Отговори
# 225
Д-р Чавдаров, извинете че не съм уточнила. Ние бяхме при вас през май, а през юни и юли бяхме в неврологията за изследвания и уточняване на терапията. Добавиха към конвулекса и радедорм и сега вече е по-добре. Той реално пристъпи не е имал. Сега ни предстои контролно ЕЕГ за да видим дали има подобрение. За контрола на главата - има подобрение, като го държа си я държи, но ако искам сам да я овладее, не успява. Т.е. ако има леко подпиране я държи изправена а не килната, но сам не може.
По вашите критерии няма контрол на главата.
Мен ме интересува мнението ви при кого да отидем за да каже дали можем вече да направим курс във вашата болница. При вас ли или при някой от невролозите в клиниката?

# 226
  • София
iva i

С направление за невролог, на тел. 9200 445 - медицински център, д-р Радославова.
Рехабилитацията при с-м на Уест с придружаващо двигателно изоставане, не се заплаща от НЗОК !!!
При свободни места за рехабилитация, можем да обслужим детето като заплащащ приходящ пациент, като Ви обучим и вас какво да правите в домашни условия.

# 227
  • София
iva i

след като няма гърчове от 3-4 мес.,може да се започне внимтелно активиране контрола на главата. Като начало само с бобат, като внимателно следим за поява на гърчове или техни еквиваленти. Ако се появят отново спираме. Ако състоянието се подобрява можем да разширим кинезитерапията и пак наблюдаваме.

Прегледа и инструкциите са по Ваш избор.

# 228
  • Варна
Здравейте докторе.Вече сме на 10 месеца ,преди два идвахме при вас посочихте ни програма по която да работим ,но моля дайте ни идеи за гимнастика на ръцете,защото не иска или не може да ги използва пълноценно.Слагаме го по корем и отстрани на ръцете торбички с пясък,изправяме го в стоеж за пълзене,подаваме му играчки -взема ги но не може да ги задържи за дълго време(изпуска ги).правим периостален масаж .Какво друго, защото се опитва да се вдигне на пълзене но като няма сила в ръцете не му се получава.

# 229
  • София
Valito 79,

Само по ник-нейма Ви немога да се сетя за името на детето, за да проверя в архива ми за какво иде реч.
Изпратете ми на лични името, за да мога да Ви отговоря.

# 230
  • София
Valito 79,

Видях изписаната терапевтична програма от 06.10.2009.
Предполагам че прилагате и електростимулации също.
Наблегнете на Войта, където по рефлекторин път активираме също и силата и издържливостта на мускулите.

За съжаление при детската неврохабилитация, успехите идват бавно, понякога дори много бавно, но трябва да сме настойчиви и упорити за да се отключат нови умения.

Успех

# 231
roni77,

Виждам че сте много притеснена от състоянието на детето Ви и затова може би сте пропуснали да ме попитате нещо конкретно ???
Уместно би било да се провери и слуха на детето, както и да извършите  консултация с психолог имащ опит с деца в кърмаческа възраст, както и с детски невролог - фиксирам специалисти от София - доц.Божинова или доц. Литвиненко, имащи голям опит при деца с неврологични проблеми, чиито параметри ще намерите във форума.

Ако имате и конкретни въпроси може да ги поставите в следващ мейл.

Успех
Здравейте докторе!Исках да Ви попитам може ли според вас да си остане детето на това положение и да не разбира къде е лампата,къде  е мама примерно с диагноза субдурални изливи?Ходихме при д-р Попова миналия месец,тя изписа рибено масло и брейн бустер,но малкия ги плюе,защото са ужасни на вкус,давах ги 3 дена и ги спрях,така се беше наплашил,че не искаше нищо и да яде,защото мислеше,че му давам сироп.Имаме задръжка  в развитието,каквото и да значи това,защото никой нищо не ми обясни.Развива се по бавно.Имали ли ли сте пациенти  с тази диагноза,какво да очаквам?Още не може да с еизправя,седи като го сложа аз сравнително устойчиво,казва срички,прави крачки,като го държа за ръчичките,но не разбира като го питам с нещо,не ми посочва  с поглед,отскоро се опитва да пълзи.Незнам къде да ходя,пред всички кабинети или  е лудница или не ни обръщат особенно внимание.

# 232
  • Варна
Благодаря за отговора.

# 233
  • София
roni77

Мозъчните кръвоизливи в кърмаческа възраст, понякога водят до известен безпорядък в развитието на психо-моторните умения на детето, като понякога се засягат повече двигателните или психичните възможности - говор, поведение, внимание и концентрация, памет, финна моторика и други.
Какво точно ще стане с детето никой неможе да познае, но детето има нужда доколкото разбирам от специални грижи от съответните на психо-моторните отклонения специалисти, които да работят с него, понякога много продължително време, понякога по-кратко, когато нещата изведнъж потръгват.
Няма правила в случая.....просто търпение и работа с детето.
Както сама забелязвяте, "розата разцъфва" макар и по-бавно от другите около нея....

Рибеното масло и брейн-бустера.............не бих разчитал на тях, а на специалистите които ще работят с детето Ви.
Лекарите може би не Ви обръщат необходимото внимание, защото немогат да Ви помогнат с нищо конкретно, което и за нас е тежко.....също!!!

Успех

# 234
  • варна
 Здравейте д-р Чавдаров, синът ми е на 1г и 6м, реална възраст 1г и 5м, защото е роден 35с. Има хидроцефалия с клапа. Последно идвахме при вас края на април, беше на 10мес. и седеше но нестабилно. Тогава поставихте 4 ст ЦКС.
 След ползване на пълзачката ,която ни препоръчахте, и другата рехабилитация, пропълзя на 11мес, почна да се изправя сам, на 1г 2 мес почна да лази на 4 крака. Върви добре покрай мебелите.
 От около месец се изправя сам на т. нар. уолкър - за бутане и върви с него съвсем сам, само не може добре да го управлява, но не пада от него. Хубаво качва стълби ,като го държа за ръце. От няколко дни върви за 1 ръка. Понякога за малко застава прав без опора ,но го дострашава да върви сам.
  Като върви походката е нормална , но седейки на пода, десният крак си личи че е по- стегнат и малко го свива в коляното.
 В момента ходим на рехабилитация на 2 места като редуваме.
 В  Дома във Виница- там правим- топъл гел на краката, ел. стимулация на кръста, Войта 2 фаза и пълзенето, ходене по пътечка с успоредни лостове и ходене с проходилка за бутане, люлеене на платформа подвижна прав.
  В окр. Болница с направление - правим масажи и гимнастика и рафлекторни упражнения. Там има нов лекар, който предложи да купим някакъв вид колело за вкъщи - това подходящо ли е?
  Когато идвахме, вие дадохте добри прогнози за прохождане, но казахте че може да се наложат помощни средства. Въпросите ми са:
 Добре ли е тази рехабилитация за в момента, и трябва ли друго нещо да включим?
 Налагат ли се някакви помощни средства в момента, с които да го уча да върви, или уолкърът за бутане е добре засега да се ползва вкъщи  и ходене за ръка навън?
 Благодаря предварително ,когато имаме възможност, пак ще ви посетим.

Последна редакция: чт, 19 ное 2009, 00:54 от orhid

# 235
roni77

Мозъчните кръвоизливи в кърмаческа възраст, понякога водят до известен безпорядък в развитието на психо-моторните умения на детето, като понякога се засягат повече двигателните или психичните възможности - говор, поведение, внимание и концентрация, памет, финна моторика и други.
Какво точно ще стане с детето никой неможе да познае, но детето има нужда доколкото разбирам от специални грижи от съответните на психо-моторните отклонения специалисти, които да работят с него, понякога много продължително време, понякога по-кратко, когато нещата изведнъж потръгват.
Няма правила в случая.....просто търпение и работа с детето.
Както сама забелязвяте, "розата разцъфва" макар и по-бавно от другите около нея....

Рибеното масло и брейн-бустера.............не бих разчитал на тях, а на специалистите които ще работят с детето Ви.
Лекарите може би не Ви обръщат необходимото внимание, защото немогат да Ви помогнат с нищо конкретно, което и за нас е тежко.....също!!!

Успех

Докторе,аз доколкото знам сме имали изливи,а не кръвоизливи,това не са ли различни неща?Диагнозата е субдурална ефузия двустранно

# 236
  • София
roni77

Терминът субдурална ефузия двустранно, го превеждате правилно.
От какво друго могат да са"изливите" в мозъка, освен от кръв, която циркулира под налягане, аз незнам....може би трябва да попитате колегата който е поставил диагнозата.

Успех

# 237
  • София
Orhid,

kakvo razbirate pod "gimnastika i reflektorni uprajnenia" praveni v Okrajnata Bolnica

# 238
  • варна
 Гимнастиката представлява следните неща:
  упражнения за разтягане на краката при лежащо дете  - движения като ножица нагоре - надолу и встрани, бавно сгъване на глезените, накланяне на сгънато коляно към пета навътре ,
 за ръцете - движения нагоре - надолу и встрани, "като бокс", и нагоре надолу със сгънати лакти- това в легнало положение
  клякане и изправяне,
  навеждане с прави крака да вземе играчка и да се изправи,
 "плуване по корем"- движения с ръце и с крака като ножица
  нещо като самолет с ръце и повдигане на тялото- това по корем
 рефлекторните, доколкото разбрах са
  - тялото на детето до кръста е на кушетката , краката висят извън нея, при което рехабилитаторката го "гъделичка " около кръста с цел да се вдигнат и раздвижат краката.
 -  По същия начин гъделичка горната страна на глезена и той се свива /десният крак по-трудно/.
 Ходим там с цел да уплътняваме рехабилитацията, защото във Виница ни записват през месец.

Последна редакция: чт, 19 ное 2009, 13:17 от orhid

# 239
  • София
Orhid

От масажа няма полза.
Разбирам по описанието ,че в Окръжна болница правите: пасивни движения за горни и долни крайници и аналитична активни упражнения за трупни и поясни мускули, както и сензорно предизвикани движения в същите зони - добре.

Дайте възможност на детето да се придвижва на собствен ход, но с цялата си тежест варху краката, в успоредка или с бейби-уалкър с бутане напред, а не с висене на ръце или полуседнало-ходене. Това е най-добрата терапия за него самиякъм момента!!!!!
Не го водете за ръце, защото отнемата по-голяма или малка част от теглото му и го правите зависим !!!!!

Можете да го подкрепяте при ходенето, но......!!!!!!.........като му давате странична опора на таза (вашите ръце от двете страни на тазовите му лопати) или вертикален натиск върху раменния пояс (показалец и палец от вътрешната страна, като вилица върху раменете), контролирайки вертикалната линия и излизането на трупа от нея.
!!!!!Бързате с качването по стълби, висейки на ръцете Ви !!!!!!! Нека само да ходи към момента .

Разбира се дадените инструкции вероятно са относително верни, тъй като нямам идея от невро-кинезиологичния статус на детето в момента !!!!

Успех

Общи условия

Активация на акаунт