Синдром на Даун

• 163 960
  • 1 074
  •   1
Отговори
# 1 020
Не ми издържа любопитството - много е сладка Хриси - добра зрително-моторна координация е постигнала, остава да упражните малко и фината моторика на ръчичките Flutter
Браво на нея и колегите, които полагат грижи Simple Smile Много здраве и още успехи ви желая Flutter

# 1 021
Мария-направо е страхотна Хриси(и аз още веднъж да те поздравя), струва ми се, че много добре се справя за нейната възраст. HugНие сме доста далеч от подобни умения......
Ирикар-благодаря за информацията, аз да си призная, не мога да чета литература на  англиски език Embarassedособенно с по-специфична терминология и всякаква  такава информация ми е добре дошла.
Много е хубаво, че тоя страх поне е отпаднал, и резултатите са добри....представям си какво ти е било, добре, че е с хубав край поне.
Грета-успех в София, дано да имате по-малък проблем с хормоните.
Ние имаме малко проблеми с баткото(здравословни) и ще трябва да ги отстраняваме през седмицата -та не съм много за срещи, понеже ми е притеснено.Но стискам палци при вас нещата да минат добре.
Само аз ли не знам кой е проф.Куртев и с какво се занимава?

Последна редакция: пн, 23 апр 2007, 13:00 от Deja Vu

# 1 022
Здравейте,
Дежа Ву, аз всъщност от поста на Грета научих, че д-р Куртев е станал професор. Той е ендокринолог в Педиатрията, както и д-р Стоева, но когато ходихме при него скоро след раждането на Гери, беше все още доцент. Но аз предпочитам д-р Стоева, като че ли повече се интересува от децата, ето че тя много навреме ми обърна внимание за крачетата.
И Гери обича да застава „на палатка”. Преди една седмица направи такава палатка в градинката и изведнъж се заби на глава, все едно искаше да направи челна стойка, още имаме цицинка на челото!
Приятен ден и целувки на децата!

# 1 023
.. до заминаването си за Прага (до година и половина) само чукаше частите една в друга и отказваше да ги реди.
Пъзелите като че ли не са най-силната страна и на Владко. Нищо, ще се позанимаваме още. Но ако не иска, да не е лошо да си футболист, а? Wink
Ето нещо от почивните дни. Да видите колко смешно ходи. В същност малко трудно се вижда. Оказа се, че картата ми на апарата май е дефектна и качеството е отвратително. Но все пак ще видите - онова по-малкото нещо оранжево или синьо, дето не се спира е Владко  Laughing Че и други бели прави Simple Smile

# 1 024
Здравейте,
Браво на Владко, много е темпераментен в ходенето! Снимките и клипчетата на децата много ме радват и разведряват. И аз заснех първото си клипче – със заека, надявам се, че съвсем скоро ще го видите.
От нашите занимания с пъзели и други подобни игри мога да споделя следния опит. Отначало просто давах на Гери новите игри, тя ги почукваше, разхвърляше и бързо загубваше интерес към тях.  Сега преди да й дам да се занимава самостоятелно с играта, два или три пъти я правим заедно – заставам зад нея, обхващам ръчичките й и редим, мушкаме, нанизваме и пр. После я прибирам бързо, преди да й е омръзнала и вадя друга игра или правим нещо друго. Вадя я пак след известно време, най-добре на следващия ден. След няколко дни тя вече обикновено прави каквото трябва, а аз седя пред нея и й помагам при необходимост. Случва се да откаже да прави нещо, тогава го прибирам без да изразявам неудоволствие и й намирам нещо друго, което в момента й е по-интересно. Стремежът ми е ръчичките й повече време да са заети с някакви действия – дори и само да прехвърля ламинирани картинки, каквито вече сме насъбрали две големи пълни кутии.
Продължаваме да работим върху нови думички – сега сме на риба /иба/ и вода /ода/, топката сме я докарали до „бопа”, а се опитвам с всякакви хитрости да я накарам да каже „куклата яде”, получава се „ула папа”, но засега още само го повтаря след мен дума по дума и затова не можем още да се похвалим с изречение, мисля, че скоро ще стане. Привечер давам на Гери малки бисквитки, с които храни куклата и тогава се опитвам да я прелъжа. Може би не е съвсем правилно, но когато я уча на нова думичка, понякога й я казвам на „бебешки” – така беше с цвете /тете/, но само докато я каже, после пак й я казвам както си трябва. От Съни научих, че новата думичка трябва да изговарям и пея по най-различни начини – на срички, изцяло, бавно, бързо, с ударение на различните срички, с пропускане на някоя и друга буква.
Много поздрави на родителите, целувки на децата.

# 1 025
Здравейте и от мен Simple Smile) Докато преглеждах новонаписаното ми дойде мисълта, че форума е като книга с много автори, книга на специалния и изненадващ живот. Ирикар представям си през какъв ад си минала, но слава Богу, че всичко е наред, давам си сметка, че аз също скоро ще трябва да посетя дерматолог и понякога ме нападат подобни съмнения, но съм на едно мнение с Хела, че си имаме мисия и наистина всяка частица от тялото ни е програмирана да я изпълнява, Хела, ти си живия пример за това, май си сбъркала буквите, сигурно юбилея ти е 30-годишнина /казвай тайната/   bouquet. Грета, стискам палци бързо да ви прегледа професора и да не се налага хоспитализация, но ако останете в София, аз също съм на линия за срещи  Hug. Клипчетата са страхотни, защото дечицата са невероятни слънчица  newsm10. Хриси е толкова концентрирана и уверена с пъзела, не съм пробвала Маги как ще се се справи. Бяхме на рожден ден и имаше един килим-пъзел с цифри, букви и животни, тя прояви интерес, но един батко не й даде шанс да се изяви, така че скоро ще я снабдя, за да тренираме. Купих й магнитна азбука и полека-лека ще учим буквите. Тя ходи много смешно и не си вдига крачетата като стъпва, не е много уверена и никак не гледа къде стъпва. Скоро ще посетим д-р Алексиев, благодаря за координатите Simple Smile Маги е все по уверена на катерушките, след последноото й шмекеруване колко я болят краката от ходене почти не я нося на ръце, само съобразявам моя ход с нейния Wink. Този уикенд и тя на два пъти плака /десега не се беше случвало/, първия път леко си щипна пръста и зарони едни огромни сълзи, но всъщност докато плачеше питаше за баба си, чичо ли, лелите и сякаш някакво безпокойство, което се отключи изведнъж избликна. Втория път беше като разбра, че тръгваме за Дома, както си обуваше обувките внезапно се разплака и отново търсеше поименно близки хора, като баба й беше до нея... Успокои се като я гушнах и взехме кукла за из път. И за двете ни е много трудна тази раздяла. Имам проблем и със свикването с новата ситуация, но знам, че полека лека нещата ще се изгладят. Улавям се, че постоянно съм нащрек и тревожно следя всяка нейна стъпка, което ме изтощава и напряга. С времето ще се опитам да свикна и да се отпусна, но след уикенда се чувствам като парцал и се чувствам виновна, че може би не успявам да й дам най-доброто от себе си. Бързото случване на всичко не ми остави време за привикване и научаване, но сега чета една книга за подсъзнанието и започвам да се намествам. Извинявайте, че ви занимавам с моите проблеми, но вие най-добре бихте ме разбрали. Благодаря, че ви има! Поздрави на всички и много целувки на дечицата  Joy

# 1 026
Френд, сега разгледах снимките на Владко и много се смях на вариацията с чорапчето, голям е сладур и тези сини очи.... неустоим чаровник! Пропуснах да вметна за това, колко хубаво може да изговаря думичките Маги, когато ги повторим няколко пъти на срички, но ако не я спра си приказва, както е свикнала и "водата" става "бода" или "вобода". Но всеки път като сме заедно виждам колко бързо се променя и хората около мен казват същото  Grinning. Все така има огромен апетит и се изумявам колко много храна може да поеме и да си изглежда слабичка и грациозна... Много обича да скача по леглото /с ужасно твърд матрак/ и почти прави стойка на ръце. Но все пак предполагам, че ще стане фризьорка, а не гимнастичка, защото може по два часа да се реши без да й омръзне. От събота вече сама си слага шнолките тик-так, бях й показала преди седмица как да ги отваря, даже след това фризираше опашката на едно пони  Laughing

# 1 027
Friend, много хубави филмчета, Владко си ходи доста добре според мен и сигурно скоро ще успее да хване някой гълъб. Хриси поне още не се е отказала и все още ги гони.

Ирикар, много се радвам, че ти е отпаднало едно притеснение! И ти, и всички останали мами и татковци - пазете се, че сте нужни на дечицата си!

Xelaa, ти си може би поредното доказателство, колко подмладяваща може да бъде една бременност и едно малко дете, макар че при теб май си е ген - просто си младолика   bouquet

Green Dream, ще ти звънна по телефона днес да се чуем, но миналата седмица и тази май ще ми е по-натоварена програмата точно в сряда и петък, но що е време, пред нас е, ще се видим Simple Smile Радвам се за теб и за Маги Simple Smile Моят съвет пак е да разпиташ най-подробно в дома как точно са се занимавали с нея, за да можеш да подсилиш резултатите. Самият факт, че Маги говори, е много добър атестат и за нея, и за специалистите от градината.

За пъзела - Хриси прояви интерес към пъзелите от този сорт, след като тръгнахме на логопед.
В този смисъл според мен подходът на Xelaa е много добре премерен и правилен. Трябва да се поработи, за да се създаде интерес към нещо. Така е и с другите деца, пък ако щете даже и с възрастните...

При нас - Хриси и Преслава "откриха" Пепеляшка. Имаме касетата на Walt Disney от няколко седмици, страхотна музика, страхотни картинки, и двете са очаровани и могат да гледат приказката много пъти, без да им омръзне. Хриси има и книжка със същата приказка, издадена пак по филма на Walt Disney, и често-често я разглежда с удоволствие, тананика си, изобщо личи й, че има специалното отношение към Пепеляшка. Снощи заедно с нея търсихме в Интернет картинки от същия филм, днес й показах, че на пердето в нейната стая има нарисувана Пепеляшка, изобщо... обхванала ни е "Пепеляшко-мания" Laughing

Другото ново - вчера Преслава се пробва да храни куклата с лъжичка Joy

И още нещо в личен план - преди 2-3 дни сънувах, че най-изненадващо чувам Хриси да пее някаква детска песничка и по този начин чрез пеенето е проговорила - помня, че песничката беше за някаква баба мравка... Е, после се събудих... но може да има някаква истина в този сън... Знам, че деца със заекване, докато пеят, не заекват, както и когато казват наизустени стихотворения. Аз самата виждам, че Хриси, докато се пробва да пее с мен или баба си, си позволява по-голямо разнообразие от звуци, отколкото демонстрира при говорене... Може би понеже пеенето е за удоволствие, и се освобождава някакъв блокаж, който я спира да говори и да каже даже и това, което със сигурност знаем, че може да каже...

Hug

# 1 028
Привет на всички малки и големи!
Friend-Като гледам клипчетата на Владко все едно гледам Момчи (само в дрехите се различават).Като ги съберем да се видят да не си ги разменим по грешка накрая Joy Вие планирате ли идване през май в София?
xelaa- И Момчил го следи д-р Стоева и аз съм доволна, много е внимателна и стриктна.Всъщност ние сме диспансеризирани само при нея и на нея разчитаме за насочване с направления към различни специалисти.Прави ми впечатление, че е много отворена към международни контакти и новости, което рядко се среща при БГ лекарите.
А това за "пеенето" на новите думички го препоръчват и специалните педагози в Прага, аз да си призная до момента никога не съм изпяла нищо на Момчи защото пея много фалшиво и ме е страх да не му увредя слуха Embarassed, но явно ще трябва да се пречупя. Като слушам Гери колко напредва с думичките направо се подтискам, Момчи много изостава в това отношение Sad
Green dream -направо се просълзявам като чета как Маги се разстройва когато тръгва обратно към дома. Момчил, който беше на 2 и 3 месеца по времето, когато беше настанен в дом и уж беше невръстно и нищо не разбиращо бебе, вечер, когато оставаше сам там (през деня или аз или майка ми бяхме при него) посиняваше от рев и лекарките имаха отново съмнение, че има порок на сърцето, толкова е посинявал от рев. А после, когато си беше с мен не ми е проплакал вечер, дори когато го мъчеше коремчето и лежахме в Инфекциозна болница...Та напълно те разбирам и си представям колко ти е мъчно когато трябва да я връщаш. В тази връзка как вървят нещата със Социалните? Кога ще е делото, на което ще ти разрешат да си я вземеш? Предполагам си се свързала с адвокат...А за това, че край теб Маги ще започне да се развива и напредва много бързо нямам съмнение...Представи си само с колко много неща се сблъсква!
Е, това е от мен всичко, че съм затънала в работа!Преговарям с нашите Момчил да се върне на 5 май, стискайте палци да ги убедя, че много ми липсва, научих му снимките наизуст Cry

# 1 029
Здравейте,
През следващите дни ще споделя още малко от нашия опит с проговарянето, а сега само искам да поздравя Грийн Дрийм и да й кажа, че според мен в понеделник не се чувства добре не поради нещо друго, а защото Маги я няма, както и да й пожелая по-скоро да се уредят нещата и да си заживеят заедно за постоянно  sling .
А сега клипчето. Може би това не е най-доброто изпълнение на Гери, нали съм начинаеща, пък и тя е начинаеща артистка  и все още малко я разсейват камерите, но ето какво се получи: http://www.vbox7.com/play:9d54231d
Поздрави на родителите и много целувки на децата.     

# 1 030
Каква очарователна танцуваща двойка - Гери и зайче!  Hug

# 1 031
  • Пловдив
   Много е сладичка малката танцьорка!  Hug

# 1 032
Добро и слънчево утро на всички големи и мънички Simple Smile) Танцьорки, операторки, певици, футболисти, спринтьори и аудитория Simple Smile Хела, Гери е страхотна, толкова слънчево се усмихва и танцува в ритъм, дори прояви склонност към танцови двойки, браво  Hug Ирикар, чакам с нетърпение да се запозная с Момчи, имам добро предчувствие, че ще се случи скоро, а не съм планирала пътуване до Прага  Joy  Мария, съня ти е много интересен, като се видим ще ти дам да прочетеш Онази книга, за която вече писах, мисля, че ще намериш интересни неща относно сънищата там. Ирикар, Момчи ще се радва да му пееш, едва ли има критерии за верно пеене, ще му е приятно да те слуша. Ние с една приятелка спонтанно се разпяхме в колата, докато връщахме Маги от очния лекар и тя веднага се заклати в такт, след което запя една песен, която тя знаеше успоредно с нас, но ни хвана подготвени и се получи чудесно трио. Хела, възможно е да си права и напрежението да идва от това, че през цялото време знам, че времето ми с Маги е ограничено само за уикендите, опитвам се да измисля как да си разредя натоварената учебно-работна програма за времето, когато ще си бъдем семейство. Вчера говорих отново със социалната, в петък ще ходим при нотариус да се откажа от декларацията си за осиновяване, тя щяла да бъде свидетел, така се изисквало. Можеше да го свършим днес, но тя не беше свободна. Местните социални били получили молбт ми за реинтеграция преди 10 дни, имало вече назначена комисия, която да ме проучва, но до момента не са се свързали с мен  #2gunfire Едва след тяхното заключение ще има съдебно дело, което нямам представа кой трябва да заведе, Ирикар консултирах се с адвокатката на фондация "Психологическа подкрепа" и според нея делото е формалност и нямало нужда от адвокат... Днес ще се видим с Маги, нямам търпение и ще излъча пресни новини утре. Бъдете здрави и усмихнати и все така положителни, благодаря, че ви има   bouquet

# 1 033
Много е сладка Гери как имитира зайчето Heart EyesГоляма е бонбона.

Ирикар- ще ги разпознавате по цвета на очите Момчи и Владко WinkДо колкото си спомням Момчи е с кафяви очи-това ми говори, че е крайно време да се завръща при мама. HugА ще се радвам и ние да го видим.

Green dream - желая ти по-бързо развиване на нещата, а те Социалните са направо за #2gunfire толкова са мудни, не знам няма ли начин да се пришпорят за да не размотават всичко толкова време.Много е изнервящо.Поздрави и целувки на Маги днес като се видите. Heart Eyes

Последна редакция: ср, 25 апр 2007, 10:28 от Deja Vu

# 1 034
Здравейте и от мен!
Гери е страшна танцьорка! Не знам дали Момчил сега упражнява танци, но преди да замине си танцувахме сутрин и го бях научила и да си върти дупето LaughingНямате представа колко освежаващо ми действаше един 4-5 минутен танц сутрин. Горещо го препоръчвам!  Мисля, че скоро ще трябва да организираме "dance party", а не срещи в парка Joy
Green dream- Мисля, че вече ти бях писала, че ще трябва да подръчкваш активно социалните ако искаш бързо решение на проблема. Ти към коя община си?При мен в един момент трябваше да се предаде информация между два отдела на Социалните, което се заформяше като безкраен процес (съответните лица се търсеха по стационарен тел. веднъж дневно и ако не се намереха отлагаха нещата за следващия ден #Cussing out) и аз влязох в ролята на мухата Цеце и им звънях и на двете страни по 1-2 пъти на ден. По принцип съм деликатен човек Embarassed, но в общуването с институциите в БГ препоръчвам този подход NaughtyЗа адвокат - не мога да ти препоръчам нищо, щом така са ти казали от фондацията сигурно делото е формално.При мен нямаше отказ, а временно настаняване и не съм се сблъсквала със Съдебната система. Все пак ако опреш до адвокат аз съм в добри лични отношения с фирмената ни адвокатка и бих могла да съдействам с контакт и гаранции за нея, че е свестен и много морален човек (и има слабост към деца като нашите).
Вчера говорих с нашите и имам 2 новини - 1 добра и 1 лоша. Добрата е, че на Момчи са му отпушили набързо запушеното очно каналче, аз все отлагах манипулацията защото в БГ това се прави с пълна упойка, а мен бе беше страх.Май са го направили без упойка newsm78,за по-малко от 5мин., но лекарите твърдели, че не го е боляло, а и той си е пял на връщане в колата.А лошата новина е, че няма да ми върнат Момчил за 5май (тогава имам имен ден и планирах да си го празнувам само с него Cry), а чак на 11 или 12 май защото майка ми имала някакъв преглед на 9.05.Не издържам вечее!!!
Deja Vu - знам, че Момчи и Владко се различават в цвета на очите, но мислиш ли, че при тази скорост, с която се движат ще можем да им видим очите Joy
Е, това е от мен, пак се отплеснах, ама ми е хубаво в този форум  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт