За първа година в детската градина!

• 26 258
  • 282
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Това, че децата не могат да се хранят/обличат/събличат/обуват/ходат то тоалетната сами ... не мисля че е проблем, това се учи както в яслата, така и в първа група. Някой деца се научават по - рано, други по - късно, това е част от обучителната програма. На една приятелка са и казали, че детето трябва да знае да си почисти дупето след ходене по голяма нужда, е това вече ми се трува неприемливо за повечето деца на тази възраст.

# 61
  • София
Ние сме в ОДЗ и ще преминем от яслата в градината директно. Притеснявам се, че нищо не знам обаче. Чета че сте имали родителски срещи, а аз все едно от Марс съм паднала. Мъжа ми пита юли месец и му казали направо да идем септември, аз спокойна, че има време, обаче сега август градината е затворена и не знам какво да правя. Ако идем на 1ви септември, и се окаже, че трябва да правим изследвания и кой знае още какво или ни върнат за по натам, а аз не мога да взема отпуска.  Tired Има ли някой инфо за 65 ОДЗ СОфия?

Това за тоалетната малко ме притеснява, ако няма седалки за деца. Дъщеря ми е на 3 и половина, учила съм я на голямата тоалетна, но с помощна седалка, иначе ще падне вътре. ooooh!

# 62
Ние сме в ОДЗ и ще преминем от яслата в градината директно. Притеснявам се, че нищо не знам обаче. Чета че сте имали родителски срещи, а аз все едно от Марс съм паднала. Мъжа ми пита юли месец и му казали направо да идем септември, аз спокойна, че има време, обаче сега август градината е затворена и не знам какво да правя. Ако идем на 1ви септември, и се окаже, че трябва да правим изследвания и кой знае още какво или ни върнат за по натам, а аз не мога да взема отпуска.  Tired Има ли някой инфо за 65 ОДЗ СОфия?

Това за тоалетната малко ме притеснява, ако няма седалки за деца. Дъщеря ми е на 3 и половина, учила съм я на голямата тоалетна, но с помощна седалка, иначе ще падне вътре. ooooh!

Спокойно.
Иди до ДГ. Независимо че, е затворена и няма групи с деца, там има административен персонал. Те ще ти обяснят кога точно ще заработи градината, къде ще бъде стаята на вашата група и т.н. Ще ти обяснят и какво е нужно да носите в ДГ- пантофи, пижама, кърпа за ръце и т.н.
Родителската среща обикновено е след започването на учебната година.
А относно ходенето до тоалетна, поне в нашата градина тоалетните чинии са по-малки от стандартните.

# 63
  • София
И аз така мислех, че трябва да има административен персонал и съм чувала, че персонала дава дежурства, дори през почивните месеци. Обаче мъжа ми минал миналата седмица и каза, че жив човек нямало и е заключено. Аз ще проверявам пак, друго не мога да направя  Blush Благодаря Simple Smile

# 64
Има ли някой инфо за 65 ОДЗ СОфия?

Защо не пробваш да звъннеш по тел. преди това
65 ОДЗ- 8703167, 8718154

# 65
и ние да се присъединим Laughingнашата градина 177лютиче е все още в ремонт,не зная кога ще започне учебната година,но се надявам сина ми да свикне,той не е ходил на ясла и може  би ще е по сложно

# 66
айде и ние в отбора...и Огнян тръгва на градина от септември...

през октомври миналата година нашето момченце тръгна на ясла, но много боледуваше и почти не успя да ходи.... много се надявам с градината да имаме повече късмет... още повече, че двете му най-добри приятелчета ще са в неговата група...

спяща красавице, мерси за темичката  Hug

# 67
И аз да запиша детенце в отбора за първа група в ДГ.
Стефан ще е при майка ми до 30 август, а втората седмица на септември го пускам на градина. С яслата нямахме никакви адаптационни проблеми, дано е сега е така.
Завъртях се около 67 ОДЗ Мечо Пух, но беше заключено. Още тече ремонт, иначе са боядисали оградата и катеришките/пързалките.
Явно и вътре в сградата тече подготовка за новата учебна година. Другата седмица пак ще пообиколя...

Купих книжките на Моливко за 3-4 г и и се отчаях, много сложен материал за тази възраст ми се видя. Гении от малки ще си правим, те затова като по-големи не знаят нищо /пример днешната младеж/.

# 68
  • Euskal Herria
Ако позволите, бих желала да се включа със съвети. Виждам, че повечето от вас се притесняват за адаптацията на децата, за навиците за самообслужване. Нормално е в І група децата да не могат съвсем самостоятелно да се обслужват сами (обличане, до тоалетна и пр.). За това персоналът е там, за да им помага и ги учи. От друга страна добре е вие, мили мами, да се поинтересувате какво точно искат от детето ви в градината, за да изисквате същото и вие  у дома. Така по-лесно детето ще се ориентира и ще знае какво се иска от него и какво трябва да прави. Относно храненето - трябва да могат да се хранят сами (става въпрос за хранене с лъжица). В първа група все още не се дават вилици, това може да стане евентуално в края на І група, но по-вероятно е във ІІ-ра. Иначе филийките и другите закуски се държат лесно.
По-горе четох за книжките, по които се работи в градината. Всяка градина или екип сам решава по коя програма да работи (лично аз предпочитам "Моливко"). В книжките за децата са дадени задачите, които трябва да се свършат, но условията и начина на извършване са описани в книгите за учителите. Затова на пръв поглед е сложно, но децата се справят удивително добре.
Нормално е първия ден детето да тръгне с желание и без плач, а на втория още със събуждането да почне да плаче. То вече знае, че близките няма да са при него през деня.За предпочитане е да го води този, който е по-твърд (в смисъл - да не се поддава на молбите и сълзите му).Когато детето види, че дори и да се тръшка и реве, вие няма да се откажете и да го върнете в къщи, по-лесно се успокоява и адаптира. За всичко, което ви притеснява, е най-добре директно да говорите с учителките на групата.Първата година в градината е най-трудната - докато се напаснат деца-учители-родители. После вече всичко е по-лесно.Много е важно и да не плашите детето с градината. Лично аз чух една баба да казва на внучето си: "Като не слушаш, утре те пращам на градината". Е как после да ходи с желание в "наказателната рота" - градината.Дано да съм била полезна на някои от вас, ако има още нещо, което ви интересува и ако мога да помогна - пишете

# 69
  • София
И моят син тръгва от септември месец на градина. Не е ходил на ясла, гледа го баба му. Аз много се притеснявам как ще се адаптира. Той не обича да се храни, трудно му е да се съблича сам  ooooh!. Аз не познавам никое от дечицата в групата и все още не съм ходила на родителска среща. Приятелки ми казват, че основно обличат на децта си анцузи, за да им е по-лесно преобличането. Вие на какво мнение сте? А всяко дете си носи отделно шише за вода или пият в чашки?

# 70
  • София
YanaDG благодая за разясненията, много хубаво си написала всичко. Аз по принцип се стремя да следвам точно това, което си казала, освен това не искам да поощрявам децата като им предоставям "награда" да ходят на градина, защото са много хитри, утре няма да искат да ходят и умишлено няма да слушат. Опитвам се да описвам градината като "работата на децата" както мама и тати работят например за да изкарват пчри, децата работят за да се научат на нови интересни и вълнуващи неща. Не знам доколко е правилен подхода ми, но ми се струва най - безобиден и универсален Simple Smile

buni при нас май ще пият от чашки, но не съм сигурна (за яслата на синът ми искат инивидуално шише, каквото е свикнало - сламка, човка ...). Посъветваха ни да ги водим с панталони с ластици, без копчета и ципове, блузите по възможност също без копчета и ципове, за момиченцата роклите и полите да са възмоно най - лесни за събличани и обличане (пак без копчета и ципове), ако може без чоропогащници, обувки и пантофи с лепки.

немирница при нас няма да са по системата "Моливко" (аз също ги харесвам повече), а по "Ръка за ръка" на Просвета, и как няма да са, похвалиха ни се, че половината им персонал е участвал в разработването им  Simple Smile

Следващата седмица отново ще хода да видя дали се е решил проблема с липсата на персонал, уж всичко било наред според касиерката, но докато директорката не ме увери не вярвам

# 71
И аз така мислех, че трябва да има административен персонал и съм чувала, че персонала дава дежурства, дори през почивните месеци. Обаче мъжа ми минал миналата седмица и каза, че жив човек нямало и е заключено. Аз ще проверявам пак, друго не мога да направя  Blush Благодаря Simple Smile
   Дори да нямат дежурства и да е напълно заключено са длъжни поне една седмица преди 1.09. да дойдат и да изчистят помещенията за прием на групите.Така,че при всяко положение последната седмица от август задължително трябва да има персонал. Peace

# 72
И аз на наплива се надявам, но директорката е голям киликандзер (така ли се пише?) и при записването се сопна на една майка, която не искаше да си пуска дъщерята в сборна група от 1 септ., че никой няма да й пази мястото. Ще се опитам да я омая някак.
[/quote] Не би трябвало директорката да ви прави проблем за това , че ще тръгнете на градина по-късно... Но пък бихте могли да направите нещо друго - направете изследванията и пуснете детето за ден-два. После си пуснета молба за отсъствие по семейни причини и... дано времето е с вас (за морето). И още един съвет - не изчаквайте да мине месец,за да си спестите нови изследвания!  Късмет!   Simple Smile

# 73
петра също тръгва на градина от септември. тогава ще е на 2г. 10 м.
инак е ходила на ясла и се надявам адаптацията да протече лесно.
добро, мило и кротко дете е и очаквам персоналът в градината да няма проблеми с нея.
още не са ни казали по кое помагало ще работят с децата.
в момента тече ремонт в сградата и не се знае дали градината е отвори точно на 1ви септември, но дори да има забавяне, надали ще е сериозно.

за градината мога да кажа, че персоналът изглежда чудесен, базата е средна работа, но пространството е ужасно малко. градината е в центъра и се помещава на 1ви етаж в жилищен блок.
апартаментът вярно е голям, но и 200 кв. метра да е, децата са си 100 броя /4 групи/. 2те стаи на дребосъците - за игра /кобинирана със 'столова'/ и за сън за ужасно, ама ужасно малки - по-малки са от дневната у дома, която изобщо не е грандоманска. предполагам, че след ремонта, помещенията съвсем ще бъдат спретнати - нови дограми, ново измазване, нови подови настилки, нови малки тоалетни /ще са 1 или 2 броя за всички деца!?! - така и не разбрах колко/. както и да е - тези битови неуредици изобщо не се усещат от самите децата, а 100% аз, като родител, сигурно преекспонирам и драматизирам ситуацията. самата петранка очаквам да се чувства добре в обстановката за по-големи деца. тя знае вече, че бебетата - малките и големите, ходят на ясла, а децата ходят на градина. може да се облича и съблича сама, подрежда си дрехите и обувките, храни се сама и дори сама ходи в тоалетна дори да е нормална и без помощна седалка. добре е с координацията и сръчността и много обича да пее песнички и да учи стихчета.
ще докладвам още, когато започне одисеята по свикването. която одисея, между впрочем ще е двойна, защото камен също тръгва на ясла  Rolling Eyes

# 74
  • където има любов
Записвам се за да следя темата.Дъщеря ми тръгва на градина,на ясла е ходила само 4 дни ,затова не го броя.

Общи условия

Активация на акаунт