Майчинството - счетоводно - 11

• 73 655
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте момичета    bouquet  бременна съм във втория месец и до колкото разбрах след раждането се дават 200 лева.Не разбрах обаче колко ще получавам всеки месец при положение че не работя.Студентка съм и това ми е последната година преди да завърша.Изобщо не са ми ясни тия неща  Sad Ако ме водят на работа някъде повече пари ли ще взимам  Thinking
Моля ви помогнете ми  baby_neutral

# 601
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте момичета    bouquet  бременна съм във втория месец и до колкото разбрах след раждането се дават 200 лева.Не разбрах обаче колко ще получавам всеки месец при положение че не работя.Студентка съм и това ми е последната година преди да завърша.Изобщо не са ми ясни тия неща  Sad Ако ме водят на работа някъде повече пари ли ще взимам  Thinking

Ако нямате 6 месеца осигурителен стаж и не се водите на трудов договор имате плаво на социални помощи /не съм наясно какви са размерите/, документите се подават в Социални грижи по адресна регистрация. Ако отговаряте на останалите условия ще ползвате първо отпуск за бременност и раждане започваш 45 дни преди определения термин в размер на 315 дни с обезщетение 90% от средно дневната брутна заплата за последните 6 месеца преди този в който сте в отпуска, не повече от средно дневното нетно възнаграждение и не по-малко от минималната работна заплата за страната. След изтичането на този отпуск имате право да ползвате отпуск за гледане на дете до 2 год. и обезщетението за 2008 г. е 220 лв.

# 602
Мерси много   bouquet

# 603
# 604
  • СОФИЯ
Здравейте!Искам да попитам следното:аз съм учител и за 3 години имам 150 дни платен отпуск.Наистина ли ,ако се върна за 10 работни дни ,за да ми актуализират заплатата,след това ще ми изплатят и отпуската за 2006 и 2007 по новата заплата?
Майчинствато ми изтича октомври и спорим със свекървата ,която също е счетоводител и твърди горенаписаното,а майка ми смята ,че по новата заплата ще е само отпуската за 2008?
Благодаря!

# 605
summertime, не съм счетоводител, но имам приятелка учителка, която направи точно това и парите за всичките й отпуски бяха по новата заплата.

# 606
  • СОФИЯ
Благодаря!Явно свекърва ми е повече в час от майка ми!

# 607
  • София

Ако нямате 6 месеца осигурителен стаж и не се водите на трудов договор имате плаво на социални помощи /не съм наясно какви са размерите/, документите се подават в Социални грижи по адресна регистрация. Ако отговаряте на останалите условия ще ползвате първо отпуск за бременност и раждане започваш 45 дни преди определения термин в размер на 315 дни с обезщетение 90% от средно дневната брутна заплата за последните 6 месеца преди този в който сте в отпуска, не повече от средно дневното нетно възнаграждение и не по-малко от минималната работна заплата за страната. След изтичането на този отпуск имате право да ползвате отпуск за гледане на дете до 2 год. и обезщетението за 2008 г. е 220 лв.
При положение, че не работиш можеш да получиш от Дирекция "Социално подпомагане" еднократна помощ за бременност, като доходът на член от семейството трябва да е по-нисък или равен на 300 лв. Размера и е 150 лв. Тя се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.
След това другата помощ е месечна помощ за отглеждане на дете до една година в размер на 100 лв., като доходът на член от семейството пак трябва да е по-нисък или равен на 300 лв.
Също детски добавки в размер на 25 лв, като доходът трябва пак трябва да е под 300 лв.
Това са сумите за 2008 г., за 2009 може да се променят.

# 608
anii ta много ти благодаря за информацията   bouquet а имаш ли представа ако ме водят някъде на работа дали ще взимам повече парички   newsm78

# 609
Здравейте,искам да ви попитам...зна4и,днес ми изте4е болни4ният,който ми издадоха в болницата след раждане,който беше за 42 дни заради преносване.Но въпросът ми е,след този болни4ен трябва ли да взимам нов от ли4ната лекарка или запо4ва да ми те4е май4инството?
Благодаря ви предварително.
Да трябва да вземеш  още един от педиатърката.
Аз съм в шах, днес разбрах че не съм взела този болничен от личната.и сега какво да правя, то минаха 6 месеца от както съм родила.Ще изгубя ли парите от майчинството.

# 610
  • Пловдив
bebo4e ,След като ти изтече болничния от болницата до момента не си и получавала пари от НОИ,нали?Не се усети по това,че има нещо нередно.

Няма да загубиш майчинството.Просто губиш възможността да взимаш обещетение през времето,за което не си представила болничен.Майчинството започва след изтичането на 315 те дни.

А от работата не са ли те търсили ?Защото щом не си представила болничен би трябвало да си на работа.

# 611
  • София
anii ta много ти благодаря за информацията   bouquet а имаш ли представа ако ме водят някъде на работа дали ще взимам повече парички   newsm78
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябва да имаш 6 месеца осигурителен стаж, като той може да не е непосредствено преди излизане в болничен. Хубаво е да се осигуряваш 6 месеца преди излизане в болничен на по висока сума, за да взимаш първите 315  дни по - голямо обезщетение, иначе ще бъде минималната работна заплата /220 лв. за 2008 г./, което при всички положения е по голямо от 100 лв., който дават социалните. А и ако 2 те години се водиш на трудов договор ще взимащ майчинство 2 години, въпреки че от 315 ден до навършване на 2 години на детето се получава минималната работна заплата.

# 612
  • София-Младост
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябва да имаш 6 месеца осигурителен стаж, като той може да не е непосредствено преди излизане в болничен. Хубаво е да се осигуряваш 6 месеца преди излизане в болничен на по висока сума, за да взимаш първите 315  дни по - голямо обезщетение, иначе ще бъде минималната работна заплата /220 лв. за 2008 г./, което при всички положения е по голямо от 100 лв., който дават социалните. А и ако 2 те години се водиш на трудов договор ще взимащ майчинство 2 години, въпреки че от 315 ден до навършване на 2 години на детето се получава минималната работна заплата.
Една много малка поправка, след 315-тия ден не се получава МРЗ, а обезщетение, чиито размер се определя със ЗБДОО. За тази година то просто съвпада като стойност с МРЗ. Казвам го, защото ако догодина нещата се разминават тук ще стане лудница ама защо и как...

# 613
  • София
Една много малка поправка, след 315-тия ден не се получава МРЗ, а обезщетение, чиито размер се определя със ЗБДОО. За тази година то просто съвпада като стойност с МРЗ. Казвам го, защото ако догодина нещата се разминават тук ще стане лудница ама защо и как...
Peace мерси

# 614
  • Попово
здравейте дами,
може ли да се освободи работник, който е назначен на постоянен-безсрочен трудов договор преди 4 месеца и сега е представил болничен за 7 дни, има ли законно основание за освобождаването му, трябва ли предизвестие от страна на работодателя?
Благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт