Отговори
# 240
  • варна
 Благодаря ви, значи уолкърът за бутане е най-добрия вариант в момента, ние друга проходилка не сме ползвали. Предимно вкъщи пълзи и се изправя сам, и върви по каквото си хване.
 Благодаря ви още веднъж.

# 241
  • София
Здравейте.
Имам един въпрос, всъщност те са много но още всичко е хаотично затова накратко.
Синът ми, на 6г. днес го водих на консултация в болницата за долекуване на деца с ДЦП. Стигнахме до там след ходене по доктори и всеки казва - на детето нищо му няма но...от малък си завърта левия крак на вътре. С времето сякаш се задълбочава вместо да се оправя, както казваха всички лекари.Походката му се поизмени и се появи от известно време замятане на кракът. По други поводи му е правено ЕЕГ и консултация с психолог (казаха забавяне в психомоториката и толкова). Днес, лекарката каза, че е налице лека частична парализа. Не че не съм очаквала нещо но това сякаш ме свари неподготвена. Поиска да направим консултация с психолог и логопед и едва тогава да се ангажира с конкретно мнение за състоянието но каза, че за нея парализа има.  Cry Колкото повече се ровя в нета, толкова повече започвам да се притеснявам.
Моля ви, ориентирайте ме малко за това състояние, от какво може да се получи и дали (най-важното естествено) ще може ли да се оправи.  Praynig Лекарката спомена за стимулация вероятно но за всичко ще се говори по нататък, а аз до тогава.... #Crazy
Предварително Ви благодаря!

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 17:09 от dama

# 242
  • Варна
Здравейте отново.При какви състояния не се прави войта?правихме еег,което показа в заклчение-"пароксизмална активност от остри вълни в дясно фронтално с тенденция за генерализация'трябва ли да променим програмата по някакъв начин?

# 243
  • София
Valito 79
Подсети ме за основната диагноза. Взима ли или взимало ли е детето някакви медикаменти, спрян ли е приема ????
Ако е имало гърчове или в момента прави такива, то е уместно войта-терапията да се редуцира или прекрати.

Dama
Четейки разбирам че сте много разстроена.
Влезте в сайта на болницата - www.cpcentresof-bg.com, където ще научите много подробности по детската церебрална парализа, ако това е поставено като диагноза.
Разбира се има различни "паралитични" състояния, които могат да доведат до нарушена координация на движението, но за да бъда по-точен е необходим обстоен невро-кинезиологичен анализ и при необходимост и лабораторни изследвания, които в момента не са налице.
Консултациите с психолог и логопед са нещо вторично, след като се определи основната диагноза !!!

Успех.

# 244
Д-р Чавдаров, исках да Ви попитам нещо.Правя го тук,за да не Ви притеснявам с толкова обяснения по телефона.Аз съм майката на Андрей Димитров.Преди 2 месеца ни изписахте от болницата без никакви проблеми (тогава Андрей беше на 10 м.),но с уговорката ,че ще се видим пак на консултация през декември.На 16 декември Андрей навършва една годинка.Но все още не ходи сам.Лази,изправя се много бързо от всякаква позиция.Ходи хванат за една ръка,но дори тогава е нестабилен.А с Вас говорихме да се видим като ходи сам да дойдем,за да прецените дали всичко е наред и дали ходи правилно.Въпросът ми е сега ли да Ви се обадя за час или да изчакаме да проходи?
Благодаря за отделеното време!
Поздрави!
Сем.Димитрови

# 245
Здравейте др.Чавдаров,
Преди няколко дни заведох синът ми (Виктор на 3месеца и половина) на ортопед и доктора ми каза 4е има"леко скъсен мускул на врата ".Педиатърката ни насочи към Вас за рехабилитация.Интересува ме работите ли с направления,какви са таксите,как стоят нещата със записването на часове и дали на пръв поглед можете да кажете дали ще се оправи,защото съм безкрайно разтревожена. Sad Ако е по лесно за Вас може да ми оставите и телефон за връзка ,защото не можах да намеря.
Надявам се да ни обърнете внимание,защото когато написах в интернет пространството рехабилитация излиза Вашето име и според доста майки работили с вас сте доста компетентен в тази област.
Благодаря Ви
Надежда

# 246
И последен въпрос ,който може и да Ви се стори смешен,но все пак съм една от многото разтревожени,некомпетентни млади майки   Sad .Този мой проблем (за скъсения мускул на врата на 3 месечно бебче) нали не е някакъв начален стадий на парализа??? Sad CryCry

# 247
ЗДравейте, Професор Чавдаров! Преди няколко месеца ви писах, че синът ми не иска да стъпва на стъпалцата и ви описах подробно какво може да прави, отговорихте ми че щом на 9 мес може да стои стабилно, няма място за притеснения. Аз като всяка майка продължих да се притеснявам и по съвет на личния му лекар отидохме на консултация при Доц. Иван Иванов. Той заключи, че неврологичен проблем няма. Има леко забавяне в моторното развитие на детето, като за това може да има различни причини-социални, от самото раждане, вътреутробно и т.н. НАзначи ни милгама по 1табл дневно и 2 по 1мл ноотропил, ЛФК и след два месеца консултация. ХОдихме десет дни на процедури, масаж на външната част на прасеца, защото ходилото беше по-често в еквиноварус и упражнения за укрепване на долни крайници, гръбнака и кръста. После продължихме да ги правим в къщи. Детето започна да става по-активно, да стъпва на краченцата, да може да стои изправен, хванат за неподвижна опора. Разболя се от двустранна пневмония в тежка форма и преустановихме гимнастиката за около две седмици, след което аз постъпих в болница. ПОследва отказ от негова страна. Не искаше и масажи. Сега отново правим масажи, но при гимнастиката понякога се съпротивлява с крачетата, изпъва ги и не жалае-Друг път позволява, вероятно е голям и не му е интересно или пък има друга причина. Все повече стои изправен, до 20мин. Не иска да лази, все още не се изправя сам, а е на 1г и 1мес. От около седмица се изправя на коленца като сме на дивана, хваща се за мен и понякога успява да се изправи сам-Сложих го на земята на коленца, хвана се за табуретката и се изправи. Така няколко пъти, но от 5 дена не иска. Все по-подвижен е, разхожда се из цялата спалня от корем по гръб и обратно, върти се седнал на дупето си като около ос, стои изправен, но ако аз го сложа, не се изправя сам. Въпроса ми е има ли място за притеснение и на какво би могло да се дължи? Предстои ни втора консултация в края на месеца.
Сложих го няколко пъти в проходилка, ходи във всички посоки, няма да я ползвам, само да видя дали може да ходи с нея. Като го хвана за ръце ходи, но някак под наклон, като полуседнал. Прочетох във ваш пост, че е добреда се държи за таза или за раменцата, за да се контролира тежестта, така също ходи. Преди месец да кажем ходеше само, ако го държа под мишничките. Като цяло е настабилен и не контролира тежестта си, струва ми се слаб в кръста. МОже би има нужда от време и да заякне. ТОй е около 80см, 8-5кг. ДОбре ли е да го слагам на бънджи? Според личния му лекар най-доброто за него е да го оставям да стои колкото може изправен, за да заяква кръста и гръбнака.
Моля за Вашето мнение и съвет!Благодаря Ви!

# 248
  • София
mama_lily

Не дръжте детето за ръка при прохождане !!!!!!
Ако много иска да се придвижва, оставете го само по начина, по който умее, докато САМ намери и постигне новото двигателно умение.
Децата прохождат самостоятелно средно статистически между 11 и 15 мес, като има и индивидуални различия, зависещи от много причини.
Кога ще се видим,.....решавате Вие.

nanadebelana

Към болницата има медицински център, където на тел. 9200445 може да си запишете час за невролог с направление №3 на НЗОК, който ще прегледа детето и ако има нужда от рехабилитация ще Ви даде час.
Консултациите с мен са платени, и при желание може да се запишете на тел. 0889 634252 между 9,00 и 17,00 часа.
Ако не вдигна веднага, повтаряйте !!....

NELCHO
Не бих поел риска без преглед да давам мнение или да Ви съветвам какво да правите, а "няма място за притеснения" предполагам е било подкрепо с думата "вероятно".......
От витамини   и Ноотропил.......????? ползата е много спорна ??? и по-скоро няма,  а от масажа ползата е никаква, иначе е приятно.....
Него слагайте на проходилки и  други подобни уреди.

# 249
  • Варна
"Valito 79
Подсети ме за основната диагноза. Взима ли или взимало ли е детето някакви медикаменти, спрян ли е приема ????
Ако е имало гърчове или в момента прави такива, то е уместно войта-терапията да се редуцира или прекрати."

Докторе,писах на лични.Бебо не е вземал досега никакви медикаменти.Заради еег-то ни изписаха Конвулекс.почваме го сега.Каква гимнастика да правим?

Последна редакция: пн, 07 дек 2009, 15:15 от valito 79

# 250
  • София
Valito 79,

Намерих диагнозата на детето Ви в регистъра ми.
Каква е причината да направите ЕЕГ ??
До къде стигнаха двигателните му умения ??
Каква рехабилитация правите в момента - кинези??, електро??, хипербария??.п Опишете подробно !!

# 251
  • Варна
Причината за еег е въртенето на главата наляво,надясно и вдигането на очите нагоре.според невролога може и да не е вид пристъп но показанието на еег-то трябва да се вземе под внимание.Засега няма голям  напредък двигателно,но е станал по общителен,повече пипа и взема играчките ,опитва  да си изправи гърба като е седнал и прави проби за пълзене но само толкова.Правихме до петъка електростимулации както сте предписали-сега сме в период на почивка-до януари когато пак започваме във Виница., барокамерата няма да я ползваме защото ухото не позволява,правим си гимнастиките всеки ден-бобат и войта .Но сега се чудя след като има признаци за епилепсия каква точно трябва да ни е гимнастиката за да не предизвикам пристъп.?конвулекса ,който пием дали ще  забави двигателното развитие и мозъчното също? 

# 252
  • София
Валито 79

Спрете електротерапията и хипербарията.
Кинезитерапия само по Бобат поне три месеца, като наблюдавате "пристъпите", които трябва да "заглъхнат".
Лекарството е абсолютно необходимо и няма смисъл да се коментира !! защото всеки пристъп унищожава нервни клетки !

Успех

# 253
Благодаря Ви, Професор Чавдаров!Днес бяхме на консултация при докторката, която назначи рехабилитацията. Съвета й е да наблегнем на кляканията, навежданията, за да укрепнат краченцата, кръста. Изобщо да продължаваме с упражненията, без проходилки, бънджита и всякакви от рода, според нея е добре да бута количка, да кара камионче, с което сам да се избутва с крачетата, да прави всичко, което изисква усилия от негова страна за развитие на двигателните умения.Каза да пощипвам леко крачето, когато го стяга и съпротивлява, за да отпусне мускулатурата при упражненията. Искам да попитам вие извършвате ли прегледи с направление и евентуално как става записването.В края на месеца сме на преглед при Доц. Иванов, ще споделя и неговото становище. Още веднъж Ви благодаря!

# 254
  • Варна
Благодаря за отзивчивостта.

Общи условия

Активация на акаунт