Майчинството - счетоводно - 11

• 73 634
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте,
Имам един въпрос. На 26 Октомври дъщеря ми навършва 2 години. Искам да ползвам и неплатеният отпуск по майчинство до третата година. Колко време преди 26 Октомври трябва да подам молбата за неплатения отпуск и за какъв период за време? (чувала съм, че не може директно да взема 1 година, а на два пъти по 6 месеца)

Такъв отпуск вече не съществува, има
Неплатен отпуск (по чл.167а по КТ) за гледане на дете до 8-годишна възраст.
Този отпуск е в размер на 6 месеца (освен в случаитв на ал.4). Може да се ползва наведнъж или на части, като работодателят трябва да е уведомен за него 10 работни дни предварително.
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Съответно за него се полага и платен годишен отпуск.
Благодаря за бързият отговор. Имам събрани 92 дни платен отпуск и като прибавим и тези от неплатения ще се заформят към 100 (това са близо 5 месеца). Чувала съм, че за предишни години работодателят няма право да откаже отпуск. Това вярно ли е? Ако го пусна след като изтекат 6-те месеца неплатен тъкмо дъщерята ще стане на 3 години и ще може да отиде на градина. Чудя се ако си пусна всичкият платен отпуск да не ми прекъснат отпуската. Имат ли такова право?

# 646
  • Варна
Здравейте! На 01.11.2008 ми изтичат 315 дена и поради финансови причини трябва да се върна на работа. Искам да прехвърля майчинството на майка ми, тя работи  на постоянен договор, като касиер в супермаркет Бурлекс. Въпроса ми е могат ли да и откажат този отпуск по майчинство и второ има ли срок в който трябва да ги уведоми, примерно месец предизвестие или нещо такова, защото тя предпочита да каже възможно най-късно. Предварително благодаря за отговора!

# 647
  • У дома... някъде

малко оф: Започнаха ли вече да назначават и майки с малки деца? Допреди време беше голям проблем.  Thinking
За радост вече не е проблем,дори някои работодатели предпочитат ангажирани работници,тъй като са много по отговорни.Все пак съм и от малък град,ако това има значение.Все пак сме хора и на всеки му се налага понякога да отсъства-това беше отговора на един работодател,като му казах че съм с малко дете..........
Благодаря за изчерпателния отговор! Hug  bouquet

# 648
кога се получават първите майчински-45 преди раждането или след раждането?

# 649
  • София-Младост
кога се получават първите майчински-45 преди раждането или след раждането?
Първият болничен лист се издава за 45 дни преди датата на термина. Парите кога ше се получа трудно ще отговорим, но със сигурност след като б.лист е предаден в НОИ, а преди това са преведени осигуровки и подадени декларациите в персоналния регистър от фирмата.  Simple Smile

# 650
А ако тези неща са направени от фирмата във какъв срок трябва да бъдат преведени?
Благодаря ви

# 651
  • София-Младост
А ако тези неща са направени от фирмата във какъв срок трябва да бъдат преведени?
Благодаря ви
НАРЕДБА
ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ

Чл. 23. (Изм. с Решение № 9943 на ВАС на РБ - ДВ, бр. 1 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.) Паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица – осигурените лица, самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 13 в срок 15 работни дни от представянето в съответното ТП на НОИ на документите по чл. 3-8, 12 и 15 по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки, въз основа на данните от декларациите по чл. 8.

# 652
здравейте
ще съм много благодарна ако някой може да ми отговори със сигурност
1. право на 180 дни болнични имаме за 1 календарна година общо, независимо дали има работни дни между болничните или 180 дни непрекъснати
2. в тези 180 дни влизат ли 45 -тте дни преди раждане

колкото доктори да питам до момента всеки ми отговаря различно, едни не били сигурни, други увъртат
дори нашата началничка на кадри не знае  Shocked
много много благодаря предварително   bouquet

# 653
да знаете само колко ми помогнахте   bouquet благодаря ви

# 654
и аз да се включа в темата с въпросче

върнах се на работа след изтичане на 9 м, и сега като работеща майка получавам към заплатата още 110 лв
междувременно малкия се класира за ясла и ще го записвам, трябва ли да уведомявам работодателя и ще ги изгубя ли тези пари?

благодая предварително  Hug

# 655
  • София-Младост
и аз да се включа в темата с въпросче

върнах се на работа след изтичане на 9 м, и сега като работеща майка получавам към заплатата още 110 лв
междувременно малкия се класира за ясла и ще го записвам, трябва ли да уведомявам работодателя и ще ги изгубя ли тези пари?

благодая предварително  Hug
След като работите не е нужно да уведомявате работодателя, че детенце е записано в ясла и няма да загубите обезщетението.

# 656
  • София-Младост
здравейте
ще съм много благодарна ако някой може да ми отговори със сигурност
1. право на 180 дни болнични имаме за 1 календарна година общо, независимо дали има работни дни между болничните или 180 дни непрекъснати
2. в тези 180 дни влизат ли 45 -тте дни преди раждане

колкото доктори да питам до момента всеки ми отговаря различно, едни не били сигурни, други увъртат
дори нашата началничка на кадри не знае  Shocked
много много благодаря предварително   bouquet
Не мога да отговоря категорично,затова ще те препратя да изчетеш Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността.

# 657
голямо объркване има при мен обаче за това дали трябва веднага да св връщам на работа, като тръгне мира на ясла ooooh!
от работа ми казаха, че не трябвало,мога да си изчакам 2те години, както и нямало 220 да станат 50%,хич нямало и нужда да ги уведомявам,че тръгва на ясла Shocked  позоваваат се на това, че става въпрос за заведения на ПЪЛНА държавна издръжка, само че аз като гледам и кодекса на труда и за социално осигуряване, това пълна ту присъства ту не и пише просто 'детско заведение' ooooh!

някой знае ли 100% как стават нещата, а дали в крайна сметка да не ги уведомя писмено да си вържа гащите, питайки ги да се връщам ли на работа... то аз няма де, но ще поискам неплатен отпуск...

# 658
  • София-Младост
голямо объркване има при мен обаче за това дали трябва веднага да св връщам на работа, като тръгне мира на ясла ooooh!
от работа ми казаха, че не трябвало,мога да си изчакам 2те години, както и нямало 220 да станат 50%,хич нямало и нужда да ги уведомявам,че тръгва на ясла Shocked  позоваваат се на това, че става въпрос за заведения на ПЪЛНА държавна издръжка, само че аз като гледам и кодекса на труда и за социално осигуряване, това пълна ту присъства ту не и пише просто 'детско заведение' ooooh!

някой знае ли 100% как стават нещата, а дали в крайна сметка да не ги уведомя писмено да си вържа гащите, питайки ги да се връщам ли на работа... то аз няма де, но ще поискам неплатен отпуск...

Това е коментирано стократно вече, давайки детето на ясла/гладина ви се губи правото на отпуск по чл.164 КТ. Вариантите са: връщате се на работа и получавате 50% обезщетение или ползвате друг вид платен или неплатен отпуск. Никъде в чл.164 КТ не се споменава за детско заведение на пълна държавна издръжка.

# 659
След като работите не е нужно да уведомявате работодателя, че детенце е записано в ясла и няма да загубите обезщетението.

много благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт