Вегетарианството - за или против?

• 53 990
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
Вкусът към отделни видове храни се възпитава от детска възраст още. За някои неща лично аз съм си наложила да се превъзпитам и в продължение на годините успях. Това, че не мога да ям неща, за които всички специалисти са категорични относно ползата от тяхното консумиране, не означава, че следва да се оставя така. Плодовете и зеленчуците са именно незаменимата храна- естествена, натурална, съдържаща основните вещества, от които има нужда организмът, в едно с ядките и семената. При групите храни има разделение на три вида- 1.такива, за които не се оспорва ползата /именно тези/, 2.такива, при които ползата е спорна /млечните произведения, например, ако не изцяло спорна при някои специалисти, то поне по отношение на поеманото количество, което се препоръчва да бъде силно редуцирано/ и 3.вредни, за които няма спор- тестени, сладки, например. Не пиша подробно, има литература.
Много неща не "обичах", поради прекалено тестено- сладката диета, на която бях научена от малка. Човек се управлява обаче от мислещата си част, поне така е по- добре за него. Доста прочетох и се убедих в нуждата от промяна, а промяната направих защото бях вече убедена, че трябва. По тези мотиви спрях навремето и цигарите- без хапчета, без лепенки.
ВиВи, може детето да закуси поне вкъщи, трябва да се предупреди персонала в градината. Че не се разрешава обаче носене на храна от къщи в нашите градини е факт, поне за повечето. Хубаво би било нещо тук да се промени.

# 286
2.такива, при които ползата е спорна /млечните произведения, например, ако не изцяло спорна при някои специалисти, то поне по отношение на поеманото количество, което се препоръчва да бъде силно редуцирано/ и

Основният критерий не е количеството при млечните продукти.
Основният критерий е качеството.
Няма лошо да се употребява напълно натурално мляко. Тоест ако отидеш на село и ти го направи някой който си сигурна че няма да сложи изкуствени неща. А казвам направи защото полезното е киселото мляко. Прясното е за предпочитане да не се употребява след 3 годишна възраст.

При  сиренето е същото. Полезно е, но не това от магазина което над 50% е с изкуствени примеси.
Тоест ако влезеш в десет магазина - в 6-7 магазина сиренето ще е фалшиво.

# 287
  То за сиренето по принцип не се знае колко е полезно!С това количество сол! ooooh!

# 288
Ще си го обезсолиш във вода.  Laughing  Wink

# 289
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Това, че не мога да ям неща, за които всички специалисти са категорични относно ползата от тяхното консумиране, не означава, че следва да се оставя така.

означава ли, че продължаваш да ядеш определени храни, които се считат за полезни, дори и след като многократно стомахът ти ги връща?
аз не си причинявам подобни неща Peace

аз написах, че като дете са ме карали да ям какво ли не.
след като станах вегетарианка доста време ядях 4-5 храни.
лека-полека започах да включвам зеленчуци и бобови.
сега следвам нуждите на тялото си, а не мненията на специалистите Mr. Green

# 290
Не знам как ще се промени положението с храната в ДГ... Майка ми работеше като домакин преди години - то не е ХЕИ, то не е чудо. Пазеха от всяка храна по една порция в хладилник за известно време, та ако се случи нещо да се изключи натравяне от храната. И как си мислите, че ще дават по-качествена храна на дечицата, като разполагат с мижави средства за храна?
Майка ми носеше от нашето грозде за десерт на децата, за да може да се купи примерно по един домат за всяко дете за следобедна закуска + филийка с масло и сирене. Това само като пример ви го давам. Но какво се случваше? Учителките, на които не се полагаше храна (по онова време беше така), режеха доматите и даваха по-малко количество, за да има и за тях  ooooh! Направо е невъзможно да се купи плод или зеленчук, когато не е в сезон - сиреч най-евтин.
Аз не взимам детска кухня на детето си (1г. 4м.) и всички ми казват, че съм луда да си усложнявам живота...
А полсе ще дойде училището... с всичките екстри като чипс и вафли... дано има някакво развитие поне след петицията за болкучивите храни  Praynig
Поизмести се въпроса от темата, но мисля, че ако се махнат боклучивите храни ще е добро начало   bouquet

# 291
  • Linz
2.такива, при които ползата е спорна /млечните произведения, например, ако не изцяло спорна при някои специалисти, то поне по отношение на поеманото количество, което се препоръчва да бъде силно редуцирано/ и

Основният критерий не е количеството при млечните продукти.
Основният критерий е качеството.
Няма лошо да се употребява напълно натурално мляко. Тоест ако отидеш на село и ти го направи някой който си сигурна че няма да сложи изкуствени неща. А казвам направи защото полезното е киселото мляко. Прясното е за предпочитане да не се употребява след 3 годишна възраст.

При  сиренето е същото. Полезно е, но не това от магазина което над 50% е с изкуствени примеси.
Тоест ако влезеш в десет магазина - в 6-7 магазина сиренето ще е фалшиво.
Judy е права, спорна е ползата от млякото и неговите производни. Включително и киселото мляко (въпреки млечно-киселите бактерии, които улесняват усвояването му).

# 292
Наскоро гледах едно здравно предаване за млечно-киселите бактерии и особено за млеката, обогатени с такива. Казаха, че съставът им в червата се определя още от бебешка възраст, от това с какво е захранено новороденото. Киселите млека, обогатени с бактерии почти не променя съставът на бактериите при възрастните, освен ако не се изяждат редовно големи количества такива млека и редовно.

При последния тест на сирене от Централата на потребителите в Германия установили, че  някои сирена и кашкавали са с около 7-8% истинско сирене, а всичко останало е изкуствено или други примеси. Ставаше въпрос за големи разфасовки сирена на Метро и други вериги, които са много евтини, но сигурно е в БГ се продават.

# 293

означава ли, че продължаваш да ядеш определени храни, които се считат за полезни, дори и след като многократно стомахът ти ги връща?
...

Това не ми се е случвало. Ако се случи бих се прегледала за някакъв физиологичен проблем. Проблемът с приемането или не на даден вид храна е най- чисто психологически.
*=Vanina=* , редица автори се спират именно на количеството белтъчна храна, с прекомерната употреба на която се затрудняват основни функции на организма. Не е въпрос само на качество.

# 294
Ако се случи бих се прегледала за някакъв физиологичен проблем.

благодаря за съвета, нямам подобен проблем Peace

ВиВи и аз чух за тези "фалшиви" сирена  Rolling Eyes
те се усещат по вкуса веднага. сирената от производител имат съвсем друг вкус и консистенция...

# 295
ето едно клипче за тези дето още се чудят дали да станат или не  веге   http://www.beinsadouno.com/play.php?id=124

# 296
Ти попита нещо конкретно, asyalein, аз обичам да отговоря също конкретно.

# 297
Ти попита нещо конкретно, asyalein, аз обичам да отговоря също конкретно.

и аз съм конкретна Hug
просто се опитвам да кажа и преди го казах, че всеки организъм си е индивидуален.
и обобщения като плодовете и зеленчуците са полезни са твърде общи  Peace

за едни портокалът е добър източник на вит.С, за мен е източник на стомашни неразположения, друг може да е алергичен.
мъжът ми не понася миризмата на цитруси, става му лошо Confused
затова бягам от подобни обощения, дори направени от специалисти.

надявам се, се разбрахме, не смятам, че говорим за различни неща Peace

# 298
Това, че не мога да ям неща, за които всички специалисти са категорични относно ползата от тяхното консумиране, не означава, че следва да се оставя така.

За съжаление, заради лошите хранителни навици,изградени още в детството,човек някой път не може да определи,какво НАИСТИНА ИСКА тялото му.
   Дояжда ти се нещо....Но ,дали организмът има нужда от този вид храна или я искат паразитите,които го населяват?Или  някаква емоционална дупка иска да бъде запушена с този или онзи продукт?
   Затова наистина е хубаво да се вслушваш в съветите на специалистите,ОБАЧЕ!!!!Специалисти -бол,препоръки също.Много често и първите и вторите абсолютно си противоречат......
   Остава да се информираме максимално и  сами да си изграждаме пътя към здравето,според нуждите,според знанията,според вярата си! Peace

# 299

За съжаление, заради лошите хранителни навици,изградени още в детството,човек някой път не може да определи,какво НАИСТИНА ИСКА тялото му.
   Дояжда ти се нещо....Но ,дали организмът има нужда от този вид храна или я искат паразитите,които го населяват?Или  някаква емоционална дупка иска да бъде запушена с този или онзи продукт?

Tочно същото си мислех, като четох горните спорове. Според Атерхов точно заради това хората не могат лесно да се разделят с готвените, мъртви храни, защото тялото си ги иска, привикнало е, "крещи за тях". Или по- точно паразитите, както си написала. Цели колонии, които така са ни задръстили, че оставаме глухи за тези писъци. А всъщност клетките са гладни. Липсват им основни вещества. В никакъв случай не може да се сравни готвена храна със сурова такава.
irchick, затова писах за детските градини. Чувала съм даже, че дават някъде по четвърт ябълка. Това е ужасна мизерия и престъпление! Проблемът не е само във финансирането, Проблемът е в главата. Някой въобще не осъзнават, че това е осакатяване на децата. Да му дадеш четвърт ябълка , за да има пари за супа топчета или филия с маргарин. Е, не ми го побира главата. А някой да е чувал да им дават салата? Аз- не. А това трябва да е основното, което трябва да се осигури.
Егати, пак съм в грешната тема май.. Crazy Blush

Общи условия

Активация на акаунт