Вегетарианството - за или против?

• 53 731
  • 752
  •   1
Отговори
# 540

Европейският съюз подкрепя намаляване на месото!

http://www.ecovege.org/blog/283-eu-po-malko-meso

Peace

Не е зле да се даде малко повече публичност на тази препоръка. Аз за пръв път чувам, че такава съществува Peace

# 541
Нещо малко заблуждаващо го дават от ЕкоВеге и белгийският организтор на филмчето Naughty Иде рече за намаляване на субсидиите за производство на месо, тъй като точно това производство значително увеличава парниковия ефект. Всички знаем колко хиляди литри вода е нужно за произвоството на 1 кг месо... ЕП обсъжда нещо доста по-различно от вегетарианството, а именно намаляването на прекомерното произвоство на месо. Откъде знаем, че е прекомерно?! Някой спомня ли се за 20-годишното ирландско говождо?! Е, ако не беше прекомерно, нямаше да "чака" толкова това месо  Mr. Green

# 542
  • София

ООН: Животновъдството е главна заплаха за околната среда 

Нужни са спешни мерки

Резюме на доклада на ООН от 2006, относно щетите за цялата планета от отглеждането на добитък. Превод от официалния сайт на Организацията по Прехрана и Земеделие към ООН (FAO).

29 ноември 2006, Рим - кое причинява повече емисии на парникови газове - отглеждането на добитък или шофирането на автомобили?

Изненада!
Според нов доклад, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие към ООН, животновъдният сектор произвежда повече емисии на парникови газове, измерени в еквивалент на CO2 (въглероден диоксид) - 18% повече в сравнение с транспорта. Също така, той е основен източник на деградацията на земите и водите.

Хенинг Стайнфилд, началник на подразделението на ФАО за информация относно животновъдството и политиката и старши автор на доклада, заявява: "Животновъдството е един от най-важните причинители на днешните най-сериозни екологични проблеми. Спешни действия са необходими за справяне със ситуацията."

С увеличен прираст, хората консумират все повече месо и млечни продукти всяка година. Производството на месо по света се очаква да бъде повече от два пъти - от 229 милиона тона през 1999/2001 до 465 милиона тона през 2050 г., а продукцията на млякото се очаква да се покачи от 580 до 1043 милиона тона.

Дългата Сянка на Животновъдството
Глобалният сектор на животновъдството се разраства по-бързо, отколкото всеки друг селскостопански подсектор. Той осигурява прехраната на около 1,3 милиарда души и допринася за около 40% от глобалната земеделска продукция.

За много бедни фермери в развиващите се страни животновъдството е източник на възобновяема енергия за проекти и основен източник на органичен тор за техните култури.

Но такъв бърз растеж изисква извънредна цена за околната среда, според доклада на ФАО, „Дългата сянка на животновъдството - екологичните проблеми и възможности”. Докладът предупреждава: “Цената, която плаща околната среда за единица животинската продукция, трябва да бъде съкратена наполовина, само за да се избегне повишаване нивото на щетите.”

Що се отнася до емисиите на газовете от използването на земите и промяната в използването на земите, секторът на животновъдството отговаря за 9% от CO2 (въглеродния диоксид), произтичащ от свързани с човека дейности, но произвежда много по-голям дял от още по-вредни парникови газове. Той създава 65% от свързания с човешката дейност азотен оксид, който притежава 296 пъти от потенциала за глобално затопляне (ПГЗ) на СО2. По-голямата част от това идва от оборския тор.

Освен това, животновъдството е отговорно съответно за 37% от всичкия произведен от човешка дейност метан (23 пъти повече потенциал за глобално затопляне от CO2), който до голяма степен е произведен от храносмилателната система на преживните животни, а също така и за 64% амоняк, който допринася значително за киселинни дъждове.

Животновъдството сега използва 30% от земната повърхност на цялата земя, главно за постоянни пасища, като включително 33% от обработваемите земи по света са използвани за производство на храна за животни, отбелязва докладът.

Изсичането на горите за създаване на нови пасища е основен двигател на обезлесяването, особено в Латинска Америка, където например около 70 процента от бившите гори в Амазонка са се превърнали в пасища.

Земя и вода
В същото време, стадата предизвикват в широк мащаб деградация на почвата, като около 20% от пасищата се смятат за деградирали чрез прекомерна паша, уплътняване на почвата и ерозия. Тази цифра е още по-висока в сухите земи, където неподходящата политика и неадекватното управление на животновъдството допринасят за развитие на процеса на дезертификация (превръщане на земя в пустиня).

Животновъдният бизнес е сред най-вредните сектори за все по-оскъдните водни ресурси, допринасящи наред с други фактори за замърсяването на водите, евтрофикация и дегенерация на кораловите рифове. Основните замърсяващи агенти са животински отпадъци, антибиотици и хормони, химикали от цеховете за щавене на кожи, изкуствени торове и пестициди, използвани за пръскане на култури за храна. Прекомерната паша нарушава кръговрата на водата, намалява снабдяването на повърхностните и подземните водни ресурси. Значителни количества вода се отделят за производство на фураж.

Животновъдството се очаква да бъде основният вътрешен източник на фосфорно и азотно замърсяване на Южнокитайско море, с което допринася за загубата на биоразнообразието в морските екосистеми.

Животните за месо и мляко сега възлизат на около 20% от биомасата на всички земни животни. Присъствието на животновъдството в обширни пространства на земята и търсенето от него на култури за храна, също допринася за загубата на биоразнообразие; 15 от 24 важни ползи от различни екосистеми е определено, че се намират в състояние на загиване, установеният виновник за което е животновъдството.

Превод от официалния сайт на ООН:
http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/

Статията е взета от тук http://ecovege.org/globalno-zatopliane/35-category/68-oon-doklad-jivotnovydstvo

# 543
Здравейте отново и от мен! Simple Smile

Искам да благодаря на всички вас, защото пишете интресно и да си призная, не предполагах, че ще намеря причина, която да ме задържи в темата и да я следя.

Но всъщност тя се е разгърнала в далеч по- широки граници от "за и против". Темата се разглежда и като философия на живота, който сме избрали да следваме. Simple Smile
 Живот, богат и одухотворен. Сремящ се към по- чистото и извисено съществуване и развитие във всяко едно отношение.

shivani ,
благодаря за превода и за инфото! Между другото, напоследък тенденцията за официално призоваване и агитиране към не консумация на месо е доста засилена. Например в новото издание на книгата на  др. Спок, за разлика от предишните,  също се препочва ограничаване на даването на месо на децата и късното му въвеждане.

Бих искала да попитам niara за нейното мнение относно даването на месо на детето й.
Прощавай, ако вече си го споменала в предишни твои постове. Ако си, - препрати ме, моля да прочета.

Много ми хареса това, което си написала в последния си пост и благодаря за споделеното!  Hug Simple Smile
Беше интересно да разбера разни факти.......

Твоят пост ми напоми и за монголците, които си правят чай с овнешка лой и добавят понякога дори  и кръв ........

Какво няма на този свят...

Въпросът е какви човеци сме........ Heart Eyes

# 544
Ето ви случай на дете, хранено от родители вегани.На 12 години има гръбнак като на 80 годишна баба. статията

Ето и накратко месоядни срещу вегетарианци:

Ако сте месояден, рискувате да заболеете от :
артрит, камъни в жлъчката, алцхаймер, остеопороза, или да получите хранително отравяне.

Ако сте вегетарианец, имате завишени рискове да се сблъскате със :
стерилност, ерозия на зъбките, депресия, мускулна атрофия.

Въпрос на избор.

Тук е обяснено простичко.

# 545
Не видях снимка на момичето. Не вярвам.  Wink

Ние сравнително от скоро не ядем месо, от февруари-март. За този период аз лично съм пробвала 2-3 пъти, за да видя дали ще ми е вкусно, дали ми е липсвало и как ще се чувства организма ми. Нито ми е вкусно / всъщност, добре че бяха подправките /, нито ми е липсвало, а на следващия ден ме болеше глава, бях отпаднала и раздразнителна. Така че засега нищо не може да ме накара да ям месо или да го готвя за семейството ми.

# 546
  • Linz
Аз не мога да си представя да сложа месо в устата си- изобщо не го възприемам като храна. Предпочитам да ям картон. Ако все пак изям едно кюфте, мисля, че ще ми стане зле на стомаха. За 20 год. организмът ми напълно е отвикнал от месото. По никакъв начин не мога да погледна на месото като на нещо необходимо и здравословно- напротив, за мен то е следствие и източник на смърт.
При рисковете за месоядните липсват сърдечно-съдовите заболявания- най-характерния здравословен проблем. А доколкото ми е известно животинските мазнини са вредни и за мозъка.

# 547
Цитат
Това не е вярно!  Peace...Познавам родени вегетарианци,една от които е на 58 години и органите и са ,като на 18 годишно момиче.Има две здрави деца,които също са вегетарианци.Не е имала проблеми със забременяването.Аз имах кървящи венци и благодарение на вегетарианството се отървах и от този проблем.Ако попиташ някой зъболекар какво трябва да ядеш,за да ти се оправят венците ще ти каже-твърди плодове и зеленуци и храни богати на фибри.Точно зъболекарката ми препоръча да спра консумацията на животински продукти за определено време.Депресията може да се прояви както при вегетарианци,така и при месоядци.Там нещата са на психическо ниво и според мен по-скоро месоядците страдат по-често от депресия отколкото вегетарианците.За мускулната атрофия няма да говорим,защото там важна роля играят белтъчините и спорта.В растителната храна има достатъчно белтъчини и това съчетано с физическа активност и добре балансирана вегетарианска диета,според мен е невъзможно да се стигне до мускулна атрофия.Има много месоядци с мускулна атрофия и това е ,не защото им липсват достатъчно белтъчини,а защото се движат малко.В общи линии за последното играе най-важна роля движението.Свекърва ми отдавна е с мускулна атрофия,защото води заседнал начин на живот,а преди да спре месото го консумираше сутрин ,обед и вечер и то в големи количества.Може да се каже ,че това и бе основната храна.Така,че за мен всичко опира до движението.Да не говорим,че при много хора консумиращи месо има такива признаци на атрофия и то точно поради липсата на движение,а не на белтъчини!  Peace
И пак казвам-при всеки е строго индивидуално и също зависи,през кой период от живота си ,си променил начина си на хранене и т.н.....Редица фактори определят заболяванията и в никакъв случай не трябва да се правят генерални заключения ,че месоядците страдат от едни заболявания,а вегетарианците от други.Важна роля играе и наследствената предразположеност към различните заболявания.И на практика един разумно хранещ се месоядец,който не прекалява с консумацията на животински продукти съчетано с достатъчно движение и разумен начин на живот,може никога да не се разболее от никаква болест и обратно-един вегетарианец,който не балансира добре диетата си и не се движи достатъчно,и това съчетано с неразумен начин на живот /пиене,пушене,недостатъчно сън/,може да се разболее от редица заболявания,които са "уж" приписани на месоядеца...И обратното!...Няма правила и строго определени норми за заболяванията и те не се квалифицират -заболявания за месоядци и заболявания за вегетарианци.И болестите сами по себе си са причинени от редица фактори,един от които е храненето всъщност.Но не само то е в основата на изброените заболявания!  Peace

# 548

Тук би трябвало да има надпис: `Яжте, за да има кой да яде вас...`
Толкова тъга излъчват очите на горките животни!

# 549
Не видях снимка на момичето. Не вярвам.  Wink

Интересно, как сате убедили учителите ти, че материята е изградена от атоми като не можеш да ги видиш. Аз ако имах болно дете, не бих дала да го снимат. Нормално. Поне са казали какво липсва, и се надявам, че ти знаеш как да си го добавиш.

При рисковете за месоядните липсват сърдечно-съдовите заболявания- най-характерния здравословен проблем. А доколкото ми е известно животинските мазнини са вредни и за мозъка.

Липсата на Б12 също не полезна за мозъка и нервната ситма, а при вас освен на таблетки, няма от къде да дойде. Особено при веганите.

Цитат
Това не е вярно!  Peace...Познавам родени вегетарианци,една от които е на 58 години и органите и са ,като на 18 годишно момиче.Има две здрави деца,които също са вегетарианци.Не е имала проблеми със забременяването.Аз имах кървящи венци и благодарение на вегетарианството се отървах и от този проблем.Ако попиташ някой зъболекар какво трябва да ядеш,за да ти се оправят венците ще ти каже-твърди плодове и зеленуци и храни богати на фибри.Точно зъболекарката ми препоръча да спра консумацията на животински продукти за определено време.

Говорим за рискове.

За стерилитета: среща се по-често. Вероятно заради използването на соя. Жена, чийто съпруг се е занимавал с животни, е споделяла,че и при животни, на които се давали соеви продукти се наблюдавала стерилитет.
Това по повод безобразното тъпкане на месни изделия с по 1-2%  и повече соя.

При склонност към пародонтоза и бързо износващи се зъби, зъболекарката ми забрани да отхапвам ябълка и ми ограничи твърдите храни.

Момичета, забелязах, че никоя от вас не е обичала вкуса на месото, преди да го спре окончателно. Дори във възраст, в която не сте се замисляли за възвишени неща.

При вас диетата ви е основно базирана на вкуса ви. Както при всеки нормален човек.

# 550
Цитат
Момичета, забелязах, че никоя от вас не е обичала вкуса на месото, преди да го спре окончателно. Дори във възраст, в която не сте се замисляли за възвишени неща.
Права си,донякъде е така!И то най-вече ,че вкъщи докато бях малка се готвеше веднъж в седмицата пиле и два пъти риба.През останалото време сме хапвали постни манджи.Но от малка не са ме тормозили с месото.Кой както е научен и затова може би нямам такава склонност да ям месо.Ето вземи за пример децата и малките бебета най-вече.Много малко от тях харесват месните пюрета.Ето например на моето,като му давах такива не ги харесваше,но не съм го и насилвала да ги яде.Моя позната пък нарочно го тъпчеше всеки ден с месо,че иначе да не вземело да му стане нещо на детето.Организма свиква и после си го търси.Не трябва да насилваме природата по този начин.Правила съм експеримент.Слагала съм в две чинийки месо и нарязани задушени зеленчуци ...Детето посяга към зеленчуците....месото изобщо не го погледна- говорим за дете на 1 годинка!  Peace....Не съм го учила да не яде месо.Напротив-давам му,но с по-голяма охота си хапва плодовете и зеленчуците....С баткото бяхме по същия начин.Децата ми не се хранят под определен режим,а когато са истински гладни-това за мен е най-доброто-така се запазва това,което им е дадено от природата,така се научават да слушат организма си,а не аз да им създавам изкуствен режим-гладни не гладни да ядат,че им е време.Не казвам,че са безконтролни,но малкия например яде 6 пъти на ден по малко-колкото му се яде-никога не съм ги насилвала да ядат или пък да си изядат всичко.Просто съм им запазила естествения механизъм на хранене и така се оформят всъщност и хранителните им навици за в бъдеще.Така са оформили и моите,като не са ме насилвали да ям нещо си,което не искам и може би затова сега съм вегетарианка и това не ми пречи /че не консумирам месо/....Ако на едно дете никога не му купуваш чипсове и вафли,то няма да ги търси!Може да опита,но в никакъв случай няма да ги търси.Ето моето например не съм му купувала кроки и на детската площадка онзи ден го почерпиха.Взе си детето,разгледа го,опита и повече не поиска....Та мисълта ми е,че хранителните навици се възпитават в най-ранна възраст и до голяма степен зависи от родителя дали детето ще се храни здравословно или не в бъдеще!  Peace

# 551
Не искам да влизам във водите на аргументите" за" или тези "против".
Могат да бъдат посочени достатъчно убедителни, аргументирани и доказани факти, които да натежават както в едната, така и в другата посока.

Когато допускаш крайности винаги има засилване на  рисковете. Мен примери от типа 12 годишно  момиче с гръбнак на 80- годишна старица не ме впечатляват. Такива примери има и за месоядците.
Аномалии - всякакви. Тук е въпрос и на балансирана диета, на цялостен начин на живот, на индивидуални специфики, на конкретни цитуации.

greyeve ,

За Б 12-  засилен риск от недостига му има и за хората, консумиращи месо. Peace
Прочети повече по темата- има доста литература по въпроса. В темата за хармонията много сме го  дискутирали. Simple Smile

Познавам много  вегетарианци. И аз мога да дам пример с родена вегетарианка, която е над 60 години в момета. И тя НИКОГА не е вкусвала месо . И тя е здрава и в кондиция, пътува по целия свят и изнася концерти.......

Въпросът за рисковете, недоимъчност за организма и липси при мен отдавна е решен...Като прочетох повечко инфо преди 20- тина години и ми се изясниха нещата.

Никога е съм пила добавки от типа на хапчета и суплементи.
За риска от стерилитет- е, той винаги си го има - независимо дали си вегетарианец или не. И не е по- засилен при вегетарианците Peace Simple Smile
Когато не се храниш балансирано и не живееш здравословно.....но има и много други фактори.
Аз не съм имала  трудности със забременяването- когато пожелах- веднага стана Simple Smile

Имах желание майките, които са вегетарианки и са родили бебе- вегетарианче, което расте като вегетарианско дете да споделят. какво мислят по въпроса за избора на детето си. Понеже все пак детето не е баш в "стандарта". Не е в масовката.
И един ден като осъзнае, че то не яде като приятелите си  и попита "защо"?

Аз гледам от другата страна- изборът дали да ядеш месо , а не дали да не го ядеш. И затова реших , че няма да му предлагам месо. Моята същност не ми  позволява да го "омърсявам" с месо.

Знам, че ще му обясня, че това е въпрос на избор и ако то поиска- нека да прави каквото пожелае.
естествено, не ми се иска то да пожелае......  Simple Smile

Има ли мама , вече минала по този път?

# 552
  • Linz
Липсата на Б12 също не полезна за мозъка и нервната ситма, а при вас освен на таблетки, няма от къде да дойде. Особено при веганите.
Това е един от разбитите митове.
Ето една статия по въпроса (съжалявам, че е на английски, но това имам под ръка... дръпнах си я да чета преди време, но още не съм стигнала до нея, само предполагам какво пише- че Б12 се синтезира в дебелото черво): http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html

# 553
Аз сьщо сьм ЗА вегетарианството.
Биологично човек не е месоядно животно,сьщество.
Нито има такива зьби,нито структурата на червата му е като на месоядно животно.
Сурово месо никой не яде,освен сушено.Или ескимосите,които ядат и сурова риба и месо поради липса на избор.Трайността на живота им сьщо е много ниска.
т.е. ако нямаме огьн и подправки ще бьдем естествени вегетарианци без да се обясняваме на никого.
Ще следваме инстинкта си,за да оцелеем.Както всяко животно знае как да набави жизненонеобходимите вещества от растения и животни,така и човека има вродена сила за оцеляване и никаква книга,статия и тн кое колко трябва да се поема и в какьв вид, не може да повлияе по силно от тази жизнена сила на природата.
Смешно е да мислим,че знаем смисьла на живота.

# 554
За стерилитета: среща се по-често. Вероятно заради използването на соя. Жена, чийто съпруг се е занимавал с животни, е споделяла,че и при животни, на които се давали соеви продукти се наблюдавала стерилитет.

За риска от стерилитет- е, той винаги си го има - независимо дали си вегетарианец или не. И не е по- засилен при вегетарианците Peace Simple Smile

greyeve, аз съм единствената вегетарианка в Проблемното.  Peace И не консумирам никакви соеви продукти, просто защото вкусът им е ужасен за мен. realist е напълно права.  Peace Всички останали момичета с репродуктивни проблеми са месоядни.
Разбира се, че от форума не бива да се правят заключения, но пък при толкова много потребители, все си мисля, че е показателно.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт