Отговори
# 210
  • София
Госпожо,

Ако детето Ви е лежало в Болница, би трябвало да сте получили епикриза, където е поставена ..... диагноза.
Ако не сте получили, изискайте я !!!!

Мобилният телефон на доц. Божинова, можете на намерите във Форума, да й звъннете лично и й обясните проблемите на детето Ви. Тя е изключително отзивчив специалист по детска неврология и ще Ви даде инструкции какво следва нататък.

Успех.

# 211
Сърдечно благодаря за обяснението.
В св.Никола имаме епикриза, но за мен "изоставяне в говорното развитие"не е диагноза а констатация на факт.
Това че ме боли корема не означава че имам болен корем нали, има причина по която ме боли корема и когато лекаря разбере причината и ми я каже това ще го приема като диагноза. А не до сега съм си лежала в къщи и единствено което съм знаела е това че ме боли корем и трябва да се свия за да ми стане по леко, след като ме гледат трима лекари и констатират че имам болен корем и трябва да отида в къщи и да се свивам, не мога да го приема и не знам кой доцент да ми го казва, не мога да спра да търся причината.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 10:18 от г-жа Стихийно бедствие

# 212
  • София
За съжаление,

Медицината не е инженерна наука, където причинно-следствената връзка винаги може да се открие......
Има много синдроми и заболявания свързани с "изоставане в говорното развитие", които много си приличат за да се каже дали е точно този или другия, а понякога всичко останало е наред, само говора е назад......
Незнам да ли е правен скенер или ЕЕГ, а често се случва и те да са в норма въпреки проблема.

Въпросът е детето да се стимулира по адекватен начин да комуникира, на нивото на което може или да се търси алтернатива за комуникация.

# 213
здравей те д_р Чавдаров
синът ми е на 2г.и 4месеца
със диагноза; церебрална парализа и епилепсия
близо 2г. посещаваме центърът на красна поляна
личната лекарка ми обесени че
по здравна каса ми се  полагат 3 процедури
гимнастика,парафин,логопед
но във последните няколко пате ки ние имаме само гимнастика и парафин.
Благодаря

# 214
# 215
Здравей те г_н Чавдаров
Въпросат ми е?
защо като се полагат три процедури ние имаме две?

# 216
Здравейте д-р Чавдаров искам да  попитам запознати ли сте с условията за хранене в хотелската част, как е възможно за половин час десет деца с майките си да се нахранят в една стая която е бивша класна стая,а в същото време на втория етаж има 2 големи столови които не се използват. След като е забранено качването на храна в тези столови ,къде е мястото за хранене на майките?Защо трябва да ни заплашва д-р Бенова  ,че ще изхвърлят храната на дете което е на процедури и се храни бавно ,а майката предпочита да си заведе детето на процедури и после да го нахрани.Разбира се не говорим за часове а за разстояние от половин час.Надяваме се, че ще обърнете внимание на този проблем!

# 217
  • София
elica,
mihalka

Пуснуте през личен състав на болницата, жалба или предложение за корекция във връзка с полу-информацията която споделяте, за да проверя какво и с кого точно се случва ???
Благодаря !

# 218
Здравейте,мили родители на тези специални деца  Hug
Възхищавам ви се,че не се отказвате и се борите за децата си .
Аз влизам в темата ви ,търсейки помощ за едно семейство от село,близо до Плевен,което няма интернет. е имат две дечица с ДЦП ,но едното е в по-лека форма. Другото обаче се нуждае от някакво скъпо лекарство,което според баща му му е помогнало много миналата година. Съжалявам,че не запомних името му - нещо започващо с анти... Предполагам,че лекарят тук знае за какво става въпрос.Искам да ви попитам като ходили по мъките как си го набавяте ? Само чрез събиране на дарения? Няма ли фондация за хора с това заболяване,която да може да помогне?То е ясно,че държавате не прави нищо и пари няма за болните #Cussing out
Ако можете нещо да го посъветвате.Разбрах,че са се върнали скоро от Момин проход.
И ако има някой от Плевен и иска да се свърже с него да ми пише. Баща му казва,че не познава други родители на деца с ДЦП,няма подкрепа от някой,който е в тяхното положение и може да сподели проблемите им.
Съжалявам,надявам се не съм се изказала неподходящо и пак ви прегръщам силно  Hug

# 219
  • София
Джина,

За децата с церебрална парализа има Клинична пътека, по която имат право на безплатна рехабилитация ежемесечно по 10 дни с 3 процедури дневно.

Има различни лекарства които се ползват при ДЦП, но те нямат решаващо значение за състоянието на детето.
Основни са терапевтичните процедури - кинези, електро, термо, позиционни, логопед, дефектолог и други.

В Плевен, доколкото знам, няма организирана медицинска институция обслужваща специално деца с ЦП.
Такива има в София (www.cpcentresof-bg.com), Момин Проход, Котел, Варна, Русе, Пловдив, В.Търново, като някои от тях имат договорености с НЗОК, а други със Социални грижи към Общините.

Успех.

# 220
Здравейте д-р Чавдаров!
Имам момченце на 10 месеца.Роди се 4 килограма със секцио.Първите месеци всичко беше нормално,хранеше се нормално,никакви проблеми освен,че беше по ревлив.След третия месец правеше впечатление,че е малко по отпуснат,но го отдавахме ма това,че  е по едър.Ходили сме всеки месец на преглед и педиатърката не откри никакъв проблем.И така докато не отидохме случайно при друг педиатър за увеличени лимфни възли.Бебето тогава беше на 7 месеца и 20 дни,не можеше да седи и нямаше опора на крачетата,но нали го водех всеки месец на преглед и бях спокойна.Сега вече знам,че това не е било нормално.И така тази педиатърка  се усъмни за хидроцефалия.Веднага направихме ехография през фонтанелата,после косултация с неврохирург и скенер,последва операция,бяхме с 2 дренажа в главичката.Бебето има увеличени арахноидни пространства.Не ни водят с диагноза хидроцефалия,а че сме с изливи-субдурална ефузия.Сега пак ходихме на ехограф,течостта значително е намаляла.Бебо започна да седи,но като го сложа аз,има опора на краката,даже прави стъпки,като го държа,но е още много слаб в кръстчето.Ходихме на невролог,доктора ме пита какво прави бебето,като се интересуваше много"дали разбира речта",а не от това дали седи и дали има опора или дали прави крачки.Според мен не разбира речта,защото от доста време(някъде месец) се опитвам да даде боц и да покаже  с поглед лампата,но без успехИначе гледа реклами,казва ма-ба,понякога играе на криеница,обръща се като го викнем,но не винаги,понякога си играе и не обръща внимание.Играе с играчки,хвърля понякога играчки на пода.От скоро взе да дава и ръчички,бърбори си нещо,понякога все е дно пее.Смее се на познати лица,реве като му отнемем играчките,с които играе.Засега ни наблюдават през месец и мерим обиколката.Притеснявам се бебо да не е умствено изостанал и какво ли не ми минава друго през главата.Представям си какви ли не картини.Надявам се много на отговора ви и благодаря предварително.

# 221
  • София
roni77,

Виждам че сте много притеснена от състоянието на детето Ви и затова може би сте пропуснали да ме попитате нещо конкретно ???
Уместно би било да се провери и слуха на детето, както и да извършите  консултация с психолог имащ опит с деца в кърмаческа възраст, както и с детски невролог - фиксирам специалисти от София - доц.Божинова или доц. Литвиненко, имащи голям опит при деца с неврологични проблеми, чиито параметри ще намерите във форума.

Ако имате и конкретни въпроси може да ги поставите в следващ мейл.

Успех

# 222
Здравейте Д-р Чавдаров,
Моето дете е на 1г. 4 мес. сега с диагнози ДЦП, хидроцефалия с шънт, симптоматична епилепсия и повишен мускулен тонус и спастицитет. Идвали сме при вас на преглед, но казахте че не е подходящ за вашата клиника. Тогава обаче все още не бяхме овладяли нещото като пристъпи, което правеше. По-късно при доц. Божинова на видео ЕЕГ се установи че може би това, което прави с очите не е пристъп, добавихме още едно лекарство и сега е много добре, но все пак на антиконвулсивна терапия.
Въпросът ми сега е: Дали все пак не е възможно при вас да се правят процедури комплексни, не по Войта разбира се?
Тъй като сме от София и имаме възможност да ходим всеки ден, вероятно ще е по-лесно.
И ако кажете че е възможно при кой да отидем на преглед за да прецени по - точно?

# 223
Здравейте д-р Чавдаров!
Искам да попитам на какви изисквания трябва да отговаря вертикализатора за да бъде максимално ефикасен.
Проблем ли е ако няма ход напред ,а стига до вертикално положение 90 градуса от хоризантално/лежащо по гръб/.
Става въпрос за хипотонично дете.
Благодаря предварително!

# 224
  • София
Iva i,
от кога сте на нова антиконвулсивна терапия и има ли контрол на главата ??
Уместно е да се изчакат 5-6 месеца, след като пристъпите са овладяни към момента, преди да се започне т.н. "мека кинезитерапия".
Насочваме се към активиране контрола на главата, а ако вече има такъв, към лакътна опора, дланна опора и така напред......

Manka,
Съжалявам но, на така поставения въпрос, немога да отговоря.
Вертикализатори много, причини за хипотония също много, възрастови показатели пак много.....

Общи условия

Активация на акаунт