Отговори
# 345
  • варна
 Много ви благодаря за отговора. Peace

# 346
  • София
ТаняМГ,

Доминантната хемисфера се изявява след 5 г. при здрави деца, докато при децата с ЦП, това правило неважи 100% поради нарушеното съзряване на мозъка и изграждането на връзки между хемисферите и в тях самите...., зрително-моторната координация и проблемите с очния апарат също оказват влияние, проблемите с дълбоката и сложна сетивност...... и още много други фактори.

Оставете детето да прави това което му е приятно и през "удоволствието" развивайте способностите му. Дори и да действа с двете ръце.....нека да действа щом му доставя удоволствие и след време детето само ще избере водещата си страна. Не му налагайте, моля....

Успех.

# 347
  • София
Д-р Чавдаров, синът ми е роден в 28 г.с., 1200 гр., беше на апаратно дишане 25 дни и 10 дни на CPAP.  Оценката по Апгар му е 1 в първата минута и 3 на 5-та мин. Според ТФЕ, при началното изследване има умерена хиперехогенност перивентрикуларно, а при контролното изследване при изписване на детето (10.03.10), латералните вентрикули са с нормални размери. Не е имало кръвоизливи.
Бяхме при вас на преглед на 06.04.2010 (детето тогава беше на 3 седмици коригирана възраст). От прегледа заключихте, че всички първични рефлекси са налице + един допълнителен на Россолимо. Препоръчахте ни масажи като за нормално кърмаче и упражнение за завъртане на таза. 
Проблемът е, че синът ми е с много голям хемангиом на предната коремна страна, като се налага неговото спешно хирургично отстраняване. За жалост той ни възпрепятства да го оставяме за по-дълго по корем и да правим управнението за завъртане на таза (поради опасност от прокървяване). Много ме притенсява използването на пълна упойка при операцията. От анестезиолога получихме информация, че ще бъде приложена венозна упойка, като ще бъде запазено спонтанното дишане на детето. Моля за вашето мнение. Възможно ли е упойката да отключи процеси, които да увеличат риска от развитие на ДЦП? Ако операцията бъде отложена с месец-два рискът по-малък ли ще е или на практика същият?
Очакваната дата на операцията е в началото на май, синът ми тогава ще бъде на месец и 3 седмици коригирана възраст и  на 4 месеца и половина коригирана възраст. Благодаря!

# 348
  • София
Анни13

При хирургични намеси подаването на пълна анестезия е безусловно и неминуемо.
След като хемангиома на коремчето на детето пречи за неговото позициониране и провеждане на занимания, то това налага отстраняването му.
Отлагането на операцията, отлага и възможността да позиционираме детето правилно, което за него е необходимо.
Възможно е в един по-късен период да се наложи и включване на активна рехабилитация, а хемангиома ще пречи на изпълнението й, така че това е още една причина да не отлагате отстраняването му.
Всички !!! се надяваме операцията да протече гладко.
Желая Ви късмет и успех.

# 349
  • София
Д-р Чавдаров, много ви благодаря!

# 350
Здравейте д-р Чавдаров, искам да Ви помоля за мнение.

Детето ми се роди 50дни преди термин,2250гр.Първите два месеца от раждането си то само  спеше, почни нищо не желаеше да  прави.В момента е на 4 месеца (календарни) и може да се обръща, смее се с глас, познава се в огледалото,обръща се в посока на гласа, които му говори, взима играчка и я пъха в устата си.Но като го сложим по корем не си задържа главата дълго време вдигната, само когато го провокорам с глас или играчка.Когато го държа изправен си държи глава не повече от 20-тина минути, след това започва да я ''килка''.Има силна упора в крачета (според мен), стъпва на пръсти.Понякога при натискане на стъпалото, крачето му започва да притреперва леко, но вече все по-рядко.Водим го на гимнастика, която трае 10мин. ,до колкото знам му правят упражнения за стимулиране на рефлексите.Правихме му трансфонтанелна ехография, според док. всичко е наред.
Та моето питане е такова:Според вас трябва ли да посетим невролог и на каква възраст децата започват да си държат главата напълно стабилно,нон стоп ?/
Има ли разлика в двигателното развитие на надоносените с това на доносените бебета.
Съжалявам за хаотичния пост .
Благодаря Ви предварително.

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 13:50 от kristinchetto

# 351
  • София
Кристинчето,

При недоносените бебета се изчислява т.н. корегирана възраст= календарната възраст минус дните/седмиците/месеците  недоносеност. Дефакто корегираната възраст на недоносените отговаря на календарната възраст на доносеното бебе.

На 3 мес. календарна възраст (за вашия случай - корегирана възраст) детето поставено по корем държи главата стабилно, а по гръб при захват на ръцене и повдигане от опорната равнина държи главата в линията на трупа (главата нетрябва да увисва !!!!).

"Гимнастика" при кърмачетата няма !!!!! Вероятно ви правят кинезитерапия.
Упражнения за стимулиране ????? на рефлексите.....кои......надкостни, сухожилни, патологични, примитивни, равновесни или........ вижте какво правят с детето Ви....имате право да присъствате !!!!
След като правят тези упражнения, вероятно лекари са поставили някаква диагноза на бебето Ви.....каква...

Уместно е недоносените деца да бъдат проследявани в тяхното невро-моторно развитие, защото те са рискова група за двигателни смущения.
Проследяването се извършва от детски невролог или в специализирано лечебно заведение.
Това че трансфонтанеалната ехография е без отклонения е добър признак, но има още рискови моменти при недоносените, които трябва да се следят.

Успех

# 352
Здравейте, д-р Чавдаров! Бих искала да Ви попитам оживените СНР и патологичните рефлекси от групата на Бабинси, Чадок и Росолимо, как могат да повлияят походката на едно дете? Пречат ли на клякането и карането на колело?
Предварително благодаря

# 353
  • София
sgg,

Изваждайки няколко симптома от контекста на един неврологичен преглед, прави отговора на този въпрос невъзможен.

Повишеният мускулен тонус и патологичната мускулна ко-контракция биха могли да затруднят клякането и карането на колело.
Последните две двигателни умения може да са нарушени и при увреда на моторното планиране (идеацията на движението.
Често пъти повишеният мускулен тонус и патологичната мускулна ко-контракция се наблюдават съвместно с цитираните от вас рефлекси, общо или по отделно при различни състояния или увреждания на ЦНС, а понякога и при здрави лица.

В медицината нещата не са еднозначни винаги..........

# 354
ДР.ЧАВДАРОВ,синът ми е на 2 год и 1 мес.Имаше проблеми с походката още от малък и все го водехме на доктори-невролог,ортопед,но никой не установи нищо.Докато наскоро не му постави диагноза дцп-долна спастична парапареза,със скъсено ахилесово сухожилие.Той е роден в 8ми мес,2250,но ходи сам,макар и да стапва неправилно с левия крак-на пръсти!Ходихме на елекромиография,която не показа никакъв процент церебрална парализа,когато попитах невроложката,тя ми каза,че дцп и ахилеса са свързани,не че ахилеса е маловажен приблем,но се надявах и все още е така,да няма дцп,за което съм чувала много лоши неща...Въпроса ми не е само един и ще съм благодарна за отговорите ви!Има ли връзка между дцп и ахилесово сухожилие;на каква възраст може да се направи удължаване на ахилеса;колко време е необходимо да се ходи на рехабилитация преди операцията(забравих да кажа че ние вече ходим);в случая ще ни помогне ли нощтна шина и моля да изкажете своето мнение за метода с ботокс!БЛАГОДАРЯ ВИ!М.Б.

# 355
  • София
big bear,

ДЦП е състояние, което има много форми и е свързано с промени в мускулния тонус, най-често за антигравитационната мускулатура на долни крайници, включително на муск.трицепс суре, който чрез "ахилесовото сухожилие" за закрепва за петната кост.
Удължаването на ахилесовото сухожилие се извършва между 5 и 7 години в зависимост от мускулния тонус и деформациите на стъпалото....?, но няма строго определена възраст за тази операция....
Рехабилитацията при ДЦП е продължителен процес, които поддържа координацията на движенията, мускулната сила и мускулната еластичност и е уместно да се прави както преди така и след оперативното лечение, като последното подобрява механиката на съответната ставау но командите от мозъка остават същите, което определя намалената координация при придвижване.
Нощната шина подържа частично пасивния обем на движение за определени стави.
лечението с Ботулинов токсин се прилага след 2-ра година от раждането, като с него рязко се намалява мускулния тонус средно около 6 мес., което позволява детето да се придвижва с по-добро качество на координацията. Също така лечението с ботулин отлага хирургичната намеса за една хпо-голяма възраст, когато появата на рецидиви в спастичния мускул, е по-малко вероятна. Ботулина се използва навсякъде по Европа и САЩ, като рутинно лечение при ДЦП при определени индикации.

Успех

# 356
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛНИЯ ОТГОВОР ДОКТОРЕ! Hug

# 357
Здравейте д-р Чавдаров, искам да Ви помоля за вашето компетентно  мнение. Аз съм логопед по професия и имам случай с  момиченце на 6 г. , което е с обилна саливация ,люлееща походка , проблеми с фината моторика . Когато за първи път доведоха детето при мен ,нямаше никакъв говор , не можеше да се изправя без опора , личеше моторната неловкост. След продължителни часове работа детето започна да произнася думи , дори сега  се появиха и кратки изречения. Детето е консултирано на 3 г. възраст от невролози и е отхвърлена диагнозата ДЦП. Сега ,когато вече е на 6г. отново се направи консултация и диагнозата е лека форма на ДЦП на долните крайници - Вие ще кажете има ли такава диагноза или става въпрос за нещо друго. По мое мнение момиченцето е с дизартрия -дали е булбарна или псевдобулбарна не мога да твърдя , тъй като досега не е предоставено уместно изследване , което да докаже местонахождението на  евентуално поражение. Слюноотделянето продължава да бъде обилно , походката все така нестабилна , фината моторика на пръстите липсваща , комуникацията затруднена -причини , които са обективни детето да не съумее да прекрачи навреме училищния праг ,въпреки съхранения си интелект и отличните паметови способности ,които притежава  . Разбира се цялата тази картина има своята предистория след раждането на детето , но аз нямам право да изнасям  конкретна информация за пациетите ми. Моята специална молба към Вас е ,да ме насочите по изнесените факти за евентуалната Ви диагноза и пътищата на консултация и лечение ,което биха предприели родителите по лекарската Ви препоръка..

# 358
Здравейте д-р Чавдаров, искам да Ви помоля за вашето компетентно  мнение. Аз съм логопед по професия и имам случай с  момиченце на 6 г. , което е с обилна саливация ,люлееща походка , проблеми с фината моторика . Когато за първи път доведоха детето при мен ,нямаше никакъв говор , не можеше да се изправя без опора , личеше моторната неловкост. След продължителни часове работа детето започна да произнася думи , дори сега  се появиха и кратки изречения. Детето е консултирано на 3 г. възраст от невролози и е отхвърлена диагнозата ДЦП. Сега ,когато вече е на 6г. отново се направи консултация и диагнозата е лека форма на ДЦП на долните крайници - Вие ще кажете има ли такава диагноза или става въпрос за нещо друго. По мое мнение момиченцето е с дизартрия -дали е булбарна или псевдобулбарна не мога да твърдя , тъй като досега не е предоставено уместно изследване , което да докаже местонахождението на  евентуално поражение. Слюноотделянето продължава да бъде обилно , походката все така нестабилна , фината моторика на пръстите липсваща , комуникацията затруднена -причини , които са обективни детето да не съумее да прекрачи навреме училищния праг ,въпреки съхранения си интелект и отличните паметови способности ,които притежава  . Разбира се цялата тази картина има своята предистория след раждането на детето , но аз нямам право да изнасям  конкретна информация за пациетите ми. Моята специална молба към Вас е ,да ме насочите по изнесените факти за евентуалната Ви диагноза и пътищата на консултация и лечение ,което биха предприели родителите по лекарската Ви препоръка..

# 359
  • София
Melisa,

Никой сериозен лекар не би се опитвал да поставя диагноза от дистанция по описание, още повече че в детска възраст, има много различни заболявания със сходна симптоматика.
Съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт