Отговори
# 525
Здравейте, доктор Чавдаров! Имам дъщеря на 1г. и 10 м. От няколко седмици забелязах, че от дясната страна на главичката, по-точно отстрани на челото, самата кост е по-изпъкнала. Стои точно като цицина, но не е болезнено, не е синьо, просто костта е по-изпъкнала. Няма други оплаквания. Може ли да ми кажете на какво може да се дължи това и при какъв специалист да я заведа? Водих я при личния лекар, той каза, че нищо и няма, но аз се притеснявам. Предварително Ви благодаря!

# 526
  • София
Д-р Чавдаров, благодаря за отговора!

# 527
  • София
Anelia83

Nemoga da Vi otgovoria za6toto neznam....

# 528
  • В сърцето на ММ
Д-р Чавдаров,добро утро.

Детето на моя позната е с поставена диагноза фридрайхова атаксия.Бих искала да попитам дали се занимавате и с такива заболявания или да ми препоръчате лекар,който би могъл да помогне.Посетили са последно ортопед в Пловдив,който съвсем нетактично е казал на майката,че мускулите на детето ще атрофират прогресивно,докато спре да диша и умре....
Благодаря ви много за отговора.

# 529
  • София
Бър.бър

Добре би било приятелката Ви да направи консултация с опитен детски невролог, който да потвърди поставената диагноза, защото атаксия се наблюдава  освен при Фридрайх и при много други неврологични заболявания.

Фридрайхова атаксия или Рецесивна спино-церебеларна дегенерация.
Началото започва между 4 и 16 години (по рядко между 1г6м и 30 години).
Началото на заболяването е скрито и се уврежда координацията на мускулите използвани при говор, манипулиране и ходене, понякога се наблюдава и сколиоза, както и разширяване на сърцето или диабет.

Нямам опит и наблюдения развитието на това заболяване, както и в съответната рехабилитация, но основният проблем е в атаксията и свързаните с нея отклонения в координацията на движенията.

Повече информация може да намерите в    http://www.ataxia.org.uk

Uspeh.

# 530
Здравейте д-р Чавдаров.
Незнам дали въпроса трябва да го задам към Вас, но виждам, че сте компетентен по много въпроси. Моята дъщеричка е с епилепсия и атксична ДЦП лека форма. Тя ходи, постепенно напредва в походката и вече е доста стабилизирана, краката също са прибрани, все още има лек проблем с координацията. Но това което ме притеснява, че си държи постоянно главата наведена, особено като ходи. На ЯМР при нас излезе лекостепенна вътрешна хидроцефалия, като неврохирурзите са мнение, че не се налага оперативна намеса. Въпросът ми е, възможно ли е от тая течност главичката й да й тежи и затова да я държи наведена? Благодаря предварително.

# 531
  • София
Gala,

Mnogo mi e trudno da otgovoria na tozi vapros ednozna4no..... no po-skoro, ne!
Veroiatno s avtomatiziraneto i koordiniraneto na hodeneto, tozi simptom 6te otzvu4i.

# 532
Д-р Чавдаров ,
Декември месец 2010 година , сина ми прекара вирусен менингоенцефалит , Февруари месец  тази година премина през един десет дневен курс , по клинична пътека от здравната каса - във Вашата болница . Диагнозата му от Вашата болница е Друг вид физиотерапия , Спастична хемиплегия . Март месец вие го включихте в още един десет дневен курс на физиотерапия - финансиран от Столична община . В последствие се оказа , че от Април месец Столична община финансира само ДЦП . Искам да ви попитам все още ли е такава ситуацията с финансирането от Столична община . И още един въпрос Във Вашата епикриза сте записали - препоръки към ОПЛ : препоръка за ежемесечна хоспитализация по КП  , с цел провеждане на специализирана рехабилитация . Заболяването подлежи на диспансеризация . Какви права има сина ми по здравна каса , защото за жалост Личния ни лекар нищо не ми отговори по отношение на тези две препоръки от Вас .
Благодаря Ви за отделеното време .

# 533
  • София
zlobi,

Lekuva6tiat lekar na deteto Vi ot bolnicata za DCP v Krasna poliana, 6te Vi otgovori nai-to4no na postavenite vaprosi, poznavaiki detailno sastoianieto i vazrastta mu.

# 534
Д-р Чавдаров какво е ударно-вълнова терапия?

# 535
  • София
Galence,

V Google potarsete s kliu4ovi dumi (shockwave therapy, spasticity) ili
http://scholar.google.com/scholar?q=shockwave+therapy,+spasticit … 1&oi=scholart

# 536
д-р Чавдаров ,здравейте
барокамерата подходяща ли  е, за дете на 4 годинки.малкият  е недоносен роден с дцп-лека форма
проходи на година и шест месеца но пък рехабилитатора казва че е с повишен тонус най вече на ръцете
и долните крайници но там лека-полека нещата се оправиха ,не стъпва на пръсти и походката е добре
върви нормално на ръцете са на горе 
и тези лигички които, ту се скриват ,ту излизат пак.
ходим и на логопед казва кака ,тате ,деде ,и името си.и други негови си срички
тита за пица
ака за река итн
декември ще си запишем час при вас
знам че ще му помогнете

скенер не е правен нямал е гърчове
иначе разбира всичко изпълнява команди познава цветове цифри букви 
интелектоално добре е

д-р Чавдаров ,от какво ще са тези лигички newsm78

една седмица няма, една има и така?
Каква ще е причината според вас?
За месец декември в началото може ли да запишем час?
Детето е на 4 и половина годинки
Благодаря

# 537
  • София
Mimo-tati,

ДЦП е състояние, при което е нарушена координацията на действие на мускулите в съответните мускулни вериги.
Страдат както горните крайници, така и долните, а често и рече-двигателната мускулатура.
Движенията при вашето дете, вероятно са малко по-сковани, като за горни крайници страдат често захватите и писането, докато при долни крайници - страда плавността на походката и при забързване се появяват "странни" съвместни пози или движения с ръцете, което в известна степен е част от многообразната картина на ДЦП.
Изтичането на слюнка от устата често пъти, също е белег за нарушена мускулна координация и скованост на лицево-челюстната мускулатура, като с тези проблеми се бори логопеда.

Барокамерата в тази възраст, би могла да ускори и обогати речниковия запас на детето, но трябва да направите ЕЕГ, с което да се изключи наличието на "мозъчна превъзбуда или гърчова готовност", които под въздействието на кислорода да активират гърч.
Успех !!

# 538
Благодаря Др Чавдаров!
Наскоро поставиха упойка на детето Райски газ-нужно ли  и да се изчака заради ЕЕГ
Детето е хиперактивно и без упойка мисля няма са успеем да направим изследването
Как да запишем час?
Благодаря!

# 539
Здравейте,др .Чавдаров!
Детето ми е недоносено, родено в края на 6ти месец,1.200кг.Бил е два месеца в кувиоз.В момента е на 1 год и 9 мес и още не е проходил.Вкъщи ходи сам държейки се за дивана,за столовете,за ръка ходи,не много добре.Не може да пази равновесие и да стои сам,само за секунди се задържа.Когато има къде да се хване се изправя сам много бързо.Пълзи по малко.
Ходили сме при невролог ,слабо му е кръстчето,казват че му трябва време да проходи, и че трябва да ходи на упражнения и масажи.Много скоро почнахме с упражненията,понеже имаше херния и не беше опериран.Има ефект от тях,но се притеснявам,защото вече е голям ,а още не ходи,да не би да има друг проблем или е затова,че много сме закъснели с упражненията.Ако трябва,бихме  могли да дойдем при вас да го погледнете и вие и да дадете вашето мнение.Може ли с направление.Как да запишем час
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт