези 6 месеца база, ако майката ползва годишен платен отпуск, сумата влиза ли в сумата, на която се смята болничните и обезщетението. Осигуряват ме на доста прилична сума и имам около месец и половина неизползван отпуск. Мислех си ако го изтегля преди първия болничен / за 45 дни/, дали ще приемат сумата и ще се смята ли като нетно трудово възнаграждение при изчисленията.
Мерси предварително

# 68
  • Пловдив
И аз да попитам. През тези 6 месеца база, ако майката ползва годишен платен отпуск, сумата влиза ли в сумата, на която се смята болничните и обезщетението. Осигуряват ме на доста прилична сума и имам около месец и половина неизползван отпуск. Мислех си ако го изтегля преди първия болничен / за 45 дни/, дали ще приемат сумата и ще се смята ли като нетно трудово възнаграждение при изчисленията.
Мерси предварително

да,ще се смята.Платената отпуска е все едно работиш.Тя няма да ти намали обещетението,което ще получаваш през 315 те дни болнични.

# 69
Дами........много се обърках ...искам да се запиша в друга фирма(втора) като аз ще си плащам осигуровките ...незнам дали е вече късно и много ми е тъжно....на 10 март е термина ми за раждане това означава че края на януари излизам 45 дни преди раждане ,.....моле ви кажете ми какво мислите... Praynig аз тази седмица исках да се запиша в другата фирма и да се осигурявам на 500 лв...колко осигурителна вноска ще трябва да платя ...благодаря предварително на компетентните от вас  bouquet

# 70
  • Plovdiv
Някой знае ли откога влиза в сила да ползваш баба пенсионерка да гледа детето до 3 години?

# 71
  • София
Здравейте! Знам, че някъде съм чела, но нямам време да изчета всичко отново, за това ще си задам въпроса тук. След изтичане на 315те дни подава ли се някакъв документ в НОИ? Попитах нашата счетоводителка, но тя каза че не знае?!?! Моля кажете ми, защото ми изтичат на 30.07 и ако трябва документ трябва да действам бързо. Иначе не можем да се оправим с финансите. Благодаря предварително!

Приложение 3 - МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО
копие от заповедта за разрешаване на ползването на отпуска заверено от работодателя

А от къде да го взема това Приложение 3? Аз ли трябва да подам документите или от фирмата? До сега все те са ми г носили. Аз не живея в София, но там са ми документите и ако трябва да ги нося аз не знам как ще стане?

Фирмата трябва да представи документите в НОИ. Иначе можеш да свалиш Приложение 3 от тук http://docstore.odit.info/?s=4&rid=1496

# 72
Някой знае ли откога влиза в сила да ползваш баба пенсионерка да гледа детето до 3 години?

Още не е прието. Иначе се говори, че ще е след 1.01.2009 год

# 73
Дами........много се обърках ...искам да се запиша в друга фирма(втора) като аз ще си плащам осигуровките ...не знам дали е вече късно и много ми е тъжно....на 10 март е термина ми за раждане това означава че края на януари излизам 45 дни преди раждане ,.....моле ви кажете ми какво мислите... Praynig аз тази седмица исках да се запиша в другата фирма и да се осигурявам на 500 лв...колко осигурителна вноска ще трябва да платя ...благодаря предварително на компетентните от вас  bouquet

По-добре почни да се осигуряваш веднага щом можеш. Базата ти ще е юли-декември.
Може да пробваш и 5 месеца по 600  лева ако почнеш да се осигуряваш от август.
Първо трябва да обявят договора ти в НАП. А днес е 28.07.
За вноските - виж калкулаторите на 1-ва страница.

# 74
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Приложение № 3  към чл. 5

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………….

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете
на основание чл. 53 от КСО

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ...................................
осигурен при осигурител/като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя/посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля в качеството ми на ...
(майка/баща/баба/дядо/осиновител/лице, при което е настанено детето по реда на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете, считано от .................................. 20... г.

Декларирам следните обстоятелства:
1.Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до ......................................... 20... г.
2.Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ...........................20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението – ...............20... г., съм осигурен/а за съответния риск – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за всички осигурени рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия се стаж.
/данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение/
3.Детето ..., родено на
(име, презиме и фамилия на детето)
.................. 20... г. е живо и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
4.Детето не е дадено за осиновяване.
5.Детето не е настанено в детско заведение.
6.Детето не се отглежда от безработно лице по програмата “В подкрепа на майчинството”.
7.Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
8.Не съм лишен/а съм от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.Ползвам отпуск за отглеждане на малко дете, считано от ......................... 20.....г.
1.През периода на отглеждане на детето не продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице.
2.Не съм дал/а съгласие детето ми да се отглежда от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 от КТ (баща,баба или дядо) – отнася се за случаите, когато майката (осиновителят) ползва отпуска за отглеждане на малко дете.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Прилагам следните документи:
1.Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2.Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
3.Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
4.Копие от протокол на ЛКК за тежко заболяване на майката в случаите по чл. 167 от КТ.
5.Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето в случаите по чл. 167 от КТ.
6.Препис от съдебно решение или от заповед на директора на дирекция “Социално подпомагане” за настаняване на детето по реда на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД в семейство на роднини или близки или в приемно семейство.
7.Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
8.Декларация за изплащане на обезщетението – приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
9.Други документи ...

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от настъпване на промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата .......................................               Подпис: ..................................
гр. (с.) ....................................

Данни от осигурителя:
1. Към деня на разрешения отпуск за отглеждане на дете лицето е осигурено за съответния риск да/не; (ненужното се зачертава)
2. Към деня на разрешения отпуск лицето има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не; (ненужното се зачертава)
3. Към ден .............. месец ................. година ................ лицето придобива изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато лицето придобива осигурителния стаж през периода на разрешения отпуск)

Дата .......................................            ..............................................................................
гр. (с.) ....................................      (име, фамилия, подпис и печат)

Общи условия

Активация на акаунт