Вегетарианството - за или против?

  • 53 760
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 441
Кюбит, съжалявам за проблите ти, дано отмине лошия период.
Мисля, че няма кой знае колко много вегетерианки тук обаче - предимно вие които пишете тук.

Ако съдим по форума, само 20% от хората са месоядни, защото на всяко мое мнение получавам 4 мнения да ходя да си дочета   Laughing, и че вегетарианството е панацея.

# 556
  • Мнения: 3 989
greyeve, в много по-голямата си част българите са месояди, нормално е да няма много вегетарианци и във форума.  Peace
Точно ако съдим по форума, само 20% (че и по-малко) са вегетарианци.  Wink Я пусни такава тема в Майки - бъдещи и настоящи и виж по-колко мнения ще получаваш за дочитане...  Mr. Green Точно обратното ще е.  yes

# 557
  • Мнения: 3 869
Тя, темата е за вегетарианството, не за веганството, но тия дни ми се въртят разни размисли без отговор и реших да споделя - може някой нещо да е чел Simple Smile
Защо човек е решил именно тревопасни животни да опитомява за ползване, а не други - по кротки ли са? По-голям "урожай" ли дават? Защо пием мляко от ЕРД, овце и кози, а не от кучета и котки примерно?! Вярно, че в някои части на света кучешкото е любим деликатес, но ... Sick
Изобщо, защо продължаваме да бозаем от други бозайници, след като преминем кърмаческата възраст? Аз засега отговори не съм намерила (не, че и много съм се ровила, де)

# 558
  • Мнения: 3 989
Не обичам да пускам мнения едно след друго, но Мег ме провокира.  Wink

Мег, мисля, че имаш отговори на въпросите си.  Peace Няма нужда да четеш.
Бозайниците са по-кротки, дават по-голям "урожай" (всъщност хищниците не дават нищо, освен кожа  Sick), пием бозайнишко мляко, защото ние самите сме бозайници, храни ни повече и вкусово ни допада повече.

# 559
  • Мнения: 4 392
Тя, темата е за вегетарианството, не за веганството, но тия дни ми се въртят разни размисли без отговор и реших да споделя - може някой нещо да е чел Simple Smile
Защо човек е решил именно тревопасни животни да опитомява за ползване, а не други - по кротки ли са? По-голям "урожай" ли дават? Защо пием мляко от ЕРД, овце и кози, а не от кучета и котки примерно?! Вярно, че в някои части на света кучешкото е любим деликатес, но ... Sick

Защото са хищници. Колко е просто!Това е още един "камък в градината" на месоядните.

Ето от Атерхов:




ЧОВЕШКОТО ХРАНЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪСТОИ ОТ ЖИВИ КЛЕТКИ,
А НЕ ОТ ТРУПОВЕ, СЪСТОЯЩИ СЕ ОТ МЪРТВИ КЛЕТКИ

Напълно балансираните хранителни материали се състоят от живи клетки. Зеленчуковите тела, след като напуснат Земята, остават живи още дълго време. Една розова пъпка продължава да цъфти и натопена във ваза, зърната покълват години, след като са били прибрани. Но клетките на убитите животни или на млякото, което се получава от техните тела, умират веднага, започват да се разлагат и се превръщат в отрови, а варенето ги превръща в нещо ужасно. Да се разглеждат животинските белтъци като по-висши от растителните, е най-нещастната заблуда на човешката мисъл и едно явно доказателство за късогледството на обожаващите месото биолози. Ако приемем, че животинският организъм преработва нерастителни белтъци и ги превръща в по-балансирани хранителни елементи, тогава месото на животни като лисиците, вълците, кучетата, котките и тигрите, които се хранят с такива „напълно балансирани” протеини, трябва да има по-висока стойност за храненето. Всъщност отровният характер на месото на тези зверове е така очевиден, че дори и най-преданите привърженици на месоядството не смеят да се хранят с него.
Биолозите, ръководени от лична наклонност да търсят специални преимущества в месото, при откриването на т.нар. незаменими аминокиселини не са взели под внимание факта, че те се образуват от най-обикновените треви, с които животните се хранят. По какви правила на науката организмът на една крава притежава способността да създава аминокиселини от най-нищожните бурени и треви, а човешкият организъм няма средство да приготвя същите вещества от растителните хранителни материали с най-високи хранителни качества? Как милиони будисти живеят без аминокиселини, доставяни от месото?




Същото, предполагам, се отнася и за млякото на гореспоменатите животни. Имам спомени, че съм чела, че има противна миризма. newsm78

Последна редакция: чт, 27 авг 2009, 22:02 от СпирОлина

# 560
  • Мнения: 3 869
СпирОлина, благодаря за изнесената информация   bouquet
Като се зачетох за млякото и друго се сетих - кърматата изкарва на стайна Т до 4 часа, в хладилник - до 24 ч (или повече, ако е с по-ниско Т), а кравето мляко за да стигне до търговската мрежа се обработва по някакъв тачин (пастьоризирането май е най-"древната" форма), за да може да изкара седмици там  Confused Вероятно киселото мляко и сиренето могат да се счита, за чат-пат живи поради фактът, че се правят от сурово (ай, дано не бъркам) мляко и закваски  Thinking

# 561
  • Мнения: 3 989
Мег, и киселото мляко и сиренето се правят от "обработено" прясно. За сирене се затопля до "да ти трае пръста" (колкото и да е това, не съм правила), а за кисело се затопля до 50 градуса (не знам дали е равно на "да ти трае пръста", ползвам термометър).

# 562
  • Мнения: 2 185
Ние киселото го правим по метода с пръста  Wink , така че вероятно е същото като със сиренето.

# 563
  • Linz
  • Мнения: 11 630
За риска от стерилитет- е, той винаги си го има - независимо дали си вегетарианец или не. И не е по- засилен при вегетарианците Peace Simple Smile

greyeve, аз съм единствената вегетарианка в Проблемното.  Peace И не консумирам никакви соеви продукти, просто защото вкусът им е ужасен за мен. realist е напълно права.  Peace Всички останали момичета с репродуктивни проблеми са месоядни.
Разбира се, че от форума не бива да се правят заключения, но пък при толкова много потребители, все си мисля, че е показателно.  Simple Smile
На мен може би точно вегетарианството ми помогна да имам деца... Родена съм с генетична аномалия на детеродните органи и прогнозите бяха отчайващи. За огромно изумление на всички наблюдаващи ме акушер-гинеколози забременях, износих и родих 2 деца, които смятат за "чудо на природата".

Цитат
Момичета, забелязах, че никоя от вас не е обичала вкуса на месото, преди да го спре окончателно. Дори във възраст, в която не сте се замисляли за възвишени неща.
Иначе аз месо си обичах... мусака и луканка можех да ям постоянно. Желанието ми да стана вегетарианка беше голямо, но решението не беше лесно. На 13 год. имах един безуспешен опит за отказ от месото. Година и половина по-късно успях- казах си "сега или никога". Трябваше да се справя отсвен с желанието си, също така и с натиска на хората около мен- тогава все още масово се смяташе, че месото съдържа незаменими съставки, пък и аз бях подрастваща... абе не беше никак лесно.

# 564
  • Мнения: 936
Вероятно киселото мляко и сиренето могат да се счита, за чат-пат живи поради фактът, че се правят от сурово (ай, дано не бъркам) мляко и закваски  Thinking
Бъркаш! Всичкото получено мляко се пастьоризира и си отива по предназначение - за прясно, за кисело, за сирене, кашкавал и т.н.
Виж в домашни условия е друго, но аз не съм видяла някоя баба да не загрява млякото; независимо до каква температура се загрява, то вече не е полезно; а щом ти трае пръста, значи Т е поне 50-60 градуса. Peace Пастьоризацията се прави до около 80 и няколко с цел изтребване на почти всичко живо.

# 565
  • Мнения: 3 869
Бъркам явно за кравето мляко, защото правя аналогия с получаване кисело мляко от ядки, а изходното сурово ядково мляко не се загрява до повече от 42С, иначе няма да е сурово Wink Но пак се пулачава хубаво кисело мялка стига да се спази технологията и да се сложат достатъчно живи бактерии...

# 566
  • Мнения: 2 818
Кисело ядково мляко? Как се прави по-подробно? От кои ядки е подходящо?

# 567
  • Мнения: 3 869
Алегрина, най-хубаво ми е ставало от кашу и белени бадеми, но с бадемите е по-пипкаво. Ядките се накисват за една нощ примерно, ако се налага да се белят - белят се, пропплакват се с вода и след това в блендер (или с пасатор) се прави мляко като се домавя вода. Аз ползвам пасатор в момента и затова първо си ги раздробявам в електрическата мелничка за кафе. Може или да се добави подгрято до около 40 С вода или сдед като са направи млякото да се загрее. Не го прецеждам после, защото киселото мляко от презедено ядково мляко става доста по-рядко. Гледам да не слагам много вода, така че да е по-гъсто, особено пък ако правя кисело мляко със суровадка от краве кисело мляко (оставям една кофичка да се изцеди за една нощ през ситна цедка и тензух и ползвам само водата). Наскоро взех закваска на прах (семс от разни бактерии) и също добре се получи. С готовото ядково мляко се процедира като за стандяртон кисело мляко - важното е да е на постоянна температура 37-38 С за 6 часа. Аз го увивам добре в разни китеници и го държа по една нощ или ден (както дойде) - после го слагав в хладилника и то продължава да се сгъстява. След няколко дни се отделя леко водата, но като се разбърка си е ОК, издържали са ми и по над 7-10 дни, като само стават по-плътни и сладко-кисели с времето.
Знам, че от орехи и лешници също става интересно, но ме е много пипкаво да ги беля... Неодавна четох и рецепта със закваска от соево кисело мляко - направо се слагат 2 лъжици от него в ядковото мляко бърка се и по технологията нататък, но не съм фен на соята...

# 568
  • Мнения: 2 342
Мег, впечатли ме!
Какво кашу палзваш? Май не става от печени  newsm78

# 569
  • Мнения: 2 818
Благодаря, Мег!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт